Šta je novo?

Kupujem prodajem

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pfff, manje više šverc. Idemo na nesto jos osnovnije. Podržavanje bahatih vozača, netolerancije, javno vredjanje i prozivanje čak i ovde na forumu je sve češće (svaki dan) da li je neko gay ili glup. Žena je u srbiji jos uvek samo kuvarica i spremacica. Niko ne vodi svoju brigu samo tudju. A inace smo prvaci u filozofiranju iz fotelje, posla se bas ne hvatamo. Šverc u ovakvom društvu nije neki veliki problem

Sent from my D6503 using Tapatalk

Da nemaju korist ne bi skladištili 3 tona robe u podrumu mesne zajednice. A pijaca preko puta iste te MZ i ko zna koliko robe se tu proda nedeljno na oči vladajuće garniture te MZ, koji i sami tamo pazare. A ovo je samo na najnižem nivou, kako li je onda na najvišem?

Upravo to. I onda neko ovde nama popuje sto podrzavamo sverc, kao da je to problem. Sverc podrzava i drzava jer ne cini nista da ga zaustavi. Ucinice kad im to bude odgovaralo, al trenutno im odgovara da primaju pare od istih tih svercera. ***, ne moze se samo rucati svaki dan u Fransu, mora i da se vecera uz dobro vino :)

Inace, sto se tice KP, ne znam zasto ne uvedu neku opciju da se sacuvaju podesavanja za pretragu, nego svaki put ispocetka moram da podesavam...

Poslednja izmena:
Za svaki proizvod koji se uveze treba atest. Naravno naš, ne iz EU. Recimo nas 5-6 hoćemo da uvezeme istu stvar. Svako plaća atest posebno. Što bi se reklo u našem narodu "svaka vaška obaška" :D Kada bi svi mogli da uvoze, bez neke veće papirologije i raznih gluposti, prestali bi i šverceri sa radom, jer je to nesiplativo. Ovim bi se zaposlilo i dosta naših ljudi. Ovo što sam napisao važi samo za grane industrije koje ne postoje "realno" kod nas. Negde sam pročitao da Ei Niš ima neku licencu za kamere, i onda naravno "mora da se štiti domaća privreda". Uveo bih realno, par puta veće, subvencije za "realnu poljoprivredu". Onaj ko uzgaja i sadi da dobija pare, a ne svako ko se registruje u UT. Savesni poljoprivrednici bi treba da osiguraju svoje uslove kod "normalnih osiguravajćih kuća". Naravno za sve ovo bi trebalo da postoji odgovoarajuće telo. Na nivou zadatka. Da ne bude kao sa NBS. 2007 godine u martu je propisan zakon da više nema parica nego da ide zaokruživanje. Vidim da EPS, MTS, Srbija Gas i mnogi drugi se "striktno prodržavaju toga". Par puta sam bio baš u velikoj nedoumici, da tužim navedene firme i tako ispravim "krivu Drinu". Na žalost svih nas, lekar mi je savetovao, zbog zdravlja, da izbegavam bilo kakav stes. Prestao sam da gledam TV i čitam novine. Jedino što ovde na foumu visim :) Možda je ovo i njabolji razlog da dobijem onu nagradu Bencha - ako nije istekao rok :D. Mada nisam siguran ni šta bih sa njom radio ?

@vladat1 - drzava umesto da gura poljoprivredu i IT, gura propale stvari jer tu se moze najvise izmuljati... A i sta ocekivati od politicara - vecina njih nema dan radnog iskustva, a ne nesto bitnije, sve neki veliki dr mr (khm khm predsednik khm khm), a sta su radili u zivotu? "Pa, ovaj, ja sam politicar" [emoji23]

Btw. Isti slucaj - TV ne gledam, novine jedino nekad odem na blic/b92 da vidim jel ima sta novo u domacem IT i to je to. Cim ih ne vidis odmah imas mnogo manje stresa u zivotu...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Evo ti iz prve ruke odgovor.
Podržavanje šverca samo čini situaciju gorom.

Šverc nije rešenje već isključivo posledica i/ili uzrok problema.

Da li je šverc posledica ili uzrok problema, znaće samo onaj koji zna i odgovor da li je starija kokoška ili jaje.
Otvoriš tržište, utanjiš carinu i nestane šverca !!!

Moje misljenje je da sverc u srbiji nikada nece nestati, a zasto, zato sto nam je takav mentalitet . Ja sam kupovao svu IT robu u radnjama u SRB do 2013 , posle sam krenuo preko nama poznatog lika sa KP i ne zalim se prihvatam rizik takve kupovine ( ne mogu da ostvarim garanciju i tome sl ) . Svi mi bi do sada trebali da znamo da je sverc kao Hidra , odseces jednu glavu stvore se 3 nove .Jedino sto mi nikada nece biti jasno zasto su cene kod nas toliko visoke ?

Neke cene su opravdano visoke, neke nisu. Mene cudi kako ljudi ne razumeju sta sve treba da se plati za legalnu prodaju jer pored poreza i carine imas i ljude koji ne rade za svez vazduh, trebas da platis prostor, reklame, poreze, razne dazbine i jos sve i svasta...

Европска унија, веће тржиште, па добијају и боље услове.
Ми смо мали и небитни и зато добијамо то што добијамо... Наравно, на све то имамо и похлепне трговце...

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Ja kada sam citao kako je u HU sve puno jeftinije po radnjama mislio sam kada odem tamo da ce da dele stvari dzaba. I onda usao u supermarket a cene potpuno identicne kao kod nas. Ukoliko nesto nije na snizenju pa kao ti sverceri kupite na desetine kartona i uzmete povrat pdv-a ni ne isplati se ici u soping.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

A mađari od kojih šverceri uzimaju se to ne plaća inače. :d
1. Madjari su u EU - znaci kada uvozis iz EU u EU ne placas carinu - to je odmah 10%
2. A mozda i bitnije - i pored toga im nisu cene nesto nize - taman mozda za tih 10%.

Bio sam i po EU zemljama i stvarno nisu nesto nize cene za gomilu stvari. Ima rasprodaja i akcija pa bude nize ili stara roba pa je se resavaju (sto kod nas ne rade). Ali uporedi novu tehniku koja izadje i nema neke razlike sem tih 10%...

Европска унија, веће тржиште, па добијају и боље услове.
Ми смо мали и небитни и зато добијамо то што добијамо... Наравно, на све то имамо и похлепне трговце...

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

mi bre ni nemamo nikakve ovlascene uvoznike i distributere, niti firme koje se bave tehnikom znaju za nase trziste, nego nam sve ide preko okolnih zemalja i imamo silne ugradnje
ali ce zato asus srbija da prica da su oni pravi asus(maltene da su oni osnovali firmu) i kako su njihove garancije(koje ni ne priznaju) razlog da se nesto plati 150e skuplje nego drugde, a to sto uopste nisu zvanicni ogranak, vec samo trgovci, nikom nista...
posle se ljudi cude zasto je nesto skupo ovde... upravo zbog takvih iz gorenavedenog primera

u ostalom koja firma je luda da rizikuje svoj integritet direktnim poslovanjem na trzistu zemlje u kojoj su zakoni nikakvi

Poslednja izmena:
1. Madjari su u EU - znaci kada uvozis iz EU u EU ne placas carinu - to je odmah 10%
2. A mozda i bitnije - i pored toga im nisu cene nesto nize - taman mozda za tih 10%.

Bio sam i po EU zemljama i stvarno nisu nesto nize cene za gomilu stvari. Ima rasprodaja i akcija pa bude nize ili stara roba pa je se resavaju (sto kod nas ne rade). Ali uporedi novu tehniku koja izadje i nema neke razlike sem tih 10%...

Na tehniku je kod njih porez 27% a kod nas je 20%, tako da bi cena trebalo da bude maltene ista (3% skuplja) , a nije, nego opet sve skuplje kod nas 10-15%

Izvini, ali ne mozes reci da je isto svercovati legalnu i nelegalnu (zakonom zabranjenu robu). Po tebi je isti sverc tehnike i sverc kokaina, oruzja..
Nije isto, na tehniku bi se platio pdv.

Sent from my x600

Apple se ne proizvodi u EU, pa je jeftiniji. Koliko kosta poslovni prostor u EU, koliko radnici? Je l' tamo rade za minimalac, je l' tamo placaju poreze i doprinose za radnike i koliki su isti?
Tako da, prica oko toga zasto je u EU skoro sve jeftinije je glupa. Jeftinije je jer postoji konkurencija i jer marze nisu 100% kao ovde.

Ja se sad dogovorio sa covekom za nexus 5x po toj ceni.Zato sam pratio oglase i video ovo.

Apple se ne proizvodi u EU, pa je jeftiniji. Koliko kosta poslovni prostor u EU, koliko radnici? Je l' tamo rade za minimalac, je l' tamo placaju poreze i doprinose za radnike i koliki su isti?
Tako da, prica oko toga zasto je u EU skoro sve jeftinije je glupa. Jeftinije je jer postoji konkurencija i jer marze nisu 100% kao ovde.

Tamo tj. u EU su daleko veći dnevni prometi, pa se ovde mali prometi nadomešćuju većom cenom.

Evo prostog primera tamo do 2008 god. sam se na neke sitne artikle ugrađivao bukvalno u drugu decimalu, sa sadašnjim prometom malo mi je i prva decimala po komadu istog artikla.

Druga stvar pogledaj koliko košta iznajmljivanje 1m2 poslovnog prostora na zapadu a koliko kod nas.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Poslednja izmena:
mi bre ni nemamo nikakve ovlascene uvoznike i distributere, niti firme koje se bave tehnikom znaju za nase trziste, nego nam sve ide preko okolnih zemalja i imamo silne ugradnje
ali ce zato asus srbija da prica da su oni pravi asus(maltene da su oni osnovali firmu) i kako su njihove garancije(koje ni ne priznaju) razlog da se nesto plati 150e skuplje nego drugde, a to sto uopste nisu zvanicni ogranak, vec samo trgovci, nikom nista...
posle se ljudi cude zasto je nesto skupo ovde... upravo zbog takvih iz gorenavedenog primera

u ostalom koja firma je luda da rizikuje svoj integritet direktnim poslovanjem na trzistu zemlje u kojoj su zakoni nikakvi

Naravno da ASUS ima zvanicnu kancelariju ovde. Takodje mislim da smo glavni i odgovorni za bivsu SFRJ. Ne znam odakle ti ta prica ali silno gresis...

Skupi su jer im se moze a i nase trziste je toliko bedno da uzimamo po 3-5 kom jacih ploca ;) i 1000 onih najbednijih.

Poslednja izmena:
Tamo tj. u EU su daleko veći dnevni prometi, pa se ovde mali prometi nadomešćuju većom cenom.
Prometi su veći zbog niže cene, a ne obrnuto.

Ako misliš da nije tako razmisli kako je "mađarima" promet od 0 do sadašnjeg (koji je ogroman) došao za tako kratko vreme. I to po cenama IDENTIČNIM onima u mađarskim radnjama.

Da sad jedna firma kod nas stavi cene identične onoj u mađarskim radnjama promet bi im probio krov, svi bi kod njih kupovali a od "mađara" više niko ne bi kupovao.

Sverc je nelegalan i izjeda drustvo.

Nasi uvoznici i maloprodaje su previse pohlepni sa svojim cenama, cak i kada plate sve. Mislim da je u svim bransama.

Tako da dva zla.

Sverc je nelegalan i izjeda drustvo.

Nasi uvoznici i maloprodaje su previse pohlepni sa svojim cenama, cak i kada plate sve. Mislim da je u svim bransama.

Tako da dva zla.

Mnogo vise izjeda drustvo represija od strane "drzave" u svim mogucim i nemogucim oblicima (porezi, kazne, akcize...).

Naravno da ASUS ima zvanicnu kancelariju ovde. Takodje mislim da smo glavni i odgovorni za bivsu SFRJ. Ne znam odakle ti ta prica ali silno gresis...

Skupi su jer im se moze a i nase trziste je toliko bedno da uzimamo po 3-5 kom jacih ploca ;) i 1000 onih najbednijih.

asus srbija ima kancelariju, nema asus
nisu nikakav ogranak asusa, vec obicni trgovci, a za sve vezano sa asusom je zaduzen kimtec, dok takodje sve regulacije idu preko hrvatske

jednostavno su nam zakoni nikakvi i firme nece da rizikuju direktnim poslovanjem u srbiji...
zato nemamo ni appstore, ni direktan uvoz apple prozivoda, nego se opet ide preko hrvatske

skoro je bila i polemika da li xiaomi postoji oficijalno kod nas, posto moze legalno da se kupi u prodavnicama
posaljem ja njima direktno pitanje, oni nikad culi da bilo sta od njihovih uredjaja dospeva na srpsko trziste u legalnu prodaju, jer to trziste cak ni nemaju u planu... a naravno na promociji xiaomi telefona u tehnomaniji je par ljudi na sav glas pricalo kako su oficijalni zastupnici i bog zna sta, koji te blokiraju kada ih pitas nesto vise o tome

Poslednja izmena:
Prometi su veći zbog niže cene, a ne obrnuto.

Ako misliš da nije tako razmisli kako je "mađarima" promet od 0 do sadašnjeg (koji je ogroman) došao za tako kratko vreme. I to po cenama IDENTIČNIM onima u mađarskim radnjama.

Da sad jedna firma kod nas stavi cene identične onoj u mađarskim radnjama promet bi im probio krov, svi bi kod njih kupovali a od "mađara" više niko ne bi kupovao.
Grešiš veća platežna moć = veći promet + otvorenost tržišta ili ti EU = jedinstvena carinska zona = broj kupaca.
Gledaj to ovako npr. IT oprema: da su cene računarske opreme ovde 30% niže koliko plata ti treba za jednu gejming konfiguraciju, a koliko od plate treba nemcu za istu tu konfiguraciju, a da je 30% skuplja nego ovde. Prenesi to na kolonijalnu robu... tj. Na svaki aspekt trgovine, usluga.

Još jednostavnije šta ćeš sve priuštiti sebi mesečno ako zaradiš 1000€, a šta možeš priuštiti sa 300€.

A može to i ovako: procenat radnika u proizvodnji vs. trgovine, usluge, administracija ovde i tamo.

Malo pre pričam sa komšijom koji ima firmu koja radi transport kamionima za Evropu i nazad, kaže postalo je neisplativo kako našim tako i stranim transportnim kompanijama da rade transport sa Srbijom pošto malo robe izlazi iz Srbije pa kamioni idu samo u jednom pravcu puni tj. minimum robe se izvozi iz Srbije, a uvoz je nesmanjen što neminovno dovodi do toga da moraju i stranci i naši da podignu cene transporta za Srbiju.

Poslednja izmena:
asus srbija ima kancelariju, nema asus
nisu nikakav ogranak asusa, vec obicni trgovci, a za sve vezano sa asusom je zaduzen kimtec, dok takodje sve regulacije idu preko hrvatske

jednostavno su nam zakoni nikakvi i firme nece da rizikuju direktnim poslovanjem u srbiji...
zato nemamo ni appstore, ni direktan uvoz apple prozivoda, nego se opet ide preko hrvatske

skoro je bila i polemika da li xiaomi postoji oficijalno kod nas, posto moze legalno da se kupi u prodavnicama
posaljem ja njima direktno pitanje, oni nikad culi da bilo sta od njihovih uredjaja dospeva na srpsko trziste u legalnu prodaju, jer to trziste cak ni nemaju u planu... a naravno na promociji xiaomi telefona u tehnomaniji je par ljudi na sav glas pricalo kako su oficijalni zastupnici i bog zna sta, koji te blokiraju kada ih pitas nesto vise o tome

Bas naprotiv, oficijalna smo ASUS kancelarija i mi smo zaduzeni i za kimtec i za hrvatsko trziste evo vec dve godine koliko sam upoznat, ali ok ti verovatno znas nekog iz ASUSa a ja ne pa imas te informacije ;)

Imamo na forumu Spacemastera, pa njega pitaj jel smo oficijelni ili trgovci kako ti kazes :)

Ja samo mogu da ti kazem da ljudi iz te kancelarije idu na svaki interni skup koj ASUS organizuje.

ah da i koliko znam nasa kancelarija se ne bavi prodajom uopste, samo logistika i organizacija svega vezanog za distribuciju.

Poslednja izmena:
Bas naprotiv, oficijalna smo ASUS kancelarija i mi smo zaduzeni i za kimtec i za hrvatsko trziste evo vec dve godine koliko sam upoznat, ali ok ti verovatno znas nekog iz ASUSa a ja ne pa imas te informacije ;)

Imamo na forumu Spacemastera, pa njega pitaj jel smo oficijelni ili trgovci kako ti kazes :)

Ja samo mogu da ti kazem da ljudi iz te kancelarije idu na svaki interni skup koj ASUS organizuje.

ah da i koliko znam nasa kancelarija se ne bavi prodajom uopste, samo logistika i organizacija svega vezanog za distribuciju.

onda recite vasim ljudima da ne sire dezinformacije kada dobiju otkaz ili prestanu da rade, isto tako i onima koji saradjuju sa kimtecom
mada je vrlo interesantno sto do skoro ni asus kao ni xiaomi nije znao da se u srbiji prodaju asus uredjaji legalno

sada ces da mi kazes kako i ako ste oficijalna asus kancelarija, ne mozete da ispostujete propisane cene koje se nude u drugim zemljama koje imaju oficijalne asus kancelarije?

ali ajde da ne spamujem ovde, pls mi se javi u inbox i objasni mi sve ako mozes da razjasnim vise, bas me zanima
da se ne zameram vise ako nema razloga

Poslednja izmena:
Xiaomi je tek pre nešto više od mesec dana dobio zvaničnog distributera za Evropu, poljski ABC Data.

http://en.miui.com/thread-368479-1-1.html

Za Asus jedan pogled na sajt APR-a rešava sve dileme
ac2ff2b04f208fb86f7f6b8d3592d8b0.jpg

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno