Sve to stoji, ali koliko ljudi je spremno da plati za više i bolje? Ja lično smatram da je to mnoogo manje od 20% korisnika.
Primer: provajder A standardno nudi npr. internet 25/2 za ~1200din, a provajder B uloži novac i u celom gradu (regionu, državi) ponudi ftth internet 100/100 za ~3000din. Čije će usluge u velikoj, ali zaista velikoj većini ljudi da koriste? Opet, moje mišljenje je da će se bar 90% zadovoljiti sa 25/2, prosto jer je jeftinije. Zbog tog nedostatka finansija kod ljudi, odnosno što je u većini slučajeva najbolje samo ono što je najjeftinije, nisam siguran koliko se ovde isplati investirati u bilo šta novo i bolje. Glavni konkurenti se lepo prate, ni jedan tu mnogo ne odskače i tako ne moraju mnogo ni da investiraju...
Ти постављаш ситуацију из два различита угла и убацујеш "трећу опцију тј. Б опцију" о којој нико није писао као што ни моје писање није било усмерено на ту страну него на постојеће провајдере који су присутни на тржишту и који већ поседују техничке и друге капацитете да за тих 20% корисника услугу пруже, 20% условно речено не и буквално. Опција Б нигде није споменута и као таква на овом приказу и сагледавању ситуације не долази у обзир као параметар одређивања или дискусије.
Као што у тих 20% корисника имаш на пример људе који зарађују од постављања видео материјала (каче своје снимке и од тога зарађују), обрађују видео материјал и пружају услугу клијентима у иностранству и сличне делатности које раде преко интернета, њима је битан уплоад да брже материјал стигне до клијента. Е сада када говоримо о заради то је једна варијабилна опција која може на неколико начина да се схвати "Шта је за неког оптимална зарада" можда 500$, можда 100$ па да пружи себи бољу услугу, а не да се игра са "администрацијом" која га условљава за тако нешто отварањем фирме да би имао 50/50 конекцију, а већ то ради и плаћа од зараде коју прими.
Једноставно постојећи провајдерима у складу са својим техничким могућностима могу да понуде такве пакете, па ко жели може да плати и да користи услугу, рачунајући да СББ скоро 70% чворишта је пребацио на оптику, па ако желиш одређени пакет уз услов трошкови стварања техничке могућности на терет наручиоца услуге или на терет провајдера зависно од пакета.
Другачије је када СББ директно оптички кабл спроведе до "оптичке мрежне картице", а другачије је када СББ захтева и друге техничке параметре да се испуне, ту је одмах трошак већи и сама цена услуге према крајњем клијенту неће више бити иста због трошкова. Једноставно да би имао 100/100 конекцију за неких 200 еура месечно ти мораш да имаш фирму, да имаш сертификате, опрему и све што тражи на пример СББ, плус трошкови материјала што је наравно оправдано, али та конекција не мора нити сме бити да је баш неко узима за "комерцијалне сврхе" итд...
Ја због те администрације и мноштво изговора директно од компаније СББ користим алтернативне начине, РДП и сличне сервисе како би извукао максимум и испоштовао клијенте, о оптици и комерцијализацији услуге када буде СББ флексибилнији у погледу реализације услуге неће бити проблем да се плати 500/500 конекција, док за неких 150е месечно имам РДП од 1/1gbps + графика...