Šta je novo?

SONY: PlayStation 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Inače, u tim statistikama šta se gde igra, ima nešto i do toga što na konzolama u principu nema varanja...

Naravno, uvek je moguće ramino alternativno obrazloženje, da je npr. Battlefield 4 suviše kežual za PC masterejs igrače koji štuju samo takve klasike kakvi su Counter, Garry's Mod, Civilization 5, Evolve Stage 2 i Warframe. Samo kvalitet, bato!

Valjda ima i nešto i do osnovnog kvaliteta igre, nevezano za hardkor kežual priču koja je možda neka deseta stavka po važnosti na listi mogućih razloga. Kao i do toga što je BF4 sedma glavna igra u serijalu na PCu. Ono, zasićenje i tako to. Statistika broja igrača ne znači ništa nekome ko traži specifičnu igru za svoje afinitete.

Ne vidim šta je loše u tome što neko igre igre stare godinama ili možda čak decenijama, i ne žele da skaču sa jedne nove igre na drugu. To po sebi nije nikakav argument u korist novog.

Poslednja izmena:
Nijedna od pomenutih igara nije kvalitet u bilo kom smislu. Ne pricamo o Deus Ex u kojem ima vise opcionog dijaloga nego sto ga uopste ima u modernim igrama! Vec o Gerijevom modu, tupavom sandbox modu za HL2 gde namestas scenu za machinima klipove. Ostalo je sve nekad bilo bolje pa i Kanter. Fale djeci rankovi, skinovi i poklon kutije.

Nego kad smo vec u PS4 temi, o platformi koja gura napred tehnologiju u video igrama danas, valja napomenuti da mnogi uceni ljudi iz industrije se slazu u oceni da su alati za PS4 ubedljivo najkvalitetniji i da debelo premasuju ono sto se nudi devovima za PC. Zbog toga ce sve vise i vise igara raditi u 60 fps na vec sada zastarelom hardveru iako to naysayerima i dalje zvuci kao Sonijeva prevara. Usled nepoverenja ostaje nam da cekamo, ali sam poprilicno siguran da je PS Neo platforma gde ce se desiti novi boom a ne MS W10 i Xbox unifikovana platforma. Valve je izgubio plot, oni misle da su dobri jer im raste prodaja na racun starih zasluga. Smesna firma stvarno.

[YOUTUBE]4EKEWStvIq4[/YOUTUBE]

:d

Da ponovimo milioniti put:

Hardver konzola i pc-a ne može da se poredi 1:1, to nema nikakvog smisla.

Samim tim nema smisla reći da je nešto zastarelo u odnosu na trenutno dostupan pc hardver, koliko god da je snaga hardvera manja kad se uporede teraflopsi ili šta god.

Arhitektura čipova je ovog puta ista, ali je arhitektura sistema i dalje potpuno različita.

Zatvoren sistem, različit koncept, različit razvoj, sve različito. Ali baš sve.

Da je isto, na toliko jačem pc hardveru bi ladno mogao da se pokrene ps4 ili Xbox emulator i da razbija kako radi.

Naravno da je hardver slabiji, ali je besmisleno gledati ps4 sa jedne strane i pc sa druge.

Besmisleno ako znaš o čemu pričaš, a ako zamišljaš ps4 tako što se pitaš koja je ploča, memorija i grafička ubodena, onda može.

I zato već sada imamo situaciju da za neke grafičke koje su pre godinu, dve proglašavane za mnogo jače od konzolnog hardvera (i jesu jače) više ne može da se kaže da zadovoljavaju za moderne igre. A koliko tek neće zadovoljavati za godinu, dve od sada.

Ali, to se na pc-u stavi u jednu prostu rečenicu "Ma, loš port".

Nego se uvek zaboravi odakle se krenulo , pa uvek bude neki primer "E DANAS može da se kupi taj i taj čip za malo para, bolje od konzola". Naročito ko kupuje neku srednju klasu.

Da ne širimo previše, i ja mislim da je ps4 mnogo značajna platforma danas i da će biti samo bolje kako vreme prolazi.

I bez resetovanja baze svaki put, biće još lakše održati to.

Da dodam i ovo:

Odavno je prestalo da bude impresivno kad se brute force-om postiže "bolja grafika". Bolja rezolucija i IQ, a igre izgledaju "prazno" i dalje.

Danas je potrebno mnogo rada da bi se na pravi način "popunilo" sve u modernoj igri, najbolji primer je naughty dog verovatno.

Potrebno je znanje, sati rada, dovoljno ljudi korišćenih na pravi način.

Ne može toliko detalja da se stvori samo od sebe boljim čipom.

I sve više veće biti tako, za neki novi gta je mnogo veći problem ovo što sam naveo, nego "grafika" koju će da postignu.

Zato niko i ne može da im parira u dizajnu živog sveta, jer nije u pitanju tehnička stvar.

Poslednja izmena:
Kome to niko ne može da parira u dizajnu živog sveta? Rockstaru i ND?

Hardverska, softverska i cenovna poređenja su oduvek bila frogz end grendmaderz i izvlačili se pogrešni zaključci iz pogrešnih premisa. A PC hardver nije ni blizu toliko jači za emulaciju, tu ga baš pretera Ivane.

Ovo o čemu vi ovde pričate su dve strane iste medalje. Sa jedne hardveraši, fps, rez i IQ, a sa druge produkcijska ispoliranost, estetika, audiovizuelna intenzivnost™. Content tourism sa dva lica. Naročito iritira ta "šta izgleda bolje" priča koja se toliko potencirala i potencira se i dalje. Različite igre sa različitih platformi sa različitim ciljevima u razvoju se porede, i dođe se do zaključka da jedna izgleda "bolje" i predstavlja se kao da je neki objektivni 1:1 sud, i developeri se skoro pa ponižavaju i prozivaju da su nesposobni jer nisu pogodili određeni stil koji se nekome sviđa. A aspekt gejm dizajna se maltene UVEK zaobiđe u takvim raspravama o tome šta je šatro bitno. Najverovatnije zato što skoro nikoga ne interesuje i nemoguće je postići saglasnost oko toga, uvek priču neko može da okrene u smeru meni se ovo dopada i ćao, deal with it. Daj visoko produkovane pokretne slike i vozi. Vrlo zrela diskusija to bude, nema šta, a sa druge strane se prodaje neka žvaka o ozbiljnosti. Trt.

Nijedna od pomenutih igara nije kvalitet u bilo kom smislu. Ne pricamo o Deus Ex u kojem ima vise opcionog dijaloga nego sto ga uopste ima u modernim igrama! Vec o Gerijevom modu, tupavom sandbox modu za HL2 gde namestas scenu za machinima klipove. Ostalo je sve nekad bilo bolje pa i Kanter. Fale djeci rankovi, skinovi i poklon kutije.

Mislim da si loše razumeo moj post. To o kvalitetu se odnosi na nedostatatak istog u BF4 (a i ranijim, zavisi gde je kome prag), o ćemu su ljudi pisali i u temi o igri ovde.

Ovo u vezi dece, bilo bi lepo videti ooozbiljnu demografsku analizu različitih kategorija igara, da se raščiste te mistifikacije o ciljnim grupama, glupim ADD klincima i sl. Mislim da bi rezultati iznenadili i doveli u pitanje dominantne stereotipe.

Igre danas izgledaju bolje ukoliko ih rade talentovani umetnici. Covek bas u ovoj temi ili nekoj drugoj gde se pricalo o PS4 rece kako Uncharted 4 nema najbolju grafiku. A koja to igra ima bolju? Ubedljivo najispoliranija grafika, sve uklopljeno kako treba, nista ne strci. Moze Crysis 3 da ima teksture vece rezolucije, ali je isprazni genericki dizajn u pitanju. Nisu mi jasni ljudi koji ne vide razliku.

Na primer, Battlefront zaista sjajno izgleda. Ali je opet to sve nekako plasticno. GTA5 izgleda sjajno iako nema teksture najvise rezolucije i fali stosta nesto od modernih tehnika. Doom takodje izgleda sjajno, partikl efekti su bruka u toj igri a teksture su fino uklopljene iako nisu uvek na najvisem nivou.

Indie studiji vise nemaju sta da traze kada je grafika u pitanju upravo zbog ovoga sto kaze Ivan. Potrebno je mnogo talentovanih umetnika da radi na igri da bi se nesto postiglo a to indie studiji ne mogu da priuste. Zato se svi okrecu proceduralnoj generaciji svega ili nekim specificnim grafickim stilovima, ne zato sto je to oh my god cool i fenomenalno, vec zato sto nemaju resursa za bolje.

Edit: Sto se znajaca PS4 platforme tice, pogledajte koliko igara dobija PS4 verziju. Indie igara, prvenstveno za PC. Xbox ne dobija ni upola tih specificnih indie bisera. Sa druge strane mnogo je ekskluziva na PS4 koje nikada nece ugledati PC platformu. Zato je platforma znacajna, svi zele na nju a niko ne zeli sa nje. Dok je u slucaju W10/Xbox sasvim drugacije. Valve ima brojke iza sebe i na osnovu toga privlaci igre ali ako im se MS umesa u monopol eto pisija niz vodu brze nego prosli put kada je isto Microsoft pokusavao da kontrolise gejming na sopstvenoj platformi.

Eh da, VR na PC je fakticki mrtav. Vicecemo sta ce Sony da ponudi.

Poslednja izmena:
Da ne bude zabune, nisam ja za cinematic gluposti i slične igre, pričamo samo o tome iz ugla hardvera i onoga što se postigne.

O "grafici" na određenom hardveru, nekako smo došli do te teme. A meni grafika svakako nikad u životu nije bila nešto što najviše cenim. Dizajn da, preko lošeg dizajna nikad ne mogu da pređem.

U tom smislu Uncharted mora da bude primer i naughty dog generalno.

I uvek je Uncharted primer, meni je mnogo draži TLOU, videćete i to kad izađe dvojka.

Za Rockstar sam mislio na to koliko često druge open world igre deluju mrtvo u odnosu na njihov nivo cimanja.

Doom je npr. 60 fps na konzolama, a sasvim dobro izgleda. Napreduje se po tom pitanju, nadam se da ćemo opet doci u vreme kad se ne priča o frame rate-u, nego će se podrazumevati da je uvek dobar za ono kako je igra dizajnirana. Otprilike kao u vreme NES-a :D.

Poslednja izmena:
jel prodaje neko mozda konzolu? kako se krecu polovne? A koliko je nova kod gospodina dilera nam sa severa? :)

Sačekaj još par meseci da se pojavi Neo, tada ćeš imati veći izbor polovnih ako želiš stari PS4, a ako želiš novi, imaćeš Neo po sličnoj ceni po kojoj se sada kreću novi.

Verovatno do kraja godine. Datum nije objavljen iz opravdanih razloga. Microsoft je objavio Slim i Scorpio, sve sto im je ta objava donela je drastican pad prodaje Xbox One aktuelnog modela ;)

Nova NiOh beta ce biti aktivna od 23 avgusta do 6. septembra! Jedva cekam. Prvi Alfa test mi se bas svidelo, a za potrebe bete su rebalansirali bas dosta toga. Beta ce pored prve 2 alfa zone imati i jos nedan nivo. Fin chunk contenta daju za igranje. :)
160704_itsukusima-01xrsnt.jpg

Pozdrav ljudi.
Nov sam u ps4 svetu pa imam par pitanja.
Glavni psn nalog mi je na UK,e sad planiram da napravim nemacki i da kupim ps+ pa me interesuje da li cu imati ps+ i na glavnom ili to vazi samo u ovom slucaju za nemacki?

Sent from my iPhone using Tapatalk

PS+ je vezan samo za nalog na kojem si ga uzeo, tako da u tvom slucaju samo na nemackom nalogu.

Moći ćeš da igraš online i na glavnom nalogu.

Svi nalozi na konzoli mogu online ako jedan od njih ima pretplatu.

@driver: Prvog dana cega? Kad si kupio, prosle godine? Batali te price "meni radi znaci da je super". Coveku ne radi trcanje na nekoliko dzojpeda, ja morao da menjam posle manje od godinu dana svoj zbog analoga a drugaru se pokvarila 2/2. Dzojped je katastrofa u svakom pogledu pocev od kvaliteta izrade, da ne pricam o besmislenom svetlu i jos besmislenijem touchpadu, gumama na pecurkama koje se ljuste... Microsoft je izmislio dzojped za ove pacere.

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

Kupio kad ti nisi jos cuo za playstation, a mislio si da je Microsoft izmislio PC kad si ga kupio u Jugodati na rate :) I dalje 3/3 joypada rade od izlaska PS4, dvoje dece se ne skidaju, a Microsoft ce uskoro da ne postoji :)

Sent from my LG Hero Amaze Optimus Prime Neo Edge 2 s pro :)

Poslednja izmena:
Kupio kad ti nisi jos cuo za playstation, a mislio si da je Microsoft izmislio PC kad si ga kupio u Jugodati na rate I dalje 3/3 joypada rade od izlaska PS4, dvoje dece se ne skidaju, a Microsoft ce uskoro da ne postoji

Heh, ok, I asked for it. Salu na stranu, ako se dobro secam kasnije si uzeo PS4 jer nema novi Gran Turismo i vrednih ekskluziva u odnosu na nas koji smo uzeli u decembru 2013. Taj podatak jeste relevantan jer je Sony navodno (nikada zvanicno) malo popravio kvalitet dzojpeda u kasnijim serijama, bar kada je u pitanju guma koja se preterano habala u prvim modelima. Los mehanizam analoga je ozbiljniji problem, kao i analogne detekcije pritiska na buttonima. Cisto da ne ispadne da se kolega sa foruma zali bezveze i kao informacija za ostale da budu na oprezu kada kupuju polovne konzole. Izdrzljivost DS4 dzojpeda je razocaravajuca u odnosu na DS3.

Ne znam za vas i kako koristite iste, ali moja oba DS4 rade pun gas, sve normalno... To each his own.

Sent from my Nexus 6P

Pozdrav ljudi.
Nov sam u ps4 svetu pa imam par pitanja.
Glavni psn nalog mi je na UK,e sad planiram da napravim nemacki i da kupim ps+ pa me interesuje da li cu imati ps+ i na glavnom ili to vazi samo u ovom slucaju za nemacki?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Moci ces online na svim nalozima ali free igre skidas samo sa nemackog. Kada ih skines opet prelazis u svoj glavni i igras sve igre bez problema.

Ne znam za vas i kako koristite iste, ali moja oba DS4 rade pun gas, sve normalno... To each his own.

Koriste se identicno kao i DS3 koji rade bez problema deceniju. To each his own je besmisleno reci kada postoji problem ovog obima koji Sony mora da prizna i kompenzuje ljudima nastalu stetu. Cemu uopste onda community, razmena znanja i iskustva... Ne razumem da su neki ljudi emotivno vezani za proizvode koje koriste, i negiraju stvarnost dok im se ne obije o glavu.

Emotivno vezan za proizvod? U redu je.

Sent from my Nexus 6P

I moj DS4 radi odlicno, nikakvih problema do sada, mada ga verovatno koristim manje od vecine ovde :).

Emotivno vezan za proizvod? U redu je.

Ne treba mi potrosaci da se svadjamo oko toga kome radi a kome ne radi nego da se natera Sony da prizna gresku i unapredi kvalitet svojih proizvoda. Ovde i na drugim domacim forumima jedva se ceka da se nabede kupci da su oni krivi zbog nacina na koji koriste dzojped, za takve stvari pljuste tuzbe i potrosaci su mnogo solidarniji. Da vidis kako se ljudi uznemire kada cuju da nekome nesto ne radi, uopste nisu srecni sto njima trenutno sve radi jer su svesni toga da postoji rizik da se i njima pokvari i da su kupili falicni proizvod. Ovde se kupuje od svercera i polovno i treba da se obrati paznja na neke stvari.

Poslednja izmena:
Ovo da mora da bude setovan kao primary nalog sa pretplatom da bi mogao da igras online je od skoro.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno