Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Posto je proslo 15h i NDA - Zen je u blenderu presisao Broadwell-E 8(16) na istom kloku od 3.0Ghz.
Znaci IPC je drasticno povecan, ono sto mene brine jeste proizvodni proces, tj. koliko ce moci da se OC-uje. Koliko vidim dosta je losiji 14nm proces od GloFo/Samsunga nego Intelov te nesrazmerno povecava potrosnju pri vecem kloku.

Btw. demonstriran je i 32core procesor na dual socket ploci.

Poslednja izmena:
S obzirom na to da su poredili 8c/16t Zen sa Broadwell-E procesorom od 1.000$, mislim da će manji brat (4c/8t) biti daleko ispred i3, tj. između i5 i i7. Ono što je sigurno, to je da neće biti efikasan kao Intel, pre svega zbog lošijeg procesa, ali na istom kloku će biti konkurentan. Sigurno je da je za prezentaciju izabran najbolji mogući scenario (Blender), ali je očigledno da su odmakli daleko od Buldožera i prišli Skylake-u kada je IPC u pitanju.

Mislim da postoji šansa da na 95W ostvare taktove koje i7-6700 ima na 65W (3.4/4 GHz), eventualno malo niže i nadam se da će zbog nedostatka IGP-a cena biti bliže i5 procesorima. I naravno, da će nastaviti tradiciju sa otključanim procesorima i bez uslova da se klokuju samo na pločama sa jednim određenim čipsetom (i cenom :d ). Mada, kakve performanse budu, toliko će i cena biti „dobra“

Oce li taj Zen (4c 8t) biti jaci od FX 8590? ili ce tu biti od prilike, naravno i 3x manje trositi :) a cena ispod 200e i milina :)

Poslednja izmena:
Оће. И то прилично.

Šta reći, evo skeptici su najzad videli koliko greše. AMD ne laže i Zen NEĆE biti promašaj, kao što neki ovde nažalost priželjkuju(makar krišom,da se seljaci ne sete :) ).

Prilično sam impresioriran kako se rani ES primerak Zen procesora pokazao u odnosu na prilično moćan Broadwell-E sa 8 jezgra. Može biti samo bolje sa finalnim primerkom, pretpostavljam da neće biti moguće da na u prvo vreme frekfencije budu više od 3.4 do 3.5 GHz.

Kakoi se proces bude uhodavao, verovatno ćemo imati neki Zen Refresh negde krajem 2017. godine, gde će sve biti još više ispolirano i dovedeno do savršenstva.

Inače, danas sam pročitao vest da će Globalfoundries preskočiti 10 nm proces i preći odmah na 7 nm UV (ultraviolet litography), što, verovatno, neće biti moguće pre kraja 2018 godine.

Šta reći, evo skeptici su najzad videli koliko greše. AMD ne laže i Zen NEĆE biti promašaj, kao što neki ovde nažalost priželjkuju(makar krišom,da se seljaci ne sete :) ).

Prilično sam impresioriran kako se rani ES primerak Zen procesora pokazao u odnosu na prilično moćan Broadwell-E sa 8 jezgra. Može biti samo bolje sa finalnim primerkom, pretpostavljam da neće biti moguće da na u prvo vreme frekfencije budu više od 3.4 do 3.5 GHz.

Kakoi se proces bude uhodavao, verovatno ćemo imati neki Zen Refresh negde krajem 2017. godine, gde će sve biti još više ispolirano i dovedeno do savršenstva.

Inače, danas sam pročitao vest da će Globalfoundries preskočiti 10 nm proces i preći odmah na 7 nm UV (ultraviolet litography), što, verovatno, neće biti moguće pre kraja 2018 godine.

Konkurencija treba da bude to je zdravo, nadam se da ce ovo u praksi biti dobro, zbog svih nas akcija :D:D:D

Ja sam na Intel prešao prošle godine iz PRAKTIČNIH razloga, jer AMD nije imao šta da mi ponudi a da iole vredi...ali kao što verovatno znate(ko duže prati forum zna), oduvek sam bio ljubitelj AMD-a i vrlo je moguće da ću negde tokom sledeće godine početi da razmišljam ponovo u pravcu kupovine AMD procesora, dok se sve dečije bolesti izleče(ako ih bude bilo,tipa slab overklok itd itd...mlatim sada jer ne znam).

Živo me interesuje koliko će AMD naplaćivati za svoje nove AMD serverske procesore od 24 i 32 jezgra i kako će se oni pokazati u odnosu na najjače Xeon-e od 22 jezgra. To je velika šansa za AMD da dobrano namuči Intel i na ovom polju.

Koliko ja znam, pošto je sada izvesno da će Globalfoundries preći direktno na 7 nm proces, to verovatno znači da će Zen+ izaći proizveden upravo u ovom procesu proizvodnje, negde sredinom ili krajem 2018 godine. A Zen Refresh će biti dobrana optimizacija proizvodnog procesa krajem 2017 godine.

Sve su to teska mastanja, dok ne vidimo IPC (u 5-6 aplikacija i 4-5 igara!) i frekvenciju CPU-a, intel sutra u desktopu moze da pusti 8+ core, nazalost da je AMD odgovorio sa buldozerima imali bi odavno u desktopu i7 sa 8 jezgara i cene ni bi toliko divljale

Da se ne lažemo AMD bi isto drao kao i Intel u obrnutoj situaciji.

Kao što su i radili kada su bili u situaciji.

Zasto mislis da je u pitanju rani ES? Pre bih rekao da je ovo skoro pa finalna verzija cipa, ako krecu u distribuciju tokom 2H ove godine u najboljem slucaju imaju vremena za jednu reviziju (koja sigurno nece biti ne znam koliko radikalna, eventualno neka sitna optimizacija).

Kao što su i radili kada su bili u situaciji.

Recimo da su pokusali, ali i kada su imali daleko bolji proizvod nisu uspeli da to kapitalizuju u znatnoj meri, zbog raznoraznih cinilaca (objektivnih i subjektivnih, legalnih i nelegalnih itd.)

Sve su to teska mastanja, dok ne vidimo IPC (u 5-6 aplikacija i 4-5 igara!) i frekvenciju CPU-a, intel sutra u desktopu moze da pusti 8+ core, nazalost da je AMD odgovorio sa buldozerima imali bi odavno u desktopu i7 sa 8 jezgara i cene ni bi toliko divljale

Pa maštanja nisu jer je ovo već drugi test koji DOKAZUJE veliki potencijal Zen arhitekture.

Što se drugog dela tvog posta tiče(ovo 8+ core), tu se DEFINITIVNO slažem sa tobom !!! Tu nema ni šta da se doda ni šta da se oduzme.

Sramota je da se na consumer tržištu ne nudi makar 6-core Intel procesor...da Intel dere, dere !!!

Pa zato sto menadzeri odredjuju sta se nudi a ne inzinjeri a to diktira trziste

Pa zato sto menadzeri odredjuju sta se nudi a ne inzinjeri a to diktira trziste

U ovom slučaju je itekako Intel ZLOUPOTREBIO to što AMD već godinama nema konkurentan high-end procesor, jer da to nije slučaj danas bismo imali i od Intela 8-core consumer procesore, a Broadwell-E bi imao 12 do 14 jezgara za cenu koju sada ima.

Inače, da potkrepim info vezano za Globalfoundries, da ne bude da mi ne verujete !!! https://www.techpowerup.com/225095/globalfoundries-to-skip-10-nm-and-jump-straight-to-7-nm

Kod preskakanja proizvodnog procesa, ja bi pre rekao da se radi o ustedi, duze ce gurat postojeci a manje ce para potrosit vremenski :)

Kod preskakanja proizvodnog procesa, ja bi pre rekao da se radi o ustedi, duze ce gurat postojeci a manje ce para potrosit vremenski :)

Moguće, ali pošto preskaču 10 nm imaće daleko više vremena da bolje od ostalih razviju svoj sopstveni 7 nm proces, koji će biti prvi UV proces (ultraviolet litography). Kupili su IBM mašine i znanje za to.

Ni Intelu se ne isplaćuje to prodavanje iz šupljeg u prazno, jer opadanje prodaje računara je velikim delom time izazvana. Zašto bi iko kupio kad je isto?
Koliko god se trudili da pričaju da su im telefoni i tableti krivi. A dok su stagnirali na desktop, nisu se ni trudili oko mobilnih SoC pa su i tu popušili. Ne znam da li firma koja je kupila ARM bi mogla da dobije odobrenje da preuzme AMD, ali bi to mogla da bude odlična kombinacija.

Taj 7nm proces nece vredeti nicemu do 2020-e. Kao sto ni 14nm nece do kraja 2018-e pokazati pun potencijal. Zrelost procesa utice isto koliko i smanjenje na mogucnosti.

Ni Intelu se ne isplaćuje to prodavanje iz šupljeg u prazno, jer opadanje prodaje računara je velikim delom time izazvana

Ne isplaćuje se mučenicima, koji su ostali bez posla, ali se menadžerima i deoničarima isplaćuje, kad pošutiraju višak radnika, da bi zadržali stopu profita, kao ranijih godina, kada su se češće menjale pc platforme. Plate nekoliko hiljada zaposlenih su nekoliko procenata više, na računu prebogatih deoničara, ali to je "logika" kapitalizma

DSC01490.jpg
Not much to look at, but Zen on the left, Broadwell-E on the right..Using Blender to measure the performance of a rendering workload (a Zen CPU mockup of course), AMD ran an 8-core / 16-thread Zen processor at 3.0 GHz against an 8-core / 16-thread Broadwell-E processor at 3.0 GHz (likely a fixed clocked Core i7-6900K). The point of the demonstration was to showcase the IPC improvements of Zen and it worked: the render completed on the Zen platform a second or two faster than it did on the Intel Broadwell-E system.
Nazalost, ovo ce da kosta dosta...

Pa dobro neka kosta ako preteraju sa cenom uvek moze da se uzme i5-4460 ili slican procesor 160 eura je valjda taj procesor kod Madjara,a realno najjeftiniji Zen ne bi trebalo da bude vise od 18000 din. dok ce najjaci verovatno biti oko 30000 do 40000 din. to je po meni realno ako naduvaju cene iznad toga niko nece kupiti Zen jer je tu Intel i ljudi koji imaju Phenom II i Fx nece preci na Zen nego na Intel a oni koji imaju Intel i3 oni ce preci na i5 takodje ih nece Zen zanimati mnogo zavisi od cene ne sumnjam da ce Amd izbaciti dobre procesore ne kazem namerno odlicne jer je Amd daleko od toga u odnosu na Intel..
(Ovo se naravno ne odnosi na APU procesore koji ce verovatno postojati kod Zen-a a koji ce imati integrisanu grafiku).

Poslednja izmena:
Nije nemoguće da su stigli Intel i da su stvarno jaki. Jer Intel zadnjih godina samo sedi na lovorikama.

Nije nemoguće da su stigli Intel i da su stvarno jaki. Jer Intel zadnjih godina samo sedi na lovorikama.

Na sedi, intel svaku generaciju dize IPC nesto sto AMD moze samo da sanja... druga je stvar sto ne nudi 8/16 jezgra po realnim cenama...
A IPC preko jedne aplikacije je smesno, cist AMD hype ko do sad vec 1000 puta

Dižu po do 5% u idealnim uslovima. Realno ~3%, što je ništa.

Nema sanse da je Amd Zen-om stigao Intel prosto je to nemoguce Intel je godinama svaku generaciju povecao perfomanse 10% najmanje e sad izracunaj koliko je godina proslo od zadnje serije Amd procesora a zadnja serija je bila Fx tj. sadasnja serija ne zadnja e za tih 4,5 godina Intel je mnogo odmakao od Amd-a bilo bi lepo stvarno da stigne Intel ali od toga nema ama bas nista....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno