Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Ево одлично покривени Славија и ТАШ, браво за наше оператере ;)
Занимљивост је само да Мтс, вероватно недавно, тај део одлично покрио са Lte 800. Ем није фер према 90% остатка непокривене Србије такво нагомилавање, ем они који су већ имали на 1800, неће бити одушевљени смањењем брзине, када се мање или више буде пребацивало на 800...
А раковичко-топчидерска „котлина" је и даље очајно покривена од сва 3 оператера, Вип има обично -115-120 сигнал; и поред Видиковца и Канаревог који су од јуче како кажете покривени Теленором. У Реснику ништа...

Evo danas sam primetio da je i mts pored vipa pustio 4G+. Prvo sam uhvatio u Makenzijevoj ispred komercijalne banke, a zatim na Slaviji gde je signal bio znatno bolji. Postavicu ss prvo iz Makenzijeve, a zatim sa Slavije. Screenshot_2016-08-27-18-18-41.jpg Screenshot_2016-08-27-18-18-55.jpg Screenshot_2016-08-27-18-41-09.jpg Screenshot_2016-08-27-20-23-58.jpg

Svi imaju 4G+ opremu sto znaci i brzine, samo su neki limitiranli namerno, neki su na 800 gde ne moze za sad da se izvuku te brzine, ali svi imaju 4G+ opremu, cisto da znas.
Ne samo mts, to sto si samo tu izvukao to zavisi od vise faktora, signal, jacina istog, telefon, preopterecenost BS, koliko ljudi nakaceno na BS... Ima jos da ne smaram sa tim sad.

Sent from my ONEPLUS 3 using Tapatalk

Прво да коригујем мало што сам рекао за Мтс 4Г 800. Није то ништа превише, прво није ни у Бг нигде превише густа мрежа 4Г БС, ни на 1800 ниједног оператера. А Мтс је поставио само 3-4 на 800 у центру и можда нигде више у старом делу, за НБГ не знам. Вип нема ни по центру, али често однекуд допире слабији сигнал, биће са периферије; на подручју Рушањ, Железник, Сремчица их има...
На потезу Устаничка, Јерковић, Трошарина, Канарево, Миљаковац, Теленор има најбољи сигнал, због много више БС на 800, а Мтс најлошији. С тим што на Канаревом, Миљаковцу, Раковици нема још ниједна БС бар не ближе главне трасе аутобуса. Негде на почетку Видиковца, до Церака виногради је постављена та нова БС Теленора, али чак ни на Ибарској сигнал не иде „у зелено", поред Петла већ слаби (Мислим да остали сигнали допиру са Церака ближе Кошутњаку и Бањице ) Тако је глобалу, што не значи да понегде није доста боље/лошије...

Poslednja izmena:
Ne razumem zašto posle 18 meseci Telenor i dalje limitira na 50/15. Totalni bullshit.

Neko ako zna da mi protumaci ovaj SS.
Gore(ne vidi se na SS, a nije ni bitno tu je sve jasno) su prikazane BS Tnora i Vipa, ali mene interesuje sta je ovo?
Nove BS koje tek trebaju da se aktiviraju, ili su to BS Mts-a to pitam iz razloga sto nemam u ovom telefonu Mts karticu a same BS ne daju nikakvu identifikaciju.
Sta je od ova dva?
32552fbba27e8a19ab4f578aa42888b1.jpg

Јужно од Липовичке шуме уз Ибарску, на делу барајевске и обреновачке општине, Вип је као што сам и претпоставио према њиховој мапи, поставио око 5 БС на 800; Барајево, Мељак, Вранић и две негде на подручју Шиљаковац, Баљевац, Дражевац, Конатице.
Е сад, „најтужније" је што 4Г на 800 чак и мало лошије покрива терен од 2Г 900, а не боље као што смо се надали!
И још једном, баш нигде у западној Србији до БГ и НС, ни Мтс, ни Вип немају 3Г на 900, Мтс ни 2Г на 1800.

Neko ako zna da mi protumaci ovaj SS.
Gore(ne vidi se na SS, a nije ni bitno tu je sve jasno) su prikazane BS Tnora i Vipa, ali mene interesuje sta je ovo?
Nove BS koje tek trebaju da se aktiviraju, ili su to BS Mts-a to pitam iz razloga sto nemam u ovom telefonu Mts karticu a same BS ne daju nikakvu identifikaciju.
Sta je od ova dva?
32552fbba27e8a19ab4f578aa42888b1.jpg

А коју картицу имаш сад? :)
Те БС, односно ћелије су сигурно активне и скоро сигурно су од само једног оператера, или твог или (зависно од тел) може бити и другог ако си изабрао другу мрежу. А зашто немају идентификацију, не знам... јел показује телефон иначе?

Napisao sam Telenor i Vip i te njihove registrovane BS vidim, to je ok, pitam za ove koje nisu registrovane.
Gde jel pokazuje? Pa pokazuje u ovom programu, danas su se pojavile do juce ih nije bilo. Zato pitam.
Ne verujem da su aktivne jer se tel ne kaci ni na jednu od istih.

Баш сам инасталирао тај Lte discovery, али нисам стигао да испробам, а код куће још немам сигнал... Али видим да не показује једну од главних ствари, band, док на нету видим да на (неким) западним мрежама показује.

Pokazuje band kako ne pokazuje?
3d6a4c1543f597fa7c029637965d561c.jpg

Poslednja izmena:
Napisao sam Telenor i Vip i te njihove registrovane BS vidim, to je ok, pitam za ove koje nisu registrovane.
Gde jel pokazuje? Pa pokazuje u ovom programu, danas su se pojavile do juce ih nije bilo. Zato pitam.
Ne verujem da su aktivne jer se tel ne kaci ni na jednu od istih.

А две картице... Али опет не знам, код мене показује само ћелије од мреже коју (тренутно) изаберем, са комплетном идентификацијом само ћелију коју тренутно хвата; за остале „суседске ћелије" (код 4Г ) показује тако испод у низу, али само онај задњи број после ncode и sector (три ћелије на истој БС су увек узастопни бројеви, нпр. 471, 472, 473, па и њихово праћење помаже откривању одакле долази сигнал).

Poslednja izmena:
Pokazuje band kako ne pokazuje?

Знам да је неко у задњих пар дана поставио овде скриншот и да је стајало band unknown (кажем нисам користио, добро је ако показује).

Postavio sam ti SS da vidis da pokazuje, kod mene je band 20 ili ti 800Mhz.

Мтс има одавно, вероватно једну БС на Калуђерским барама.

Kod mene prikazuje band unknown, nexus 5X.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Evo danas sam primetio da je i mts pored vipa pustio 4G+. Prvo sam uhvatio u Makenzijevoj ispred komercijalne banke, a zatim na Slaviji gde je signal bio znatno bolji. Postavicu ss prvo iz Makenzijeve, a zatim sa Slavije. Pogledajte prilog 208134 Pogledajte prilog 208135 Pogledajte prilog 208136 Pogledajte prilog 208137

Ево ко је поставио, његов телефон не види ни „суседске ћелије"...
А како је то код тебе без ознака, не знам тренутно...

Poslednja izmena:
Nek menja telefon, ne valja mu :)
Joke....
Ne znam kod mene radi odlicno i uvek pokazuje kad je band 20 kad 3, nema greske.
Mozda nije rootovan pa ne moze da izvuce taj podatak iz telefona.
Ja sam ovoj app dao sva prava pa verovatno zato.
Nek se javi i kaze jel ima root ako nema, ja mislim da je jasno onda sto ne prikazuje, a ako ima root onda ne znam gde je problem, verovatno do telefona ili rom-a, mozda.

Samo uz root prikazuje band.

Koliki je domet 800 a koliko 1800 bazne stanice? Jel može 1800 da dobaci 10km+? Pošto me ove LTE aplikacije ubeđuju da se kačim na Prvomajsku(-115dBm) koja mi je preko 10km vazdušnom linijom.

Sent from my A0001 using Tapatalk

Е код кога не показује, ево како да препозна на 4Г код Теленора (бар ја нисам наишао на изузетке, али можда их ипак негде има). Код тог (редног) броја ћелије на БС, sector или на неким тел/апликацијама CID, ако је једноцифрен онда је 1800, а ако је двицифрен онда је 800.
А код Випа можда је исто, али не могу сад да проверим за неке случајеве (што видим у историји на Нетмонитору), да ли су одступања од тог правила или у Милановцу, Краљеву и Крушевцу имају БС и на 800 а нисам проверио.
Док је код Мтс-а увек једноцифрен тај број.

Samo uz root prikazuje band.

Koliki je domet 800 a koliko 1800 bazne stanice? Jel može 1800 da dobaci 10km+? Pošto me ove LTE aplikacije ubeđuju da se kačim na Prvomajsku(-115dBm) koja mi je preko 10km vazdušnom linijom.

Ако гледаш по мапи било које апликације, ту (често) није прецизно. Ја сам са Таре ухватио на 30 км на 1800, али то је сасвим бескористан сигнал. А у Бг код толико БС, опет тешко да је са те даљине, али у крајњем случају није искључено... јеси у граду или негде изван, у Срему нпр?

U Borci je covek ja mislim.

U Borči a kako je OPO 1800Mhz only hvatam to nešto iz Zemuna izgleda. No opet neverovatno mi je da kažem na 10km+ ja imam -115dBm.

Онда јесте, ако не баш из Првомајске, онда из неке суседне улице.

Mislim da je u Prvomajskoj BS. Neverovatno u svakom slučaju da na tolikoj razdaljini bude upotrebljiv signal a da ovde u lokalu 3G koji nije na 500m vazdušne linije ne radi kako treba.

Koja mu to oznaka ovde dođe?

Pogledajte prilog 208147

О па како код тебе нема ни тога, не видим, има само тај трећи донекле битан број PCI (што малопре писах да су та три броја са исте БС увек узастопни).
А овај sector је најчешће 1, 2, 3 на 1800, а на 800 31, 32, 33 код Теленора, а 11, 12, 13 код Випа (код Мтс-а видех 4, 5, 6 на 800, хм можда они на свим 800 тако означавају, па се по томе могу распознати, да прелистам поново историју на Нетмонитору...)

Poslednja izmena:
U Borči a kako je OPO 1800Mhz only hvatam to nešto iz Zemuna izgleda. No opet neverovatno mi je da kažem na 10km+ ja imam -115dBm.

Ako nisi na LTE-only, onda je ovo sigurno LTE800, jer LTE1800 pada na 2G/3G na -113dBm. -115/-118dBm ne bi stigao da uhvatis SS.

Ne razumem zašto posle 18 meseci Telenor i dalje limitira na 50/15. Totalni bullshit.
Realno, osim za torrente brzina je skroz OK i vise nego dovoljna za skoro sve danas.
A zasto rade, pa zato sto ce onda moci da ponude skuplje pakete bez tog ogranicenja, kao da je to nesto WOW, jer tako rade na zapadu.

Vrh Dno