Šta je novo?

AMD Radeon RX 470 tema

Da, nisam pratio cene za ove kartice, ali, deluje cena za 1060 3GB prevelika, za tu karticu, 160 - 170E maximalno, ( zbog samo 3GB ), pa da se isplati. Ali, to je ta 'moja' :D Nvidia. Takvi su, kakvi su. :smoke:

Sa 780 sam se naigrao, u svakom slucaju, kasnije su izlazile, i 380X 3GB kartice, pa su se i ljudi sa njom igrali sasvim normalno, tako da nije bio neki veliki problem tada 3GB.

U svakom slucaju, mislim, da smo donekle rascistili stvari. Moze i 1060 3GB fino i kvalitetno da pokrene sve igre kako treba, ali, ipak kupovina karte kao neki 'future proof ', zahteva minimum 4GB memorije ( ako ne i svih 6GB ).

Poslednja izmena:
Zivi bili pa videli, pojesce 1060 nasu kartu, imaće vece i minimum rejtove u skoro svakoj igri na 1080p.

Za budućnost, videcemo.. Mozda manjak memorije bude problem.

Ali, generalno, ali rx 470 je odlicna karta i ja sam stvarno zadovoljan. Nista mi jace trenutno nije potrebno. XFX je odradio odličan posao.

Primetio sam i da obicno imaju visok ASIC (preko 80%), ako je to nekom uopste i bitno.

Iskreno, rx 470 je po meni sada bolje kupovina od 1060 ali 3GB verzije, bez obzira sto trenutno 1060 ima bolji fps u vecini igrara. Govorim to jer cenim da ce u buducnosti rx serija biti jos bolje optimizovana, kao sto je recimo bio slucaj sa r9 380. A i 4gb memorije je svakako dodatni plus za naredne naslove.

Za buducnost, verovatno, ali po trenutnom stanju je GTX 1060 3 GB bolja.

Jedan od retkih rivjua sa minimum rejtovima u igrama

U pojedinim igrama je osetan pad frejmrejta izmedju 1060 3 GB i 6 GB verzije, ali je i 3 GB model opet za nijansu bolji od RX 480, sto ce reci bolji i od RX 470. Samo je smesno da je zelenima razlika u ceni izmedju 3 GB i 6 GB 60 eura, mislim stvarno...

Evo testa CB-a Asus 1060 3GB Dual. Prva slika je sa svim igrama (24 ukupno)
Asus GeForce GTX 1060 3 GB 2014.png

U druguj su rezulati bez igara iz 2014 (samo 2 su bile - Talos i Ethan Carter), tj. tu su samo igre iz 2015. i 2016.
Asus GeForce GTX 1060 3 GB 2015.png

U trećoj su izbačene i igre iz 2015, ostale su samo ovogodišnje
Asus GeForce GTX 1060 3 GB 2016.png

Možda ovo nije relevantan test, ali sudeći po svemu viđenom u poslednjih nekoliko godina, ovakav trend i ne iznenađuje. Pri tom, veća je razlika između 470 Red Devil i Strix verzija, nego između 470 Red Devil i 1060 3GB Dual.

Ja sam malo čituckao i gle rx 470 bolja od 1060 u nekim igrama kao Hitman.
Sada ko ima rx 470 i pika Hitmana može sa laganim smeškom da nastavi igru, uz pićence ili kaficu :beer:

untitled-1.png

Sada se trenutno isplati samo GTX1060 6GB. Jos neko vreme ne treba uopste razmatrati ni RX 470 4GB ni GTX1060 3GB, kad ce se vec uskoro pojaviti GTX1050Ti 4GB Koja ce sigurno biti bolja od GTX960 4GB a trebalo bi i jeftinija...

Poslednja izmena:
Naravno da se isplati ko ima novaca za tu karticu, a ko nema? .... a voli da se igra !..... tu je rx 470 za 100 evrića manje.

Poslednja izmena:
Da, zato i kazem da se saceka izlazak 1050Ti, da vidimo kakvo ce stanje tada biti (i po cenama i po performansama u igrama). ;)

Ako 1050 Ti stvarno ima 6 SM-ova, a 1060 3GB ih ima 9, i ako ima 32 umesto 48 ROP jedinice, onda se može pretpostaviti da će biti ~30% sporija karta na istom taktu. Ali opet dobar izbor za nas sa jeftinijim ulaznicama kojima je RX 470 iznad planiranog budžeta, a RX 460 ispod željenih performansi

Slazem se, bitno da ne bude losija od GTX960. Plus verovatno solidan overclocker.

Preporuka i za rx 480 4gb jer jer 225-230e trenutno :)

Misljenja sam da ce 4 GB VRAM-a biti dovoljno za par godina, mozda cak i 3 GB. Ne moraju teksture uvek biti na ULTRA, skaliranje na 200%, anti aliasing na MSAA i slicno. Moze to sve fino da izgleda i na HIGH, FXAA i 100%. :)

Naravno da ce biti. Karte od 200e nisu predvidjene da teraju AAA naslove u 60fps lock. Za to su karte od 400+ evra danas.

Sent from my GT-I9301I using Tapatalk

@reviewsrb
Ti si se sa high end karticom sa 3GB naigrao igara pravljenih 2013-e, kada je u ovoj klasi prodavan 7850 sa 1GB VRAM-a. Koji inače veoma brzo izgubio bitku sa 2 GB modelima (iz oba tabora). Čak i slabije karte kao što su 260 1GB ili 750Ti 1GB imaju više snage za tih 1GB. Slično je i sa višom klasom (770, 285, 380, 960) gde je 2GB objektivno mala količina za tu snagu.
+1
Sa 780 sam se naigrao, u svakom slucaju, kasnije su izlazile, i 380X 3GB kartice, pa su se i ljudi sa njom igrali sasvim normalno, tako da nije bio neki veliki problem tada 3GB..

Nije bio problem, zbog toga što je 380x dobio 4GB.. a što i jeste prava mera za taj GPU.. kao i što je 6GB prava mera za GTX1060-icu.

Poslednja izmena:
I koja se bolje pokazala u bf1 470 ili 1060 3gb

Sent from my iPhone using Tapatalk

Jel jos neko ima problem sa kulerima? Desava mi se povremeno da se zabodu na 100% obrtaja i tu nista ne pomaze (podesavanje brzine preko msi afterburnera ni wattmana), samo restart sistema..

Vec sam nekoliko puta pisao NE KORISTITI AFTERBURNER sa ovim RX kartama dok ne izbace novu verziju. Izaziva razne bagove i probleme ukljucujuci taj sa ventilatorima, obrisi sve tweak programe, odradi ciscenje sa DDU i stavi najsveziji catalyst i neces vise imati problema.

Hmm, uradio sam to sto si rekao pa cu videti.. Jedino sto mi ne radi i dalje je Vulkan drajver.. Dota 2 nece da se pokrene sa Vulkanom. Dobijam sledece greske (prva kada pokrenem vulkaninfo iz foldera C:\Program Files (x86)\VulkanRT\1.0.26.0 a druga kada pokrenem Dotu 2 sa -vconsole -vulkan opcijama za pokretanje:

VILKAN.png DOTA2 VULKAN.png

Nije afterburner falican samo sa rx470 isto je sa gxt1060. Meni nikada nije pravio probleme sa rx470 i fanovima ali jeste sa gtx1060

Poslednja izmena:
da izvucemo odatle dva grafikona, makar meni bitna u 1080p

b1_1920.png
b1_1920_12.png

iz ovoga se vidi da su 1060 6gb ~ 470 4gb

Nista, kada vam je isto vi lepo svi pokupujte 470.

Sačekajmo i druge sajtove da odrate testove.

Ovde mi je čudno što je sakati GTX970 brži od GTX1060 6GB u DX11. Možda nVidia drajveri nisu najbolje optimizovani jer su koristili najvežije.

Sve ostalo je očekivano.

Poslednja izmena:
Treba tu jos drajveri da odrade svoje, ne sme biti "tolike" razlike izmedju GTX980 i GTX1060. :d

Jel ima neko ideju sta moze da moze da bude u pitanju u vezi problema iz mog prethodnog posta?

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Jel ima neko ideju sta moze da moze da bude u pitanju u vezi problema iz mog prethodnog posta?

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Jedino da probas sa AMD Clean Uninstall Utility obrises sve, pa onda i MSI after burner. Posle uabci ove zadnje drajvere opet gde je i poslednja verzija vulkana pa probaj.. Inace koju verziju kartice imas ?

Nazad
Vrh Dno