Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Izgleda da neko nije upucen u Quality Assurance i Usability........
Kolicina zaslepljenosti u ovoj temi je za ne poverovati :trust: .Nedovrsen sistem:
UAC sistem je jos gori nego na 7
Tablet mode je gori nego na 8.1 - Zasto menjati nesto sto vec valja?
Cortana , zasto uopste postoji?
UWP aplikacije - U poredjenju sa Win32 dosta ogranicene.
Settings and Control Panel - 2 odvojena panela za podesavanje su tu .... zbog kog tacno razloga? Koji operativni sistem uopste ima 2 CP umesto jednog?
Lista je generalno mnogo veca. Jedino sto je ovde dobro jeste koriscenje memorije i Windows Defender koji je zaista ok u ovoj iteraciji. Ovde izgleda svaki fanboy cim neko ukaze na nesto sto ne valja krenu da napadaju korisnika kako ne zna da koristi sistem, kako je korisnik onakav kako je korisnik ovakav. Ocigledni promasaji oko nekih stvari su ocigledni. Zilots too much? Da bar neko ovde radi za MS pa i da covek shvati zasto brani nesto. Iskreno receno, licno nisam imao toliko problema sa sistemom kao drugi korisnici.

Izvedba je ocajna. Dosta dobrih stvari u ovom sistemu su u senci stvarno dubioznih odluka. Ok, Vista i problem sa driverima je bio sredjen, ali tu je mnogo veci problem bio hardver i OEM sistem prodaje. Windows 8 tek posle 8.1 je postao upotrebljiv. (I dalje mi ostaje misterija kako je Steven Sinofsky napravio toliki kiks sa Win8 posle Win7 Dokle god je Satya CEO veliko je pitanje sta ce biti sa Windows-om. Jedina svetla tacka je Office koji je sa svakom verzijom sve bolji.

Pitanje je sta se tu jos desava iza scene, Windows Mobile ogranak je izgleda toliko super da sef istog koristi iPhone :D
http://thenextweb.com/microsoft/2016/01/26/even-microsofts-windows-phone-chief-is-using-an-iphone/
Totalno sam nemocan, potrazi utehu ovde, nisi jedini... A vidim imas sta i da pises, totalno te razumem ali rekoh nemocan sam.

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=370698

Odlicna tema.

Odlicna tema Windows 10 - official hate thread :) , zato i ima par postova dnevno :smash: , da se vratimo na temu 14251 nema nekih novina ne znam cemu toliki skok za 3000 i nesto , skok ne znaci i novine iako su mnogi mislili da znaci , tek je pocela godina videcemo sta ce biti.

Komp tisi, to mi je prvo privuklo paznju.
Imam kuler koji nije bas necujan, posle upgrade manje se cuje.
Rekao bih da CPU manje "zapinje", vec sam testirao neke programe.
Ucitavanje je brze, ovo mi je veci pomak nego da su ubacili nesto novo.
Cini mi se da su radili na performansama.
Testiracu neke od igara da vidim ima li kakvog pomaka.

Poslednja izmena:
Koliko sam pročitao, poradili su još malo na memory managment-u.

Ne znam gde da postavim pitanje, al ajde mogu ovde. Pri prvom paljenju racunara konkretno ujutru imam nevidjen lag, moram da ga restartujem da bi on poceo normalno da radi.. Jel imao neko neki slican problem ? Skenirao sam viruse i malware ali nista nije nasao.. Startup mi je cist, samo oni osnovni programi..

Ne znam gde da postavim pitanje, al ajde mogu ovde. Pri prvom paljenju racunara konkretno ujutru imam nevidjen lag, moram da ga restartujem da bi on poceo normalno da radi.. Jel imao neko neki slican problem ? Skenirao sam viruse i malware ali nista nije nasao.. Startup mi je cist, samo oni osnovni programi..
Sta se desava kad ga iskljucis sad kada je zagrejan i ponovo ukljucis?

Uf super mada i do sada meni je sve radilo primetno bolje nego na w7 i 8.1 ako su dodatno optimizovali, a kapiram da su i kernel cackali, to je onda super stvar.

Meni je hw jos slabiji nego tebi, testiracu uvece taj novi insajder ;-)

Ista stvar, opet moram da ga restartujem i lag se sredi.. Cackao sam nesto skoro u biosu oko fast boot opcije, ne znam da li je do nje..
Iskljuci ako si ga uljucio, to tebi sa SSD ne treba.
Imas i u windowsu isto fast boot pa vidi mozda se tu "kolju".

Sva poboljsanja o kojima pisete,nisam pratio par stranica unazad,da li to vazi za Insider apdejte ili za oficijalne apdejte koji pristizu ?

Izvadio sam bateriju resetovao bios i ugasio sam sada u windows-u fast boot. Ugasio, upalio racunar i sada okej radi, valjda ce tako i ostati.

EDIT: Opet isto, laguje uzas..

Poslednja izmena:
Izvadio sam bateriju resetovao bios i ugasio sam sada u windows-u fast boot. Ugasio, upalio racunar i sada okej radi, valjda ce tako i ostati.

EDIT: Opet isto, laguje uzas..
Od kada su poceli ti problemi? posle nekog update ili?

@Vuk40

Posle menjanja boot ordera kada sam dizao linux preko live usb-a.. Posle toga je krenulo da me zeza i laguje svaki put kad ga upalim, al kad odradim restart on se unormali. Ne znam koliko bi system restore pomogao ?

@Vuk40

Posle menjanja boot ordera kada sam dizao linux preko live usb-a.. Posle toga je krenulo da me zeza i laguje svaki put kad ga upalim, al kad odradim restart on se unormali. Ne znam koliko bi system restore pomogao ?

Verovatno je nesto povukao i zeznuo MBR...
Odradi repair sa instalacionim diskom, CMD i bootsect /nt60 c: /mbr

bootrec /RebuildBcd
bootrec /fixMbr
bootrec /fixboot

Zakon :)

diskpart
select disk X
clean
convert gpt

zakon

Jel moze iko da mi pomogne, nakon prvog paljenja ili reseta win 10, (posto sam stavio pin za zakljucavanje) on kako ode u lock screen mi nudi PASSWORD i ako sam ukucao pin, tek nakon promene iz passworda u pin mi ponudi pin (iz lock screena)

Sva poboljsanja o kojima pisete,nisam pratio par stranica unazad,da li to vazi za Insider apdejte ili za oficijalne apdejte koji pristizu ?

To je problem ove teme, ako konstantno ne pratiš, nemaš pojma o čemu se priča.

Neko je pre par strana predložio pravljenje posebne teme, za Insider verzije, to bi dosta smanjilo konfuznost ove...

I dalje isto, probao sam sa ovim komandama, nista se nije promenilo.. Prosto mi neverovatno da kada ga upalim laguje a kada ga resetujem sve se sredi..

I dalje nisam rešio problem sa normalnim pristupom root-u D diska koji nije ni bio u mašini tokom instalacije W10. Za ceo disk Administrators, SYSTEM i Everyone imaju Full Control. Za jedan fajl u root-u diska postavio sam Full Control za SVE principale koje mi nudi. I dalje ne mogu da editujem fajl (običan tekstualni). Ako ga prekopiram u bilo koji podfolder, sve normalno, čak i sa samo nasleđenim privilegijama. Ako neko ima ideja (a da nije format diska, jer nemam gde sa svim podacima), rad sam čuti. Inače disk ima oko 500 GB popunjeno, ali nije mi problem da puštam podešavanje privilegija i po nekoliko puta ako je potrebno da se odradi prema nekom opsežnom uputstvu.

Evo i ja da prijavim nakon update-a 4 BSOD-a...sa primesama plavog :)

Za sada samo u task baru nemam edge ikonicu, wtf a pinovan je edge....

Sta da radim? re-pin ne pomaze....Capture.PNG

Poslednji insajder build.

Vrh Dno