Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Evo i ja da prenesem jedan biser iz mts-a.Posto sam kupio onu turist sim karticu koja kosta 600 din,i imala je 3x24h flat 4G neta koji je bio limitiran na 10/5 Mbps. I sada petog januara sam hteo da kupim promociju flat 4G internet po MAX brzini u mrezi na 24h cena 250 din.Kupim ja to,kaze Vas zahtev je prihvacen,bicete obavesteni u roku od 24h. I naravno nikako da se aktivira.Zovem ja korisnicki,napise ona reklamaciju i nista.Juce sam isao do poslovnice,opet sam napisao reklamaciju.A kada ponovo pokusam,kaze Vas prethodni zahtev se obradjuje ( vec 72h ) :D molimo pokusajte kasnije.
Sto znaci da je stvarno kupio neki turista,pre bi se vratio u svoju zemlju nego sto bi aktivirao internet dodatak :D
Bolje da si te pare ulozio u mtel karticu... :)

Sta moze ovde nekoga jos da iznenadi... :D
Neka kosta kolko kosta ali makar da se ispostuje napisano...

Imam je ja od 2008. god,to nije problem i ona mi završava posao.Ali sam čisto hteo iz radoznalosti da probam kako radi mts 4G,iako sam prešaood N.god na Mix XL plus,ali sam tu karticu uzeo pre N.god. Ali me iiznenađuje činjenica da u centru grada na Terazijama kod ortaka u zgradi,mts nema 4G,a vip ima i to 3 od 4 crtice.Dok sam npr u Borči imao 4G itd.4G ima kod poslovnice na Terazijama,kao i do hotela Balkan.

Imam je ja od 2008. god,to nije problem i ona mi završava posao.Ali sam čisto hteo iz radoznalosti da probam kako radi mts 4G,iako sam prešaood N.god na Mix XL plus,ali sam tu karticu uzeo pre N.god. Ali me iiznenađuje činjenica da u centru grada na Terazijama kod ortaka u zgradi,mts nema 4G,a vip ima i to 3 od 4 crtice.Dok sam npr u Borči imao 4G itd.4G ima kod poslovnice na Terazijama,kao i do hotela Balkan.
Tako sam i ja prosao... :)
Imam par modema/rutera koji podrzavaju do 150Mbps pa rekoh cisto da probam kako to radi kod mene u kraju...
Kad sam video... wtf... nemoze da pretera 10Mbps... :D

Mada samo zbog 4G nebih isao na postpaid/pogotovo ne na neku mega giga tarifu...

Ja sam na postpaidu kod mts-a od 2007 god,inače sam imao Mix XL tarifu zbog 600 minuta,ali pošto se pojavila ova Mix XL plus,malo je skuplja ali je sa 50% sasvim ok cena,plus dobijem mts tv go sa osnovnih 13 kanala,koji radi perfektno sa super slikom.Ionako su od prvog Januara ukinuli one free kanale preko mts aplikacije.
Javicu kakva je brzina kada budem konačno uspeo da aktiviram ovaj dodatak,pošto piše internet po MAX brzini u mreži do 105/35 Mb/s u 4G mreži na 24h.

Poslednja izmena:
Ja sam na postpaidu kod mts-a od 2007 god,inače sam imao Mix XL tarifu zbog 600 minuta,ali pošto se pojavila ova Mix XL plus,malo je skuplja ali je sa 50% sasvim ok cena,plus dobijem mts tv go sa osnovnih 13 kanala,koji radi perfektno sa super slikom.Ionako su od prvog Januara ukinuli one free kanale preko mts aplikacije.
Javicu kakva je brzina kada budem konačno uspeo da aktiviram ovaj dodatak,pošto piše internet po MAX brzini u mreži do 105/35 Mb/s u 4G mreži na 24h.

Javi obavezno - i mene zanima kako ce raditi, posto mi deluje kao nesto sto bih mogao da koristim cesto :)

Sigurno zato sto si bio u zgradi. Meni u celom gradu, osim na komandi ima 4g. Logicno i na Terazijama.

Da,ali u toj istoj zgradi na istom mestu pored prozora vip ima 3 od 4 crtice 4G mreže,a mts ništa .
@ n1tr0 Javljam obavezno čim mi konačno omoguće da aktiviram čuveni dodatak.Danas idem opet do poslovnice :D

Pusti tv go, to je glupost. Instaliraj KODI, ubaci dobar addons i imaćeš sve kanale na svetu i to besplatno.

То поједе нет ко ја пљеску...

Poslednja izmena:
Sta se dobija 4g mrezom? Da li je njena pojava u Srbiji zazivela i da li lepo radi?

Daleko vece brzine, bolji ping, lakse pokrivanje teritorije..
Tek se skoro pojavio, pokriveno je dosta gradova, ali ne tako dobro jos uvek.
Tek ce da se razvija u narednim godinama.

Ако буде као у теорији имаћеш солидан 4г тамо где 3г ниси имао уоште...

Normalno još uvek ništa.Bio sam juče opet do poslovnice,kaže mi ona teta vidim da su kolege uzele zahtev u razmatranje,biće rešeno do kraja nedelje :D A kad pokušam opet da aktiviram,kaže Vaš prethodni zahtev se obrađuje ( od 5. Januara ) molimo pokušajte kasnije.Danas ću opet da zovem korisnički.Ako ovako bude radilo nekom turisti,imaće divno iskustvo sa turist sim karticom mts-a. Vrati se kući sa odmora,kad posle 15 dana aktiviran mu je internet na 24h :D

Kao dugogodišnji korisnik Telenor (ranije Mobtel) mreže imao sam priliku da koristim mts 4g na paketu od 50GB i moram da priznam da sam prijatno iznenadjen.
Stabilno, brzo (izmedju 60-80 Mb/s). Toliko sam zadovoljan da razmišljam da svoj Targo optički internet zamenim sa mts 4g ukoliko bude paket od 100-150 GB u punoj brzini za 2000-2500 dinara.
Što se tiče Telenora i 4G, za sada samo jedno veliko razočaranje.

Ih pa ni mts nije pokrio bog zna koliko da sad ja kazem e Telenor je los..
Kada krene to onako sa nekih 50% pokrivene Srbije e onda ce sud obtome biti fer, ovako, zaista je rano... Ja sam 4g palio samo da testiram brzinu :-D koj ce mi to kad je samo prenos podataka (internet) trenutno dostupan preko 4g..
Cenim da ce bar do 2020 3G ovde da dominira, i nadam se da gresim ;-)

Dovoljno je da pokriju Beograd i to ti je skoro pola Srbije :)

Kada krene to onako sa nekih 50% pokrivene Srbije e onda ce sud obtome biti fer, ovako, zaista je rano...

Zasto bih cekao jos ko zna koliko ako zivim u sadasnjosti? Zasto da cekam i nadam se da ce i kad ce neko da pokrije 50% teritorije ako ja u mom gradu vec imam 4G? Zasto da se zadovoljim sa 50, kad vec mogu da imam 100mbps?

Stalno se pominje nekakav kvalitet usluge. Za mene je kvalitet zapravo to koliko dobijem za ulozen novac, a u ovom slucaju mts daje ipak duplo vece brzine. Da li je fer ili nije, mislim da jeste jer su isti dan dobili licence i bili slobodni da rade kako misle da treba. Evo skoro pa godinu dana je proslo, to je vise nego dovoljno vremena da se sumiraju neki utisci i rezultati. Danas tj trenutno je stanje takvo kakvo jeste, kroz par meseci ili godina se mozda promeni (a mozda i ne), ali svakako da imamo mogucnost prenosa broja tako da ni to nije problem. Ne treba im robovati vec izvlaciti sto vise za sto manje para, a da je sve to upotrebljivo na terenu i u praksi.

Zasto bih cekao jos ko zna koliko ako zivim u sadasnjosti? Zasto da cekam i nadam se da ce i kad ce neko da pokrije 50% teritorije ako ja u mom gradu vec imam 4G? Zasto da se zadovoljim sa 50, kad vec mogu da imam 100mbps?

Stalno se pominje nekakav kvalitet usluge. Za mene je kvalitet zapravo to koliko dobijem za ulozen novac, a u ovom slucaju mts daje ipak duplo vece brzine. Da li je fer ili nije, mislim da jeste jer su isti dan dobili licence i bili slobodni da rade kako misle da treba. Evo skoro pa godinu dana je proslo, to je vise nego dovoljno vremena da se sumiraju neki utisci i rezultati. Danas tj trenutno je stanje takvo kakvo jeste, kroz par meseci ili godina se mozda promeni (a mozda i ne), ali svakako da imamo mogucnost prenosa broja tako da ni to nije problem. Ne treba im robovati vec izvlaciti sto vise za sto manje para, a da je sve to upotrebljivo na terenu i u praksi.

+1

Pa sebicno je misliti samo o svojim potrebama u gradu gde zivis.
Sta sutra npr odes u neko manje mesto gde nema trenutno 4G? Oces li biti i dalje srecan?
Treba misliti i o drugima, ne samo o sebi, ima neko čita ove postove pa se nalozi kako je MTS Svetinja Srbije a posle se razocara... Vecina nece doneti svoj licni sud u pocetku, tokom procesa postavljanja 4G mreze nego kada se ista rasiri po ovoj nasoj drzavici.

Sta sutra npr odes u neko manje mesto gde nema trenutno 4G? Oces li biti i dalje srecan?
Treba misliti i o drugima, ne samo o sebi, ima neko čita ove postove pa se nalozi kako je MTS Svetinja Srbije a posle se razocara... Vecina nece doneti svoj licni sud u pocetku, tokom procesa postavljanja 4G mreze nego kada se ista rasiri po ovoj nasoj drzavici.

Ti proceni svoje potrebe i na osnovu toga donesi odluku kod koga ćeš. ("Treba misliti i o drugima" - ovaj deo mi nije baš jasan, ja plaćam i gledam šta je meni najbolje).
Daleko od toga da je Mts svetinja, mislim da nisu preležali još neke dečje bolesti + veliki višak zaposlenih, ali je je takođe činjenica da je MTS mnogo bolje odradio 4g od Telenora, bar za sad, da li zbog prodaje koja je trebala da se desi ili zbog nečeg drugog ne znam.
Što se tiče Telenora postoji još jedna začkoljica. Ako pogledate post paid pakete i internet pakete, videćete da je brzina limitirana na 21/5.76 a ne na 50/15, kod većine paketa.
https://www.telenor.rs/?page=10060

Znam za tu ci#aniju, limitiraju tek da odvoje jeftinije od skupljih paketa, i naravno kao zahtevniji korisnik uzmes skuplji paket, da ne idem u off.
Ja se nadam da ce sve tri mreze putem 800mhz da obezbede ok protok, bar u skladu sa cat4 do 2020..

A Telenor ce pokriti 4G u manjem mestu jer nije u vecem? I puno ljudi ode iz veceg u manje mesto kao?:)

Ako cemo tako, sto i ja pricam sve vreme (da se misli i o drugima), kako bi bilo da se vratimo na Telenor i ne prihvatamo stalna poskupljenja usluga?

Nazad
Vrh Dno