Phoenix257
Slavan
- Učlanjen(a)
- 15.02.2005
- Poena
- 440
Nisunkablovi problematicni nego ih opteretite previse
@ goldi
ma nije ti ovo tacno , naponska sekcija je duzna da obezbedi napajanje karte , ako ima dovoljno struje uvek ce je povuci preko 6 ili 8 pinskog konektora, zato su ovi konektori blizu naponske jedinice, kroz kvalitetan 6-pinac moze lagano 200+ wati da se protera bez grejanja a sva struja koja dodje u grafiku prvo mora da prodje kroz naponsku jedinicu tako da prica o secenju od strane naponske nikako ne stoji . Pa moje 380-ice su zakacena na plocu sa obicinim pcie 1-16 ekstenderima bez molexa i moji su extenderi ladni ko vesticja dojka...
da idemo korak dalje
8-pinac ima isti broj 12V zica kao i sestopinac ostale dve kojih ima vise su - (minus) tako da ispada da one karte sa 8-pincem vuku kroz naponsku samo 75 wati a ostalo sa ploce direkt u gpu, bez filtriranja i ostalih cuda-muda....
EDIT:
a ako bih vam slikao tek da ja HD7950-icu napajam sa 2x SATA-PCIE 6pin a sa druge strane u plocu je ubodena ponovo extenderom bez molex vi bi ste rekli da sam lud i da vam kazem jos da je tako radela i na SCRYPT sa klokovima 1000/1250...
goldi 8pin ne znači 150W.
Ne postoji na tom konektoru odnosno provodniku bilo kakvo ograničenje osim strujne zaštite na samom rejlu napajanja!
Dakle ako je kartici skupo (čitaj ima veči otpor) da vuče struju preko extendera povući će preko tog konektora više od 150W bez problema.
Problem je za provodnik i konektor (8pinac) jer tad trpe solidno opterećenje i greju se što može izazvati topljenje.
BTW. Kad već pričamo na tu temu da bacimo proračun:
Pogledao sam AWG 18 provodnik ima 1mm^2 u prečniku što teorijski znači da bi osmopinac (koriste se tri provodnika) mogao da progura i do 3x10A na 12V ~ 360W. Naravno to je gornja granica i pod uslovom da kartica povlači jednako po svakom provodniku. To u praksi nije slučaj ali ne bih se plašio za 200W koliko R9 380X sigurno neće prebaciti.
nego jel ce sad da ih vracaju ili ce da ip prodaju po bagatelnoj ceni jer su kap felericne?
Jel neko uopste nekad pogledao pinout 6-pin i 8-pin konektora?
na 8 pin konektoru ima samo dve dodatne crne zice. dakle broj zutih(+12v) je isti. svaka dalja prica da je jedan 75w a drugi 150w je uzaludna. bitan je PRESEK zice i SASTAV zice,i njena specifikacija koliko moze A struje da provuce na kojoj temp itd...
Seasonic na svim svojim 1000w+ napajanjima koristi 16AWG presek zice. I opet se desava da se topi zbog LOSEG kontakta na 6-8 pin konektorima.
SATA ima samo TRI pina koja su namenjena za 12v,svaki pin moze da trpi 1,5A struje sto mu dodje 54w. sve preko toga je smrt za adapter i zato vam se GREJE.
@goldi
paradigma je bio vise nego jasan.
"Ne postoji na tom konektoru odnosno provodniku bilo kakvo ograničenje osim strujne zaštite na samom rejlu napajanja"
Ti na ovaj kabal mozes da spojis i TA pec ako napajanje moze da obezbedi toliko struje da se ne ugasi,tj ako ne reaguje njegova overload zastita.
"Problem je za provodnik i konektor (8pinac) jer tad trpe solidno opterećenje i greju se što može izazvati topljenje."
A ti spoji TA pec od 6KW pa posmatraj pazljivo kabal i sta ce da mu se dogodi pa ce ti onda biti jasno zasto se tope kablovi i zasto na kuci postoje osiguraci.
Zasto vuce i ovi 54w ako moze toliku struju da povuce kroz 6-pin?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari