Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

ma problem je sto su napajanja preopterecena, samo cekam leto pa da procitamo i da se neko zapalio

problem je potrosnja kod R9 380 kartica o tome smo pisali kad se pocelo sa njima rudariti.
380-ke imaju 2x6pin ili 1x8pin one kroz te konektore primaju 150w, ukoliko se karte ne undervoltuju povuku vise od ti 150w ostatak struje povece kroz extender i tu dolazi do problema.

Doslo je ljeto temperature su vece logicno karte na vecim temperaturama vise trose, sve preko 150w pokusavaju povuc kroz extender i tu je problem.
Nikako R9 380 ne spajati sa molex to molex ili sata to molex nego direktno iz napajanja kabal na extender bez ikakvi adaptera.

Iskreno ko nema klimu spustajte R9 380 u ovim ljetnim danima.

zašto stalno ponavljaš tih 75w kao neki limit konektora?

The maximum power distribution for all of the connectors and slots that are able to connect to a graphics card is as follows:
6-pin PCI-E (PEG) Connector
Up to 200 Watts (~17A)

6+2-pin PCI-E (PEG) Connector
Up to 200 Watts (~17A)

NOTE: The additional pins of the 6+2-pin PCI-E connector are both ground, and not additional +12V cables as is commonly thought.

izvor: http://www.antec.com/Believe_it/PSU/

zašto ne bi povukla?
kako se seče potrošnja na 76om watu?

otkud ti uopšte to da ne vuče preko 75w?

Zato postoji naponska sekcija na karti da filtrira napon povuce 75w sa jednog 6pin konektora ostatak trazi sa drugog konektora ako ga nema vuce sa maticne ploce, posto mi kacimo karte na extendere logicno trazi napon preko molex-a.
uostalom da sa 6pin-a moze povuc 200w ne bi AMD i NV stavljali za karte koje imaju tdp 2x6pin ili 8pin stavljali bi samo 1x6pin.

Karta moze povuc kroz te kablove vise od 75w ali to ne radi ako nema odakle da povuce vuce i kroz te kablove dok ne pregore.

@ goldi
ma nije ti ovo tacno , naponska sekcija je duzna da obezbedi napajanje karte , ako ima dovoljno struje uvek ce je povuci preko 6 ili 8 pinskog konektora, zato su ovi konektori blizu naponske jedinice, kroz kvalitetan 6-pinac moze lagano 200+ wati da se protera bez grejanja a sva struja koja dodje u grafiku prvo mora da prodje kroz naponsku jedinicu tako da prica o secenju od strane naponske nikako ne stoji . Pa moje 380-ice su zakacena na plocu sa obicinim pcie 1-16 ekstenderima bez molexa i moji su extenderi ladni ko vesticja dojka...
da idemo korak dalje
8-pinac ima isti broj 12V zica kao i sestopinac ostale dve kojih ima vise su - (minus) tako da ispada da one karte sa 8-pincem vuku kroz naponsku samo 75 wati a ostalo sa ploce direkt u gpu, bez filtriranja i ostalih cuda-muda....

EDIT:
a ako bih vam slikao tek da ja HD7950-icu napajam sa 2x SATA-PCIE 6pin a sa druge strane u plocu je ubodena ponovo extenderom bez molex vi bi ste rekli da sam lud i da vam kazem jos da je tako radela i na SCRYPT sa klokovima 1000/1250...

Poslednja izmena:
Koliko vuče sa pci-e slota zavisi i od dizajna naponske, na bitcoin talku su davno radjeni testovi varilo je od 5 do 30 wati, e sad ako je extender bez molexa ako gpu radi naravno da tada ni neće moci vuci

Poslednja izmena:
@ goldi
ma nije ti ovo tacno , naponska sekcija je duzna da obezbedi napajanje karte , ako ima dovoljno struje uvek ce je povuci preko 6 ili 8 pinskog konektora, zato su ovi konektori blizu naponske jedinice, kroz kvalitetan 6-pinac moze lagano 200+ wati da se protera bez grejanja a sva struja koja dodje u grafiku prvo mora da prodje kroz naponsku jedinicu tako da prica o secenju od strane naponske nikako ne stoji . Pa moje 380-ice su zakacena na plocu sa obicinim pcie 1-16 ekstenderima bez molexa i moji su extenderi ladni ko vesticja dojka...
da idemo korak dalje
8-pinac ima isti broj 12V zica kao i sestopinac ostale dve kojih ima vise su - (minus) tako da ispada da one karte sa 8-pincem vuku kroz naponsku samo 75 wati a ostalo sa ploce direkt u gpu, bez filtriranja i ostalih cuda-muda....

EDIT:
a ako bih vam slikao tek da ja HD7950-icu napajam sa 2x SATA-PCIE 6pin a sa druge strane u plocu je ubodena ponovo extenderom bez molex vi bi ste rekli da sam lud i da vam kazem jos da je tako radela i na SCRYPT sa klokovima 1000/1250...

Ja mislim druze da ne moze kroz 6 pinac da povuce toliko imaju neke specifikacije kojih se treba drzat.
Evo svjez primjer Rx 480 przi ploce zato sto kroz 6pinac ne moze povuc svih 150w ocit primjer imamo zamisli da tu kartu posto ima 6pin stavis na extender po tvoj teoriji svi 150w povukla bi sa 6pin-a ja garantujem da bi gorili kablovi prije ili kasnije.

Tvoje 380-ke imaju ili 2x6pi ili 1x8pin o kojim se modelima radi?

Sto se onda 6pin ne koristi na kartama sa 150w ili vecom potrosnjom? sto stavljaju 2x6pin?
Sto zuta zica na extenderima pregori ako karta ne povuce kroz taj kabal struju, sto ne vuce svu snagu kroz 6 pin?

druze na 6 pin imas isto 3 zice od 12V kao i na 8-pin, onih 2 vise koje ima 8 pin su - (minus)...
A zasto povuce karta u nekom trenutku kroz extender mnogo struje i izgori molex ili sam extender to je vec pitanje sa jednim brdom odgovora, meni se to samo jednom desilo i to mojom greskom kada sam lose nakacio karte pa je na jednoj 12V grani bilo vise potrosnje nego snage i onda je karta probala da povuce sa pcie slota odnosno kroz exteneder i on je izgoreo...

Poslednja izmena:
Znam ja to druze, ali nikad mi nije bilo jasno zasto su specifikacije 6 pin- 75w kroz kablove moze proci, ali da li moze dole kroz sam konektor proci 200w ja stvarno cisto sumnjam u to da je tako sve bi karte imale jedan 6pin konektor da kroz njega moze proci 200+w

ma ta specifikacija koju ti navodis 75W na 6 pin ne postoji, sutra ako budem imao vremena ima da isecem jedan 6 pin, zakacim ga na fasong i zabodem sijalicu od 200W i ubodem u struju cisto da vidis da tih 200W kroz onih 3 zutih zica ima da prodje ko od sale, a ako nadjem neki potrosac jednosmerne struje od 200W ima da ga zakacim na napajanje samo da resimo vise tu tvoju dilemu od 200W na 6 pin konektor...

E vidis dobra ti ideja imam neki fensi adapter pa da probam 6 pin konektor je debbeo moze da propusti i vise kablovi su slabi

Poslato sa HUAWEI Y300-0100 uz pomoć Tapatoka

Poslednja izmena:
da ne kačim celu sliku jer je ogromna evo samo kropa

1018db890ae14e939ff3ff260318bdef.png

i da ponovimo dobar post na tu temu

goldi 8pin ne znači 150W.

Ne postoji na tom konektoru odnosno provodniku bilo kakvo ograničenje osim strujne zaštite na samom rejlu napajanja!

Dakle ako je kartici skupo (čitaj ima veči otpor) da vuče struju preko extendera povući će preko tog konektora više od 150W bez problema.

Problem je za provodnik i konektor (8pinac) jer tad trpe solidno opterećenje i greju se što može izazvati topljenje.

BTW. Kad već pričamo na tu temu da bacimo proračun:

Pogledao sam AWG 18 provodnik ima 1mm^2 u prečniku što teorijski znači da bi osmopinac (koriste se tri provodnika) mogao da progura i do 3x10A na 12V ~ 360W. Naravno to je gornja granica i pod uslovom da kartica povlači jednako po svakom provodniku. To u praksi nije slučaj ali ne bih se plašio za 200W koliko R9 380X sigurno neće prebaciti.

Poslednja izmena:
Sjecam se tog posta od @Paradigme ali je to dosta konfuzno napisano kaze:

"Ne postoji na tom konektoru odnosno provodniku bilo kakvo ograničenje osim strujne zaštite na samom rejlu napajanja"

pa onda kaze:
"Problem je za provodnik i konektor (8pinac) jer tad trpe solidno opterećenje i greju se što može izazvati topljenje."

Jedom recenicom kaze ne postoji ogranicenje-znaci moze proci bruku struje, ali dole kaze provodnik je problem, e hbga sad kako to protumaciti.

Mozda u peaku moze proci struja, ali sta se desi nakon 10-15min sta? istopi se pregori sprzi sve...

Ako ste vi sigurni u to da kroz 6pin moze proci tolika struje pomozite AMD-u :d eno sve vise korisnika javlja da Rx 480 przi ploce, karta trosi oko 170w, sto vuce struju sa ploca kad kroz 6pin po vama moze proci cak vise od 200w po tome sa ploce ne bi trebala uzeti nista tj. ni u kom slucaju ne bi smjela sprzit PCI ex 16 slot na maticnoj, postoje razna mjerenja gdje sa slota vuce blizu 100w i zato crkaju ploce, znaci ostatak tj oko 75w samo uzima iz 6pin-a

Poslednja izmena:
pa što više struje prolazi opterećenje je sve veće, to je jasno... ali svakako mogu podneti mnogo više od nekih 75w.

kako sa 295x2 ništa ne izgori? vidiš da ona šiba 500w ko iz šale

Eto nije mi bilo tesko da proguglam :
Pogledao na moje LEPA MAX BRON 1000W, zute zice koje su koriscene izmedju napajanja i 6+2 pinskih konektora su ostampane i nose oznaku : 18AWG 300V, onda odes i nadjes data sheet: http://www.belden.com/techdatas/english/8760.pdf
pa na toj strani mozes naci i
Max. Recommended Current:
Current
7.2 Amps per conductor @ 25°C
sto znaci da na 12V kroz jednu zutu zicu koja je koriscena a na 6 pinskom konektoru ih ima 3 moze da prodje 12V*7.2A=86.4W*3 zice=259W na temeperaturi od 25C...
znaci kroz 6 pinski konektor moze da lagano prodje 259W na 25C i mislim da je ovo sasvim dovoljno

nema potrebe da secem nesto i budzim sutra, sve je jasno...

Poslednja izmena:
Evo sta kazu za nju "The card requires two 8-pin PCI-Express power connectors. This configuration would normally be good for up to 375 W of power draw. AMD, however, has chosen to trump those specifications and cites a minimum of 28A (=336 W) for each connector, which brings the total to around 750 W. I think AMD exaggerates a bit, but you had better be safe than sorry. "

Znaci normalno je da povuce 375w, a za ostalo AMD kaze da moze 750w tj duplo vise, cinjenica da nije bilo price da karte gore ili prze nesto.

nego jel ce sad da ih vracaju ili ce da ip prodaju po bagatelnoj ceni jer su kap felericne?

Koliko sme da vuče gleda se samo po preseku žice i kvalitetu i sastavu, e sad konektor je već druga stvar meni se seasonic 8 pin istopio krivili su kineze i los zazor mada zamenske koji su mi poslali nisu puno bolji, to vam je isto ko mulex kad se unutra razglavi tako da zato se i ne projektuje za vece potrošnje a proizvodjaci onda dodatno štede na svemu od legure materijala do preseka itd :(
Ps: Gleda se u amperima pa ce na 12v manje wati moci da provuče nego na 220v!

Poslednja izmena:
Jel neko uopste nekad pogledao pinout 6-pin i 8-pin konektora?

na 8 pin konektoru ima samo dve dodatne crne zice. dakle broj zutih(+12v) je isti. svaka dalja prica da je jedan 75w a drugi 150w je uzaludna. bitan je PRESEK zice i SASTAV zice,i njena specifikacija koliko moze A struje da provuce na kojoj temp itd...
Seasonic na svim svojim 1000w+ napajanjima koristi 16AWG presek zice. I opet se desava da se topi zbog LOSEG kontakta na 6-8 pin konektorima.

SATA ima samo TRI pina koja su namenjena za 12v,svaki pin moze da trpi 1,5A struje sto mu dodje 54w. sve preko toga je smrt za adapter i zato vam se GREJE.

@goldi

paradigma je bio vise nego jasan.

"Ne postoji na tom konektoru odnosno provodniku bilo kakvo ograničenje osim strujne zaštite na samom rejlu napajanja"

Ti na ovaj kabal mozes da spojis i TA pec ako napajanje moze da obezbedi toliko struje da se ne ugasi,tj ako ne reaguje njegova overload zastita.

"Problem je za provodnik i konektor (8pinac) jer tad trpe solidno opterećenje i greju se što može izazvati topljenje."

A ti spoji TA pec od 6KW pa posmatraj pazljivo kabal i sta ce da mu se dogodi pa ce ti onda biti jasno zasto se tope kablovi i zasto na kuci postoje osiguraci.

Jel neko uopste nekad pogledao pinout 6-pin i 8-pin konektora?

na 8 pin konektoru ima samo dve dodatne crne zice. dakle broj zutih(+12v) je isti. svaka dalja prica da je jedan 75w a drugi 150w je uzaludna. bitan je PRESEK zice i SASTAV zice,i njena specifikacija koliko moze A struje da provuce na kojoj temp itd...
Seasonic na svim svojim 1000w+ napajanjima koristi 16AWG presek zice. I opet se desava da se topi zbog LOSEG kontakta na 6-8 pin konektorima.

SATA ima samo TRI pina koja su namenjena za 12v,svaki pin moze da trpi 1,5A struje sto mu dodje 54w. sve preko toga je smrt za adapter i zato vam se GREJE.

@goldi

paradigma je bio vise nego jasan.

Ti na ovaj kabal mozes da spojis i TA pec ako napajanje moze da obezbedi toliko struje da se ne ugasi,tj ako ne reaguje njegova overload zastita.

A ti spoji TA pec od 6KW pa posmatraj pazljivo kabal i sta ce da mu se dogodi pa ce ti onda biti jasno zasto se tope kablovi i zasto na kuci postoje osiguraci.

Zasto vuce i ovi 54w ako moze toliku struju da povuce kroz 6-pin?

Zasto vuce i ovi 54w ako moze toliku struju da povuce kroz 6-pin?

Odlicno pitanje. Dakle MOZE ali NE VUCE i tu je problem.

Sad treba ustanoviti zasto,a to je vec pitanje za "arhitekte" kartica....

Gerneralno u teoriji postoji zaista ta prica 75w za 6pin i 150w za 8-pin,ali kako....ako napajanje ima samo 6 pin to znaci da su zice i konektor projektovani za 75w,ali ako napajanje ima i 6+2pin onda je automatski limit tog kabla sigurno 150w i vise u zavisnosti od kvaliteta itd...

Poslednja izmena:
Gde i kada je AMD dao ikakvu specifikaciju oko power managment-a karti sa pci-e i power konektora?
Ko i kako radi taj Load balancing?

Tu je problem, ovo sto pisete o struji koliko moze kroz kabl, to su trla baba dlan. Nije problem tu.

Kada karta ima konektor za napajanje, zasto bi ista morala da vuce sa pci-e slota? Ili bar zasto toliko.

Od pojave serije R9 3xx i 4xx ljudi prijavljuju topljenje pcie ekstendera, gori na sve strane, losi adapteri, zli kinezi. Samo niko nije smeo da takne u Bogom dani AMD.

Nazad
Vrh Dno