Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Недавно извадио дебитну Мастеркард за онлајн плаћања у динарима.

Mislis Masterkard, koja sluzi I ZA online placanja? Koliko kosta taj Master, jel jos uvek 200 dinara mesecno?

Не кошта ништа,питао прије тога,све у склопу текућег(200 дин.) а имам и дебитну Визу електрон коју су ми дали одмах код отварања рачуна(она не може на нет).Да ,служи и за плаћање онлајн али се води у динарима па зато кажем да је највише за домаћа плаћања.

I ova Visa internet je dinarska, tako da to nije hendikep. Kad su meni nudili tu Master, bila je 200 dinara mesecno - realno nije puno, ali zasto bezrazlozno pokloniti banci 20 evra godisnje.

Алтернатива тој картици(Интернет),пошто као што си рекао нешто мијењају у вези картица и више је изгледа неће издавати је Виза "MyTag/One&Only",рок 3 године,може на интернет и 500 дин. једнократно

I posle ~12 godina od kada je moguce koristiti nase kartice van zemlje, i posle stvari koje je "TB prva uvela u Srbiji", izgleda da je Intesa i dalje tata-mata za kartice za online placanja ;)

Ovako, treba mi help tj savet sta da radim preko noci dok cekam da se ujutru otvori banka (mozda nije 100% ontopic ali ako neko ima iskustva/informacije neka mi odg, u suprotnom neka se iskulira post). Unapred zahvaljujem.

U petak sam izgleda izgubio deviznu karticu (ali ona za salter), dok mi je Visa Electron tu. Sad se pitam kada sutra odem u banku da li ce mi blokirati kompletno sve i moracu da cekam 2-3 nedelje na totalno novu Visa Electron ili ce nekako da mi samo daju novu "salterusu" ? Na njoj koliko pamtim nema nikakvih informacija osim deviznog racuna, a i verujem da mora licna karta za podizanje novca u ekspozituri. Sta da ocekujem ? Nigde nisam nasao odgovor konkretno, uglavnom se sve svodi na to kad se izgubi sama kreditna kartica a ne ova "salterusa", ne znam ni kako se zove, valjda devizni racun samo ?

To je bezvredno parče plastificiranog papira, izdaće ti drugo i gotovo.

To je bezvredno parče plastificiranog papira, izdaće ti drugo i gotovo.

Ok nadam se da je tako. Plata i uplate s vremena na vreme mi idu preko paypal-a gde mi je linkovana kartica, ne bih da mi gase sve pa da cekam. Bar cu mirnije da spavam :D A samo sa saltera podizem novac iz odredjenih razloga tako da bih verovatno samo iskulirao gubitak u suprotnom.

Ja već godinama, ni jednom nisam odneo ni jednu od tih kartica na šalter. Uglavnom je traže, kao da bi proverili potpis, kažem da je kod kuće, da me ne smaraju da mi izdaju novu.
Uvek imam neku sa čipom, to umeju da traže kod podizanja para.

Ja već godinama, ni jednom nisam odneo ni jednu od tih kartica na šalter. Uglavnom je traže, kao da bi proverili potpis, kažem da je kod kuće, da me ne smaraju da mi izdaju novu.
Uvek imam neku sa čipom, to umeju da traže kod podizanja para.

Oke, cisto informativno cu sutra da pitam. Bitno da se ne cimam da mi niko nista ne moze sa karticom. Ako izdaju novu a ne diraju ovu Electron neka ih, samo da ne menjam info i cekam, napravili su mi jednom zbrku kada su trebali samo da mi produze karticu zbog datuma isteka.

Ne brini se, dace ti samo deviznu karticu novu, isti racun.

Eto da mi niste rekli da ce mi dati novu i to lako i brzo, sada bih cekao par dana. Na salteru mi kazu cekas par nedelja.. Pa onda kada sam poceo da smaram i da govorim da se ne ceka,poslali me pored, odmah mi dali novu. Reseno, hvala.

Знања од оних који раде свој посао је све мање.Човјеку једино остаје да сам научи и да се потруди да зна више од надређених,одговорних, а кад ни то не помаже онда мора бити упоран,стрпљив,досадан и бескрупулозан.То не волим али се тако мора.

Ne secam se da li sam pomenuo u ovoj temi, pa da kazem nesto za Piraeus Travel Smile i online placanje.

Ukratko: izbegnite u sirokom luku. Generalno uopste ne razmisljam o koriscenju kartica koje imaju fee za transakcije van zemlje, ali uz PTS imam 2% cashback, pa sam pretpostavio da ne bi bio problem neki.
Medjutim, uopste nema garancije kursa, vec sta se padne na dan knjizenja, cak i ne izgleda da je kurs Vise. I na to se doda 1.5% tek.
Da je barem srednji kurs na dan placanja pa da moze imati nekog smisla, ovako je hit&miss, uglavnom total miss.

izvinjavam se što pitam i ovde (pitao sam u telenor banka temi ali izgleda da je ovde pravo mesto): prilikom gašenja devizne kartice intesa (kojo plaćam seedbox, aliexpress...) ostalo je još oko 25€ na kartici, da li moram da iskoristim ili mogu i da mi vrate na šalteru pare (u evrima, dinarima, svejedno), ili novac ostaje njima ukoliko ga ne potrošim? (ili mogu da ga prosledim nakon otvaranja telenor banka računa na taj novi telenor račun)

unapred hvala na odgovoru ;)

Mozes da podignes pare sa Intesa kartice koju koristis samo za placanje na internetu.

Visa Virtuon istice mi krajem ovog meseca. Kupim sada nesto na AliExpress-u. Dobijem novu Virtuon karticu. Desi se nesto, trazim povracaj novca sa Alija (ili Amazona). Da li je moguce na - novu karticu?

Ako ne, sta je savet - vazati karticu za PayPal i tako platiti preko Ali-a (zaboravih moze li PP)? Ne mogu da cekam novu karticu da bih porucio.

Hvala! :)

Ne može PP na Aliju. Za ovo drugo nazovi banku i pitaj. Još malo pa otvaraju :)

Koliko znam broj računa je uvek isti, a na kartici se menjaju samo PIN kod i datum isteka kartice koji su neophodni samo kod plaćanja, a ne kod primanja. Dakle, sve će stići na račun bez obzira na promenu kartice.

U RF banci nisu toliko sigurni. Uostalom, sa svakom novom karticom (reizdavanjem) dobija se novi broj kartice. To sto je vezana za isti račun ne znaju u Ali-ju.

Imaju samo staru karticu "on file" i jedino na nju bez problema mogu da urade povraćaj.

- može li povraćaj da se uradi na karticu koja je istekla? Logično da ne.
- može li na Ali-ju da se za povraćaj da drugi broj kartice (nisam video opciju)?

Ovo je ona situacija da moram da narucim sada, i to Virtuonom, a očigledno da neću imati kasnije nikakvu zaštitu jer kartica ističe za 15 dana. :(

Poslednja izmena:
Ja sam dobijao povrćaj na isteklu karticu. Doduše, nije bila RF, nego SocGenova Visa.

I ja sam dobijao povracaj na (isteklu) Intezinu Vizu elektron i Vizu internet jer se ne menja broj kartice. U RF kol centru mi rekli da je to problem. (Pitam za druga, on ima Virtuon, ja davno nemam.)

Koliko znam broj računa je uvek isti, a na kartici se menjaju samo PIN kod i datum isteka kartice koji su neophodni samo kod plaćanja, a ne kod primanja. Dakle, sve će stići na račun bez obzira na promenu kartice.

Ne znam da li to vazi za RF, ali u Komercijalnoj jeste ovako.

Ponovo pozvao RF, pri reizdavanju kartice generiše se novi broj kartice, za razliku od Inteze i Komercijalne. Ništa nije znala da mi kaže vezano za refundaciju, "nismo imali takvih slučajeva", ali mi je skrenula pažnju da neki web sajtovi neće da prime kartice koje važe manje od mesec dana. Videćemo, probaću kupovinu i javiti. Hvala svima! ;)

Ljudi jer podizao neko skoro Intesa Internet karticu al da mu nije prva po redu?Je li placao nesto?Preko noci izmislili naknadu 800 dinara za "zahtev za izdavanje" i pise u zagradi (jednokratno).Zahtev nisam podnosio stigla je automatski,a bila je besplatna pre 2 god pa me zanima da li to vazi samo za nove ili i za vec postojece korisnike?

Ja sam pre par dana ugasio tu karticu i rekli su mi da nema potrebe da gasim, da ne košta mesečno održavanje ništa.... i da ukoliko budem opet vadio na isto ime da ću po novom platiti 800 din. Svejedno sam ugasio.

Ranije sam je jedanput obnovio ali me ništa nije koštalo (pre oko pola godine).

Gle stvarno za Visa Internet samo postoji ta stavka (9.15.1)
Uplasili ste me da ce i za Amex da uvedu :)

EDIT: Od 27.6. vazi ova izmena.

Poslednja izmena:
Automatski se reizdaje kartica ili samo ko podnese zahtev i plati 800rsd?

Nazad
Vrh Dno