Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Da,dobro su pokrili Bg sa 4g,sta vise uvek mi pokazuje da je pun signal,mislio sam da je tel zakucao ;) ,jer ne vidim da pada na neku crtu manje ;)
Ali problem kod telenora je ako se stavi 2g/3g/4g istovremeno desava se da stizu poruke o propustenim pozivima verovatno jer tel ne stigne da se prebaci na vreme na 3g kod pristizanja poziva. Ovo isto sam kod MTS primetio,za Vip ne znam jer ga nemam.
Ovo su sve pocetnicki problemi,tako je bilo i kod pocinjanja sa 3g mrezom dok to ne ispeglaju lepo za godinu,dve.
Iskreno, ja na Tnoru imam surf 15 paket sa dupliranim saobracajem dakle 30 GB i ne koristim ga za voice pa nemam problem sa tim, a podesio sam telefon na LTE only i nikad ne pada na H ili be daj boze na E kao kod Vipa.
Cim vratim na automatiku lte/gsm ima na nekim mestim u stanu prebacivanja na H i samo na H, dok je Vip sa lte na E i tako bleji dok ne izadjem na terasu i onda opet uhvati lte.
Inace Tnor kod mene koristi za lte band 20, ili ti 800Mhz a tacnije za DL 806Mhz a za UL 874Mhz.
U stanu mi je max na lte 800 15/15 sto je ok apsolutno.
Def je Tnor bolje podesio mrezu ili pak ima bolju opremu.

EDIT:
Evo sad sam proverio Vip kod mene ima lte na 1860Mhz tj na band 3(1800) i non stop se smenjuju lte, h, e.
124 dcb na lte, njesra totalno i ne upotrebljivo, kad radim speed test krene DL lte a zavrsi sa H UL jer prebaci na 3G.

Sent from my ONEPLUS 3 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Pa sta je tu "lose podeseno"? Kada u sustini imas neupotrebljiv LTE signal, prosto los je signal... end of story :)

Vip ima kucni net a da radi na 800 tu uslugu nebi mogao da ponudi.
Sa druge strane Telenor ne nudi takvu uslugu, sa tom frekvencijom pokrio je vece podrucje sa manje stanica sto je dugorocno lose da se radi u jace naseljenom mestu.

Pa nemam bre svugde los signal alfa, sta je tu problem?
Pa i Tnor ima los signal pa nikad ne prebacuje na H a E nikada nisam ni video na Tnoru, dok je na Vipu to normalna svakodnevna pojava bez problema u 2016 i da ne kazem da 17-ta kuca na vrata oni furaju i dalje u BG(Zvezdara, Vozdovac, Zemun, NBG) EDGE.
Jedino sto sam kod njih je voice jer su povoljni i sto mi je 99℅ phonebooka na vipu a imam paralelne minute.

Vip ima kucni net a da radi na 800 tu uslugu nebi mogao da ponudi.
Sa druge strane Telenor ne nudi takvu uslugu, sa tom frekvencijom pokrio je vece podrucje sa manje stanica sto je dugorocno lose da se radi u jace naseljenom mestu.
Zasto je lose? Bas je dobro kad zafali samo se postavi jos BS i resen problem.
Da izvinetd sad imam i u WC-u lte, i ne koristim moj wifi uopste.

Pa i Tnor ima los signal pa nikad ne prebacuje na H a E nikada nisam ni video na Tnoru, dok je na Vipu to normalna svakodnevna pojava bez problema u 2016 i da ne kazem da 17-ta kuca na vrata oni furaju i dalje u BG(Zvezdara, Vozdovac, Zemun, NBG) EDGE.
To je vec nesto do tebe onda, fon/mifi ili nesto drugo. Ali nista cudno ako ti na -124dBm prelazi na 3G, cudno je ako moze da koristi LTE na toliko slabom signalu.
Meni na E NIGDE ne prebacuje VIP u BGu (sada ni u garazi, posto ima 4G)

VIP mi prelazi na 3G samo za razgovore trenutno, ili tamo gde je bas bas los 4G (mada radi ako forsiram LTE only). Ali da ti se stalno menja na E/H to vec ne valja nesto, barem dok koristis net.
Ako menja dok se ne koristi net, pa vidis E/H, to je vec do optimizacije baterije.

Jedino sto sam kod njih je voice jer su povoljni i sto mi je 99℅ phonebooka na vipu a imam paralelne minute.

Bas tako. Ja ne pamtim kad sam na telenoru video E,a tek G :D sto je kod MTS bio slucaj do skora,ne znam sad kako je.
Kod telenora cak ne vidjam ni obicnu 3g vec samo h,h+ i sad lte :D dok mts itekako fura obicnu 3g po Bgd ;)

Poslednja izmena:
Nije do mene vec do vipa.
Kao tu analogiju ne mozemo da koristimo kad pricamo o Tnoru?
Ako kazes da ne valja tel onda bi to isto vazilo i za Tnor, a ne da bude zakucan na lte po celom BG, a kod mene u stanu je -110Mhz znaci nije dobar signal nikako ali zakucan samo tako i sa jednom crtom pici 15/15 ko od sale sa 23ms ping.
Ja bih rekao da je pre do Vipa ili same kartice ali pre do vipa.
Da dok sam na netu surfujem prebacuje na E, H i lte u par sek.

Bas tako. Ja ne pamtim kad sam na telenoru video E,a tek G :D sto je kod MTS bio slucaj do skora,ne znam sad kako je.
Kod telenora cak ne vidjam ni obicnu 3g vec samo h,h+ i sad lte :D dok mts itekako fura obicnu 3g po Bgd ;)
Da G sam jedino na mts video to cak ni kod Vipa ne videh.
Na Tnor samo lte, ako ga ne zakljucam na lte only onda samo vidim jos H i H+, ali nikako E, G ni u ludilu.
Meni to vec nesto govori da je Tnor najskuplji ali i najbolji(mreza) pa tako ne vidim problem, kvalitet je u skladu sa cenom, ja zadovoljan.
Pa tako i Vip i mts jadni i bedni sa mrezom, infrastrukturom ali i jeftini(meni pogodni zbog nekih stvari, ne za net svakako) i to je ok.
Pa ne mozemo bas svi da vozimo ferrarija, zar ne mora neko i Yuga ili Punta.(mada bi i ti vozaci voleli da voze ferrarija, tako i oni koji ne koriste Tnor voleli bi da ga koriste(zbog kvaliteta) ali im finansije to ne dozvoljavaju, bas kao i vozacima Yuga i punta.

Poenta uvodjenja novije tehnologije nije da na tel pise 4G i da ima tri crte signala nego veca brzina prenos koju donosi.
Nekazem da 800 nije ok.
Ok je za autoput, neke ruralne predele,manje naseljena mesta.
Verujem da ce vip srediti i tvoj kraj samo treba malo vremena.

Evo za primer cu ti dati Makedoniju.
U takvim zabitima radi 4G da nemozes ni da zamislis.
Vodafone u grckoj po pokrivenosti nije ni do kolena vipu u srbiji i makedoniji veruj mi.

Kao tu analogiju ne mozemo da koristimo kad pricamo o Tnoru?
Pa niti je ista kartica, niti je isti slot, a i nije isti signal. Po stranu sto ne znam da li je isti uredjaj cak.

Ako kazes da ne valja tel onda bi to isto vazilo i za Tnor, a ne da bude zakucan na lte po celom BG, a kod mene u stanu je -110Mhz znaci nije dobar signal nikako ali zakucan samo tako i sa jednom crtom pici 15/15 ko od sale sa 23ms ping.
Pa na -110dBm i treba da radi, meni VIP radi bolje od 15/15 na -110dBm. Mozda ltE800 radi i na -125dBm, pa zato i ostaje na 4G na vise mesta nego kod VIPa gde je LTE1800 samo (mada iskreno, van zgrada, ja stvarno nisam nailazio gde VIP nema 4G u Beogradu, a prilicno sam prohodao ovog leta)

Da dok sam na netu surfujem prebacuje na E, H i lte u par sek.
Vidi da li ti se desava, kada je jak LTE signal da prelazi na H/E. Jak singal znaci preko -107dBm, iako moze do -113 da radi, ali na tim vrednostima ti i ne primetis da oslabi signal dok ga on prebaci, a moze da oslabi.
Ako ti se tada desava, OK, i to u vise uredjaja, OK do VIPa je (ili kartice).

Pa nije ista kartica jedna je vip druga telenor, kakva je to izjava?
Ko jaze da nije isti slot?
Kad su isti/slicni signali, da isti je uredjaj.

Ma imam ja i na terasi i u sobi 103 pa prebacuje na E, tebi radi vecom bezinom jer nije 800 vec 1800, ali zato 800 "probija" lakse zidove i sve vrste prepreka ali ima manju brzinu, i stoga je bolji, jer moj uredjaj moze da skida najvise brzinom do 450 ili 600 sad sam zaboravio cat 9 cini mi se.
Meni ne treba ta brzina bolje mi je da imam 15/15 ali svugde nego 600/150 na 2 m od BS a vec na 100m na otvorenom 10/10 a kad udjem u stan da imam E, to mi ne treba.

Mislim da kad je jak signal tada ne prelazi, ali cim nalo pocne da slabi odmah ide ba H i 3G.

Poenta uvodjenja novije tehnologije nije da na tel pise 4G i da ima tri crte signala nego veca brzina prenos koju donosi.
Nekazem da 800 nije ok.
Ok je za autoput, neke ruralne predele,manje naseljena mesta.
Verujem da ce vip srediti i tvoj kraj samo treba malo vremena.

Evo za primer cu ti dati Makedoniju.
U takvim zabitima radi 4G da nemozes ni da zamislis.
Vodafone u grckoj po pokrivenosti nije ni do kolena vipu u srbiji i makedoniji veruj mi.
Pa to i jeste poenta, na lte 800 ces imati vecu brtinu nego na H ili E kojeg Vip jos uvek koristi.

VIP ima LTE1800, Telenor LTE800 kod tebe, a i na dosta mesta. Nije to isti signal.

Ma imam ja i na terasi i u sobi 103 pa prebacuje na E, tebi radi vecom bezinom jer nije 800 vec 1800, ali zato 800 "probija" lakse zidove i sve vrste prepreka ali ima manju brzinu
VIP ti na -103dBm prebacuje na E? To je nesto do tebe ili do lokacije.
Pogledaj na vise mesta, da budes siguran.

Ali licno garantujem da VIP ne prebacuje na -103dBm na E/H, ako se koristi konekcija. Ja cak i na -110dBm sam video da ne prebacuje, jer kod mojih je tacno -110dBm na ulazu, i mogu da izmerim tacno te prelaske.
Isto je i za MTS, -113dBm je kod oba najnize sto ostavljaju na 4G, i na toj vrednosti prebace na 3G/2G.

Pa nije ista kartica jedna je vip druga telenor, kakva je to izjava?

Ma imam ja i na terasi i u sobi 103 pa prebacuje na E, tebi radi vecom bezinom jer nije 800 vec 1800, ali zato 800 "probija" lakse zidove i sve vrste prepreka ali ima manju brzinu, i stoga je bolji, jer moj uredjaj moze da skida najvise brzinom do 450 ili 600 sad sam zaboravio cat 9 cini mi se.
Meni ne treba ta brzina bolje mi je da imam 15/15 ali svugde nego 600/150 na 2 m od BS a vec na 100m na otvorenom 10/10 a kad udjem u stan da imam E, to mi ne treba.

Mislim da kad je jak signal tada ne prelazi, ali cim nalo pocne da slabi odmah ide ba H i 3G.

Vala bas,meni je bitnije da imam stabilan signal pa nek je i tih 30-40 mb (sasvim dovoljno,cak i previse),cak moze i manje kao sto si i naveo 15/15,jer budimo realni za telefone i ove net pakete kod nas ovo je sasvim dovoljno,nego da imam ko MTS i VIP po 100-tke brzine negde,ali zato seta i na G i na E i na 3g samo tako i onda mi ne "posrce" bateriju vec je "prozdere" :D a kad ode na G i E onda mogu uzeti konopce i da se obesim dok otvori neku stranicu na netu :D
Telenor je sto se tice G signala davno batalio i izbacio,E je prisutan ali jako slabo,obican 3g isto slabo,ali zato H,H+ dominiraju (i LTE ali u Bg,ostatak gradova jos cekamo da pokriju) ;)
Kad se pogleda u globalu sve (znaci stabilnost konekcije,prihvatljiva brzina,baterija itd.) telenor net je naupotrebljiviji.

Poslednja izmena:
Amin!
P.S. ja nigde u BG ne videh kod Telenora E ali na mts i vip DA ista mesta tj delovi grada kao i telenor.
Pretezno, Zemun, Vozdovac, NBG.

VIP ima LTE1800, Telenor LTE800 kod tebe, a i na dosta mesta. Nije to isti signal.

VIP ti na -103dBm prebacuje na E? To je nesto do tebe ili do lokacije.
Pogledaj na vise mesta, da budes siguran.

Ali licno garantujem da VIP ne prebacuje na -103dBm na E/H, ako se koristi konekcija. Ja cak i na -110dBm sam video da ne prebacuje, jer kod mojih je tacno -110dBm na ulazu, i mogu da izmerim tacno te prelaske.
Isto je i za MTS, -113dBm je kod oba najnize sto ostavljaju na 4G, i na toj vrednosti prebace na 3G/2G.
O cemu da pricamo kad im je 2G ovakav na mojoj lokaciji.
9caddee8dbc90088c071e402f273ef95.jpg

dd90d9a2e6ff14dede314cfe1069dc6c.jpg

Ovo LTE je Tnor.
Edit:
Evo iskljucena Tnor kartica sefim na istom mestu gde Tnor tuce konstantno lte ovi jadničci tuku napredni Edge.
Pokusao sa da otvorim ovu temu putem Vip mreze, jok ni da cuje 2 minuta, a telenor otvara u sekundi.
A pritom tel podesen na lte only. A lte-a ni od korova.
Zasto spusta na nize tehnologije ako mu zadam samo lte, zasto jednostavno ne budem dostupan ako zelim samo lte?
Na telenoru to ne mogu da kazem sta radi kad m i je uvek lte, osim kad stavim automatiku pa prebaci u mom WC na H+, ako je lte only onda i tu cepa lte i to jako kvalitetan i brz.

Poslednja izmena:
Skroz drugačija ikonica je u pitanju [emoji2]

Nisam bas razumeo, pricas za ove fotke nedto ili?

Pa tako sam i uradio.
Vec sam objasnio ali je moderator izbrisao to, problem je ocigledno bio u BS koja je imala problem, nigde u BG nisam imao prebacivanje sa 4G sem na Altini kad nestane 4G nema ni neta jer je u lte only rezimu.
A ovo se ocigledno dogodilo kad sam rebootovao telefon da bih usao nesto u recovery i tada mi se vratio telefon nakon starta u lte/gsm mod.
Ajde jedna pomoc, ako neko zna kako da i nakon restarta ili nakon nekih programa da ostane na lte only modu.
Ja ne provalih.
Hvala.

Nema pomoci za to, tako je i kod mene, uvek se nakon restarta vraca na default...

E pa to se desilo tada, samo ja nisam znao da se vraca na default pa sam mislio da sam u lte only modu.
Nema greske lte drzi uvek lte cak i sad kad mi je na Vipu -130dcb dakle uzasno los signal lte stoji zakucan i radi odlicno.
Steta sto ne moze da se sredi da zapamti podesavanja za lte only.

E pa to se desilo tada, samo ja nisam znao da se vraca na default pa sam mislio da sam u lte only modu.
Nema greske lte drzi uvek lte cak i sad kad mi je na Vipu -130dcb dakle uzasno los signal lte stoji zakucan i radi odlicno.
Steta sto ne moze da se sredi da zapamti podesavanja za lte only.

Sve zavisi kako je reseno to u androidu u telefonu.
Kod mene moze da se bira u standardnom meniju samo 4G/3G/2G ili 3G/2G ili samo 2G
LTE Only (i ostale kombinacije) mogu da namestim samo u service meniju i to stoji tako do restarta.

Na 4g only ne možeš primiti voice poziv.

Ja mogu, zato sto automatski spusta na 3G ili 2G u zavisnosti.
Ako ne mozes da primis poziv dok ti je na 4G only imas neki problem sa telefonom.

Pa kako da prebaci na 3g/2g ako je namesteno na lte only?
U pravu je covek,neces biti dostupan ako je tako podeseno.

Nazad
Vrh Dno