Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Neće masovno 5g pre 2022.(mislim da je CEO mediateka to izjavio) Do tada ako bude svet ovakav kakav je danas a ne u rasulu biće dobro :)

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

To sto je Telenor LTE ogranicen na 50/15, pa aaaaajde, ali to sto se dobijaju uglavnom mnogo manje brzine konstantno, ono je stvarno za van LTE teme!
Mogu da zamislim kako ce tek "raditi" za NG :d

Ne znam koliko će ljudi surfovati netom tada, ali poruke i pozivi su prethodnih godina u proseku najbolje prolazile na Telenoru.

Ludačke brzine ***.
Ali data protok ipak raste eksponencijalno iz godine u godinu, tako da i ne čudi.

Ne znam koliko će ljudi surfovati netom tada, ali poruke i pozivi su prethodnih godina u proseku najbolje prolazile na Telenoru.

Bice kao i zadnjih 10-15 god. MTS ce poceti stucati 2-3h pre NG,a sat pre i koji sat posle nece skoro nikako raditi ili ce biti fazon 50 pokusaja,jedan uspeo ;)
Vip isto to,samo malo u blazoj varijanti i to iskljucivo zbog mnogo manjeg broja korisnika u odnosu na telekom,rekao bi da ce sat pre i koji sat posle imati probleme tipa 20 pokusaja,jedan uspeo ;)
Telenor kao i sve prethodne godine ima skoro pa normalno da sljaka,ustvari kad bolje razmislim nikad mi nije ni pravio problem u tim periodima :D

I naravno kao i zadnjih 10-15 god. bar par komada od moje ekipe ima da kaze otprilike ovako "Dzo brate daj mob da se javim/posaljem sms tetki/teci/kevi/caletu,ovaj MTS/Vip zastekali" i sl.,tako je bilo svih godina,tako da nije dobro ni kad mreza radi tad jer sigurno ostanes bez desetine minuta dok svi obave razgovore sa svojima ;)
A ja sta cu humana dusa i svima dam da se ne zlopate sa svojim operaterima ;)

Ali da sacekamo,ko zna,mozda ove godine telenor steka,mogu i oni nekad imati neki kiks u zadnjih 15 god. ;)

Poslednja izmena:
4G mora raditi dobro, znači biće neta(a to što ću ja koristiti 2G brzine na 4G, to nije bitno :D )

Poslednja izmena:
Iskustva od prethodnih godina nemaju nikakvu vrednost za predvidjanje ponasanja tokom predstojece NG. I Telenor i Telekom su tokom ove godine presli na real-time charging, i sada vise nodova ucestvuje u upravljanju saobracajem. Prevedeno: lista mogucih uskih grla je sada duza nego ranije.
Pozdrav

Da se malo razumes u trendove u svetu shvatio bi da je to katastrofa. Broj prosecno prenetih podataka iz godine u godinu raste - jaci standardi kod videa - vece rezolucije, jaci bitrate, jaci standardi kod voice calls - bilo da na mrezi ili VOIP, jaci standardi i kod video poziva, jaci standardi kod fotki na raznim servisima - malo po malo povecava se rezolucija i koristi manja kompresija kako bi svi ponudili bolji kvalitet. Iz godine u godinu korisnik prosecno vise trosi i vise je korisnika na mrezama, tako da ce sa trenutnim tehnologijama trebati imati ogromna ulaganja u mrezu ako operateri zele da zadrze trenutni kvalitet - pogledaj samo kako u zapadnim zemljama lose radi 4G pogotovo u vecim mestima - jednostavno tehnologija zaostaje za potrebama korisnika. Zalosno je, ali istinito...

Ne zaostaje tehnologija za potrebama korisnika, nego zaostaje spremnost korisnika da plate napredak tehnologije. Napr: koliko vise placate mesecno svom operateru za koriscenje LTE-a u odnosu na 3G? A sa druge strane ocekuje se da i u najvecoj zabiti i u centru grada postoji kvalitetan signal i da LTE radi punom parom. Neko to mora da plati, pitanje je ko? Deonicari mobilnih operatera ne vide sebe u toj ulozi.
Pozdrav

Sve se bojim da nemaju pare za investicije [emoji102]
To što na sve moguće načine ispumpavaju novac iz zemlje to se ne računa ? Plačem nad njihovom tamnom sudbinom..

Telekomunikacioni operatori svaku godinu zavrse sa ogromnim profitom, imaju oni sasvim dovoljno novca za ulaganja i sa ovakvim pretplatama.
@rafiki, znaci po tebi cene treba da idu na gore iz godine u godinu?
Mislim da su cene kod nas ionako velike, ako uporedimo sa zivotnim standardom, i ostalim zemljama u Evropi.

Sve se bojim da nemaju pare za investicije [emoji102]
To što na sve moguće načine ispumpavaju novac iz zemlje to se ne računa ? Plačem nad njihovom tamnom sudbinom
Главно су већ испумпали неки други...
А ми ионако обожавамо све што је страно (а свога се стидимо), тако да нисмо боље ни заслужили ;)

Ne zaostaje tehnologija za potrebama korisnika, nego zaostaje spremnost korisnika da plate napredak tehnologije.

Nažalost, plaćamo mnogo više nego korisnici u Austriji, Nemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Poljskoj, Holandiji. Francuskoj, Bugarskoj, Rumuniji......, a imamo manje brzine i lošiju uslugu.

Uzeo sam 4g karticu veceras... Ali kad odem speed test prikazuje mi 10mbit upload i 15 download?? signal ima 4/5 crtica? Malo,zar ne?

Ne zaostaje tehnologija za potrebama korisnika, nego zaostaje spremnost korisnika da plate napredak tehnologije. Napr: koliko vise placate mesecno svom operateru za koriscenje LTE-a u odnosu na 3G? A sa druge strane ocekuje se da i u najvecoj zabiti i u centru grada postoji kvalitetan signal i da LTE radi punom parom. Neko to mora da plati, pitanje je ko? Deonicari mobilnih operatera ne vide sebe u toj ulozi.
Pozdrav
Ma da, operateri jedva prezive od silnih troskova... Ti si bas odsecen od osnovnih ekonomskih racunica?

Ма не, њима је идеал 350 динара месечни рачун ;)
Mesas me sa nekim, ja placam 2 broja mesecno oko 5+ hiljada (dakle samo racun, nema nikakav telefon na rate u toj racunici). I da, ocekujem da za 2.5k prosek po racunu dobijam ok protok.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Rafiki... uz onolika ulaganja u 4G, uz onolika ulaganja za licence i bazne stanice, uz ulaganja za popravak od poplava... njima opet raste profit, i ti imas kuraz da kazes tako nesto?:)

Sva prava na respekt si izgubio.

Nažalost, plaćamo mnogo više nego korisnici u Austriji, Nemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Poljskoj, Holandiji. Francuskoj, Bugarskoj, Rumuniji......, a imamo manje brzine i lošiju uslugu.

Е јес' ;) Не знам како је у тим земљама, али знам како је преко океана, скоро ништа од тога... и никад се не бих мењао за њихове мреже. А сигуран сам да нигде није бајно!
Наравно да може нешто боље од нашег, и јефтиније донекле, али како заостајемо у многим другим стварима (бар што се тиче технологије и организације), мобилни оператери код нас нису лоши!
(Ја бих био одушевљен да нам оператери буду најгори, само да по осталим стварима будемо као Јапан и Кореја ;) )

Treba gledati malo siru sliku i ono sto ce se desavati u narednom periodu, a ne ono sto se trenutno desava.
Telekomunikacioni operateri, oni klasicni, su pred nestajanjem. Prihodi od Voice/SMS-a opadaju, i ne mogu biti nadoknadjeni prihodom od prenosa podataka, bez obzira na eksponencijalni rast kolicine prenetih podataka. Za nastavak igre, operateri moraju (i to i rade - kako koji i kako gde) da nadju nove izvore prihoda - u prevodu da uvedu nove usluge, koje ce dodatno naplacivati.

Moj prethodni post se odnosio na generalno stanje u telekom industriji, a ne posebno na stanje na nasem trzistu. Mi (kao i dobar deo istocne Evrope i jos neki regioni u svetu) kasnimo - kod nas ce ovaj trend tek da stigne.

Pozdrav

Drugarica jedna je došla malo do NS-a ostaće i za novu godinu, pričali tako i baš se dotakli ove teme. Živi u Sloveniji, paket je kod njihovog telekoma. Plaća paket 25e (uzela je i Z5), a u paketu:

- Neograničeni minuti i sms u celoj Sloveniji
- Mislim 3 ili 5 giga neta
- 100 minuta u romingu (kao da mi je rekla da je 1000 minuta u romingu, ali nešto mi to puno, pa cu da se pravim da je 100 minuta [emoji1])
- Giga neta u romingu

A mi... Da da naši operateri deru. Jadni ne mogu da ulažu, treba im još para.

Sent from my iPhone using Tapatalk

TELENOR Bugarska

– Neograničeni pozivi u nacionalnom saobraćaju.
– Neograničene poruke u Telenor mreži.
– 20 GB interneta
– HBOGO, (facebook, whatsapp - neograničeni internet)
– 200 min za roming u EU
- 100 min za pozive u zoni 1 i 2

15 eura/mesečno.

Telekomunikacioni operateri, oni klasicni, su pred nestajanjem. Prihodi od Voice/SMS-a opadaju, i ne mogu biti nadoknadjeni prihodom od prenosa podataka, bez obzira na eksponencijalni rast kolicine prenetih podataka.
Zasto ne mogu biti nadoknadjeni? Napravis vece pakete lepo, ogranicis brzine na nizim paketima da su beskorisni za YT i Instagram i ostale high-data stvari i resio si stvar.
A, da, to jedan operater ovde je vec poceo :)
I gde dalje da se gleda vise?:) Oni su platili, kao, ogromnu sumu za 4G licence i postavili impresivan broj 4G stanica, i opet im raste profit. Ulaganje u sta posle ovoga? Kroz 10 godina u 5G? Odakle ce im to opasti profit, kada je trecina profita iznos samo 4G licence bila, i opet je profit rastao.
To su osnove ekonomije i matematike, koje krsis :D

Nemojmo dozvoliti da kod nas vestacki naprave neke provizije i troskove, kojima je jedini razlog postojanja 100% zarade, kao sto je recimo device fee kod AT&T-a, koji je cista prevara, bukvalno 50x gora od 3G haraca kod MTSa :) (kosta 50x vise od 3G haraca)
Ne dozvoli da ti daju na kasicicu neta, uz puno za posebne servise samo, jer time podrzavas zero-neutrality.

Poslednja izmena:
Paketi u zemljama EU sadrže i roming u okviru EU jer ga tamo skoro i nema. Imaćemo i mi kad budemo tamo :)

Ok, kod Telenora Bugarska, izbaci roming i pozive ka zonama 1 i 2.
Ostadoše neograničeni pozivi u nacionalnom saobraćaju, 20gb interneta i HBOGO za 15 eura.

Treba videti kolika je cena interkonekcije u Bugarskoj jer od toga najvise zavisi velicina paketa tj. minuta.

edit: cena interkonekcije u Bugarskoj je 0.9715eurocenti

Poslednja izmena:
Približavamo se polako. Jeli kod nas 2.75 din od 01.01.2017. ?

Vidim da je Telenor i u Madjarskoj i u Bugarskoj ubacio neogracene pakete sto do skoro nije bio slucaj. Pogotovo u Madjarskoj telefonija nikad nije bila ovoliko jeftina.
Da li je to posledica EU regulative, pretpostavljam da jeste mada nisam skoro pratio desavanja.

Sta je sa nama? Pa nista, zivimo van EU i za nas vaze neka nasa pravila.

Posledica regulative? Ne, posledica ustaljenog oligopola :)
Kada imate nekoliko igraca koji otprilike imaju slican saobracaj ka drugima kao i drugi ka vama, mozete se dogovoriti da nema interkonekcije, ili vas ne tangira ista, bas zbog toga.
Kod nas to nije slucaj, jer je VIP u velikom minusu po broju korisnika, pa ga ovako drze da ne raste ili da plati sto raste ;)

Vrh Dno