Šta je novo?

iPhone SE

Dao bih ja tebi medalju ako si do juce nosio cetvorku ;)

Jes radio setup as new ili bekap sa 4?

Pa dok je napisao transfer predpostavljam da je vracao backup, jel?!

Transfer preko kabla.

Sve bilo gotovo za manje od 3 minuta i sve je bilo kako treba. Uradio upgrade na 9.3.2 i to je to.

Da ne zaboravim...

"Četvorka" ostala junioru, mali je odlepio od sreće kad je skapirao da je tatin telefon sada njegov.:d

Red je da mu prvi telefon bude od valjane firme.

Da li su Apple telefoni iz Vipa simfree ili zakljucani?

Evo da podelim i ja malo utiske posle 5 dana koriscenja.
Dakle, vrsicu poredjenja sa 5s, jer kolega ima njega i igrao sam se sa njim danima cekajuci da mi stigne SE.

Pre se sam dobio 4-ku (moj prvi Iphone) na koriscenje i ovo je strasan prelaza na bolje naravno, cak i dosta bolji od gomile androida koje sam imao.

Sad ide uvod gde ceme mozda mnogi od vas ispljuvati ali cu biti iskren.

Uvod:
Do pre godinu dana sam moze se reci bio poweruser kada su u pitanju smartphone-i i tada igraju'i se sa Iphone-ima poynanika sam prvi pljuvao gomilu ogranicenja koje androidi nisu imali, a meni su u tom trenutku znacili: file manageri sa root pristupom, dakle snimim gde i sta hocu, prebacim na kompjuter i nazad, editovanje excell, word, menjanje svega zivog u telefonu, flashovanje rom-ova itd... i naravno sve besplatno. Sve korisnike Iphone-a sam smatrao ili nedovoljno upoznatim ili nezainteresovanim, ili onima koji su ga kupili za pokazivanje. Sve ovo sto pricam je uvek nakon nekog vremena bilo propraceno lagom ili sveukupnim usporenjem uredjaja, bagovanjima itd... (i to pre nego li sam flashovao bilo koji rom).... i to je nesto sto je pocinjalo jako da me nervira.

S vremenom sam se smorio od zezanja i menjanja i zeleo sam samo telefon koji ce raditi kako treba, bez da bilo sta menjam.

Da se vratimo na pricu o Iphone-u. 4-ka mi je bila dobra ya upoynavanje ios-a, 7.2.1 poslednji ios za njega je doveo do usporenja ali ipak treba racunati godine podrske koje android moze da sanja (malo bolje je sa Nexus uredjajima).

Sto se tice SE-a, podrobno sam procitao gomilu review-a, i isprobao ga u telenoru, kao i kolegin 5s.

Sad ono glavno, SE je fantastican telefon, jako brz, stabilan, sa super kamerom.
Sto se tice baterije, ne vidim da je nesto ludilo dobra kako pricaju. Na standbuy potrosnja je skoro pa nikakva, ali kada se uredjaj koristi ozbiljnije, baterija nije bas toliko dobra kako pricaju, svejedno izgurace dan.
Ljudi kukaju kako je na 5s bila ocajna, mom kolegi gura oko 1,5 dan nakon 2 godine, ali je on stvarno lite user.

Kada stavim 5s i SE jedan do drugog i uporedjujem vreme otvaranja aplikacija, nema skoro nikakve razlike na jednostavnijim aplikacijama, dok razlika polako raste kada su u pitanju igre ili recimo facebook. Kada su vec jednom u kesu nema nikakve razlike, ali kako 5s ima 1gb rama, mnogo brze pocinje da ih zatvara i onda imao cesci reload, dok kod se se to jako retko desava.

Kamera je bolja ali ne nesto drasticno bolja.

Elem, da sam imao 5s, verovatno ga ne bih menjao za SE, bar ne sad (ios 10 izlazi i za 5, tako da ce 5s da gura min ios 11). Da je razlika u Vip-u bila veca od recimo 150 evra, uzeo bih 5s (ovako za 80 eur) razlike nisam imao o cemu da razmisljam.

Ovo sve pricam da bih pomogao onima koji se lome: dakle, ako niste previse zahtevan korisnik (a da se ne lazemo 4" i nije za neki ozbiljniji rad) ili profi fotograf, necete toliko primetiti razliku sada izmedju 5s-a i SE-a. I dalje su oba jako brza, sa fantasticnim kamerama, i kada su novi sa dobrim baterijama. Plus imace dugo podrsku. Ja sam SE uzeo jer je kao sto sam rekao bila mala razlika u ceni i sto ako bog da planiram da koristim telefon preko 2 godine.

I da, fali mi jailbreak, jer i dalje neke osnovne stvari kao sto su dodavanje attachmenta u mail iz samog maila a sa telefona (ne mislim na slike i snimke), pravi file manager, i mogucnost koriscenja kao mass memory uredjaja.

Toliko od mene, nadam se da sam nekom mozda pomogao.

Ne znam sta planiras da dodajes kao att, ali imas opciju iz skoro svih clouda i aplikacija da ubacujes file-ove po zelji.

Do pre godinu dana sam moze se reci bio poweruser kada su u pitanju smartphone-i i tada igraju'i se sa Iphone-ima poynanika sam prvi pljuvao gomilu ogranicenja koje androidi nisu imali, a meni su u tom trenutku znacili: file manageri sa root pristupom, dakle snimim gde i sta hocu, prebacim na kompjuter i nazad, editovanje excell, word, menjanje svega zivog u telefonu, flashovanje rom-ova itd...
Na stranu što su mali ekrani smartfona pogodni samo za neke manje izmene u dokumentima, a ne za ozbiljan rad, ali nadam se da si svestan da je Microsoft ozbiljne Office aplikacije objavio prvo na iOS platformi, pa tek onda preneo na android.
I sam Google Docs je nastao razvojem iOS aplikacije Quickoffice, koju je Google kupio...
Pristup file sistemu bez jailbreaka se nikad neće dogoditi. To je jedan način na koji se Apple bori protiv piraterije i štiti svoje prihode.

I da, fali mi jailbreak, jer i dalje neke osnovne stvari kao sto su dodavanje attachmenta u mail iz samog maila a sa telefona (ne mislim na slike i snimke), pravi file manager, i mogucnost koriscenja kao mass memory uredjaja.
Kao što je napisao chimpresco, čak i ako ne koristiš third party aplikacije ništa te ne sprečava da dodaješ attachmente svih formata u nativnoj Mail aplikaciji sa cloud servisa (Dropbox, iCloud Drive...). Dugačak pritisak na sadržaj mejla i to je to.
Neke druge aplikacije, poput Airmail koju koristim nude prilično širok spektar opcija, nisam siguran da neka android mail aplikacija može da se poredi sa njom u ovom aspektu:
cq7PAVJ.jpg

Moraš još malo da istestiraš platformu pre nego što doneseš definitivne zaključke.

Poslednja izmena:
kamere definitivno nisu slicne, na se je bolja kamera kako za slikanje tako i za snimanje i to dosta

Kao što je napisao chimpresco, čak i ako ne koristiš third party aplikacije ništa te ne sprečava da dodaješ attachmente svih formata u nativnoj Mail aplikaciji sa cloud servisa (Dropbox, iCloud Drive...). Dugačak pritisak na sadržaj mejla i to je to.
Neke druge aplikacije, poput Airmail koju koristim nude prilično širok spektar opcija, nisam siguran da neka android mail aplikacija može da se poredi sa njom u ovom aspektu:
cq7PAVJ.jpg

Moraš još malo da istestiraš platformu pre nego što doneseš definitivne zaključke.

Naravno da za sve ovo znam, samo ja sam možda stara škola pa volim da mi je sve sa čime baratam "fizički na telefonu" a ne samo na cloudu (neke stvari neću uopšte na cloudu). Plus ne treba mi u tom slučaju internet.

I nemojte pogrešno da me razumete, ja sam sam prešao na ios i na Iphone uopšte, tako da sam prezadovoljan ali svako od nas je individua i može da nam fale neke stvari, pogotovu ako smo na njih navikli.

Apsurdno je pričati o kačenju sa clouda, ne želim da mi neki poverljivi fajl bude na cloudu, već da ga direktno pošaljem preko kompanijskog maila, npr. Apsolutno je pogrešna logika da bi se poslao jedan običan fajl.

Ko kaze da mora da bude u cloudu. Sve moze da bude lokalno. Cloud je samo prakticniji.

Sa druge strane iCloud i OneDrive koriste i kompanije pa ne vidim problem.

Poslednja izmena:
" Moraš još malo da istestiraš platformu pre nego što doneseš definitivne zaključke. "

Jednostavno je drugačije, neko se navikne, neko ne. Nekom odgovara, nekom ne.

Već sam pomenuo u onoj drugoj temi, radi bez problema mail i kačenje fajlova. Direktno iz programa, bilo koji fajl, zip arhiva recimo. Skoro svaki od tih programa ima i "Web sharing", ako ste nakačeni na istu mrežu, lokalne adrese funkcionišu. Prebacivanje sa i na uređaj, ftp i/ili http. Čak i VLC ima.

Ekstra ima mali milion ekstenzija, recimo

https://itunes.apple.com/us/app/weafo-transfer-file-photo/id956868440?mt=8

funkcioniše iz bilo kog programa na isti način. Dok je otvoren njegov prozor, možeš da mu pristupiš sa nekog od lokalnih kompjutera (uređaja). Sad sam probao sa supaplex.zip iz easyFTP Pro, radi ok.

Ne znam zasto ne mogu da se otmem utisku da ce ovi iz appleta za dve godine opet da izbace identican telefon samo sa 3d touch funkcijom i boljim kamerama uz podrazumevano novi ios.

Ne, to ce biti na onom sledecem identicnom koji ce da izbace 2020. ;)

Appleta?

Sent from my LT22i using Tapatalk

Apple-a, zeza se covek.
Pa mozda si i u pravu, mora to na kasicicu. Ionako ce da se prodaje svakako.

Sent from my iPhone using Tapatalk

U blizem okruzenju znam nekoliko ljudi koji su odusevljeni sa SE posto im ne treba telefon sa velikim displejom i gomila dodatnih opcija a imaju sasvim pristojan hardver po pristupacnijoj ceni a iOS je vise nego stabilan i nemaju sta da razmisljaju oko zaglupljivanja telefona posle odredjenog vremena.

Poslednja izmena:
Nije 5 se vec sam se. I da odlican je to telefon, niko ne spori...juce sam bas gledao u telekomu, i zaboravio sam koliko je malen i lepo stane u ruku (zamislite prelaz posle note 4 i 5). Eno i firma iz kupertina kuka kako ne mogu da ispune potraznju!

Definitivno :)
Kakva greska u nomenklaturi :)
Kucas sa 5s i onda lepo dodas i peticu ispred SE.
Ispravljena greska u postu :)

Mene to podseca na windows 98 SE ( second edition).

Pa verovatno i jeste oznaka skracena od toga ;)

Telefon je odličan, samo to mogu da kažem posle nekih desetak dana koliko ga koristim.

Za sada mu nisam našao neku manu, sve radi perfektno. Brz, guta sve, nema lagova, fluidno, da fluidnije ne može. Baterija mi za pola dana zaista intenzivnog korišćenja (non-stop 3G, viber, surf,...) padne max na pola, što mi je važno, pošto ne moram svako veče da ga punim, može da izdrži i sledeći dan.
Pošto sam radio prebacivanje sa "četvorke" preko iTunes-a, malo mi je bilo frka da li će sve da prođe kako treba, ali vidim da nisam morao da brinem, sve je tu, do poslednjeg podešavanja, poruke i aplikacije.
Sve radi kako treba, dosta aplikacija sam update-ovao, pošto najnovije verzije nisu radile na iOS 7 koji je bio na predhodnom aparatu.
ima dosta novih features-a koje nisam imao na "četvorci", od kojih mi je dobar deo jako koristan.

Što se mene tiče uopšte se nisam pokajao što sam ga uzeo, sjajan telefon.

Inače, proveravao sam da li je carrier locked ili simfree preko nekih sajtova i nijedan ne može da očita, svi izbace da nemaju informaciju.
Sve ostalo očitaju pravilno, model, proizvodnja, garancija, podrška,... samo ovo ne.

Poslednja izmena:
^^^

Zasto jednostavno ne ubacis karticu drugog operatera i vidis da li ce naci signal...?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Zato što nemam nikog u okruženju ko ima nanoSIM drugog operatera.

Uzmeš na trafici karticu nekog operatera za 200din pa proveriš [emoji6]

To ću na kraju i da uradim :)

Nazad
Vrh Dno