Šta je novo?

AMD Polaris

novi deus ex u 1080p nece sigurno,ne sa detaljima koja ta igra zasluzuje.ne pricam o 60fps.

Pa tako nekako. Generalno me baš briga za detalje i 60fps, ali mi će mi biti žao u ovom slučaju ako propustim sve što igra donosi. Videćemo šta će biti, ali mi je drago što je AMD prvo pustio jeftine ulaznice u prodaju, pa ću moći da biram.

to ti je kad hoces da budes jack of all trades...

Izgleda da se ovih dana jedino Kinezi razumeju u tehnologiju. Kada pogledas ko dizajnira hardver, to su Kinezi. Proizvode ga opet Kinezi. Sve video igre koje ruse granice i donose nova tehnoloska resenja, ko su developeri koji stoje iza toga? Kinezi. Nebitno da li su amerikanizovani ili rade za strane korporacije, oni su nosioci progresa.

Pocelo se govoriti o Vega 10, sve izgleda ide po plani prvo polaris pa onda vega, sa Vegom imaju cistu situaciju, znaju se perfrormanse GP 104 ako imaju dobar perf/w vega moze nadmasiti GP104.

Nece sigurno imati perf/wat odnos kao Paskal GP104 ali recimo da bi negde od 220-230w trebala da bude na nivou GTX 1080 i nesto brza.
Videcemo kakav ce Polaris biti, na osnovu toga se moze naslutiti kakva bi Vega mogla da bude, konkretno mislim na performanse.

Ono sto je mnogo bitnije jeste koliko ce zaceniti takvu kartu. Ako Polaris ispostuju za 200$, kada bi Vega bila 400$ to bi bio odlican poslovni potez a sa te tacke gledista i jak udarac konkurenciji.
Moje misljenje je da ne treba da pucaju na visoke cene. Nek idu i na minimalnu zaradu vise ce imati uspeha na trzistu.

Navijam da se istorija ponovi. 5870 = 400$.

kad kazes nece sigurno imati per/war kao Paskal nije valjda da znas unaprjed? opet proricanje :d bgmi ako polaris trosi 100w a performanse budu kao 390X bice ga to tu negdje kao pascal sto se tice perf/wat ne treba zaboraviti da je VEGA zamisljena sa HBM2 tako da ce i tu nesto da smanje potrosnju... svakako slazem se na osnovu Polarisa mnogo ce se vise znati sta moze Vega.

Sto se tice cjena daleko je to jos, ali ne sumnjam da ce biti papreno, pa i Fury-x su precjenili posmatrano iz svakog ugla, Vega ce biti brza od Fury-ja logicno, bojim se samo da ne nasljedi njegovu cjenu tj 650$

Fury je imao smisla koliko i Titan, ne znam zasto se on uzima kao referenca za bilo sta.
Po neko je i imao Titan-a, za Fury je kao i za Jetija culo se da postoji samo ga niko nije video.

Najgore mi je što mi i ne treba mnogo jača karta, pošto očekujem i od ove da potera novi Deus Ex, Dishonored i Sniper Elite. Za sve ostalo što (planiram da) igram mi je dovoljan i IGP :D A ako ona ne bude mogla, RX 460 će moći sigurno, ali mi nekako bezveze da radim upgrade za toliko malo (performansi). Ali videćemo, za sada mi RX 470 izlgeda kao best-buy ako bude ~150€
Gresis bas trebas da juris 60 fps ako ne bas zakucanih 60 onda i 50-60 nije lose, sve ostalo za bilo koje igre a da je pritom ispod toga je blagi uzas.
Govorim za 1080p.
Cak i sacekati 470 pa je kupiti polovnu sledece god za 100e od nekog ko se odlucio za 480 iz nekog svog razloga...[emoji23] je super deal, meni bi uz Zen kada ga uzmem, 470 bila masina za jahanje bar do 2019/20 [emoji41]

Poslednja izmena:
Kako Polaris moze da trosi 100w kada je AMD tu kartu deklarisao na 150w?! Na osnovu toga sam procenio koliko bi Vega mogla da trosi, po nekoj logici.
U svakom slucaju videcemo. A sto se tice cene, nekako mi je previse da preuzme cenu Fury, veliki je raskorak izmedju Polaris i Vega osim ako taj cip ne podele
na 3 karte pa se i ta cena nekako rasporedi ali i tada bi raspon bio prevelik. Ni cena od 500$ ne bi bila tako losa u odnosu na konkurenciju ali sam vise za prvu opciju od 400$.
Bilo bi bolje. U tom slucaju bi se sve uklopilo. Dve karte bazirane na Vega i ostalo Polaris.

150W maksimalno moze da povuce referentna (slot + sestopinac toliko mogu da isporuce), nije to tipicna potrosnja. Ako se ref. klokuje do 1400Mhz, to je oko 10% veci klok (bolje da neko strucniji izracuna procente) a svi znamo da skaliranje kloka i potrosnje nije 1:1 nego da potrosnja drasticno skace sa povecanim klokom tako da bi potrosnja OC kartice sigurno bila 15-20% veca ili mozda jos preko (nagadjam). Sto znaci, ukoliko ima 150W na raspolaganju na def. ne bi trebala da trosi preko 120-125W u tipicnoj upotrebi. Prognoze su 110W u proseku, videcemo koliko su tacne.

Naravno to ti sve znas, nego se pravis malo neupucen jer si zeleni fanboj :p

Kako Polaris moze da trosi 100w kada je AMD tu kartu deklarisao na 150w?! Na osnovu toga sam procenio koliko bi Vega mogla da trosi, po nekoj logici.
U svakom slucaju videcemo. A sto se tice cene, nekako mi je previse da preuzme cenu Fury, veliki je raskorak izmedju Polaris i Vega osim ako taj cip ne podele
na 3 karte pa se i ta cena nekako rasporedi ali i tada bi raspon bio prevelik. Ni cena od 500$ ne bi bila tako losa u odnosu na konkurenciju ali sam vise za prvu opciju od 400$.
Bilo bi bolje. U tom slucaju bi se sve uklopilo. Dve karte bazirane na Vega i ostalo Polaris.

Evo @G@W ti je objasnio ocekuje se po nekim nezvanicnim testovima da je potrsonja oko 100w, uzmimo 110W to je potrsonja u igrama, GTX 1080 trosi 180w tako da sam mozes izracunati dalje, s tim da ovde ima puno nepoznati kao prvo da li su tacne informacije da Rx 480 trosi 110w (to se mora potvrditi) kao drugo da li je ovo full chip ili ce kasnije izaci jos neki jaci Polaris 10, i uzeti u obzir cinjenicu da Rx 480 dolazi sa obicnom GDDR5 dok GTX 1080 koristi GDDR5x memoriju koja manje trosi tako da i to treba uzet u obzir.

Budu li se predvidjanja obistinila ja ocekujem da Amd karte budu imale slican perf/wat kao i pascal pogotovo VEGA 10 koja ce koristiti HBM2.

Gresis bas trebas da juris 60 fps ako ne bas zakucanih 60 onda i 50-60 nije lose, sve ostalo za bilo koje igre a da je pritom ispod toga je blagi uzas.
Govorim za 1080p.
Human Revolution sam počeo da igram sa IGP-om u 1080p i izgledalo mi je sasvim dobro, što će reći da je FPS bio 30-35. Nakon pola igre sam ubacio 260X i ostavio ista podešavanja. Po testovima 260X daje 80-90% veći FPS, što će reći da sam do kraja igrao sa 50-60FPS i nisam primetio neku razliku. Tako da što se mene tiče 30-40 je sasvim dovoljno, i da ne budu baš najniži detalji. Ne znam koliko će igra biti zahtevna, ali ako sam moga RotTR, koji bio "zeleni" naslov, valjda ću moći i ovaj "crveni" :D

Na temu, malo mi je krivo ako kupim kartu kojoj ne treba bar 2x6 pin kabl, pošto mi je napajanje polu-modularno pa bih radije da ih utaknem u kartu, nego "skrivam" :d Inače, mislim da će RX 470/480 zasluženo preuzeti slavu koju su imale 7850/7870. To je taman njihovim vlasnicima i namenjeno

Napisao sam veci post sa drugacijom formom ali sam se setio da se pominje overklok potencijal tako da ima logike to o cemu pricate.
Dzabe sam krecio :d

Jel za 6 dana predstavljanje? Tada ce biti testovi?

Poslednja izmena:
Nisam igrao nijednu zahtevniju igru odkako sam kupio komfjuter..malo igram far cry 4..realno vecinom se vrti oko 60 fps ..ima negde kad padne na 40 fps i bas se primeti ,tako da se slazem sa tobom..sve ispod 40 fps unistava utisak u igri

Možete da zaključate fps na 30 u drajverima za konzistentnije iskustvo.

Poslednja izmena:
Opcije su tu, ko neće ne mora da ih koristi.

Poenta je da je stalnih 30 moze da bude bolje od varijabilnih ≤30 do ≥60, naročito tamo gde je potencijalno najkorisnije, u singlplej grafički intenzivnim igrama. Zavisi od tipa igre naravno, da li je rendering loop vezan za ostale loopove, frejmpejsinga, osetljivosti na input lag i tearing, itd.

Vega10" is lined up to replace the 390 -> 490 series. Vega11 will replace the FIJI Fury parts

"Vega11 on its end would feature 6144 stream" samo je pitanje kako ce ga ohladiti ni voda nece pomoci :p

Nek krenu da prodaju Polaris pa ćemo videti šta dalje. Ovako sve je prazna priča.

Kad ce neki konkretni rezultati, rekli su krajem meseca :) ?

"Vega11 on its end would feature 6144 stream" samo je pitanje kako ce ga ohladiti ni voda nece pomoci :p

Pa biće ovo itekako moguće, jer će dotle AMD još više poboljšati svoj sada već zreo 14 nm proizvodni proces, tako da hlađenje ne očekujem da uopšte bude problem.

Изгледа да је RX 480 "мало" погурао излазак GTX 1060 https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/4q808n/gtx_1060_appears_in_hong_kong/?sort=new
An upcoming NVIDIA GeForce GTX 1060 reference-design graphics card popped up in Hong Kong markets. The pictures reveal a reference design cooler that features a design that's slightly different/simpler from the GTX 1080/1070 reference cooler, and features NVIDIA company branding on its PCB, although the PCB code isn't printed in its usual location. The PCB itself appears to be shorter than the cooler, much in the same way as GTX 670, GTX 960 reference, and the RX 480 reference. There are no specifications to chew on, nor any information on what this card could be priced at.

Poslednja izmena:
Nadam se da ce Vega biti potpuno nova arhitektura kao sto je Raja natuknuo skorasnjim tvitovima, inace crno im se pise. Jer Polaris nije napravio ono sto se ocekivalo od cipa koji se sa 28nm spustio u 14nm proces. Potencijal nizeg procesa je ostao neiskoriscen.

Nazad
Vrh Dno