Šta je novo?

AMD Radeon RX 480 tema

AMD releases Radeon Software Crimson 16.7.1 drivers fixing power distribution

AMD releases Radeon Software Crimson 16.7.1 drivers fixing power distribution

2016-07-07-20_58_35-AMD-Radeon-RX-480-Power-Consumption-Concerns-Fixed-with-16.7.1-Driver-_-Power-Te.png

Kazu cak i perfromanse digli :banana:

http://videocardz.com/62009/amd-rel...mson-16-7-1-drivers-fixing-power-distribution

Neka samo peglaju, vazi kada karta bude vukla ukupno 100w neka se jave...tako su pricali.
Ispade da vuce preko 100 na pci-e slot isto na 6-pinac gruva 200w.
Greje se preko 90 stepeni...neka hvala.

Naravno da nece, jer ih nema nigde.
I kada se pojave u prodavnicama ponovo, za nekih 15 dana, vec ce biti custom modeli u ponudi za 2-3 crvene vise, tako da ce ih ljudi preskociti. Ali onda dodje do nagomilavanja lagera sa referentnim, pa one na akciju 20%, pa se svi smejemo kakvu kartu smo dobilil za 250-260e.

Nama Srbima nikada nije nedostajalo maste, tako da ventic ovde onde ce dobro da ohladi kartu,a sto se 20w TDP-a vise tice, 90% nas gejmera nece imati problem. Novi driver izlazi koji ce popraviti TDP gresku, ukoliko niste dovoljno snalazljivi da sami modifikujute BIOS i sredite TPD kako vam odgovara. Citavih 2 minuta posla, sitnica.

Popust u Srbiji?! Pa toga gotovo da nema ni za robu pred istek roka, a kamoli za nesto sto nema rok upotrebe (s obzirom da postoji garancija od datuma kupovine).
To mozda dobijes 20% manju cenu ako je bila u servisu, mada i to je tesko.

1. Neka samo peglaju, vazi kada karta bude vukla ukupno 100w neka se jave...tako su pricali.
2. Ispade da vuce preko 100 na pci-e slot isto na 6-pinac gruva 200w.
3. Greje se preko 90 stepeni...neka hvala.

Bez zelje za kavgom, ali bih da pitam: koja je poenta ovog tvog posta? U njemu nista nije tacno sem da se referentne greju na 90C sto nema nikakvog znacaja za obicnog korisnika, jer samo d*****i i oni koji stavljaju gpu na vodu kupuju referentne karte.

Emmi je ranije izbacivao dobre karte po povoljnijim cenama, ali koliko vidim, stvar se promenila. Ne da su skupi, nego deru u nekim slucajevima.
Cena 480 i nadolazece 1060 kao i 490(x) ce morati da se normalizuje.

Meni 480 nije zanimljiv ni malo u trenutnoj situaciji, jer ce custom modeli da budu 350-370e, sto znaci da ce 490(x) da budu oko 450,550e. Ukoliko 490 sa cenom od 450e ne bude bolji makar 15-20% od 1070 u BF1, sigurno cu uzeti 1070 preko madjara.

Vise od svega bih voleo da znam nabavnu cenu rx 480, samo da vidim koliko nasi uzimaju po karti.

Bez zelje za kavgom, ali bih da pitam: koja je poenta ovog tvog posta? U njemu nista nije tacno sem da se referentne greju na 90C sto nema nikakvog znacaja za obicnog korisnika, jer samo d*****i i oni koji stavljaju gpu na vodu kupuju referentne karte.
Poenta je u tome da hardverske nedostatke pokusavaju da rese drajverima.
Ako ni referentni kuler ne moze da drzi kartu u nekim normalnim opsezima, ne treba mi ni nesto sto ce da obori na 80 stepeni.
Znaci da je kompletan chip problematican i zahteva mogo vise struje nego sto je prosek.
Moze se uporediti sa onim 220w FX-om, dzaba mu 5ghz kada trosi kao rusko vozilo i mora pod vodu.

Sta ti je vuče? :d
Nema potrebe da kukaš, sto si relativno skoro kupio tu nvidiu.. :smoke:

Emmi je ranije izbacivao dobre karte po povoljnijim cenama, ali koliko vidim, stvar se promenila. Ne da su skupi, nego deru u nekim slucajevima.
Cena 480 i nadolazece 1060 kao i 490(x) ce morati da se normalizuje.

Meni 480 nije zanimljiv ni malo u trenutnoj situaciji, jer ce custom modeli da budu 350-370e, sto znaci da ce 490(x) da budu oko 450,550e. Ukoliko 490 sa cenom od 450e ne bude bolji makar 15-20% od 1070 u BF1, sigurno cu uzeti 1070 preko madjara.

Vise od svega bih voleo da znam nabavnu cenu rx 480, samo da vidim koliko nasi uzimaju po karti.
Emmi je već više od godinu i po dana jedan od skupljih šopova u gradu.

Послато са SM-G928F уз помоћ Тапатока

Poenta je u tome da hardverske nedostatke pokusavaju da rese drajverima.
Ako ni referentni kuler ne moze da drzi kartu u nekim normalnim opsezima, ne treba mi ni nesto sto ce da obori na 80 stepeni.
Znaci da je kompletan chip problematican i zahteva mogo vise struje nego sto je prosek.
Moze se uporediti sa onim 220w FX-om, dzaba mu 5ghz kada trosi kao rusko vozilo i mora pod vodu.

cisto da pitam ... kakve veze ima sto radi na 80C ako je to u okviru specifikacija ? tj u okviru normalnih granica za taj cip ?

a i btw .. da se nadove4zem na tvoj prethodni post ... sa 75W na slotu su u okviru specifikacija ... s tim sto zvanicno u specifikaciji postoji i nekoliko % tolerancije ;)

evo i specifikacije:

All sizes of ×4 and ×8 PCI Express cards are allowed a maximum power consumption of 25 W. All ×1 cards are initially 10 W; full-height cards may configure themselves as 'high-power' to reach 25 W, while half-height ×1 cards are fixed at 10 W. All sizes of ×16 cards are initially 25 W; like ×1 cards, half-height cards are limited to this number while full-height cards may increase their power after configuration. They can use up to 75 W (3.3 V × 3 A + 12 V × 5.5 A), though the specification demands that the higher-power configuration be used for graphics cards only, while cards of other purposes are to remain at 25 W.

tako da ... hm oni su u granicama predvidjenim standardom ;)

Poslednja izmena:
Vuk se samo, malo zbunio.. ,)

Karta troši negde kao HD6870,a nju moze i jedan vent da ohladi.

Poslednja izmena:
Sta ti je vuče? :d
Nema potrebe da kukaš, sto si relativno skoro kupio tu nvidiu.. :smoke:
Kukam zato sto sam hteo da se vratim na AMD, ato sto nesto radi na 80 stepeni u okviru specifikacija?
Pa necu da stavljam u kuciste nesto tako vrelo, moje karte nisu prelazile 65 stepeni...

Hladanjak je tesko djubre,nije nikakav problem u čipu.

A i ti pre GPU-a,treba da menjas CPU.

ma ja te razumem ... i da u pravu si ako neces nesto sto siri toplotu iz kucista, ja se jos secam vremena P4 Prescota ... i njegovih 60C leti sam drzao peskir oko vrata dok se igram ;)

Ali ... to ce sve biti reseno sa nekim nereferentnim kartama, odavno smo prezvakali zasto se AMD vise greje od Nvidie na istom procesu, *** tako je ali i dalje nije smak sveta.

A ovo za struju, glupo i neozbiljno su startovali ali ... nista nije strasno, i sredilo se valjda.

*** ja ne razumem ljude koji kupuju pri dan novu tehnologiju osim ako se bave recenzijama hardvera za pare :)

Sacekas jedno mesec dva da vidis sta ce da ispliva od problema i posle kupis zreo proizvod.

To ti je kao kad meni neupuceni krenu da drve kako je 290x prevruca karta i realno losija od 390 .... a ja realno imam 290x Tri-X koj izuva ;) jer su na njoj sredili sve male bagove koje je imala 290x serija (ona turbina na referentnim je bila uzas).

Evo vreme ce pokazati 480 sa nekim iole normalnijim kulerom, znaci ne TOP ponuda, ce biti sasvim pristojna karta.

Kukam zato sto sam hteo da se vratim na AMD, ato sto nesto radi na 80 stepeni u okviru specifikacija?
Pa necu da stavljam u kuciste nesto tako vrelo, moje karte nisu prelazile 65 stepeni...

Radila na 80C ili radila na 65C, kolicina toplote koju ce ona da isporuci u tvoje kuciste se nece menjati, tako da ti dodje na isto. Nvidia radi na 83C standardno, pa se opet ne osecas kao u sauni. I moja R9 290 bi radila na 90C da ima ref turbinu, ali i kada je bila pod vodom i dostizala celih 49C, to ne menja cinjenicu da mi se soba grejala podjednako, ako ne i brze.

Problem je do samog hladnjaka, jer je AMD bio pametan istavio hladnjak slican tvom athlonu da hladi cip od 150W+. Drugo karta sa overklokom vuce 200W pola iz pcie pola od 6pin, nista novo samo sto su malo sada promenili taj odnos da ne przi slotove. Moja 290 sa overklokom vuce do 450W lagano, debelo van "specifikacija" za 8+6pin.

Radila na 80C ili radila na 65C, kolicina toplote koju ce ona da isporuci u tvoje kuciste se nece menjati...
+1

200W je 200W i disipira koliko disipira... osim ako nema otvorenog planema na samom uređaju. :D

Evo, ispravili su grešku novim drajverima i sada troši 150W sa isitm performansama kao na predstavljanju. Ili ko hoće, može sa malo većom potrošnjom da dobije malo bolje rezultate. Pa kome šta odgovara.
https://www.pcper.com/reviews/Graph...-Power-Consumption-Concerns-Fixed-1671-Driver
Napravili grešku, ispravili posle nedelju dana i gotovo. Toliko buke ni oko čega. Kome ne smeta referentno hlađenje, može da uzme sad dobar proizvod, ko želi više (hladnije, tiše, OC) uzeće custom model i to je to. Isto kao i uvek. Nego ljudi od muve prave medveda.

Meni XFX4870 radila na 90+ stepeni standardno. Morao sam da cekam po pola sata nakon gasenja PC-a da bih uopste mogao da je izvadim radi ciscenja a da se ne opecem. Tako da ne znam sto se dize frka oko ove temperature i to na referentnoj karti.

@Space Beer
Inace da se nije digla frka to bi ispravili nikad :p

Dobro, kupicu je...taman oko Nove godine kada su vremenski uslovi idealni.

A I cena ode dole ;)

Asus Strix ce da kosta 300$ u Americi, tako da kod nas jedino oko 300-310e bi bila odlicna kupovina. Tako je bilo ranije, prevedu $ u eure i dodaju max 10e na cenu, sto je ok. Trenutno ref. karta je 25-30% skuplja kod nas nego u Americi, sto je nenormalno.
Mada nismo najgori, India,Brazil mnogo vise cene nego kod nas, cak i Hrvati prodaju za preko 350e ref. model, tako sam cuo.

Verovatni problem je nestasica u nabavci, tako da bi stvari trebalo da se smire za mesec-dva.

@Vuk40
Čipovi sa istim TDP-om se isto zagrevaju. Krajnja temperatura zavisi isključivo od kvaliteta hlađenja. Kada kupuješ CPU kuler, na njemu piše da hladi procesore sa TDP-om do npr. 140W, nigde ne piše za kog prozivođača, za koju arhitekturu, za koji model... Jer 140W je 140W za sve. Doduše ako tim kulerom hladiš klokovani CPU, koji stvarno ima TDP od 140W, temperatura procesora će biti viša nego ako isti kuler staviš na zaključani procesor čiji je nominalni TDP 65W. Tako je i kod grafičkih. I vidimo da Fury X, sa TDP-om od 250W, ali koji se hladi vodom ima manju temperaturu nego ovaj čip sa TDP-om od 150W. Ne kažem da RX 480 treba da ide pod vodu, ali hlađenje sa npr. R9 270(X) kartica će takođe odraditi podjednako dobar posao, jer je u tom rangu.

Kod grafičkih kartica, proizvođači imaju izbor i koriste tu mogućnost da predstave nekoliko modela sa istim čipom, ali različitim mogućnostima (standard, mini-ITX, fabrički OC...). Tako da kupci mogu da biraju na osnovu želja/prioriteta (cena, temperatura, buka, performanse, veličina kartice). Ja sam npr. uzeo jeftinu 260X koja ima samo jedan jadni ventialtor, prosečan OC potencijal za taj čip i memoriju i nije ništa posebno (max temp. ~70 C). Ali mi je to sasvim u redu, jer za nešto bolje bih morao da izdvojim 20% više novca, a dobio bih ono što mi realno i ne treba (ni OC, ni manja temperatura, ni manja buka, ni manja potrošnja).

Ja i pricam da TDP nije onaj obecani, bas me briga i da ga ohlade i daju vodeno hladjenje uz nju.
Mislili su da provuku obecano preko pci e slota ali to se videlo kako je zavrsilo.
Najmanje sto sam ocekivao da manje trosi od moje 960, sto bi bilo i normalno za manji proizvodni proces.
Nego neka priznaju da ne znaju da naprave energetski efikasan chip.
Te fore evo performansi samo vam treba cisterna goriva je neozbiljna.
AMD takvih sporeta ima na sve strane...

Poslednja izmena:
Pa bolje da daju performanse i malo veci TDP od obecanog, nego da kao Nvidia prodaju gtx970 kao punokrvan cip od 4gb, ali koji ima samo 3.5gb.

Ako stvarno mislis na Nvidia nije znala za ovaj problem, grdno se varas. Ne da su znali, nego su mnoge prevarili, jer su vec objavili kartu, proizvodni proces odavno poceli, i da su resili da isprave defekt na karti, kostalo bi ih bogatstvo. Ovako su se samo pravili ludi, i kasnije priznali da postoji greska koju oni nisu videli. Ma daj, mala beba ne bi poverovala.

Sasvim moguce da je i AMD video TDP problem, ali je mislio da nikome nece smetati, sto naravno nije istina. Kada Nvidia osakati kartu za 0.5gb vram-a, nema veze, i dalje je dobar proizvod. Kada AMD probije TDP(jos popravi gresku u roku on 7 dana), nastane haos, kao da prodaju kartu tipa 3850 u danasnje vreme po ceni od 300e. Zeleni sitnicari, nista drugo.

Nisam fanboy, samo hocu BEST BUY za pare koje sam dao, nebitno zeleni ili crveni.

Dok AMD pokusava da obori cene Intel-a i Nvidia-e dobrim proizvodima po pristupacnim cenama, vi ih blatite. Dace Bog da se AMD ugasi, pa ce te onda svi kupovati Intel-a i Nvidia-u po katastrofa cenama, pa cemo onda videti koliko kuknjave ce biti.

Niko ne spori da npr. 6700k i 1070 su sweet spot za igranje, ali kostaju mnogo.
Zamislite situaciju gde AMD nudi 5% bolje performanse za 50-80$ manje, Intel i Nvidia ce morati da krate cene, i tako ce nam uciniti njihov high proizvod vise dostupnim.

zavrsilo se tako sto je amd izbacio konacno krsten drajver sa kojim karta radi kako je obecano.jasno je meni da ste vi vec obukli crninu i kupili cvece (ili vam je neko drugi kupio :) ) ali ne prodavajte maglu i ne sirite dezinfomacije.uostalom,drzite amd-u opelo vec na toliko tema po forumu,osnovna kultura je da bar ovde zabatalite malo.

Ocigledno se mi orijentisemo razlicitim ciljevima, ja gledam da zadovoljim svoje napajanje.
Promenio sam cetri karte za 3 godine, u planu FX 8320e tako da se ja uklapam.
Sacekacu 1050/ti koja ce biti u rangu 480 i manji potrosac.
Koliko je amd omanuo je jasno kada se znada 960 nikada nije sustigla 280x.
Sad ce 1060 da je pretrci u svakom pogledu.

zavrsilo se tako sto je amd izbacio konacno krsten drajver sa kojim karta radi kako je obecano.jasno je meni da ste vi vec obukli crninu i kupili cvece (ili vam je neko drugi kupio :) ) ali ne prodavajte maglu i ne sirite dezinfomacije.uostalom,drzite amd-u opelo vec na toliko tema po forumu,osnovna kultura je da bar ovde zabatalite malo.

Naravno da AMD nece propasti, ali bih voleo da vidim situaciju gde jedino Intel i Nvidia postoje, cene bi bile astronomske, mada ni trenutno nisu najbolje, posebno kod nas.

Ja sam na strani AMD-a u ovom slucaju 300%, jer nisu nista osakatili, vec su povecali perfomanse to novim driver-om. Popravili TDP gresku, 3% u bench-u vise, situacija samo moze da bude bolja.

Poenta je, ako nisi shvatio, da zeleni kada je rec o crvenim proizvodima, kukaju kao ranjenici za najmanje sitnice(tipa TDP probijanja), dok su mnogo manje kukali kada je ispostavilo da je gtx970 osakacen(sto nikada nije popravljeno) za 12.5% Vram-a.

Videcemo ovaj famozni 1060, totalna skart karta po ceni od 300e+. Ima samo da se smejem kada izadju 490(x), kada nvidia pocne da krati cene. Ne da ce 490(x) da bude u rangu 1070, nego prognoziram da ce 490 da bude za koji % bolji od 1070, dok ce 490x da bude 5-10% losiji od 1080 po ceni od 70-100$ manje.
Iako pogresim, dobri provereni 1070 kod madjara moze da se nadje po OK ceni.

@Vuk

1050/ti moze samo da bude u rangu 470 u najboljem slucaju.

1060 ne bih kupio ni za 250e u Srbiji. Osakaceno ***** sa nasviranim GPU-om.Oni izgleda prodaju 660ti sa 192bit-a (koliko ima 1060) po ceni od 300e.

Nemoj da se ljutis, ali ti si tipican ''zeleni'' primer. Smesno je koliko ih branis, a koliko deru sa cenama, sakate karte i slicno.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno