Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Moram da primetim evo vec 2 godine imam VDSL i sve super radi,medjutim DSL up time je uvek bio 10 dana,pa se resetuje konekcija i promeni ip adresa.Medjutim sada mi je DSL up time vec 24 dana kao i ista ip adresa :D Malo me je nerviralo to resetovanje konekcije svakih 10 dana,obicno je dolazilo u ponoc :)

Armor, ocekujes logiku od MTSa? :D Ne, to je neki marketing "mag" (u ovom kontekstu, stvarno pod navodnicima) "osmislio" (opet bilo sta vezano za mozak mora biti pod navodnicima za njega/nju :D).
Mogli su da ponude, dajem iole razlog zasto nisu, mozda nekome bude lakse ;)

Neca, prosle godine sam imao skoro 300 dana VDSL up time. Uopste nije normalno da se resetuje sam od sebe.

Drugari zadnjih 15 dana mi net ne prelazi 15mbps a imam 50mbps paket, zvao sam korisniki servis kazu da je verovatno zbog radova na mrezi i povecavanja kapaciteta medjutim nikom iz komsiluka se protok nije smanjio, jel postoji mogucnost da konkretno vidim u cemu je problem?

zato ne vidim poentu da se naplacuje ako nema sve kanale

Nisi me razumeo.:)

Mislio sam da nam ponude iste kanale kao i oni koji vec imaju aktiviran IPTV samo sto bi se odabrani paketi kanala placali

To bi mogao biti mobilni IPTV za nekoga ko ne zeli da uzima box za tv ili ko nema mogucnosti za kvalitetan internet preko parice

Time bi povecali bazu korisnika koji bi koristili njihovu tv uslugu, prihode, a na neki nacin i pruzili onom procentu ljudi koji jos uvek nemaju tehnickih mogucnosti za IPTV ili kablovsku da dobiju bar nesto

Neznam kako vi razmisljate ali po meni su potrebe trzista za kvalitetnijim internetom, digtalnom televizijom i telefonom daleko vece nego sto su trenutno tehnicki kapaciteti provajdera ove zemlje

Te zato mislim da bi najbrze rastuca platforma (GSM) mogla da tu uzme procentualno najveci deo kolaca

Pre svega zbog same distribucije signala koji se prenosi bezicno i dostupan je i na mestima van naselja i "poptune divljine"

Drugo sto sama tehnologija (LTE) je postala ozbiljna konkurencija svim bakarnim tehnologijama, a u manjoj meri i optickim (posto teoretski granica u prenosu optickim kablom je za sada neogranicena)

Posto svi dobro znamo kakva nam je bakarna infrastruktura u zemlji i koliko jos puno treba da se ulaze u opticku infrastrukturu da bi nasa malena zemlja bila pokrivena na nacin na koji to zahteva trziste onda bi navedena tehnologija poprilicno popunila tu prazninu i ubrzala ulaganja u opticku infrastrukturu na nivou cele zemlje

Armor, ocekujes logiku od MTSa? :D Ne, to je neki marketing "mag" (u ovom kontekstu, stvarno pod navodnicima) "osmislio" (opet bilo sta vezano za mozak mora biti pod navodnicima za njega/nju :D).
Mogli su da ponude, dajem iole razlog zasto nisu, mozda nekome bude lakse ;)

Ne znam ja ti ih hvalis na sva usta kako su oni najbolji i neprikosnoveni pa bas da te pitam :D

@za ping

Trazite od Telekoma da vas prebace na Fast profil i smanjice se ping 3x.

Ne znam ja ti ih hvalis na sva usta kako su oni najbolji i neprikosnoveni pa bas da te pitam :D
Ne hvalim ih ja uopste, samo sam realan, i kada neki zatupe kako je ovo/ono, a uvek samo kude drzavno (jer ocigledno mrze drzavno.... iako nemaju dve cuge u glavi neki od tih stena :D), i hvale druge, ocigledno ne doprinose nicemu.
Barem vidis da sam i tehnicki pomagao i za VIP i za MTS, i pricam kada nesto ne radi. To je realna osoba, a ne trol koji samo fali Telenor :)

@za ping
Trazite od Telekoma da vas prebace na Fast profil i smanjice se ping 3x.
Trazio, nista nisu uradili vec mesec dana! Imas nekoga da zovemo?:)

Gde se vidi koji je profil, wan -channel type? Meni stoji None.
Kazu mi danaa da mi jeste Fast profile.

ec750413b6367ed96ab8e8823924ae77.jpg

Stoji mi None, a kazu da su prebacili na Fast ;)

Takodje i kod mene na fast i ping mi je konstantno 7 ms!

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    84.9 KB · Pregleda: 203
Pozdrav svima,ako moze pomoc,,
do sada sam imao paket 30/2 plus booster,,
da li sa ovim parametrima bi mogao 50/2 sa 2 stb-a odnosno super box?

Screenshot_17.jpg

Hvala dejan87 ,,
pre dve godine sam hteo 50/2 ali su me glatko odbili da nemam tehnickih uslova,,tada mi rekli da sam udaljen od centrale oko 500 m,,
onda sam uzeo 30/2 sa UP boosterom.
5107399505.png

Juce mi je istekao ugovor,pa bih opet da probam :)

Ako potpises novi ugovor gubis pravo na booster

Ako potpises novi ugovor gubis pravo na booster

Da,znam,ali sta da radim,,trenutno mnogo placam, samo net 3600 rsd,,hocu da otkacim IKOM i da objedinim sve kod telekoma,,
mogao sam to isto kod spomenutog operatera ali arene vise gledam i net radi savrseno,nijedan problem nisam imao dok kod IKOMA sam pre imao prekide.

3600 RSD nije malo ali zato nemaš ugovoreno obavezu i imaš skoro 10 Mbps upload...

Predji na Net50 ili Net 20 samo, placaces oko 1700-1900 bez UO (valjda), nije vise onih 3000+. Net30 vise ne postoji, zato bi placao te sulude cene ako ostanes na njemu.

Pozdrav svima,ako moze pomoc,,
do sada sam imao paket 30/2 plus booster,,
da li sa ovim parametrima bi mogao 50/2 sa 2 stb-a odnosno super box?

Pogledajte prilog 193313

50/2 bi ti verovatno dali uz malo ubeđivanja a SuperBox teško. Već sad imaš ne baš zanemarljivu količinu FEC grešaka za konekciju koja traje 1 dan i na 30 Mbps brzini ti je SNR ti je na 24.8 dB koji će još dodatno da padne kad podignu brzinu. A za Superbox bi trebalo da ti linija izvlači stabilnih 66 Mbps (ok ruter ti izbacuje procenu da je max oko 66.5 Mbps / 68100 kbps, ali pitanje je šta je realno ostvarivo).
Pitaj Telekom ništa te ne košta, na toj udaljenosti od 500m te brzine bi trebalo da su ostvarive ali naravno zavisi sve od stanja parice.

Uporedi tvoje parametre i moje, ja sam 370m od centrale (300m podzemno, 70 kabal po banderama) i imam 50/2 paket.
Screenshot_2016_02_22_18_27_04.png

Konekciju drži 266.5 sati (nestajalo struje). Pogledaj broj grešaka, i downstream SNR marginu. A meni su jeeedva dali 50/2 paket smarači, tek posle žalbe Ratel-u.

Sada mi je trenutno linija na proveri na zahtev za super box,,
hvala vam na objasnjenju,,videcu sta ce biti mada tesko da ce mi odobriti.

@shamanNS
Valja li cemu taj ZXHN H367N?
Pre neki dan u poslovnici nisu imali ni jedan ADSL modem pa mi daju taj ZTE koji je i VDSL modem, pa se pitam jel bolji od ovih HUAWEI koje daju za ADSL?Kako ti se pokazao do sada i da li u njemu treba ukljuciti UpNP posto mi je do sada na HG532e po difoltu ta opcija bila ukljucena?Pozz!

@zexoni70: Ja imam ZXHN H168N.

Šta znam, isti đavo ko i Huawei kad je je isti cenovni rang :D Eto kao ima par fensi stvari koje moj stari Huawei ADSL ruter (HG530) nije imao, tipa Samba server, media/DLNA server i FTP server... kad povežeš neki fleš ili hard na USB port možeš da share-uješ sadržaj preko ta 3 protokola.
Doduše ja na Android mobilnom i OpenELEC HTPC-u nikako ne mogu da pristupim tom samba share-u, samo na Windows kompovima ga vidi.

Recimo da je za neka podešavanja interfejs malo intuitivniji (ako se izuzme par gluposti tipa da ne dozvoljava da se direktno promeni definisana WAN konekcija sa PPPoE u Bridge mode, nego mora da se obriše postojeća i napravi nova konekcija i onda izabere Bridge mode) ali što se tiče stvari tipa jačine WiFi signala koju emituje nije ništa značajnije bolji od starog Huawei-a.

Ako se dobro sećam na ovom ZTE je UPnP po default-u isključen, tačnije uključen je samo za TR069 konekciju (nju koriste Telekom tehničari za remote prčkanje po ruteru), može naravno da se menja za koju WAN konekciju je aktivan UPnP.

Poslednja izmena:
@zexoni70: Ja imam ZXHN H168N.

Šta znam, isti đavo ko i Huawei kad je je isti cenovni rang :D Eto kao ima par fensi stvari koje moj stari Huawei ADSL ruter (HG530) nije imao, tipa Samba server, media/DLNA server i FTP server... kad povežeš neki fleš ili hard na USB port možeš da share-uješ sadržaj preko ta 3 protokola.
Doduše ja na Android mobilnom i OpenELEC HTPC-u nikako ne mogu da pristupim tom samba share-u, samo na Windows kompovima ga vidi.

Recimo da je za neka podešavanja interfejs malo intuitivniji (ako se izuzme par gluposti tipa da ne dozvoljava da se direktno promeni definisana WAN konekcija sa PPPoE u Bridge mode, nego mora da se obriše postojeća i napravi nova konekcija i onda izabere Bridge mode) ali što se tiče stvari tipa jačine WiFi signala koju emituje nije ništa značajnije bolji od starog Huawei-a.

Ako se dobro sećam na ovom ZTE je UPnP po default-u isključen, tačnije uključen je samo za TR069 konekciju (nju koriste Telekom tehničari za remote prčkanje po ruteru), može naravno da se menja za koju WAN konekciju je aktivan UPnP.
OK,hvala.To me samo zanimalo za UpNP jer na skoro svakom routeru (HUAWEI,TP-Link)mi je po difoltu bio ukljucen,pa reko da sada nesto ne gubim ako mi je ta opcija iskljucena!? :)

Pa ono, uključen UPnP je sigurnosna rupetina :D Ali olakšava stvari oko otvaranja portova ljudima koji se ne razumeju u te stvari.

@shamanNS
Valja li cemu taj ZXHN H367N?
Pre neki dan u poslovnici nisu imali ni jedan ADSL modem pa mi daju taj ZTE koji je i VDSL modem, pa se pitam jel bolji od ovih HUAWEI koje daju za ADSL?Kako ti se pokazao do sada i da li u njemu treba ukljuciti UpNP posto mi je do sada na HG532e po difoltu ta opcija bila ukljucena?Pozz!

Ako imas mogucnost za HG532e, ne biraj dalje. Naravno, ako je ispravan primerak, malisa j*** kako dobro radi. Da mogu takav VDSL modem dobiti, bilo bi super :(

Ako imas mogucnost za HG532e, ne biraj dalje. Naravno, ako je ispravan primerak, malisa j*** kako dobro radi. Da mogu takav VDSL modem dobiti, bilo bi super :(
Imao sam ga do sada,ali posto sam uzeo dodatnu fixnu liniju BBTF dali su mi ovaj ZTE.Ali evo za par dana koriscenja nisam video da ima bilo kakve probleme! :)

Ne kazem ni da ce imati, nego je HG532e milina od rutera. Nijedan jedini problem na 3 lokacije nisam imao sa 2 razlicita 532e, i plus je wireless signal bolji od mid range WiFi rutera koje bi placao. Super je stvarno! Ko moze naravno.

Pozdrav svima na forumu i pogotovo onima koji su aktivni u ovoj temi koju već jedno vreme pratim. Upravo sam postao korisnik Superbox paketa, pa sa obzirom da ranije nikada nisam imao iskustva sa ADSL/VDSL-om, interesuje me da li su sledeći parametri OK?

Hvataj1.PNG
Hvataj.PNG

Trenutno mi je ukljucen i Arena Sport HD na televizoru, pa me, kao laika, interesuje da li je i to možda uticalo/utiče na rezultate?

Pozdrav svima na forumu i pogotovo onima koji su aktivni u ovoj temi koju već jedno vreme pratim. Upravo sam postao korisnik Superbox paketa, pa sa obzirom da ranije nikada nisam imao iskustva sa ADSL/VDSL-om, interesuje me da li su sledeći parametri OK?

Pogledajte prilog 193530
Pogledajte prilog 193529

Trenutno mi je ukljucen i Arena Sport HD na televizoru, pa me, kao laika, interesuje da li je i to možda uticalo/utiče na rezultate?
Jel ti to u neku ruku malo i da nam se pohvalis!? :):wave:

Nazad
Vrh Dno