Šta je novo?

AMD Radeon RX 470 tema

Rezultati obaranja i podizanja napona i GPU takta

Tema za nevernike. Širite po forumu.
AMD Radeon RX 470/480 Undervolting/Overclocking-Thread

Nemac očigledno ima XFX RS BE model sa jako visokim ASIC-om (garant preko 90%) :sceptic:.

Ostavljam vam samo tabelu i grafikon, lik je detaljno objasnio šta i kako. Ko ne zna nemački, prevodilac je ok.

Da li ste primetili da je memorija uvek na 1.750 MHz?
Da li vam je sada jasno da je potpuno besmisleno nabijati GPU frekvenciju?
Ne samo što je dobitak u performansama manji nego podignuta frekvencija, već potrošnja odlazi u nebo.
Ono što me je fasciniralo je da njegov primerak radi na samo 840 mV (WTF?!) na 1.100 MHz!
I sad ključ svega, tada kartica troši samo 80 W, skoro pa se samo napaja iz PCI-E slota!
Ali ima još – fabrička frekvencija je na 1.200 MHz. Samo 8% sporija, ali i troši 23% manje. Ventilator jedva radi.

1.206 MHz je idealna frekvencija. Pogledajte 1.350 MHz – 9% brža, al' zato vuče 60% više struje i ventilator radi kao turbina!

Zna AMD zašto je to postavio kao referentnu vrednost.
Zbog načina na koji kupuju vafere ne mogu da isporučuju čipove sa nižim naponima, ali zato mogu korisnici da obaraju napon.

wattmanwcjf1.png

Sta je upste onaj Power u AB? Nemoguce da pokazuje koliko grafa trosi.

Izgleda da je to potrošnja samo grafičkog čipa, dok približno tačnu potrošnju grafičke kartice dobro očitava gpu-z , merio sam dig. meračem iz zida greška je +-10w.

@dobrivoje

GPU-Z je poznat da brljavi sa očitavanjem napona.
Podigni takt memorije na 1.750 MHz. Kartica ti ima iste rezultate kao moja.

Dobro ajde neka bude da gpuz brljavi, ali šta je onda sa MSI AB, misliš da i on ne radi kako treba?
Ako znaš neki dobar programčić koji ne brljavi tu sam.

Zna AMD zašto je to postavio kao referentnu vrednost.
Zbog načina na koji kupuju vafere ne mogu da isporučuju čipove sa nižim naponima, ali zato mogu korisnici da obaraju napon.

Zapravo razlog je sto je yield cipova koji su stabilno radili na propisanim taktovima bio prilicno nizak za projektovane napone za 14nm. Pa su onda podigli napone na jako visoke nivoe da bi yield (prinos) bio sto veci, odnosno da bi mogli prodati sto vise cipova. Npr (vrednosti su proizvoljne, ali radi demonstracije): na 1.0V je bilo stabilno 80% cipova, na 1.1V 95%, na 1.15V 99%.
1.15V je, inace, napon na kome je 5 godina stari Pitcairn (7850/7870) mogao da se klokuje do 1150 na dosta primeraka.
Neki normalni napon za 16/14nm je upravo oko 1V.
Dodatna problematika je sto su od Fury-a presli na drugaciju boost logiku (a zapravo jako slicnu onoj koju je nVidia uvela sa Maxwell-om). Cipu se ostavi na raspolaganju odredjen broj vati koje sme da potrosi I ostavi mu se mogucnost da dinamicki skalira klok (I napon sa klokom) nanize kad udari u taj power limit. Zato kartica trotluje, posto su power limiti prilicno nisko postavljeni, a naponi napicheni iz gorepomenutog razloga.

Ko ima srece da dobije iole krsten cip (95% korisnika), moze da pobije ovaj AMDov potez dobrano undervoltujuci svoju karticu, a kao posledicu ima da kartica mnogo cesce boostuje na max kloku jer trosi manje snage za max boost, a sve to troseci isti broj vati.
Za bas entuzijaste moze i da se poveca power limit, mada dosta ovih kartica je samo 4-fazno, pa ne znam koliko ce izdrzati. Red Devil je 6-fazna, pa nek je I krs MOSFET upotrebljen kao sto vec kruzi info, ipak ispadne nesto jaca od svih 4-faznih...

Poslednja izmena:
Ja u GPU-Z (najnovija vezija) imam samo "GPU only Power Draw", nikakva druga W citanja. Tu su mi vrednosti cak i nize nego u AB "Power".

Sa -50mV ne prelazi 85 W. Nemoguce.

Moguće evo meni koliko troši, to je to u idle stanju, ništa računar ne radi.

gpuz.gif

Ovo je kada radi pod max. opterećenjem.

rx 480.gif

Poslednja izmena:
DukeofSerbia

Ajde mi samo objasni sta je sada toliko problem potrosnja kartice?

Do nedavno ste svi furali kartice koje su troslie preko 200 i vise wati a sada je problem kada kartica trosi 150 wati.

umPahPah... jesi li procitao dalje od poslednjeg posta ove teme? Ima objasnjeno sta je problem.
Sa aspekta cene struje, totalno je nebitno da li ce ti masina trositi 450 ili 350W, tu se svi slazemo. Vecina ima napajanja i uslove da voze karte i od 250W I od 150W...

Sa aspekta odrzavanja klokova na maksimalnom nivou, e tu je jako bitna potrosnja. Prouci malo tematiku, interesantna je...

Poslednja izmena:
Naravno da sam procitao ali ne mora da non stop naglasava kako je to bitan faktor da kartica ne trosi vise od 100 wati struje. Ono sto on forsira je ta potrosnja koja se dize kako se kartica klokuje.

@DukeofSerbia

Smanjio napon na 1V, prosao Heaven bez problema i evo u igri gde je ranije znala da povuce 149 sad je povukla max 133.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ajd potrosnju na stranu, kakvo je stanje sa temperaturama i obrtajima ventilatora u odnosu na stock napone?

Hm, pronašao sam u temi, od autora, ASIC je 83,1%.
Ne znam, al' čitajući i druge po toj temi, stvarno nekoliko njih imaju modele kojima se suludo može oboriti napon :sceptic:.

Uspeo sam da nateram da GPU i mem. kontroler rade na 990 mV. Stage 5 je 950, a 6 je 970 mV :d.
Ako spustim na 980 mV, Heaven prođe, ali u Firestrike pukne drajver.
Videću narednih dana da se zezam malo pa da obaram napon po stepenima. Imam gomilu igara koje jedva koriste GPU.
Naravno Vsync ili FRTC se podrazumevaju (sem u TF2 i CS: GO) da grafička ne renderuje bezveze slike kad ih TV ne može prikazati.

@dobrivoj

Uđi u WattMan i otkucaj napon mem. kontrolera. Ako ti GPU radi na 950 mV, mora i mem. kontroler.
Otuda greške u vezi očitavanja. Neverovatno mi je da sa takvim ASIC-om koji tvoja kartica ima da može raditi na samo 950 mV.
Ako može, onda svaka čast na primerku ;).
Pokušaj sa HWiNFO64.

@Ostoja

Da se nadovežem... AMD ima ugovor sa GloFo da kupuje sve vafere. Ovo je jeftinija opcija, pa ako ne kupi, plaćaju se penali.
Zato kartice imaju nabijen napon da bi imali što bolje prinose (što si objasnio) i onda "muh, Radeon troši k'o elektrana".
Zeleni imaju ugovor sa TSMC da kupuju samo vafere koji rade na tačnom naponu što je očigledno skuplja opcija
i zato je nemoguće obarati napone na GeForce karticama.

ivanbass1

Sledeći korak, uradi što sam otkucao (990 mV). Trebala bi tvoja da prođe i sa 980 mV.
Testiraj i u Firestrike pošto više muči grafičku nego Unigine testovi.

@UmPahPah

Ček, ti nas zezaš?
P. S.
Jun 2012. – kraj septembra 2016. Gigabyte Radeon HD 7750 OC. Preko 200 W, nego šta.
:laugh:

Poslednja izmena:
Ajd potrosnju na stranu, kakvo je stanje sa temperaturama i obrtajima ventilatora u odnosu na stock napone?

Posle unigine heaven-a karta nije presla 62 stepena, ventilatori su tu malo vise od 20% drzali.
Posle 2 partije overwatcha karta nije presla 59 stepena, ventilatori malo manje od 20%.

Detaljnije testiranje u Fire strike-u i ostalim programima koje budete zeleli da vidite necu moci danas a verovatno ni sutra ali u cetvrtak bi trebalo da stignem sve to da odradim :)

OcBezUndervolt.png
OC profil out of box bez undervolta i ikakvog diranja.

Silent+Undervolt.png
Silent bios sa smanjenjem voltaze na 1V.

@UmPahPah

Ček, ti nas zezaš?
P. S.
Jun 2012. – kraj septembra 2016. Gigabyte Radeon HD 7750 OC. Preko 200 W, nego šta.
:laugh:

Mogo bi malo da pripazis na recnik, nismo nas dvoje ovce cuvali pa da mozes samnom tako da pricas. Ako ne znas kulturno da se nekome obratis onda bolje da nisi ni odgovarao.

Moguće evo meni koliko troši, to je to u idle stanju, ništa računar ne radi.

Pogledajte prilog 216417

Ovo je kada radi pod max. opterećenjem.

Pogledajte prilog 216418
Cime si je opteretio? Meni u FurMarku ne prelazi 100 W, mada iz nekog razloga mi ni GPU ne prelazi 1000 MHz.

* Ubacena slika, s tim sto je GPU obicno na 950-970 MHz, ovde je pao trenutno ispod 900 MHz. Trenutno igram CoD MW Remastered i potrosnja po sofveru ne prelazi 85 W. Igra je svakako slabasnija i ne preterano kompetentna, ali ova potrosnja mi deluje svakako nemoguce.

I, da, blago sam je downclock-nuo na 1200, cisto iz predostroznosti zbog smanjene voltaze.

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    198.6 KB · Pregleda: 81
Poslednja izmena:
@ksLazy

GPU ne radi na max frekvenciji, zato tako malo i troši.

Testiraj u oba Unigine testa i FireStrikeu pa javi stanje.
Ako u njima GPU frekvencija radi stabilno na 1.200 MHz, onda je sve u redu.

Podigni power limit na +25%, mada pošto vidim da si oborio napon, ne bi trebalo da ime veze.

Ne radi se o tome da li je u redu ili ne, u igrama je zapucana na 1200, radi se o potrosnji. Trosi manje od 100 W u full load-u, deluje mi blago neverovatno. :)

Mada tek sad vidim tvoj SS od onog nemca, tako je otprilike i kod mene. <100 W potrosnje za ovakvu kartu je pobeda. Mada je sigurno veca ako je ovo samo GPU senzor.

Sad cu da izvrtim i Unigine.

* Ista podesavanja u AB, Heaven 4.0 okrenut, ne pokazuje preko 94W potrosnje. U GPU-Z doduse pokazuje max 148.2W, dal je bio neki trenutni peak ili sta, ne znam. Ne vidim ga uopste. :)

Ako je verovati AB-u, smesna potrosnja. Mada sam prilicno skeptican.

Temp na 37% RPM otisla na 79 stepeni. :D

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    144 KB · Pregleda: 81
Poslednja izmena:
Onda je sve u redu. Opušteno :).

Za potrošnju ne treba da te čudi jer je eksponencijalna u odnosu na frekvenciju i napon GPU-a.

Sad samo traži koliko nisko možeš da oboriš napone po fazama u Wattmanu.

I pogledaj koliki je ASIC.
---

Kad smo kod nemačke teme...

Jedan Nemac sa one teme otkrio na teži način da OC memorije iznad 1.750 MHz degradira performanse :):
Ich komme mit dem RAM auf ca. 1900 MHz (Hab die genauen Daten grade nicht hier) ohne overvolting.
Mir ist aufgefallen, dass ab dem Stock Takt von 1750 MHz die Leistung sinkt, kann das einer bestätigen?
Ergo ein übertakten würde sich für mich nicht lohnen. Wodran kann soetwas liegen, Fehlerkorrektur etc?

I potvrda što stalno kucam:
Die GPU-Spannung kannt nicht unter die RAM-Spannung gesenkt werden.
Autora teme je već neko ispravio da se menja napon mem. kontrolera, a ne memorije.

...
Sad kad vidim da vi vase vozite na 1V okruglo, mozda cu uspeti da spustim moju na 1.012 I ubijem i to malo throttle-a sto imam.
Ni u jednom trenutku nisam ni pipnuo power limit, tj sve vreme je na "0"
...

E ovako, sad sam malo cackao WattMan pa vrteo FireStrike (I tako u krug vise puta) i nadjoh interesantnu stvar: za core 1270 mogu da spustim sa sadasnjih 1.025V sve do 1.0V okruglo bez pucanja drajvera, artefakta i sl, ali cim odem ispod 1.018V pocinje da mi opada skor.
Npr na 1.006V nemam nikakav throttle, ostaje zakucano na 1270 konstantno, ali daje manji rezultat (~11620) od 1.018V (~11820) koji trotluje na dva mesta po par sekundi na 1260MHz. Izmedju 1.018V I 1.025V efektivno nema nikakve razlike (11820 vs 11805).
Nista, ostavljam kako jeste: 1270 @1.025V.

Poslednja izmena:
U redu je, naravno. Sa kartom je sve u redu. Nisam ni rekao da je bilo kakav problem sa kartom, sa njom je sve ok. :)

Pitao sam sta zapravo meri Power u AB. Mislio sam da meri potrosnju cele karte, a izgleda meri samo potrosnju cipa.

Koliko po difoltu vuce iz zida, jel merio neko? I koje proizvodjace?

Evo kako je kod mene, nista nije dirano od konfiguracije za graficku, podrazumevana podesavanja proizvodjaca. GPU-Z prikazuje vecu potrosnju dok kod MSI Afterburner-a nema tih "peak-ova".. Sad, sta li je tacno od ta dva..

@Marezz

Možeš komotno da iskopiraš podešavanja od mene za GPU (frekvencije i naponi).

Memoriju podigni na 1.750 MHz.
Temperature manual: Target – 75 i Max – 90

Testiraj u Unigine Heaven i Valley. Ostavi WattMan otvoren da vidiš da li je kartica radila punom snagom, a moraće.

E sad, pošto je ASIC veći od moje, ili ćeš još obarati napon ili ćeš podizati polako frekvenciju GPU-a.
Po meni, polako obaraj napon GPU-a i memorijskog kontrolera. Verujem da mi mogli ići komotno na 980-990 mV u Stage 7.

Jel mozes da mi napises voltaze i clock ako ti nije problem (za core i vram?) Jel povecana frekvencija memorije nece da skodi kartici? Izvini na glupim pitanjima :)

Meni je ovako kada kliknem na manual:

AMDWATTMAN2.png

GPUABTEST.jpg UNIGINETEST.png

EDIT: Jos jedan test sa ukljucenim pracenjem voltaze, ne prelazi 1056mV ako je verovati MSI Afterburner-u. Core i VRAM clock ne padaju uopste koliko vidim ali GPU usage opada na nekim mestima. Podrzazumevana podesavanja proizvodjaca, nista dirano.

UNIGINEABGPUTEST.jpg UNIGINEHEAVEN2.png

Poslednja izmena:
ih

skinuo sam najnoviji crimson-16.11.4-nov15 i msi AB 4.3.0 , u WattMan podesim napone i kod sledeceg restarta / paljenja racunara izbrisu se zadate vrednosti medjutim kad iskljucim MSI AB tog problema nema ?

Ostalo ti stiklirano "apply settings on startup" u AB? Pa onda on pregazi Wattman podesavanja...

Pregazi ga svakako :( Iskljucio sam MSI AB da se podize sa win10 medjutim cim se pokrene MSI AB problema nema ali sa prvim restartom caos podesavanja za WattMan , cak i zatvorim AB a podesavanja za WattMan sa novim podizanjem windowsa jednostavno nestanu :(

Ostalo ti stiklirano "apply settings on startup" u AB? Pa onda on pregazi Wattman podesavanja...

@dobrivoj

Uđi u WattMan i otkucaj napon mem. kontrolera. Ako ti GPU radi na 950 mV, mora i mem. kontroler.
Otuda greške u vezi očitavanja. Neverovatno mi je da sa takvim ASIC-om koji tvoja kartica ima da može raditi na samo 950 mV.
Ako može, onda svaka čast na primerku ;).
Pokušaj sa HWiNFO64.
:

Ma radi bez problema gpu i vram na 950mV, probao sam i na manje na 920mV jedino što sa manjom voltažom, temperaturom, potrošnjom opadaju i performanse čipa što mi baš i ne prija.
Možda i tvoj primerak može da se podesi malo bolje.

[/QUOTE]

Cime si je opteretio? Meni u FurMarku ne prelazi 100 W, mada iz nekog razloga mi ni GPU ne prelazi 1000 MHz.

Ubacena slika, s tim sto je GPU obicno na 950-970 MHz, ovde je pao trenutno ispod 900 MHz. Trenutno igram CoD MW Remastered i potrosnja po sofveru ne prelazi 85 W. Igra je svakako slabasnija i ne preterano kompetentna, ali ova potrosnja mi deluje svakako nemoguce.

I, da, blago sam je downclock-nuo na 1200, cisto iz predostroznosti zbog smanjene voltaze.

Fire Strike mada izvini jer sam pogrešnu sliku ubacio od RX 480, evo je original slika.
fire strike 1300.JPG

To sam samo probao čisto da vidim šta se dešava.

Znaci tebi u idle radi kao rx 470 a u load se pretvara u rx 480? ili si postavio tudji SS...
Video i malopre popravio u ovom postu .

Nisam davno cackao ovog mog Asusa, stavio sam vrednosti za voltaze koje je preporucio Duke, al sam takt GPU-a ostavio na 1250mhz.

Provrteo sam Unigine Heaven, core se lepo drzi na 1250, votlaza ne prelazi 1000mv, temperature 55c max posto mi je ledeno u sobi :D A fan na auto ide na 44% pod opterecenjem sto je meni jos uvek necujno.

Posto mene temperature/tisina ne zanimaju da li bi mogao da teram GPU na 1300mhz sa ovim naponom ? Kontam da potrosnja ne bi trebala da bude rizicna na toj frekvenciji ?

ozj3hFg.png

Poslednja izmena:
Polaris karte bedno skaliraju sa oc-om,nista neces dobiti na 1300

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Pregazi ga svakako :( Iskljucio sam MSI AB da se podize sa win10 medjutim cim se pokrene MSI AB problema nema ali sa prvim restartom caos podesavanja za WattMan , cak i zatvorim AB a podesavanja za WattMan sa novim podizanjem windowsa jednostavno nestanu :(

Mozda je problem bas u 16.11.4. Evo sta ovaj novi ReLive driver ima u fixed sekciji Release Notes: "◾Radeon WattMan Power Limit setting may not retain after hitting apply when Auto Temperature is enabled.".

Npr na 1.006V nemam nikakav throttle, ostaje zakucano na 1270 konstantno, ali daje manji rezultat (~11620) od 1.018V (~11820) koji trotluje na dva mesta po par sekundi na 1260MHz. Izmedju 1.018V I 1.025V efektivno nema nikakve razlike (11820 vs 11805).
Nista, ostavljam kako jeste: 1270 @1.025V.

Ovaj novi 16.12 drajver je prilicno dobar za sad. Na neku foru obara potrosnju za oko 4-5W (Chill je off, nije to) I sad nemam throttle nigde na 1.025V.
wattman1612.JPG

Nazad
Vrh Dno