Šta je novo?

nVidia Pascal

prica se mnogo, a nista ne kaze :D takav je gore razgovor...

8Ghz memorija sto je uze moguca magistrala opce poznato od Nvidie, zategnuce taktove za Gpu samo da se prestigne GTX980Ti po pitanju performansi.
Moje vidjenje i glavni cilj Gp 104 chipa je da za bar koji % bude bolji od Full GM 200 chipa i to ce vjerovatno ostvariti.

GDDR5x i HBm2 to cemo jos pocekat, kraj godine ili pocetak naredne.

Moguće je da su napravili kartu da bude kompatibilna i sa GDDR5 i GDDR5X, pa da kasnije izbace neku Ti/Boost verziju sa bržom memorijom. Znamo da je i trenutna memorija dovoljno brza za 980Ti i taj rang

zasto je bitna memorija, ako ona bude brza 50 % od prosle, bole me uvo sta je u njoj :D

Moguće je da su napravili kartu da bude kompatibilna i sa GDDR5 i GDDR5X, pa da kasnije izbace neku Ti/Boost verziju sa bržom memorijom. Znamo da je i trenutna memorija dovoljno brza za 980Ti i taj rang

Moguce je .. samo bilo je ushicenje GP 104 dolazi sa GDDR5x pa i HBM2 ali corak vracamo se u realnost, pricalo se kako ce GP 104 Nvidia da digne u visi segment jer amd nece moci konkurisat :p a pitanje je hoce li GP 104 skinuti i Fiji XT a kamoli neki novi AMD chip u 14nm procesu.... ako nista ne bi cjena trebala da bude pretjerano visoka za Gp 104 chip.
Svakako je i 8Ghz dovoljno za chip koji ce biti u nivou GM 200 ( ne ocekivam nista spektakularno od tog chipa po pitanju performansi)

Goldi care, man'se Pascala. Eno ga Kvantum Brejk radi 50% bolje na 390 nego na 970. Spinuj tu pricu u adekvatnoj temi. Ostavi nama koji kupujemo novu karticu da se radujemo a ti hsvejuj do iznemoglosti nedje drugo.

Moguce je .. samo bilo je ushicenje GP 104 dolazi sa GDDR5x pa i HBM2 ali corak vracamo se u realnost, pricalo se kako ce GP 104 Nvidia da digne u visi segment jer amd nece moci konkurisat :p a pitanje je hoce li GP 104 skinuti i Fiji XT a kamoli neki novi AMD chip u 14nm procesu.... ako nista ne bi cjena trebala da bude pretjerano visoka za Gp 104 chip.
Svakako je i 8Ghz dovoljno za chip koji ce biti u nivou GM 200 ( ne ocekivam nista spektakularno od tog chipa po pitanju performansi)

Aha isto kad nam i AMD u consumer segmentu ponudi HBM2 znas kad... :)
PS: memorija bas i ne igra ulogu o snazi kartica one jedino i treba da je isprati a znamo da NV ima bolji memorisjki kontroler pa izvuku se i sa samo 256bit-a sto znaci da imaju jos podosta lufta

E sad kakav ce Pascal biti za igre to je vec druga stvar, koju jos neznamo jer specifikacije za gaming karticu nemamo a ni testove

Aha isto kad nam i AMD u consumer segmentu ponudi HBM2 znas kad... :)
PS: memorija bas i ne igra ulogu o snazi kartica one jedino i treba da je isprati a znamo da NV ima bolji memorisjki kontroler pa izvuku se i sa samo 256bit-a sto znaci da imaju jos podosta lufta

E sad kakav ce Pascal biti za igre to je vec druga stvar, koju jos neznamo jer specifikacije za gaming karticu nemamo a ni testove

Pa nece sigurno ako Nv izbaci prva karte u nizem nm i to sa GDDR5 i AMD ce to samo ispratiti, nadao sam se da ce Nv prva povuci potez i da AMD nece imati izbora ovako samo ce uraditi isto...
Naravno nema nista pouzdano sto se tice testova u igrama, ali puno se spekulise da ce to biti nivo GTX980Ti, i s obzirom na one slajdove 10x bla bla itd reklamiraju pascal po slajdovima 3 godine kao nesto revolucionarno a ono suplja prica nizi nm proces ostalo sve isto, jos jednom tresla se gora rodio se mis :d

Zato polaris stiže sa hbm2 jer ipak amd ima iskustva sa hbm i izbacuju zver bla bla bla idi leči se...

@goldi
Nazalost Pascal/Tesla ce mozda biti najprofitabilniji GPU bas zbog toga sto zanemaruje gaming, nadam se da gresim i da ce gaming GPU razbiti u igrama ali nisam optimistican tako da ce i AMD ponudit "jeftina resenja" za masne pare :(

Goldi care, man'se Pascala. Eno ga Kvantum Brejk radi 50% bolje na 390 nego na 970. Spinuj tu pricu u adekvatnoj temi. Ostavi nama koji kupujemo novu karticu da se radujemo a ti hsvejuj do iznemoglosti nedje drugo.

sto da spinuje pricu ... to je realnost ... odrali su ih u igri (iako mi je igra totalno bezmozgasenje :) ), mada verujem da ce ovi srediti nesto drajverima, cudna mi tolika razlika ...

Zato sto je dezurni hronicar svakodnevnice, u prevodu smarac (hehe). Kartice ne kupuje osim ako ne kopaju dobro, jelte... Pa zato botuje za AMD, kao sto je onaj Beast smarao sa nVidijom dok se konacno nije manuo corava posla. Nista gore od gospode rudara.

Meni licno svejedno ko je bolji, stabilniji i brzi. Bice kupljena kartica koja je best bang for buck i ima najmanje problema sa drajverima sto u poslednje vreme izgleda da ce to biti neki AMD.

Da li ce srediti Kvantum Brejk (igra je kul ali mi smeta Win Store i W10...) ili ne, videcemo. Ali ocigledno da 970 u solidnom broju DX12 naslova gubi dah. Ako isto bude sa 1070, AMD ce dobiti prednost.

Zato polaris stiže sa hbm2 jer ipak amd ima iskustva sa hbm i izbacuju zver bla bla bla idi leči se...

A da uvuces jezik u labrnju a? ispada ti iz vilice siris parazite.

@Zeljko po svome do sada sto je procurilo slazem se cisto sumnjam da ce Pascal razbijati u igrama zato sam i mislio da ce ubaciti nesto tipa GDDR5x ili HBM2 cisto malo da sa marketinske strane privuku Gamere, ali izuzev High end chipova izgleda da u ovim nizim segmentima nema nista od HBM2, a vjerovatno ni GDDR5x.
Sto se tice AMD-a malo sta je procurilo jos se i ne zna sta je polaris low ili high end chip sve su nagadjanja.

@G@W ako te smaraju moji postovi ne moras citati nudi forum dovoljno dosta opcija ;) Nije mining jedini razlog zasto kupujem kartice, nego kad uzimam gledam da je podjadnako dobar chip na svim poljima. Sa Pascalom Nv napusta politiku cistokrvno gaming chipova, mozda bas buduca karta bude neka od Pascal derivata (vrlo moguce).

Poslednja izmena:
a *** ... meni iskreno najdraze kad su podjednaki ili da se smenjuju po generacijama malo jedni malo drugi inace ode sve dodjavola ... sad moram da dam 600e za top kartu ... a joj ... neko sklapa ceo komp za te pare :)

Nesto sam se napenalio da uzmem Nvidiu ovu generaciju ali ... koliko vidim nece oni uskoro a i oni i AMD ce izgleda imati refresh serija u manjem procesu koje ce biti tu po snazi sa sadasnjom ponudom ali ce manje trositi manje se grejati i onda nam jedino preostaje da se molimo da se OCuju ko nenormalne. Inace necu ni da kupujem novu kartu ova dere za sve pare.

Ako su one specifikacije potpuno tacne (a nema razloga da verujemo da nisu :D), ovo je cip koji je pravljen za mamutski paralelizam (mnogo vise nego svi prethodni), pa je i gaming performanse prilicno tesko proceniti. Ako se gleda brute force, na povecanje broja CUDA Cores, visi klok i povecan broj teksturnih jedinica, u teoriji bi mogao da bude oko 50% brzi od GM200, mozda cak i malo vise, ne racunajuci eventualna unapredjenja koja donosi arhitektura. Iznenadjenje je brutalno visok klok, nisam ga ocekivao na tom nivou, sto moze da znaci da su jurili svaki delic performansi (sto opet u teoriji moze da ukazuje i na neki problem u arhitekturi, ne znam).

Naravno, sve ovo moze biti i ne mora, posto je cip radikalno drugaciji od Maxwella koji je bio iskljucivo gaming orijentisan, pa je sve ovo cisto teoretisanje.

Ako uzmemo da je prethodna procena tacna, za ocekivati je da GP104 bude imao performanse malo iznad 980Ti.

Mislim da bi GP100 mogao da bude i 2x brzi od GM200, govorim o full varijantama chipova, dakle neki Pascal sa 3840 procesora i Maxwell sa 3072 (Titan X). Evo zasto tako mislim:
Na prvi pogled Pascal sa svojih 3840, tj. 'samo' 25% vise od Cuda jezgara ne deluje kao veliki upragde u odnosu na Maxwell, medjutim, stvari treba posmatrati iz ugla streaming multiprocesora (SM) kojih Pascal ima 2,5x vise od Maxwell-a (60 prema 24). Tacno je da Pascal SM ima duplo manje Cuda procesora, ali setite se kakav je bio odnos izmedju Kepler i Maxwell SM-a - prvi je imao 50% vise shejdera (192 u odnosu na 128) a nVidia je tvrdila da zbog bolje organizacije i particionisanja kao i vecih klokova Maxwell SM postize 90% onoga sto moze Kepler SM. I to su manje-vise ispunili (gruba racunica: (24/15)*.9 = 1.44, toliko je otprilike Titan X brzi od GTX 780Ti).
Koliko snage Pascal SM moze da ostvari u odnosu na Maxwell SM, obzirom da ima duplo manje procesora? Uz nastavak reorganizacije GPU-a koju je Maxwell zapoceo u odnosu na Kepler i visoke taktove koji ce po svemu sudeci biti barem boost kakav je Maxwell doneo u odnosu na Kepler, to moze da bude ~75-80%. Sad opet gruba racunica: (60/24)*.8 = 2
HBM memorija koja donosi ~2.5x veci bandwidth moze samo da pomogne a mozda i jos po nesto sto nije otkriveno (ROP jedinice..)

Inace Titan X ima 23% veci FP32 FLOPS od GTX 780 Ti a ostvaruje ~42% bolje gaming performanse. Full Pascal racunajuci frekvencije najavljenog Tesla P100 bi imao 72% jaci FP32 FLOPS od Titan X-a. Naravno, koliko je brzi cemo znati samo kada svetlost dana ugleda consumer full Pascal. Cak i da izbace Titan GP100 u narednih 6-9 meseci, moguce da nece biti full chip.

Poslednja izmena:
A nisi citirao naredni deo moje recenice :p

U principu se slazem sa tvojom racunicom, uz ogradu da zbog ove konfiguracije cipa (koji je realno dizajniran za "mamutski" paralelizam) u pocetku nece biti moguce iskoristiti svu tu sirovu snagu za gejming (pre svega zbog drajvera, slicno kao sto je bilo sa prelaskom sa Fermija na Kepler). U kasnijem periodu vrlo je moguce da ce izvuci i tih 80%, mozda i svih 100%.

Opet, GP100 gejming karticu sigurno necemo videti jos makar 9-12 meseci (sem ako Polaris 10 ne iznenadi sve).

Jesam, ali nisam boldovao :p
Naravno, ogradio si se, daleko od toga da cu da te prozivam ako ispadne dosta brzi od 50% i daleko od toga da tvrdim da mora biti 2x brzi, sve su to nagadjanja za sada.

Primetili ste i kod AMD-a i kod nVidia-e, postoji trend da sa jednom generacijom arhitekture drasticno povecaju broj procesora (npr. prelazak sa Fermija na Keplera) a onda sledecu ili nekoliko sledecih (Maxwell, Pascal) vrse reorganizaciju chipa gde povecavaju iskoriscenje jedinica. Ocigledno da nije jednostavno uposliti toliki broj procesora..
Sve to spada u evoluciju GPU-a..prava revolucija bi bila kada bi recimo napravili arhitekturu gde ne postoje zasebne FP32 i FP64 jedinice, vec recimo samo FP64 koje mogu da rade u rezimu FP32 po potrebi i tada imaju vecu propusnu moc. Nesto slicno kao sto kod Pascala-a postoji FP16 mod u odnosu na FP32.

Pa, vi zaista znate dosta o NV gpu arhikteturi, sto cutite......:laugh: :D

Sve više naznaka da slabiji GPU dolaze sa GDDR5 memorijom.

Sa Nvidia Tegra prezentacije, gornji desni ugao...

d1b6TBw.jpg

sbs1R6z.jpg

Pa najverovatnije ce biti u pitanju podrska i za jedan i za drugi standard, a cenovni razred ce opredeljivati sta se koristi . Ovaj cip, sa bandwidthom od oko 80GB/s, je gotovo izvesno naslednik GM107, odnosno GTX 750Ti (koja ima GDDR5, 128bit magistralu i 86GB/s). Za karticu te snage bi verovatno i GDDR5X bio overkill.

a *** ... meni iskreno najdraze kad su podjednaki ili da se smenjuju po generacijama malo jedni malo drugi inace ode sve dodjavola ... sad moram da dam 600e za top kartu ... a joj ... neko sklapa ceo komp za te pare :)

I ranije je bilo toliko ili blizu, ne? 9700 Pro, 8800 GTX, 980Ti...

Poslednja izmena:
Pa najverovatnije ce biti u pitanju podrska i za jedan i za drugi standard, a cenovni razred ce opredeljivati sta se koristi . Ovaj cip, sa bandwidthom od oko 80GB/s, je gotovo izvesno naslednik GM107, odnosno GTX 750Ti (koja ima GDDR5, 128bit magistralu i 86GB/s). Za karticu te snage bi verovatno i GDDR5X bio overkill.

Tacno za te chipove i nije potrebno nista vise od obicne GDDR5 memorije, pa i za GP 104 ako mu performanse budu na nivou GM 200 nece biti potrebno nista jace, medjutim licno sam ocekivao vise performanse i GDDR5x ili HBM2 za GP 104.

9800 xt je krenula sa ~500 usd, 8800 Ultra oko 830 Usd. A na to treba uračunati i inflaciju...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno