Šta je novo?

AMD Radeon RX 470 tema

@bigfoot ja nisam primetio da je neko kukao na budžet karticu kao ti ovde...prvo dobro razmisli gde si gurnuo karticu....evo jedan test da uradiš, da ti bude jasnije..,,uzmi neki manji kalorifet ili uljani radijator i stavi ga u spajz da greje koji je max 2-3 kvadrata i stavi taj isti da greje u 10-15kvadrata pa vidi gde će biti toplije.....ne kažem ti ja da ne možeš da se zalis ali samo budi realan....postoje mini itx kartice i postoje full form a to sto ti ovde mracis kako niko ne treba da kupuje rx470 je malo glupo stvarno ....na kraju krajeva kad vec guras u htpc onda budi realan sta možeš da očekuješ

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pa da, meni je 470 u "normalnom" kućištu, nečujna i hladna.

@damirbaj

koliko znam, iz MSI afterburnera se ne moze menjati LED na kartici, za to sluzi MSI Gaming app, koji opet kao sekundarni program pored MSI afterburnera..
Problem sa Gaming app je što po pokretanju preuzima kontrolu nad klokovima i profilom za ventilator od Afterburnera. Šteta što ga MSI nije obogatio opcijama za ručno overklokovanje.

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

@bigfoot ja nisam primetio da je neko kukao na budžet karticu kao ti ovde...prvo dobro razmisli gde si gurnuo karticu....evo jedan test da uradiš, da ti bude jasnije..,,uzmi neki manji kalorifet ili uljani radijator i stavi ga u spajz da greje koji je max 2-3 kvadrata i stavi taj isti da greje u 10-15kvadrata pa vidi gde će biti toplije.....ne kažem ti ja da ne možeš da se zalis ali samo budi realan....postoje mini itx kartice i postoje full form a to sto ti ovde mracis kako niko ne treba da kupuje rx470 je malo glupo stvarno ....na kraju krajeva kad vec guras u htpc onda budi realan sta možeš da očekuješ
Sent from my iPhone using Tapatalk

Joj sto volim kad su ljudi lenji i ne vole da citaju cele postove vec samo izaberu deo koji njima odgovara ili ne odgovara???

1. Jesam li ja ikad reko da ne treba da se kupuje RX470, ne nisam. Ja sam samo rekao i ponavljam da ako su cene slicne/iste ovo je razlog sto bih ja uzeo uvek GTX1060 a ne RX470/480. Jer ima iste/bolje preformanse a hladnija je u globalu (ne temperature vec ukupna toplota sto kartica oslobadja). Opet napominjem ovo je samo moje misljenje koje svako moze da prihvati a vala moze i da ga ne prihvati.
2. Jesam li ikada rekao da RX470/480 ne valja, ne nisam. Cak sta vise par puta sam naglasio da je dobra, a kako ne bi bila kad je slican po performansama sa GTX1060.
3. Da si malo bolje pogledao moje kuciste video bi da je dizajnirano da prihvati i kartice do 28cm tako i taj tvoj argument otpada. Moj problem je to sto stoji u zatvorenom TV kabinetu i svaka komponenta koja se greje previse mi pravi problem. I tu dolazi do izrazaja lepota GTX1060, makar za mene, sto je hladnija podosta od RX470/480.
4. A otkada su to kartice u cenovnom rangu 200-300EUR budzet kartice? Mozda u Srbiji ali u ostatku sveta budzet kartice su ~100EUR.
5. Ako ja hocu da zagrejem moj spajiz pa valjda ja mogu da uzmem sta hocu, a to sto ja hocu da zagrejem moj spajiz je moja stvar, zar ne?

Znaci u tom mom HTPC, bas kao sto je Mr.Bean rekao, GTX1060 radi kako treba i sve je mnogo hladnije nego sa RX470/480. I to je sva moja poenta da se ukaze na to. A opet ako nesto se vise greje i oslobadja vise toplote, onda po zakonima fizike, mora da vuce i vise struje. A sto bi onda za iste/bolje performanse, jos jednom se ogradjem pod uslovom da su slicne cene, uzeo karticu koja se vise greje i trosi vise struje? Po meni nema logike nego uzeti GTX1060.

Iskreno koliko ljudi ima mogucnost da uporedi u svom kompjuteru RX470/480 i GTX1060, pa ne bas mnogo. I onda kad iznesem moje iskustvo odmah je to moja kuknjava? Pa mislim....

Ko ce sta da kupi je njegova stvar, ali valjda je uvek bolje pre kupovine imati sto vise informacija pa tek onda odluciti?

Pa da, meni je 470 u "normalnom" kućištu, nečujna i hladna.

Kada sam posle instalirao taj Gigabyte u klasicno kuciste temperatura same kartice je bila osetno niza jer sva ta toplota je imala vise mesta da ode.

Pa zar ja ne rekoh u mom proslom postu, da kad sam posle instalirao taj RX470 u normalno kuciste, da je kartica bila osetno hladnija. Ali to ne menja cinjenicu koliko toplote ta kartica oslobadja. Tj. ta kartica oslobadja istu kolicinu toplote ali kad je u standardnom kucistu i ne zatvorenom prostoru onda se ne vidi taj problem kao kod mene.

Joj sto volim kad su ljudi lenji i ne vole da citaju cele postove vec samo izaberu deo koji njima odgovara ili ne odgovara???

1. Jesam li ja ikad reko da ne treba da se kupuje RX470, ne nisam. Ja sam samo rekao i ponavljam da ako su cene slicne/iste ovo je razlog sto bih ja uzeo uvek GTX1060 a ne RX470/480. Jer ima iste/bolje preformanse a hladnija je u globalu (ne temperature vec ukupna toplota sto kartica oslobadja). Opet napominjem ovo je samo moje misljenje koje svako moze da prihvati a vala moze i da ga ne prihvati.
2. Jesam li ikada rekao da RX470/480 ne valja, ne nisam. Cak sta vise par puta sam naglasio da je dobra, a kako ne bi bila kad je slican po performansama sa GTX1060.
3. Da si malo bolje pogledao moje kuciste video bi da je dizajnirano da prihvati i kartice do 28cm tako i taj tvoj argument otpada. Moj problem je to sto stoji u zatvorenom TV kabinetu i svaka komponenta koja se greje previse mi pravi problem. I tu dolazi do izrazaja lepota GTX1060, makar za mene, sto je hladnija podosta od RX470/480.
4. A otkada su to kartice u cenovnom rangu 200-300EUR budzet kartice? Mozda u Srbiji ali u ostatku sveta budzet kartice su ~100EUR.
5. Ako ja hocu da zagrejem moj spajiz pa valjda ja mogu da uzmem sta hocu, a to sto ja hocu da zagrejem moj spajiz je moja stvar, zar ne?

Znaci u tom mom HTPC, bas kao sto je Mr.Bean rekao, GTX1060 radi kako treba i sve je mnogo hladnije nego sa RX470/480. I to je sva moja poenta da se ukaze na to. A opet ako nesto se vise greje i oslobadja vise toplote, onda po zakonima fizike, mora da vuce i vise struje. A sto bi onda za iste/bolje performanse, jos jednom se ogradjem pod uslovom da su slicne cene, uzeo karticu koja se vise greje i trosi vise struje? Po meni nema logike nego uzeti GTX1060.

Iskreno koliko ljudi ima mogucnost da uporedi u svom kompjuteru RX470/480 i GTX1060, pa ne bas mnogo. I onda kad iznesem moje iskustvo odmah je to moja kuknjava? Pa mislim....

Ko ce sta da kupi je njegova stvar, ali valjda je uvek bolje pre kupovine imati sto vise informacija pa tek onda odluciti?

mozes jedino da zakljucis da je gigabyte rx 470 (windforce predpostavljam) kartica sa losim hladjenjem, sto ne mozes da kazes za ostale modele i generalizujes...naisao sam na nekoliko review-a na tom "online-u" kako ti kazes, gde su temperature identicne...tako da neke RX470 kartice imaju manje temp. od nekih gtx 1060 3gb kartica... i ocitaj preko vise app temperaturu ako nije problem, kao sto je HWMonitor, SpeedFan , CPU-Z ....

mozes jedino da zakljucis da je gigabyte rx 470 (windforce predpostavljam) kartica sa losim hladjenjem, sto ne mozes da kazes za ostale modele i generalizujes...naisao sam na nekoliko review-a na tom "online-u" kako ti kazes, gde su temperature identicne...tako da neke RX470 kartice imaju manje temp. od nekih gtx 1060 3gb kartica... i ocitaj preko vise app temperaturu ako nije problem, kao sto je HWMonitor, SpeedFan , CPU-Z ....

Joj bre, pa nije windforce vec G1 gaming ali to nije toliko bitno.
Ono sto je bitno ja pisem o jednom a ti od drugom jer ne citas ili ne razumes moje postove. Ja svo vreme pricam o toploti a ne o temperaturi!!! Kolicina toplote se meri u kalorijama/julima dok se temperaturom meri koliko je nesto toplo ili hladno (prosto receno).
Jer skoro sve RX470 bi trebale da oslobadjaju istu kolicinu toplote. Dok temperatura koju ti ocitavaju senzori samo zavisi od kvaliteta kulera. Na primer ajde da kazemo da moj RX470 G1 gaming ima max temperatura pod furmaxom 80C, a na primer Sapphire RX470 65C. Ta razlika u temperaturi je samo jer Sapphire ima kvalitetniji kuler i bolje hladi graficku. Ali kolicina toplote oslobodjena od obe karte bi trebale biti skoro iste jer obe imaju isti cip i istu kolicinu memorije i vrm. I upravo ta oslobodjena toplota je mnogo veca nego kod GTX1060. Nadam se da me sada razumes? [emoji41]

A sta ako recimo Nitro izbaca tu toplotu van kucista? zbog svog boljeg hladjenja automatski taj problem koji si imao da ti dize temperaturu ostali komponenti nestaje. Moras shvatiti da si uzeo Rx 470 G1 koja ima najlosije hladjenje i to je to.
948b6ffca58fd32bbcbaa348b58dbf44.png
[/IMG]

Evo ono o cemu sam ja govorio karta sa 3GB vec se sada gusi dok sa 4GB ipak nije usko grlo neko je rekao sve je to isto, naravno da nije puno je kartica koje su jos aktuelne i jaki chipovi a imaju 4Gb memorije (GTx 980, 290, 290X 380x itd) logicno da ce devolperi gledat da igra radi na tim kartama i sve ce vise biti igri koje pune memoriju do 4GB i u takvim situacijama GTX 1060 3GB kao sto sam rekao u startu izgleda promasena kupovina.

A sta ako recimo Nitro izbaca tu toplotu van kucista? zbog svog boljeg hladjenja automatski taj problem koji si imao da ti dize temperaturu ostali komponenti nestaje. Moras shvatiti da si uzeo Rx 470 G1 koja ima najlosije hladjenje i to je to.
948b6ffca58fd32bbcbaa348b58dbf44.png
[/IMG]

Evo ono o cemu sam ja govorio karta sa 3GB vec se sada gusi dok sa 4GB ipak nije usko grlo neko je rekao sve je to isto, naravno da nije puno je kartica koje su jos aktuelne i jaki chipovi a imaju 4Gb memorije (GTx 980, 290, 290X 380x itd) logicno da ce devolperi gledat da igra radi na tim kartama i sve ce vise biti igri koje pune memoriju do 4GB i u takvim situacijama GTX 1060 3GB kao sto sam rekao u startu izgleda promasena kupovina.

Svaka ne referentna kartica ne izbacuje napolje vec skoro sve ostaje u kucistu. To samo mogu referentne kartice sa turbinom ali i to je pitanje koliko efikasno. A toplota se oslobadja preko svih delova kartice, isto tako i sa zadnje strane. Tako da sto se izbacivanja vecine toplote napolje nema ni reci. Pa svaki fan kod ne referentnih kulera duva u hladnjak a ne napolje. A ako ne verujes otidji na guru3d vidi kod njihovih testova sa termalnom kamerom i gde lepo kazu da vecina ostaje u kucistu sa ne referentnim kulerom.

Pa po ovom grafikonu i 4GB je promasena kupovina bas kao i 3GB

Kako je 4 promasena kupovina kad sa 4GB u ovoj igri ne prelazi zauzece memorije dok sa 3G mozes da se slikas.

Čekajte bre ljudi, do kada mislite da se prepucavate oko količine memorije i to poredite sve sa desetinama testova na netu, koji su opet reklama ili pljuvanje više nego što su testovi.Koliko sam ja obavešten od čoveka koji je uzeo jednu od 3gb 1060ca i radi se o realnom radu, karta u 1080p pokrece apsolutno sve postojeće naslove uz razliku os 1-3 fps u odnosu na 6gb.U testu sa 4gb karticom opet u 1080p kaze da je šije.Zašto bi onda neko izbegao tu karticu u koliko neće prelaziti u skorije vreme na veće rezolucije od fhd-a.
U dosta računara koje ja znam je i dalje 280x sa 3gb koji se sada prodaje polovan oko 120e tako da je prelazak na 1060 3gb uz dodatnih 100e prava stvar.
Bilo bi lepo kada bi neko sa foruma postavio par sličica u realnom radu i lično iskustvo sa 1060 3gb.

Verovatno ima.. Ali u 1060 temi ;)

Sent from mTalk

tjesi se ti ali moras znati da je 3 manje od 4, a uzeo si najlosiju Rx 470 karticu taj gigabyte je najlosiji model po pitanju hladjenja da si uzeo 470 Nitro drugu bi pricu pricao, ali tako je to kad nisi informisan.

Goldi nisi pratio dobro, kada je nvidia u pitanju 3 je više od 4, 6 je više od 8, 300 evra je manje od 200 evra.

ma pratim ja samo ostarilo se pa preskocim red u citanju :p

Govorim iz svog ugla - ako bih se i odlucio za polaris grafu to bi bila rx 470 i samo sapphire modeli ! Imao sam sapphire r9 380x i odlicna je! Po meni mislim da je Sapphire no.1 partner AMD-ovih karti po kvalitetu i izgledu(al aj ,izgled je suvise subjektivna prica) a zasto rx 470 (opet iz svog ugla) zato sto ne igram bas sve igre koje su popularne i zahtevne pa i rx470 meni moze dosta da vozi igara koje ja volim da igram (GTA V ,pes 2017,cs go ,cs 1.6 ,far cry4 i primal,mozda crysis 3 ) i da se razumemo da me ne shvatite pogresno ,naravno da bih voleo da umesto samsung 1080p monitora imam neku ubicu 1440p 144hz monitor i titan pascala ,ali spram svojih mogucnosti govorim da bih bio zadovoljan i sa rx470! Bolja je od mog matrixa za minimum 30% u igrama sto je meni dosta za nekih 230 eur koliko planiram da izdvojim za kartu! Naravno uz i5 2500k na 4.4ghz je to neka sweetspot prica

Govorim iz svog ugla - ako bih se i odlucio za polaris grafu to bi bila rx 470 i samo sapphire modeli ! Imao sam sapphire r9 380x i odlicna je! Po meni mislim da je Sapphire no.1 partner AMD-ovih karti po kvalitetu i izgledu(al aj ,izgled je suvise subjektivna prica) a zasto rx 470 (opet iz svog ugla) zato sto ne igram bas sve igre koje su popularne i zahtevne pa i rx470 meni moze dosta da vozi igara koje ja volim da igram (GTA V ,pes 2017,cs go ,cs 1.6 ,far cry4 i primal,mozda crysis 3 ) i da se razumemo da me ne shvatite pogresno ,naravno da bih voleo da umesto samsung 1080p monitora imam neku ubicu 1440p 144hz monitor i titan pascala ,ali spram svojih mogucnosti govorim da bih bio zadovoljan i sa rx470! Bolja je od mog matrixa za minimum 30% u igrama sto je meni dosta za nekih 230 eur koliko planiram da izdvojim za kartu! Naravno uz i5 2500k na 4.4ghz je to neka sweetspot prica

Trenutno imas kod madjara RX 480 Sapphire nitro model sa 4GB za tih 230evra, samo pitas. Sto se tice razlike u odnosu na tvoju trenutnu, realno gledano u novijim naslovima razlika je jos veca, tako da je super upgrade, da li 470 ili 480, nebitno.

Postiji i ona situacija, da igra trazi i povuce, i vise memorije nego sto joj treba.

Pa se onda dobije, u nekoj igri, da za karticu od 12GB memorije, igra povuce nekih 8 - 9GB, za karticu od 8GB, igra povuce nekih 6 - 7GB, za karticu od 6GB, igra povuce nekih 4 - 5GB i tako dalje. A, igra super sljaka, na svim karticama sa razlicitom kolicinom memorije, sve zbog toga sto igra prepozna kolicinu memorije na kartici i povuce vise memorije ( za svaki sklucaj ) i ako joj, u realnom radu i ne treba toliko memorije.
Meni deluje ovaj grafikon na guru3d, da je to taj scenario.

Imao sam gtx780 3GB, koja je radila na extra klokovima. Kod tog overkloka je bila jaka, otprilike kao klokovane 1060 3GB karte. Sljakala je super na HD rezi, sa vrlo visokim grafickim postavkama za svaku tadasnju igru.
Verovatno su ove danasnje igre nesto malo memorijski zahtevnije, ali, mislim da ce ova kartica 1060 3GB dobro da se nosi sa svim igrama. Jeste tu negde na nekoj granici, sa kolicinom memorije, ali, malo se smanje detalji i treba da sljaka.

Opet, ako neko kupuje grafu na duze staze, tipa minimum dve godine, preporucio bih mu ipak minimum 4GB grafu.

GTX 1060 3GB ce, verujem, dobiti RX 470 4 GB u skoro svakoj, ako ne i svakoj igri. Napadose ovde decka bespotrebno, kao da je ne znam ni ja sta izjavio, a samo je rekao da je generalno temperatura nesto visa i da postoji leakage u malom/uskom kucistu. Prosto ne verujem da se fanboy-evi toliko loze i dan danas. U redu je, imam i ja RX 470 i extra je karta, ali priznajte da je 1060 bolja. Nekom vredi doplata, nekom ne, ali karta je definitivno bolja.

End of story.

GTX 1060 3GB ce, verujem, dobiti RX 470 4 GB u skoro svakoj, ako ne i svakoj igri. Napadose ovde decka bespotrebno, kao da je ne znam ni ja sta izjavio, a samo je rekao da je generalno temperatura nesto visa i da postoji leakage u malom/uskom kucistu. Prosto ne verujem da se fanboy-evi toliko loze i dan danas. U redu je, imam i ja RX 470 i extra je karta, ali priznajte da je 1060 bolja. Nekom vredi doplata, nekom ne, ali karta je definitivno bolja.

End of story.

+1 Ista prica, imam rx470 i stvarno je odlicna ali je 1060 pa cak i sa 3gb bolja

Joj nemoj da vas cuje goldi, pa obracete bostan. Pa kako je moguce da 3GB bude bolje od 4GB [emoji23]

Nije samo prosečan FPS bitan. Kao što je već rečeno, količina memorije na ovim kartama (470, 480, 1060) utiče pre svega na pad Framerate-a. A ti padovi mogu pokvariti iskustvo više nego prosečan FPS. I ako neko treba da smanjuje detalje sada, kada je tek kupio novu kartu, kako će se onda ponašati za 2-3 godine? Igraće sa na low podešavanjima? Još ako sada viđamo ovakve portove sa PS4 i XB1, kako li će izledati igre koje budu pravljene za PS4 Pro ili XB "Scorpio". Naravno, ljudi imaju različite potrebe i nekima (npr. meni) nije bitno da kvalitet bude najbolji mogući, da nema padova da je sve zakucano na 60 FPS i slično, bitno je da je igra zanimljiva :) . Ali to ne menja činjenicu da će 6/8 GB karte doneti bolje iskustvo, čak i ako sami čipovi nisu mnogo jači.

Memory management naravno zavisi od same karte (čipa i vrste memorije), pa tako često vidimo da 4GB na Fury modelima znači više nego na 4GB na npr. 470. I još jedna stvar - kada grafičkoj zafali memorije, osloniće se na dostupan RAM. A testovi koje viđamo su uglavnom rađeni na X99, sa Quad-channel DDR4 memorijom na ~3000 MHz. Ili u najgorem slučaju na i7-6700K, takođe sa brzim DDR4 memorijama u DC modu. Tako da će naši rezultati na i3/i5 Haswellu sa 1x8GB 1600 DDR3, ili još gore na nekom FX-u biti u manjoj ili većoj meri lošiji u tim situacijama.

Poslednja izmena:
Nije samo prosečan FPS bitan. Kao što je već rečeno, količina memorije na ovim kartama (470, 480, 1060) utiče pre svega na pad Framerate-a. A ti padovi mogu pokvariti iskustvo više nego prosečan FPS. I ako neko treba da smanjuje detalje sada, kada je tek kupio novu kartu, kako će se onda ponašati za 2-3 godine? Igraće sa na low podešavanjima? Još ako sada viđamo ovakve portove sa PS4 i XB1, kako li će izledati igre koje budu pravljene za PS4 Pro ili XB "Scorpio". Naravno, ljudi imaju različite potrebe i nekima (npr. meni) nije bitno da kvalitet bude najbolji mogući, da nema padova da je sve zakucano na 60 FPS i slično, bitno je da je igra zanimljiva :) . Ali to ne menja činjenicu da će 6/8 GB karte doneti bolje iskustvo, čak i ako sami čipovi nisu mnogo jači.

Memory management naravno zavisi od same karte (čipa i vrste memorije), pa tako često vidimo da 4GB na Fury modelima znači više nego na 4GB na npr. 470. I još jedna stvar - kada grafičkoj zafali memorije, osloniće se na dostupan RAM. A testovi koje viđamo su uglavnom rađeni na X99, sa Quad-channel DDR4 memorijom na ~3000 MHz. Ili u najgorem slučaju na i7-6700K, takođe sa brzim DDR4 memorijama u DC modu. Tako da će naši rezultati na i3/i5 Haswellu sa 1x8GB 1600 DDR3, ili još gore na nekom FX-u biti u manjoj ili većoj meri lošiji u tim situacijama.

Sve si pravu, lepo si i primetio ovo sa RAM memorijim i X99, Quad-channel DDR4 memorijom na ~3000 MHz.

Moje zakljucno misljenje je, ( rekao sam u prethodnom postu ), ako uzimas karticu za sledecih minimum dve godine, onda je 4GB neki minimum ( ako nije i 6GB ) koji potreban.

Ako dolaze igre, za koje ce biti potrebno smanjivanje detalja, onda ce i za sve ove kartice, i za 1060 3GB, i 1060 6GB i 480 8GB, trebati smanjivanje detalja i sve su one u istoj poziciji.

Imao sam gtx 780 3GB i naigrao sam se igara i sve je sljakalo ko 'puter'. Glavni problem manjka memorije jeste, los frame time i pojava vidljivog i loseg stutteringa, ja to nisam imao sa 780, cak sam igrao i mnoge igre na 60fps lock.

Tako da, naigrace se i svako sa 1060 3GB karticom, kada dodju zahtevne igre ( djabe nam sada i 980Ti i 1070 , kad i danas ne mozemo igrati neke igre na oko 60fps ), doci ce i nove serije grafi i pasce cene grafika i bice povoljnih polovnih grafi, i opet ce se uzeti odgovarajuca grafa i tako sve u krug.

Poslednja izmena:
+1 Space beer

Meni je bedak kupiti novu kartu, dati 220+ evra sto su ozbiljne pare za nase uslove, i onda ne mozes da npr u GTA V popalis sve opcije do kraja jer ti eto memorija usla u 'crveno'...

1060 3GB je start fail, cim je izasla to je fail kartica, ako je nekome to dobro odlicno samo uzimajte.

+1 Space beer

Meni je bedak kupiti novu kartu, dati 220+ evra sto su ozbiljne pare za nase uslove, i onda ne mozes da npr u GTA V popalis sve opcije do kraja jer ti eto memorija usla u 'crveno'...

Sa popaljenim opcijama, tesko se bore i klokovane 1070 i 980Ti karte. Treba tu neki mali kompromis u grafickim podesavanjima za 1060, 480 i 980, da bi radila igra kako treba.

Mislim, ne razumem, sta je NV mislila sa ovom kartom da radi, :trust:, ne bih reko' da je fail, ali, je neverovatno :S: da su izdali karticu te snage, sa 'samo' 3GB memorije.

U svakom slucaju, moze se itekako kvalitetno igrati i sa ovom 1060 3GB kartom, ali, ko planira grafu na duze staze, 4GB je minimum minimuma'.

Poslednja izmena:
@reviewsrb
Ti si se sa high end karticom sa 3GB naigrao igara pravljenih 2013-e, kada je u ovoj klasi prodavan 7850 sa 1GB VRAM-a. Koji inače veoma brzo izgubio bitku sa 2 GB modelima (iz oba tabora). Čak i slabije karte kao što su 260 1GB ili 750Ti 1GB imaju više snage za tih 1GB. Slično je i sa višom klasom (770, 285, 380, 960) gde je 2GB objektivno mala količina za tu snagu.

Evo pregleda najnižih cena u DE (slično je i u UK), i po mom mišljenju, ovo je otprilike redosled po kom bi trebalo i birati karte iz ovog segmenta, osim ako korisnik nema posebne zahteve i hoće baš određeni model:

GTX 1060 6GB ~ 260 €
RX 480 8GB ~ 260 €
RX 470 8 GB ~ 240 €
RX 480 4GB ~ 220 €
RX 470 4GB ~ 200 €
GTX 1060 3GB ~ 200 €

Jasno je da proizvođači naplaćuju memoriju po duplo većoj ceni nego što njih košta, i dovode kupce u dilemu. Jer teško je preći preko činjenice da uzimaš sporiju kartu zbog dobitka koji nije tako (odmah i uvek) očigledan.

Vrh Dno