Bilo bi kul ako odrade korektno. Bilo bi fino da izbace remake keca sa ispeglanim mehanikama. Mislim da im je u planu da rade neku novu igru jer im je ME i dalje najveci IP ali rekao bih nikakve najave pre 2021. nece biti (sto je dobro, jer ne smeju da riziku da izbace jos jedan poluproizvod kao Andromedu)
Meni je Andromeda sasvim ok kao celina ze sebe i ne bih to nikako nazvao poluproizvodom kako je to okarekterisao Yojinbo. Mislim da je previše nezasluženog upucavanja tog tipa kada je reč o ovog igri. Opšte poznato je da je problem sa tim naslovom što je igra izašla na market pre nego što su je propisno ispeglali. Facijalne animacije su bile očaj, premda ako ćemo pošteno ni originalna trilogija nije mnogo bolje stajala što se toga tiče, a koliko se sećam bilo je tu i tamo i drugih gličeva. Međutim bez obzira na to, moj utisak je da je to sasvim korektno zaokružena igra koja itekako ima zanimljivu priču i svoje momente i koja je za razliku od nekih drugih naslova, bez obzira na pomenute anomalije u momentu kada je izašla, bila aspolutno igriva. Što se tiče gejmpleja, pa recimo meni lično je bila daleko zabavnija od trećeg dela.
😉
Sa ove distance gledano nekako mi se čini da je ključni problem Andromede taj što tu objektivno nije bilo više vau efekta, što je razumljivo jer su neke stvari već bile potrošene. Recimo novi likovi iako vizuelno zanimljivo koncipirani nisu bili ni blizu likovima iz originalne trilogije. Cora Harper i Liam Kosta su prilično neznimljivi, što bih isto mogao reći i za sporedne likove poput Gila i Suvi. Vetra je ok ali ništa dalje od toga i praktično od cele ekipe jedini likovi koji su zaista imali propisnu spiku i zanimljive dodatne kvestove su Peebee, Jaal i Drack koji mi je ujedno bio apsolutno najzabavniji.
Međutim kada je gejmplej u pitanju tu svakako ima promena, od kojih neke predstavaljaju svakako bolje rešenje. Prvo što mi pada na pamet su neke sitnice. Jedna od finih dosetki kojom su postigli veću interakciju između likova je recimo način na koji su popunili praznine u toku vožnje koje ponekad umeju da potraju. Likovi su tu bili na momente urnebesni, što je odličan primer kako začiniti propisno deonice koje su objektivno najdosadnije. Drugo, Andromeda je zbilja open world igra što je svakako plus, tim pre što je po predanju nekih uslovno rečeno stručnjaka izvedena u ako sam dobro upamtio Frostbite enginu koji nije najbolje rešenje za tako nešto. Naravno da ovakav koncept ima i svoje nedeostatke. Mislim konkretno na određene generičke deonice kojih svakako ima, ali realno to ovde stoji i ne smeta. Osim toga tu je bilo i dosta mini kvestova koji su prilično dobro uklopljeni, a takođe i dosta deonica za istraživanje od kojih neke nisu uopšte na izvolte - opet plus.
Sa tehničke strane gledano bez problema možemo reći da je koncipirana jako dobro. Modeli karaktera i naročito enterijera su fantastični o čemu svedoče ove sličice koje sam okačio dole. Animacija je takođe veoma dobra. Dakle to još uvek izgleda prva liga, čak i danas i aspolutno može da posluži kao primer kako treba neke stvari napraviti. Nedavno sam je baš odigrao i to za promenu namerno u custom female varijnati jer me je zanimalo da vidim ima li tu neke razlike. Videh da je izašla ispeglana verzija gde su gore pomenute anomalije otklonjenje i pošto nisam imao u datom momentu ništa pametnije da igram, rekoh ajde da joj dam šansu i baš da vidim kako sada stoje stvari. Moram priznati da se nisam pokajao i da to sada izgleda daleko bolje. Prava šteta je što to nije bilo napravljeno odmah tako u startu jer da jeste čini mi se da bi Andromeda bez obzira na svoje nedostatke kojih svakako ima, danas imala potpuno drugačiji status. ,)