@alfaunits: Aj' probacu (sto krace mogu) da ukratko objasnim, jer imam osecaj da ljude smaram sa pricom
'Navio ja sat' da budem 'spreman' kada u kini osvane 11.11 (to je bilo 09.00 ujutru po nasem vremenu). Nakon 17 minuta je vec narucio predmet. Upisao broj kartice i dobio poruku da je sve uspesno i da ukoliko 'order' ne bude processuiran odmah, da cekam do 6 sati jer moze biti 'zagusenja' (ili sta vec). I tako cekam ja 6 sati da se nesto pomeri i nista. Nakon nekih (otprilike) 6 sati i 10-ak minuta, ja resim da cancelujem order. U tom momentu na kartici je stanje bilo nepromenjeno (znaci sredstva nisu bila 'povucena'). I cancelujem ja order, pa zatim odem u sekciju 'deleted orders' i obrisem ga odatle. Zatim ponovo posetim stranicu gde se prodaje taj predmet koji sam upravo cancelovao, ponovo ga ubacim u korpu i kliknem na checkout. Upisem podatke sa kartice, i pritisnenm 'pay'. Medjutim dobijem poruku da trenutnon imaju neke probleme sa procesuiranjem, i da probam kasnije u toku dana. Sada, (ovaj drugi order) stoji pod 'my orders' i ceka da bude placen... i ja rekoh, daj da ponovo proverim kakvo mi je stanje na kartici, ...valjda mi nisu nista skinuli. Odem ja, proverim, kad ono sredstva povucena. Vratim se ja nazad na Ali, razmisljam mozda je to taj 1-2 minuta dok sam ja isao 'tamo-amo' pa je sada ovaj order procesuiran, kad ono, on i dalje stoji u 'my orders' i ceka da ga platim.
I onda ja kontaktiram Ali support, tu mi oni istreniraju zivce jer je veza pucala pa svaki put sa drugim agentom (cini mi se da sam pricao sa njih 7). I na kraju, ispadne da (ako sam dobro shvatio) sredstva su povucena, ali oni tvrde da oni nisu nista uzeli jer je order cancelovan. A ja im lepo poslao screenshot sa stanja na mojoj kartici gde jasno pise AliExpress i vidi se suma koju su skinuli. Oni kazu, mi nista nismo uzeli, i to ce ti biti vraceno (refundovano) za nekoliko dana, ali najbolje da pricas sa bankom tj. mastercardom, objasnis im situaciju i zamolis da ti refundiraju novac. Ja vidim, ne vredi njima pricati a glava mi upravo pocela pucati kada su mi rekli kako 'mi nista ne znamo, pitaj tamo' (kao ono kad te salju sa saltera na salter).
I tako ja kontaktiram ove sto su mi izdali karticu. Sve im objasnim, i covek kaze, novac je skinut. Ja rekoh, jeste ali oni kazu da posto sam ja zatrazio 'cancel order' oni nista nisu uzeli pa ce se taj novac vratiti posle nekoliko dana, ali su mi rekli da je najbolje da vama objasnim i zamlim da mi refundirate novac. Sad ovaj lik, kaze, novac se moze vratiti na 2 nacina. Da sacekas nekliko dana i ako ne bude povucen od strane prodavca, on ce biti automatski vracen, ILI da zatrazis da nam posalju molbu (zahtev) sa *ovim podatcima* (pa je naveo sta kinezi treba da im posalju) i da napisu da nece povuci novac kao i da obrazloze zasto nece.
Ja kada sam procitao sta treba da 'prevedem' kineskom supportu sa Ali-a, gde veca non-stop puca, i gde oni ko roboti ponavljaju isto pitanje, samo sam poceo da se smejem. Znaci ona situacija kada vise ne mozes da verujes u kolicinu s*anja koja ti se srucuje na glavu i samo nastavlja da dosipa na gomilu.
Elem, kazem ja liku sve to, objasnim za kineze da su 'teski kao support' i on kaze, ok, ali ne razumem zasto onda zelis da trgujes sa takvim prodavcem. Ja rekoh, site nije 'scam' i poznat je sirom sveta, svi odatle narucuju, nije 'prevara' ali eto imaju katastrofalan support. Rekoh, proveo sam sigurno 2-3 sata pokusavajuci da im objasnim sta je problem i nisam uspeo. Lik samo rece 'my God!'
I ok, pitam ja njega, ok...nije problem neka tih 7 dana istekne i valjda ce se vratiti novac, ali posto je ovaj predmet koji zelim da kupim samo danas na popustu jer kinezi slave danas ovaj dan iz nekog razloga, da li mozete da ostanete na vezi a ja cu upravo da porucim ponovo, pa da mi kazete da li se nesto desava posto verujem da kao podrska imate sigurno vece privilegije od mene i mozete videti da li je dosao zahtev za skidanjem sredstava sa moje kartice. I lik rece ok ni je problem. Ja odradih narudzbinu i pitam ga da proverim, on proverio i kaze 'za sada nista, najbolje da sacekate tih 6 sati verovatno ce se to 'odraditi' za to vreme'. Ja samo rekoh 'pa to sam i radio sa prvom porudzbinom, tj. cekao tih 6 sati, ali se nista nije desilo pa sam cancelovao, i kinezi su mi bas tada povukli novac kada sam cancelova narudzbinu'. Itd...
I tako narucio sam, i ubrzo mi je stigao mail da je porudzbina 'pokrenuta' sa statusa 'processing' na nesto drugo. Evo, dok sam ti pisao ovo 'kratko' putesestvije od juce, bas su mi stigla 2 mail-a od Ali-a, nisam stigao da ih skroz procitam (rekoh da zavrsim) ovaj 'roman'.
@Antonio: Nije moja 'brzopletost i nestrpljivost' napravila problem. Jel' pisalo 'sacekajte
do 6 sati da order bude processuiran? Jeste! Jesam li ja cekao 6 sati i 10-ak minuta? Jesam! Jel' u tom momentu (kada je bilo proslo 6 sati i 10 minuta, od ordera) novac i dalje bio na kartici? Jeste! I sta se desilo? Bas kada sam ja resio da cancelujem... znaci cancel, --> remove 'deleted order' ---> probao da narucim ponovo --> placanje nije proslo zbog njihovog problema sa mastercadrom.... i kad sam bas tada proverio stanje na kartici, oni mi skinuli sredstva. ( a drugi order i dalje stoji i ceka da ga platim, a ja to shvatio kao da su uzeli pare a nisu taj order 'propustili'. Medjutim, kako se na kraju, izgleda ispostavilo, oni su mi, lopovi, skinuli pare kada sam ja resio da cancel-ujem onaj prvi order).
Znaci nije bilo do mene. Ja sam ispratio sve sto je pisalo da trebam da uradim. Jeste moja greska sto je juce bila 'guzva' zbog 11.11 pa sam mozda trebao da cekam duze, ali bre, ako su oni znali da ce biti guzve trebali su da napisu cekaj 8 sati, ili cekaj 10 sati. Ja sam samo pratio sta je pisalo. Mozda sam i platio danak neiskustvu posto je to bila moja prva kupovina na Ali-u, ali postovao sam ono sto je pisalo kako da se ponasam. Nisam radio nista van onoga sto mi je bilo napisano.