Šta je novo?

IKOM - generalna rasprava

ja kad sam potpisivao sa njima ponovo (pre manje od mesec dana),rekli su mi da imaju samo rutere do 25,na šta sam ja odreagovao logično:što ona nudite 100,200...? :)
Pa dobro, na kablu i daju toliko, WiFi nisam ni znao da daju osim ako je to kombo modem ruter, ja kad sam potpisivao, pre god dve dobio sam samo modem.. Sad moze da se razglaba što ne dajete brže ili što ne kupiš jači ruter, tak da nema poente..
Koji ruter je najjjeftinije rešenje za 50mb,iki do 100?

Poslednja izmena:
ne znam,to moraš da vidiš sa njima,pošto ja nisam imao modem.

Meni je Vektor dao neki TP link ruter.Mislim da je manje od 3000 dinara i on mi zakucava na 38,a plaćam 40,ovde u sobi :)

Poslednja izmena:
Pa nije poenta da li mu treba, ako placa tu brzinu, onda neka je i daju, zbog toga i dižu cene svake godine po sto dinara.. A pitanje, pratio sam temu manje vise, jel na kraju istina da novi dobijaju ruter koji može da potera preko 25, kod mene (zbog ruterw) neće preko, na kablu ide do 50 manje vise..?

A ko je rekao da ne dobija tu brzinu? Vidis da je dobija preko kabla, zasto je to problem operatera sto ne moze da dobije 100Mb/s i preko wifi? IKOM verovatno moze da udari poskupljenje od 500din. (na Internet pakete) pa da nam cene budu na nivou SBBa a za uzvrat da kupe 5GHz AC ruter/modem kombo koje ce da dele za dzabe. I ostali operateri nude obicne N rutere, pogledajmo PTTKDS, RV kao i SBB (ovde ima i EPC3925 isto 802.11N kombo mod/rut), svi dele uglavnom WR740N koliko ja znam. SBB nudi i 5GHz ruter za koji je potrebna posebna doplata.

Poslednja izmena:
I gde je problem, ako moze sraf koji drži kabl uz zid da košta koliko kosta, i poseta 600 don, može i doplata od 1000 za korišćenje, jeftinije je nego da ga kupujem, a neću ga nositi u šetnju sa sobom..

To sto je otislo, nije otislo IKOMu vec kao sto neko rece ovde contractor-u. To sto bi ti dao doplatu od 1000din. i mozda nas 10, ne znaci da bi svi ostali uradili takvu doplatu. Eto sad su i oni nabavili nekakav N ruter koji nece da gura brzine preko 20-50Mb/s, sto je mnogima sasvim dovoljno... Mi smo manjina, a kome stvarno treba da gura brzinu od 100Mb/s onda 80e za 5GHz AC ruter sa gigabitnim portovima i nije puno.

Poslednja izmena:
Sve je to u redu, i stoji, ali "nas" je 10 posto korisnika, ako i toliko.. Vise mislim da ih briga, jer radi radnja očigledno i ovako.. Nudis 100 200 mbps a daješ ruter do 25,ja sam dobio samo modem.. I ne znam da daju rutere, pa i te N, moj je G pa ne ide preko 25..

našao sam neku antenu na KP za 1200 dinara 22dBi,kapiram da bi to moglo barem malo da mi popravi prijem?

Imam 3 antena za menjanje,pa sam mislio da grunem ovu jednu i dosta,ako bih sa njom dobio barem 10-15Mbs :)

Nisam dobio od njih ruter, nit me zanima, imam ih 3... Voleo bih da imam statisticke podatke IKOMa da vidim koliko korisnika imaju koji imaju pakete sa >100Mb/s. Po licnoj proceni, na osnovu prijatelja i komsija, ja bih rekao jedno 2-5%. To ko gura i koliko rekoh zavisi od mnogo faktora, oko mene ima preko 20-25 mreza i nema sanse da izvucem vise od 20-30Mb/s na N standardu.

@valdevit, mozes definitivno da se igras i da izvuces 5-15Mb/s sigurno, antena ce ti pomoci malo kao i mozda prebacivanje na druge kanale. Znaci ostaje ti da se igras i ispitas i nadjes zlatnu sredinu. Cak i 5GHz N ruter koji idu jeftinije bi ti pomogli. Imas na aliexpress Xiaomi ruter koji ide za 30ak evra :) Jedina mana je 10/100Mb/s WAN/LAN ali ima da dobijes sigurno 90Mb/s sa njim

Poslednja izmena:
Ima li šta ovde za taj novac, čak i polovno, gledao sam tone rutera ima, ali ne znam koji valja?

@valdevit, mozes definitivno da se igras i da izvuces 5-15Mb/s sigurno, antena ce ti pomoci malo kao i mozda prebacivanje na druge kanale. Znaci ostaje ti da se igras i ispitas i nadjes zlatnu sredinu. Cak i 5GHz N ruter koji idu jeftinije bi ti pomogli. Imas na aliexpress Xiaomi ruter koji ide za 30ak evra :) Jedina mana je 10/100Mb/s WAN/LAN ali ima da dobijes sigurno 90Mb/s sa njim

Taj Xiaomi sam hteo da uzmem,al nisam mogao da čekam mesec dana na isporuku,pošto mi je trebalo hitno ovo.Ako ti kažeš da valja,poručiću,pa kad stigne,dobrodošao :)

Što se kanala tiče,stavio sam 7.,pošto većini stoji na provom ili poslednjem,pa ću to možda da promenim opet,da vidim da li će biti bolje :)

Hvala na pomoći :)

Ima li šta ovde za taj novac, čak i polovno, gledao sam tone rutera ima, ali ne znam koji valja?

Iz mog iskustva,onog praktičnog,pošto očigledno teorijsko nemam,koristio sam Belkina,D-link,par TP-Linkova i više ništa sem TP-linka ne uzimam.Ovo su ruteri do 6000 dinara.

Jedino Linksys nisam koristio,al planiram da ga uzmem,ako budem imao viška para.

Ovaj Vektorov ruter je TP-LINK 150Mbps Wireless N Router - TL-WR740N i kao što rekoh,gura 40 (38Mb/s) u sobi u kojoj se nalazi :)

@pera, tesko. Najjeftinije sto ima ovde je Tenda N6 koji podrzava 802.11n na 5GHz, i on je oko 34e. Nisam imao dodira sa ovim ruterom tako da ne znam nista o njemu.

@valdevit, valja, jeste da je FW na kineskom, ali postoji opcija da se prebaci na eng ali do nje moras da dodjes koristeci google translate ili da pratis neki od videa na YT :)

gledao sam,ima kao i ENG verzija rutera :)

Videću.Dosta sam sad dao za ruter :D

Hvala.

Evo rutera koji je poceo ikom da daje, D-Link dir 600
5cbbb9fe1ea58c306245fa29a884739a.jpg

U specifikacijama za ovaj ruter pise da je 150mp/s a ovde svi pisu da je 25mb/s dali je to Ikom nesto smanjivao ili je stvarno 150.
Jos nas zanima ima li neko info hoce li Ikom povecavati besplatne minute u fiksnoj

Poslednja izmena:
niko ovde ne pise i ne tvrdi,vec sam ja samo preneo reci koje mi je rekao zaposleni u IKOMu prilikom potpisivanja ugovora :)

E sad ja ovde vas da pitam u vezi TV,pošto imam ovaj paket Flat 4 extra i koliko vidim u okviru njega sve kanale.

Nemam sve HBO kanale,neki imaju samo zvuk,a nemaju sliku,a svega par ima sve da kažem,jel to u redu? :D

Takođe,traži mi neki pin za XXX kanale.

Poslednja izmena:
Пин је 1234.

Nemam sve HBO kanale,neki imaju samo zvuk,a nemaju sliku,a svega par ima sve da kažem,jel to u redu? :D

Naravno da nije u redu.
Koji tv imaš i da li gledaš digitalnu preko njihovog risivera ili preko Conax modula?
Ako imaš risiver, ponovo pretraži sve kanale.
Ako imaš Conax, promeni državu na tv-u i isto pretraži ponovo kanale.

Poslednja izmena:
Пин је 1234.

Probao sam 1111,2222,3333,al to mi ne pade na pamet.Hvala ;)

Koji tv imaš i da li gledaš digitalnu preko njihovog risivera ili preko Conax modula?
Ako imaš risiver, ponovo pretraži sve kanale.
Ako imaš Conax, promeni državu na tv-u i isto pretraži ponovo kanale.

1.Gledam preko Conax modula.
2.Uradio par puta.
3.Stavio sam Nemačku,a rekli su mi d amože i Litvanija valjda,Finska...

Jel znaš možda sa kojom državom radi provereno?

Hvala.Probaću. :)

Poslednja izmena:
Menjali su raspored kanala, moras da preskeniras tv i tokom pretrage se odabere pretraga mreze, a ne full pretraga.
Inace, kod mene Nemacka.

juče sam par puta skenirao,jer sam nešto nameštao i svaki put je bilo isto sa HBO kanalima :)

Ja biram uvek onu brzu pretragu.Ne znam koje još postoji na ovom mom tvu :)

Pogledaću,pa ću probati.Bitno mi je da znam barem "dobru" državu.

Hvala

imam samo brzu i full :(

f8c6d52086492fd1a447087a8433b44e.jpg

mozda ovo network id da menjam ili unesem?

Poslednja izmena:
Eto sad su i oni nabavili nekakav N ruter koji nece da gura brzine preko 20-50Mb/s, sto je mnogima sasvim dovoljno....

Jel to IKOM poceo da deli rutere?
Kako da ga trazim?
Meni bi super dosao za mobilni kad sedim da ga vrtim a ne da trosim 4G koji dosta vuce, ne treba mi puna brzina na wi fi-ju.

Jel to IKOM poceo da deli rutere?
Kako da ga trazim?
Meni bi super dosao za mobilni kad sedim da ga vrtim a ne da trosim 4G koji dosta vuce, ne treba mi puna brzina na wi fi-ju.

Ja nemam takvu informaciju, ali @kovle je stavio sliku i model, znaci dele DIR600 150Mb/s 802.11n ruter. Zavisno od polozaja, kanala, zagusenja... definitivno ovaj ruter moze da isporuci sasvim ok brzine, ja sam samo citirao ono sto je @valdevit dobio kao informaciju od IKOMa da ruter isporucuje do 25Mb/s. Pretpostavljam da oni to govore da bi se ogradili od manjih brzina, da su rekli 50Mb/s imali bi sigurno dobar % korisnika koji bi se javljali da ne dobijaju "obecanu" brzinu, tako da njihovih 25Mb/s i meni deluje kao neka minimalna obecana i zagarantovana brzina.

Najbolje da ih pozoves i pitas da li je moguce da dobijes od njih ruter, mada moguce je da je to samo za nove korisnike, ali ja stvarno nemam takvu informaciju nazalost :(

Imam ovaj ruter sto ikom dodeljuje i domet mu je uzas. Ako zivite u vecem stanu (dosta zidova) ili pak kuci batalite. Net mi je 25Mb i toliko i isporucuje ruter.

Ruter je velicine marlbora 100s, i ima antenicu kao kornison(*********). Mislim da ako bih stavio drvce umesto antenice bolji bi signal bio

Poslednja izmena:
Рутеру је довољно да буде широк за 5 UTP конектора плус напајање и рупица за ресет. Па мој микротик рутер је мањи, таман како сам описао.

Nazad
Vrh Dno