Šta je novo?

AMD Radeon RX 470 tema

Odlicno,skratim vreme testiranja jer znam odakle da pocnem sa naponom,takodje cu staviti 1206 Mhz (AMD default) tj sweet spot za rx 470 kartice,
overklokovati polaris i dobiti 5-10% perf za 60-80W vecu potrosnju nepada mi napamet.

Samo mi nije jasno kako razni korisnici Asus Strix RX470 kartica dizu powerlimit i overklokuju karticu a ona ionako trosi skoro 150W,
samo sa povecanim PL i 1250 MHz ista vec trosi oko 170W,mislim da to dugorocno nece ostati bez posledica...

Poslednja izmena:
Samo da cujem zasto ne koristiti MSI Afterburner?

Cela 400 serija ima problem sa obaranjem taktova, to se zna i primeti u GPU-Z programu.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Odlicno,skratim vreme testiranja jer znam odakle da pocnem sa naponom,takodje cu staviti 1206 Mhz (AMD default) tj sweet spot za rx 470 kartice,
overklokovati polaris i dobiti 5-10% perf za 60-80W vecu potrosnju nepada mi napamet.

Samo mi nije jasno kako razni korisnici Asus Strix RX470 kartica dizu powerlimit i overklokuju karticu a ona ionako trosi skoro 150W,
samo sa povecanim PL i 1250 MHz ista vec trosi oko 170W,mislim da to dugorocno nece ostati bez posledica...
Ti koji OC-uju Strix 470 - naravno da nije preporučljivo zato što PCI-E i 6-pinski daju 2x 75 W. Jasno ko dan.
Al' OC i ovako neće raditi stabilno pošto ne može povući dovoljno struje.
Strix 470 je za razliku od 480-ke napravljen da bude tiha i hladna kartica. Moja se ne čuje ni pod najjačim opterećem.
Jedini uređaj koji mi pravi buku je Seagate hard disk kad krene da "ore".

1.206 MHz za GPU i 1.750 MHz za memoriju (osim u Nitro+ slučaju). To je to. Onda tražiti što niži napon,
a to je dokle god drajver ne pukne ili se dogodi plavi ekran ako se pretera.

Ljudi ne znaju da je potrošnja eksponencijalna, a ne linearna.
Zato rudari obaraju frekvenciju do određene granice zato što potrošnja drastično opada.

Na drugoj temi sam stavio kako Fury "prodiše" posle obaranja napona.

Radeon kartice su izuzetno efikasne, ali je stvar/problem u tome kako AMD kupuje vafere (drugačije od zelenih).
Svakoj Radeon kartici sa iole boljim ASIC-om se može solidno oboriti napon.
Moja ima 80,3% što je 68,1% više od ostalih sličnih modela.

@Roberto_Baggio

Afterburner može da ima potencijalan konflikt sa Wattmanom (prijavljeno) plus u Wattmanu je moguće kontrolisati napon GPU-u u koracima.
TriXX sam naveo zato što je on generalno ok, a Sapphire je najbliži AMD-ov partner.
Sa novijim Catalystima više nema ni jedan razlog da se ne koristi Wattman jer čitajući po r/AMD
ni meni ni drugima više ne puca kao letošnje verzije drajvera.

Samo da cujem zasto ne koristiti MSI Afterburner?

Cela 400 serija ima problem sa obaranjem taktova, to se zna i primeti u GPU-Z programu.

Moj nitro+ 470 ne obara takt ni u gaming biosu sa 1260, ni u silent biosu sa 1206.
Po citanjima u Trixxu nije oborio ni u sekundi sa tih vrednosti. Afteeburner ne koristim jer mi je jedna verzija strasno bagovala, nakon toga su izbacili noviju ali nisam skidao jer sve sto mi treba imam u Trixx softveru.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Trixx je ok, kao i Afterburner. Wattman mi uzasno izgleda, ali probao sam i njega i nisam nikakvu razliku video pri testiranju kartica. Jedino sto u Trixxu moze da se podesi visi napon nego u Afterburneru.
Sapphire kartu nisam testirao, ali verujem da su najbolje izvedbe.

Koji je ASIC tvog Nitro+?

Si podešavao power target?

Na computebase testu je njihov primerak definitivno trokirao (u Doomu je bilo izraženo).
Ni u jednoj testiranoj igri GPU nije dosegnuo 1.260 MHz na koliko je fabrički podešen.

Poslednja izmena:
Ja imam ne-OC verziju. Naša grafička ima 6-pinsko napajanje. Bio sam otkucao svojevremeno...
Posle novog BIOS-a, može samo +25% što je i logično. Pre novog BIOS-a na mojoj kartici power limit nije ni radio.

Pokreni oba Unigine pa vidi da li kartica trokira (prati u Wattmanu).
---
Ovaj moj model je strix rx 470 o4g gaming, dok na hwinfo32 ASUS ROG STRIX RX 470 Gaming OC, ima 6 pina napajanje, Hynix memoriju na 1650 i 1250 GPU do difoltu.
Probao sam Heaven Benchmark 4.0 i po difolt podešavanjima malo obara tak gpu-a, malo sam povećavao power limit i onda radi bez obaranja takta, 1220 je skor Heaven Benchmark 4.0,
Time Spy 3700, Fire Strike 11800.
Na kartici je ASIC 84%, napon je po difoltu 975mV po watmanu, 1000mV po GPU-Z, i MSI AB.

Poslednja izmena:
Znam koji model imaš, zato sam i otkucao da imam ne-OC model :).
Obe Strix 470 su potpuno iste, samo je O4G fabrički OC-ovan GPU na 1.260 MHz što mogu i da uradim sa mojoj (testirao sam).

Izgleda da si ubo dobro binovan primerak.

Koliki je ASIC?
Na kojoj voltaži radi? Moja je fabrički na 1.106 mV, a na CB testu, tvoja je na 1.150 mV.

Ima nekog neslaganja sa oćitavanjem voltaže od 25mV, ali je to softverske prirode jer se javlja sa istim progmamima i na drugi modelima kartica.
Sa difolt voltažom radio na 1250/2100, mada realno nije kartica za tu namenu pravljena, nije neki dobit do 10%, zagrevanje je malo veće, potrošnja malo raste, meni ništa ne znaći 5 frejma više. Na 1020mV radi 1300/1800. Smanjivao sam i na 950mV radi odlično. Meni ova kartica posle gtx 950 asus stix deluje kao dobitak na lutriji. Nije bučna, nije vruća, a moćno brza.

U WattManu pod Voltage Control se vide podešavanja kad se prebaci na Manual,
al' pošto si već oborio napon, ondak ništa.

Samo uđi u GPU-Z i idi u meni, pa u ASIC, pa otkucaj koji je. Na osnovu svega što si otkucao, bar 85%.

Memoriju drži na 1.750 MHz, ni jedan MHz preko toga ne idi, smo objasnili zašto. Ako te interesuje detaljnije.
Samo Nitro+ memorija radi na 2.000+ MHz zato što je Samsungova, a ne SK hynix.

I koliko znam, ako je napon jezgra niži od napona memorijskog kontrolera (pogrešno neki misle da se može menjati napon memorije),
onda jezgro radi na istom naponu, tj. ako napon memorijskog kontrolera ostane na 1.000 mV, a jezgro npr. postaviš na 950 mV,
jezgro će raditi na 1.000 mV isto.

Poslednja izmena:
Meni Samsung memorija na Nitro plus nece ni 1900,kamoli 2000

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

I koliko znam, ako je napon jezgra niži od napona memorijskog kontrolera (pogrešno neki misle da se može menjati napon memorije),
onda jezgro radi na istom naponu, tj. ako napon memorijskog kontrolera ostane na 1.000 mV, a jezgro npr. postaviš na 950 mV,
jezgro će raditi na 1.000 mV isto.

Fabrički je kod mene 975mV za GPU, 1000mV memorija, neće bude to što pišeš, :type: evo slike ispod, gpuz i msi ab.
Pošto nisam bio baš siguran da kartica obara takt sa testiranjem Unigine Heaven Benchmark 4.0 ponovio sam jedan test sa difolt podešavanjima i drugi test sa obaranjem voltaže na 950mV, i benčmark ROTTR sa istim podešavanjima i nije oborio taktove gpu-a. Verovatno je to sa obaranjima radnog takta bilo jer sam klokovao malo a nisam povećavao power limit. Ne bavim se profesionalno pa da pratim u detalje baš sve, niti radim testove non-stop . Pustim ponekad kao večeras neki benč.

10.JPG

Poslednja izmena:
Koji je ASIC tvog Nitro+?

Si podešavao power target?

Na computebase testu je njihov primerak definitivno trokirao (u Doomu je bilo izraženo).
Ni u jednoj testiranoj igri GPU nije dosegnuo 1.260 MHz na koliko je fabrički podešen.
Asic je 81.2%. sada sam prvi put video da Asic postoji nisam ni znao sta je.

Nista nisam podesavao,osim fan curve, karta je trenutno u silent biosu sa najnovijim drajverima i najnovijim Trixxom.

Evo probao sam doom skoro sve na max podeseno, ne odrzava bas 100% vremena na 1206, dropa na 1204-1205 jednom u 30ak sekundi.

@ fingon82

OK, proverio sam, samo Nitro+ 8 GB ima Samsung memoriju. Mislio sam da i 4 GB model ima isto.
Dakle, svi ostali sk Hynix.

I "stoti" put, držite memoriju na 1.750 MHz. Tako je i podešena fabrički na Nitro+ 4 GB.

Samo je ASUS iz nekog razloga stavio da bude na 1.650 MHz.

@ ivanbass1

Na koju si frekvenciju namestio GPU? Fabrički ide do 1.260 MHz.
Ako si smanjio na 1.206 koliko je AMD podrazumevana brzina, ondak ok.
Ako nisi, kartica ti trokira.

@dobrivoje

Naravno da sam u pravu i tvoj Afterburner snimak je to dokazao :d.

Grafička ti ne trokira zato što si oborio napon, kao i u mom slučaju.
GPU napon ti radi na 1.018 mV, taman na koliko radi memorijski kontroler (1.000 mV).
I još jednom, ne može se menjati napon memorije, samo memorijskog kontrolera.

I da budem potpuno jasan, kada govorim o naponu jezgra, to je Stage 7 u WattManu
kada jezgro radi u pojačanom režimu. Stage 7 napon ne može biti niži od napona mem. kontrolera.
Ako hoćeš da ideš ispod 1.000 mV mora oboje. Moja kartica odbija da radi na 995 mV.

Otkucaj ASIC (treći put već pitam ako se ne varam).

Ne,ima i Nitro 4gb sa samsung memorijom,ja imam jednu. Kupio sam je pre 2 nedelje,dakle mislim da je od skoro to. Pre je isao hynix

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Ne znam, na Sapphire sajtu stoji jasno 1.750 MHz.

Ako memorija ne radi na fabričkim podešavanjima na 2.000 MHz, onda nije Samsungova.

OK, proverio sam na netu.

Definitivno su počeli sa Samsung memorijom, ali nije na 2.000 MHz kao u 8 GB modelu,
mora se modovati i nije garantovano da će se uspeti.

@ fingon82

OK, proverio sam, samo Nitro+ 8 GB ima Samsung memoriju. Mislio sam da i 4 GB model ima isto.
Dakle, svi ostali sk Hynix.

Samo je ASUS iz nekog razloga stavio da bude na 1.650 MHz.

Moj Red Devil 470 4GB ima Samsung memoriju (1750 stock brzina).

Sapphire je stavio Samsunga na Nitro+ 8GB jer nije bilo Hynixa deklarisanog za 2000MHz na koliko su klokovali memoriju.

Gresis ovo za ASUS, dosta proizvodjaca na pojedinim modelima je ostavio DEFAULT za 470: 1650.

Poslednja izmena:
Ja sam pomesao teme :D na mom Safiru 480 4GB je Samsung memorija, na 470 Nitro nemam pojma koje su mi,ali mislim hynix :) sorry za zbrku

Pazi stvarno. Pregledao sam na mindfactory, imaju 15 modela:

ASUS Strix OC – 1.650 MHz
ASUS Strix OC 8 GB – 1.650 MHz
Gigabyte G1 – 1.650 MHz
*HIS IceQ – 1.750 MHz
*HIS iCooler – 1.750 MHz
MSI Gaming X 4 GB – 1.675 MHz
MSI Gaming X 8 GB – 1.675 MHz
*PC Red Devil – 1.750 MHz
*PC Red Dragon – 1.650 MHz
*Sapphire Diamond (referentna) – 1.750 MHz
*Sapphire Nitro+ 4 GB – 1.750 MHz
*Sapphire Nitro+ 8 GB – 2.000 MHz
*XFX Aktiv – 1.650 MHz
*XFX Aktiv OC – 1.750 MHz
*XFX Black – 1.750 MHz

Mislim da je jasno – ni jedan neeksluzivni partner (tajvanska velika trojka) nema karticu sa memorijom koja radi na 1.750 MHz
(iako tehnički rade, dakle marketing je u pitanju), dok *ekskluzivni partneri sem dva bazna modela imaju na 1.750 MHz.
Meni deluje da je isforsirano od AMD-a.
Ovo je sličan slučaj kao i sa 480 gde modeli tajvanske velike trojke nemaju dual BIOS (neka me neko ispravi ako grešim).

@Dukeofserbia

Kartica ima 2 biosa, silent i gaming.
U gaming biosu je 1260mhz sa 1.15v(nisam siguran da li je ovo tacna voltaza za gaming bios vec neko vreme je u silentu), u silent biosu je 1206mhz sa 1.05.
Ona je kod mene trenutno na silent biosu, nisam primetio nikakvu razliku u fpsu jer je ionako koci procesor, a temperature su nize kao i potrosnja.
Ranije je potrosnja u peak dostizala 189w, sada u peak dostize 149w po citanju "Gpu only power draw" iz Trixx-a.

napokon malo tisine :)

@DukeofSerbia

koliko ide za asus gpu frekvencija(state 0 - state7) ?

Podesio sam voltazu po tvom modelu e sad gpu ostaje tj imam maximum od 1206(ostalo sam smanjio odokativno) . Igrao sam deus ex 2-3 sata temperatura je isla do 61c a buka je smanjena ;)

Danju vratim na podrazumevano mada da iskren budem razliku u gejmingu nisam ni primetio - valjda igra ponese ;)

@Ostoja
koje si minimalne voltaze postigao za red devil ?

Prilozi

• gpuAsus.jpg
    gpuAsus.jpg
    50.9 KB · Pregleda: 85
Poslednja izmena:
Nisam kuci, pa cu napamet da odgovorim, mozda promasim malo...

Uglavnom, karticu sam probao na oba BIOSa odmah po kupovini i na oba je trotlovala po malo u FireStrike-u (tad nisam imao nista drugo). Nista cackano, probana oba moda "out of the box" tj kako je proizvodjac namestio. Naravno, OC BIOS je davao bolje rezultate, ali je i artica bila osetno glasnija kad se nagazi. Ako se dobro secam, default napon za OC BIOS (1270/1750) je bio 1.14 u max boost-u ili tu negde. Zbog buke ventilatora u load-u sam jos tad prebacio na Silent BIOS I nemam nameru da vracam (citaj dalje). ASIC moje kartice je inace 70.nesto%

E, onda sam iscitao po netu sta se moglo iscitati, skontao da su AMD kartice od Fury naovamo malo drugacije zverke od onih na koje sam navikao i da je termalni budzet ustvari ono sto kolje performanse.

Naoruzan sa nesto novog znanja, krenuh da tvikujem pod Silent profilom:

Prvo sam uvukao karticu pod SpeedFan koji inace koristim za ventilatore na kucistu. Ne svidja mi se 0dB ideja, tj da se kartica greje do 53-56 stepeni kad gledam flash filmice ili kad dekodiranje h264/x264 ide preko GPU. Nisam imao problem kao solajam da se vent pali-gasi svako malo jer kartica probije 60C, valjda jer imam dobru promaju u kucistu. Kartica je svakako necujna dok je u kucistu kad ventilatori vrte na ispod 800 obrtaja (37% fan duty), pa sam podesio krivu koja meni odgovara (a koja je od 60C nagore ustvari i jako blizu fabrickoj): 35% na 40C, 40% 50C, 50% 65C, 60% 75C, 80% 85C, 100% 90C. Ispostavilo se da su temperature mrvicu vece, a kartica vidno (tj slusno) tisa od fabrickog profila.
Onda sam krenuo da se igram u AfterBurneru sa undervoltom, a vodeci se nekim prosekom koje su ljudi prijavljivali po netu. Cini mi se da mi je default napon za silent profil bio 1.087, mozda gresim. Cim sam malo spustio (za -18mV), karta nigde nije trotlovala u testovima na default kloku (1220 je default za silent BIOS). Obzirom da mislim da AB linearno smanji memoriju za SVE stat-ove (nisam siguran u ovo, a mrzi me da dalje testiram, citajte I dalje), imao sam jedan zabod drajvera kad sam probao -60mV.
Tu sam batalio AB I prebacio se na WattMan. Cackanjem I testiranjem nekoliko dana kasno uvece po pola sata (kad jedino imam vremena, dok dete spava), uspeo sam da prilicno spustim napone u odnosu na fabricke. Obzirom da je vec -18 bilo dovoljno da kartica ne trotluje nigde I zato ima i nesto bolje performanse nego fabricki, resio sam da overklokujem karticu na nivo koje ima sa OC BIOS-om, ali sa naponima koji su nizi nego silent BIOS. I za sad je situacija ovakva: kartica je stabilna vec nekoliko dana na 1.025V pri kloku od 1270 (OC BIOS). Znaci "obrijao" sam 62mV, a dodao 50MHz na core clock.
Sa ovim setovanjem imam minimalan throttle u FireStrike prvom grafickom testu, koji jako kratko traje i obara klok sa 1270 na 1250 na sekund-dva ( I tako na samo dva mesta u celom testu). Sad kad vidim da vi vase vozite na 1V okruglo, mozda cu uspeti da spustim moju na 1.012 I ubijem i to malo throttle-a sto imam.
Ni u jednom trenutku nisam ni pipnuo power limit, tj sve vreme je na "0". Kada sam ovo hteo da prenesem na forum I postovao da power limit diraju samo ako bas mora, a da undervoltuju, ismevan sam kako se stiskam za dinar na racunu za struju, iako sa racunom nema nikakve veze; da to samo mineri moraju da rade itd...

Epilog je da imam karticu koja je sa ovim tvikovima brza nego fabricki oc, jer imam kratkotrajniji throttle, pritom I dosta tisu.

Edit:
Power draw po AB nikad nije presao 110W, tako da verujem da je to limit za Red Devil na Silent BIOSu.

Poslednja izmena:
Obećao sam da ću otkucati uputstvo za WattMan (nova tema), mrzi me, al' vidim da ću morati da se ne bi ponavljali.
Dobro je, napredujemo ;).

@ivanbass1

Pošto je ASIC 81,2% za dlaku bolji od moje kartice, vidim da si obori napon kako sam otkucao :).
Ostavio sam ti skrin ispod za frekvencije (AMD fabričke, nisam dirao ništa).
Jasno ti je sad šta pokazuje ASIC – što je viši, GPU može da radi na nižem naponu.

Mislim čak da bi ti i GPU i memorijski kontroler mogli radili na 995 mV.

Viđao sam primerke koji rade na 950 mV, al' ASIC je 90+%.

Rudari idu ispod 900 mV, ali se onda mora oboriti i frekvencija, a pošto je potrošnja eksponencijalna, računica je jasna.

@Ostoja

Bravo! Još neko je izašao iz Matrixa ;).

Niži račun za struju je samo bonus. Niži napon => manje grejanje => ventilatori se sporije okreću.
Ako neko voli da ima turbinu, samo napred. I najvažnije od svega, GPU ne trokira :banana:.

---
WattMan.jpg

Hvala na ovoj slici, probacu da stavim na 1000mV pa cu videti da li ce throtlovati.
Meni je fan profil da se pale na 55c, na 70c je 35℅, na 80c 55%, na 90c je 80%.
Do sada nikad nije presla 74-5 stepena i to u GPU intenzivnim naslovima.
Uglavnom se vrti oko 70c temperatura pri heavy gamingu ventilatori od 35-40% potpuno necujni.
Posto u poslednje vreme igram samo Overwatch karta ne prelazi 61-62c sa ventovima na 20ak%.

Na kucistu imam 2x14 napred ida ubacuju i 3x12(jedan nazad 2 gore) da izbacuju na kucistu Ms Falcon.

Niži račun za struju je samo bonus. Niži napon => manje grejanje => ventilatori se sporije okreću.
Ako neko voli da ima turbinu, samo napred. I najvažnije od svega, GPU ne trokira :banana:.

Ja imam MSI Gaming X RX 470 4GB sa Hynix VRAM, proverio sam ASIC i kod mene je 85.5%. Default clock mi je 1242MHz a VRAM clock na 1650MHz, jel bi valjalo da i ja nesto menjam? Da li ta tvoja podesavanja umanjuju performanse? Izvini sto davim, ne razumem se bas najbolje :)

wattheman.png

Marezz, za divno cudo ovo moze i da poboljsa performanse ;). Ako ti kartica obara klok sa 1242, ili cak i ne dostize 1242 uopste pod opterecenjem, undervoltom ces joj zapravo povecati performanse bez stetnih posledica po karticu.

@solajam
Evo trenutno kako izgleda WattMan na mojoj masini (napone na prva dva STATEa nisam ni pipnuo), a klokovi su namerno preslikani sa OC BIOSa, inace nesto su nizi u Silent BIOSu)

Prilozi

• wattman.JPG
    wattman.JPG
    32 KB · Pregleda: 74
Poslednja izmena:
Naravno da sam u pravu i tvoj Afterburner snimak je to dokazao :d.

Grafička ti ne trokira zato što si oborio napon, kao i u mom slučaju.
GPU napon ti radi na 1.018 mV, taman na koliko radi memorijski kontroler (1.000 mV).
I još jednom, ne može se menjati napon memorije, samo memorijskog kontrolera.

I da budem potpuno jasan, kada govorim o naponu jezgra, to je Stage 7 u WattManu
kada jezgro radi u pojačanom režimu. Stage 7 napon ne može biti niži od napona mem. kontrolera.
Ako hoćeš da ideš ispod 1.000 mV mora oboje. Moja kartica odbija da radi na 995 mV.

Otkucaj ASIC (treći put već pitam ako se ne varam).

Onda prvo ASIC slika je original !

asic.JPG

Ma zaboravio sam da poništim istoriju kod MSI AB-a zato te buni max vrednost!
Danas sam imao malo vremena pa sam odradio seriju testova, malo ozbiljnije sa praćenjem kroz progame Gpuz, i MSI AB, namerno sam izbegao Wattamna, i još neke druge. Odradjeno je testiranje Fire Strike, Time Spy, Heaven Benchmark 4.0 sa naponom ispod 1v, i gpu 1250MHz i vram 1650MHz. Tokom testova napon je praćen sa MSI AB i varirao je između 9,3-9,5 najviše. Verovatno zavisi od kartice, čipa, biosa ili nečeg trećeg, pa kod mene to može da radi tako, a sigurno ima još nekoga koji ima istu karticu samo ih ne interesuje tvikovanje kartice.

fire strike.JPG

time spy.JPG

unigine.JPG

Sva podešavanja su rađena preko AB-a.

Poslednja izmena:
Sta je upste onaj Power u AB? Nemoguce da pokazuje koliko grafa trosi.

@Marezz

Možeš komotno da iskopiraš podešavanja od mene za GPU (frekvencije i naponi).

Memoriju podigni na 1.750 MHz.
Temperature manual: Target – 75 i Max – 90

Testiraj u Unigine Heaven i Valley. Ostavi WattMan otvoren da vidiš da li je kartica radila punom snagom, a moraće.

E sad, pošto je ASIC veći od moje, ili ćeš još obarati napon ili ćeš podizati polako frekvenciju GPU-a.
Po meni, polako obaraj napon GPU-a i memorijskog kontrolera. Verujem da mi mogli ići komotno na 980-990 mV u Stage 7.

@dobrivoje

GPU-Z je poznat da brljavi sa očitavanjem napona.
Podigni takt memorije na 1.750 MHz. Kartica ti ima iste rezultate kao moja.

Nazad
Vrh Dno