Šta je novo?

iOS 9

Ja sam bas prijatno iznenadjen sa zadnjim update-om na iPhone 5. Ubija kako brzo otvara aplikacije :type:

Radio sam to sa power i home, a ako pod reboot mislis na turn off and on, i to sam uradio

Izasla je ios 9.1.2 public beta 1. Da li je neko probao?

Haha naravno, lapsus. Upravo sam ga instalirao, ne vidim neku razliku

Ma da, sve su to sredjivanja "ispod haube". Malo peglaju sistem i to je to.
Mene je ios malo razocarao. Pre neki dan sam dobio mp3 preko fb messengera, i gle cuda, sve sto mogu je da obrisem tu poruku ili da je prosledim dalje nekom preko tog istog messengera. Nikako da provalim da li mogu bilo kako da pustim pesmu. Mislio sam da je mozda do toga sto nemam neki player, pa sam instalirao nekoliko komada i opet corak, nece pa nece. Razumeo bih da me ogranici ca ga skinem na telefon, to jos nekako i da prodje, ali da mi ne dozvoljava da pustim pesmu mi je u najmanju ruku apsurdno.

Da ti je taj primitivac poslao apple music link umesto mp3, mogao bi i da slušaš i da skineš pesmu :d

P.S. Camera bug i dalje postoji, za slučaj da se neko ponadao ;)

Ma da, sad svima trebam da objasnjavam da ne mogu da pustim mp3 (koji je inace najcesci format) jer imam ios bla bla. Totalno apsurdno sto ovoliko ogranicavaju, ali sa druge strane ima sistem itekako svojih prednosti. No dobro, bitno je da telefoni rade i da ne boli glava ;)

Edit: moze iz safarija da se pusti. Eto resenja. J*bla ih glupa aplikacija...

Poslednja izmena:
Znaci do aplikacije je... Elem, nisam imao dodira sa mp3 fajlom poslednjih 5 godina ili vise. Pored servisa poput Deezer, Spotify, pa cak i YT nema potrebe...

Sent from my iPhone using Tapatalk

To jeste, kad je komercijala u pitanju, ali ako je demo snimak (kao sto je u mom slucaju bilo) onda je vec druga prica. Moram im pisati, mozda ubace i tu mogucnost u samu aplikaciju jer je ovako totalno apsurdno. Isto kao i za viber sto ne dozvoljavaju da se ugasi zvuk odlaznih poruka. Verzija za verzijom, a nema te nesrecne opcije. Takve sitnice me izbace iz takta.

A sto bi tek bilo dobro da mogu da se menjaju opcije 3D touch-a koje se pojavljuju na ikonicama aplikacija, npr da dodam precicu do celular opcije a da izbacim bluetooth kad 3D touch-ujem settings :) i slicno

E ja za prečicu za cellular koristim AirLaunch. Fenomenalna stvar

I ja ga koristim, samo bi ovo bilo lepo da moze, onda svako moze da izabere ono sto najcesce koristi...

ali ako je demo snimak (kao sto je u mom slucaju bilo) onda je vec druga prica.
Sve se gura na cloud a za to služi,recimo, SoundCloud. Bolje nego da se šalju snimci... ali... opet, ko je kako navikao (a navika je majka svih *****a, baš kao i pretpostavka :) )

Necu da idem puno u off, ali moram da odgovorim.
Problem je sto smo samo mi po forumima takvi da nas ima svuda, razni cloud servisi i sl., ali ne bi verovao koliko ima sveta kojima su sve to kao spanska sela. Nemaju pojma oko bilo cega osim elementarnih stvari. Ja imam nekoliko takvih medju najblizim ljudima iz okoline. Zato se i desava ovo sto se desava, dobijes ovakvo nesto kao ja pa pocnes da se ceses po glavi i trazis resenje. A problem je zapravo glupa fb aplikacija za ios. Prosto fali ta opcija da se skine ili pusti reprodukcija. Prakticno, jedini nacin da se to uradi jeste iz safarija, ali cemu onda aplikacija koja mi ne dosvoljava ovo i ko zna sta sve jos? Glupost... Isto kao i viber sa nemogucnoscu gasenja iritantnog zvuka odlaznih poruka. A ta opcija postoji na npr android verziji aplikacije. Cak su i zedge ringtones ukinuli sa svih appstore-a. Sramota.

Zedge je ukinut zbog copyright infringement raznih sto je totalno opravdano... Ovo za app-ove se slazem. Tako isto neki android app-ovi nemaju ono sto iOS imaju i tu je iskljucivo problem losa saradnja izmedju timova za Android dev i iOS dev...

Pa to, malo saradnje i Bog da nas vidi. Ovako svako tera vodu na svoju vodenicu i na kraju mi kao krajnji korisnici ispastamo.

Ne znam da li je bilo, ali je korisno, narocito ciscenje kesa. https://m.youtube.com/watch?v=JFnnxh2BA60&itct=CB0QpDAYACITCNXwi6L_hswCFVGKFgod-IgIPjIGcmVsbWZ1SN-99YOT36_kpgE%3D

Poslednja izmena:
pozdrav,

kupio sam ipad air, instalirao najnoviji update, pa imam par pitanja ako neko može da pripomogne u vezi zamene nekoliko programa.

nisam uradio jb tako da bih sve free programe instalirao ali bih voleo da znam i koji su najbolji tj. najbolji besplatni i najbolji koji se plaćaju pa da vidim kako se kreće cena.

01. prvo šta sam zapazio je da nisu free programi kao što su iwork, imovie... zašto je to tako (9,99$, 4,99$)?
02. backup ios-a, preko "Settings > iCloud > Backup" ili postoji bolje rešenje?
03. program za slikanje ekrana?
04. program za snimanje ekrana?
05. pronalaženje duplih fotografija koje su smeštene na icloud-u i pronalaženje istih ili bribližno istih fotografija različitog naziva?
06. program za čitanje e-knjiga.
07. program za gledanje filmova i video snimaka različitih formata?
08. da li postoji player kao što je na windows-u kmplayer ili kao što je movist na os x-u koji može da prikazuje dva titla u isto vreme radi lakšeg učenja stranog jezika?
09. da li postoji program kao što je subtitle workshop gde bih mogao da pomerim titlove par sekundi ali bez video player-a tako da svaki put kada kliknem na film da ne moram u samom video programu da pomeram?
10. utorrent ili neki drugi torrent klijent?
11. šta još ima osim rosetta stone za učenje stranih jezika od softvera?
12. na računaru dosta koristim abbyy fine reader za konvertovanje pdf teksta u word, šta je na ios-u najbolje za takve stvari?
13. na računaru koristim ms office, kakva je stvar kod ios-a
14. koji program za konvertovanje video materijala bez renderovanja?
15. postoji li program koji gomilu word dokumenata jednim klikom pretvara u pdf?
16. program za skeniranje dikumenata?
17. zdravlje "hard diska" fleša od 16gb, da li na to treba obratiti pažnju, mogu li tu da se pojave loši sektori?
18. koji "oblaci" nude najviše besplatnog prostora za smeštanje podataka a da su kompatibilni sa ios-om (google drive...)?

unapred hvala ;)

Poslednja izmena od urednika:
Mislim da si trebao da uzmeš laptop :D

Imam laptop, imao mac mini, gomilu laptop i desktop računara, imao fablet ali nikada apple tablet sa ios-om.

Sent from my iPad using Tapatalk

Naravno da ću koristiti lap ali želim da vidim koliko mogu da iskoristim ios, ako ne mogu da radim sa nekim programima naravno da ću koristiti lap (to jest programe gde ios ne može da zameni desktop os). [emoji6]

Poslednja izmena od urednika:
@makiacaveki

Da ne citiram ceo post odgovoricu ti na pitanja na koja i sam znam odgovor (neki su copy/paste sa neta jer me mrzelo da pisem).

1. After taking it up with apple support, here is the answer: The first user (apple-id) which activates a new iPhone gets those apps free. If the iPhone is reset to defaults and another user (apple-id) is used, which is what I did, then that user does not get them for free. So the free option is a one time thing. Why does everything have to be so complicated, I don't know. Apple could have made those apps free like every other 'normal' free app on the app-store.
2. Iskljucivo iTunes (preko racunara)
3. Drzis home+power dugme u isto vreme par sekundi
7. VLC Player ili ako se otvoris 12$ Infuse
10. torrente zaboravi bez JB
11. Imas MS Office ali read only za DZ, editovanje se placa (365 pretplata)

Mala dopuna.

- Potrazi na netu uputstvo kako da te ios programe poput iMovie, iWork, garage band i sl skines besplatno.

- Ms office radi normalno na ios-u, mada je relativno osakacena varijanta u odnosu na desktop. moze i editovanje ali ti treba onedrive nalog. U svakom slučaju je korisniji od iworks.

- Backup/restore radiš kroz itunes.

- Šta je slikanje ekrana, hvatanje screenshot-a? Home+Power button.

- Šta je snimanje ekrana? Ako mislis na video, na iosu nemaš miš ili neki pokretnih sadrzaja kao na kompjuteru pa ne vidim čemu to sluzi. Potrazi u app storu. Ako mislis na igre, neke igre imaju podršku za to.

- Duple fotografije - app store.

- E-knjige, ima raznih. Ja koristim najviše iBooks. Ali mi je odličan i GoodReader koji sam platio nešto sitno dok je bila promocija.

- Video player, najbolji nPlayer, prepoznaje titlove sa nas-a bez problema. Nije besplatan. Od besplatnih, VLC, ali ne vidi titlove.

- Za ucenje jezika imaš gomile besplatnih aplikacija na app store-u, ima dosta jako dobrih.

- Subtitle workshop je desktop program za windows, ko još želi da se mlati sa editovanjem titlova na tabletu? Osim ako ti to nije posao?

- Konvertovanje PDF-ova u docx i obrnuto nastavi da radiš na racunaru. Isto vazi i za konverziju video fajlova.

- Skeniranje dokumenata ima mali milion programa na app store-u.

- Zdravlje hard diska, da li iko na to obraca paznju na mobilnim telefonima? Zašto bi obracao paznju na tabletu?

Ako si očekivao da će ti iPad pruziti komfor i mogucnosti desktop racunara onda si pogresio platformu. iPad je mobilna platforma, ios je isti kao na iphone-u. Eventualno si mogao da se istreseš za Surface pro pa bi dobio nešto slično klasicnom Laptop-u.

Hvala na detaljnom objašnjenju. Znao sam da tablet ne može da zameni računar i više mi se sviđa rad na tabletu, od slova, boja, koristim u krevetu uveče ali želim što više programa da prebacim na tablet. Naravno tamo gde se kuca moraću računar. Cilj mi je sada da ostavim samo par neophodnih programa na računaru a da sve ostalo radim sa tableta, zato i tražim zamenu.
Prebacio sam na srpsku latinicu ali i dalje moram da držim z da bih dobio ž, slično je sa dšč, da li ima neka caka da se ovo sredi?[emoji1212]
I da se izvinim ako su pitanja čudna zato što prvi put ovako nešto koristim, uvek sam preferirao desktop sa tastaturom i mačkom i dan danas nosim fon koji ima klasične dugmiće od 0-9. Stalno sam izbegavao tač skrin uređaje ali sada sam prvi put dao šansu da vidim da li mogu da se priviknem.

Mogu titlovi preko vlc-a ali mora biti isto ime filma i titlova

Ne radi. Naravno da je isti naziv fajlova.

Ubacio si oba fajla vlc?

kod mene titlovi rade najnormalnije preko vlc-a.

evo par brzinskih dopuna i od mene...

4. mozes najlakse da snimas kad ga povezes na mac/pc pa preko QuickTime-a. morao bih da trazim aplikaciju za to, znam samo da sigurno mozes uz pomoc jb-a.
10. jedino uz pomoc jb-a.
12. imas mnogo programa za to na app store-u pa istrazuj. evo dva random pa probaj:
https://itunes.apple.com/us/app/pdf-to-word/id904634159?mt=8
https://itunes.apple.com/us/app/easypdf-pdf-to-word-converter/id920595528?mt=8
13. za office probaj za pocetak besplatne alternative google drive, google docs, sheets, slides jer imaju mogucnost editovanja koliko znam...
14. isto ih imas puno, probaj recimo ovaj kako radi:
https://itunes.apple.com/us/app/iconv-video-converter/id972534752?mt=8

ne znam sa kojom verzijom iOS-a si dobio iPad ali mislim da nikako nisi trebao da radis update jer bi verovatno mogao da se uradi jb...

Vrh Dno