Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Или: http://registar.ratel.rs/cyr/reg203
Па за кључне речи упишеш: телеком, теленор или вип мобиле.
Али знају да брљају, посебно у задње време, и посебно за Випове БС на 800, где од 100-200 до сад постављених, нису објавили НИЈЕДНУ.

Випова мапа:
http://www.vipmobile.rs/about-vip/vip-network/coverage-map.2321.html
Ажурира се сваке недеље, јако добро...
Теленорова, сваких пола године и само тада буде (приближно) тачна.
https://www.telenor.rs/info/pokrivenost/?res=low&lang=en
Телекомова је доста лоша у сваком погледу, а код њих се и слабо шта дешава око ширења 4Г задњих месеци, па и целе ове године.

Poslednja izmena:
И шта би за Пирот? :)

Zanimljivo je da ni Telenor nema LTE bs na levoj obali Nišave u Pirotu. Sve tri su u Tijabari, na desnoj obali nišave (Ustanička, Nikole Pašića i preko pruge (ka Prčevcu i berilovačkom putu). Nisam nešto merio signal u delu Gnjilan, Barije Čiflik, Blato, mada mi ujak živi tamo možda odem ovih dana ili sledeće nedelje...

Zanimljivo jw da se na putu za jezero (zavojsko) bolje probija signal od mts-a što je i donekle logično, čak ga ima i do sela Nišor, mada se tu gubi.

U samom gradu se signal bolje probija u južnom delu (Barije i Novo tigrovo naselje). 99% zbog toga što je na 800MHz.

А „таленти" су они за постављање БС, видим да је већи део Пирота на левој обали, сигурно је лош сигнал у половини тих насеља. Јеси проверио јел их има баш три?

Poslednja izmena:
Magistralom od Požege do G.Milanovca skoro sve vreme ima 4G signala na Vip. Jedino malim delom kod Kablarske klisure prebaci na 2G, a ostalo je skoro sve 4G.
Nakon G.Milanovca do Ljiga je 3G, na momente ume da prebaci na 2G, ali jako retko. 3G je tuda u proseku OK, na nekim mestima i jako dobar, ali je često i vrlo loš (dešava se da izmeri DL 0.00). Nekoliko km nakon Ljiga ima ponovo 4G signala, pa se menja 4G-3G. Što je bliže BG, 4G je stabilniji.
Malo je čudno da u većini slučajeva za vreme razgovora prebacuje sa 4G na 2G. U Čačku nije tako, vraća se na 3G, ali putem skoro uvek ide na 2G.
Nisam gledao u Čačku, ali ostalim delom puta u pitanju je uglavnom Band20 (LTE800), tako da ko ima telefon koji ne radi na na Band20 imaće jednim delom puta samo Edge, a delom loš i dobar 3G. Kao i prepaid korisnici.
Biće stvarno šteta da ne uvedu VoLTE, obzirom da u nekim zabačenijim selima gde sam bio ima pristojan 4G, a kad se razgovara bude loša veza jer je 2G slab.

Poslednja izmena:
Magistralom od Požege do G.Milanovca skoro sve vreme ima 4G signala na Vip. Jedino malim delom kod Kablarske klisure prebaci na 2G, a ostalo je skoro sve 4G.
Тако је по мапи и до Златибора, и до Ивањице, и од Чачка до Крушевца (изузев Трстеника) и до Лесковца. :)
Теленор и Мтс можда толико покрију тек на прилеће или лето...
А јел код Лајковца сад бољи сигнал него неки дан? Или Лазаревца; поставили су још једну БС пре пар дана, можда у Вреоцима...

Poslednja izmena:
Па само два и по километра од Лајковца до Ћелија... :) А рекао си да има сигнала после Љига, али то је можда са БС из Словца (евентуално околине Лајковца или Мионице, нешто ново), али добро, ниси пратио све време...

Desp (ili neko drugi..), kada idete Zrenjaninskim Putem opet, ajde proverite MTS kako radi. Sada u Metrou na ZP nema MTS 4G unutra, a vani je bas slab signal (mada sve radi vani na 4G). A ranije je bio tri crtice.

Neko drugi će ipak. Nemam nijednu Mts karticu. Imao sam m:tel, koju sam dao drugaru kome je više potrebnija...

mtel nema LTE ovde ;)

Da, Vidikovacka bazna stanica je def. ona na visokoj zgradi, Vidikovacki venac 88 (bivsa Partizanska ulica, na sajtu Ratela pise Partizanska 88). Pusten je 4G samo na jednoj od 4 bazne stanice na Vidikovcu...

Vidikovac, kod Dobrog domacina trenutno. Kuburi se bas na vidikovcu sa 4G, kod mene u skojevskom jedva da ima. Plus je generalno signal katastrofa, ne znam da li sam bilo gde na vidikovcu imao vise od pola crtica.

Prilozi

• Screenshot_20160924-112532.png
    Screenshot_20160924-112532.png
    111.4 KB · Pregleda: 107
Vidikovac, kod Dobrog domacina trenutno. Kuburi se bas na vidikovcu sa 4G, kod mene u skojevskom jedva da ima. Plus je generalno signal katastrofa, ne znam da li sam bilo gde na vidikovcu imao vise od pola crtica.

Mislis na Dobrog domacina prekoputa Maksija na Vidikovackom vencu? Ako je ta lokacija u pitanju, ja sam bas tu izmerio preko 40Mbps, kacio sam i rezultat, pun 4G je tamo. Koji telefon je u pitanju?

S7 edge. Nisam merio brzinu tamo, vise sam mislio na signal. Kad se prebaci na 4G, signal je na jednoj do dve crtice max.

S7 edge. Nisam merio brzinu tamo, vise sam mislio na signal. Kad se prebaci na 4G, signal je na jednoj do dve crtice max.

Pa ja takav signal imam cak na Labudovom brdu sa Vidikovacke bs (2/5 - 4/5). Nesto nije ok kod tebe. Svaki dan sam tamo.

Neka im neko konacno kaze da je jedan na Vipu, a drugi na Telenoru :).

Ja pricam o Telenoru, i moj post od pre neki dan sto je citiran se odnosio na Telenor.

Pa vidiš na screenshot-u što je čovek postavio da gore piše Vip Srb :)

Kuckam sa telefona pa nisam video ss. :) Mislio sam da prica o Telenoru jer je citirao moj post koji se odnosio na Telenor. ;)

Inace, VIP ima 4G na Labudovom brdu, nalazi mi u rucnoj pretrazi mreza, ali ne znam koja jacina signala je u pitanju jer nemam karticu.

Da li u vipu moze da se uzme usim kartica za pripejd, ili kod sva tri operatera moze samo uz postpaid...(sem za onaj mts turisticki sim)?

Sent from my G620S-L01 using Tapatalk

Vip, da, nismo se razumeli. Ovakva je situacija u pozeskoj, tu je pun signal i radi vrhunski :)

Prilozi

• Screenshot_20160924-185313.png
    Screenshot_20160924-185313.png
    112.8 KB · Pregleda: 100
Mali off, ali da li je neko upoznat koje frekvencije sem 2.4GHz i 5GHz se mogu koristiti u privatne nekomercijalne svrhe? :)

Valjda može i 5.8GHz, dect telefoni rade na 1900MHz, voki-toki na valjda 462MHz. Trebalo bi onda da je to sve slobodno za upotrebu?

Тако је по мапи и до Златибора, и до Ивањице, и од Чачка до Крушевца (изузев Трстеника) и до Лесковца. :)
Теленор и Мтс можда толико покрију тек на прилеће или лето...
А јел код Лајковца сад бољи сигнал него неки дан? Или Лазаревца; поставили су још једну БС пре пар дана, можда у Вреоцима...

U Vreocima je Telenor postavio LTE na 800Mhz uz ibarsku na mestu gde se ispod podvožnjaka izlazi na magistralu.E sad pokrivenost i nije neka s obzirom da je 800MHz a udaljenost od mene je oko 940 metara,indoor -130dB a outdoor -120.Nadao sam se da će to biti mnogo bolje.

Jesi na vecoj nadmorskoj visini ili?

Ne,baš je ravno između mene i BS.

U tacki B hvatam Telenorov 4G signal (outdoor oko -90dBm - -94dBm) sa bazne stanice koja se nalazi u tacki A.

Prilozi

• telenor_4g.JPG
    telenor_4g.JPG
    107 KB · Pregleda: 96
Poslednja izmena:
Pitanje za vip korisnike.... imam staru smart karticu od pre 2 godine...da li na njoj radi 4g automatski kas odem negde gde ima signal ili moram da uzmem novu karticu? Pitam zato što znam par likova koji au u telenoru i morali su da zamene karticu za 4g, ne znam kako je u vip-u.

Послато са SM-J500F уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh Dno