Šta je novo?

Ishrana, trening, fitnes (borba protiv sedenja za ljude iz IT-a)

Ја сам неко време користио те варијације, прво Dona прашак по савету лекара а после Glucosamine Chondroitin & MSM и чини ми се да је цена ту негде. Ово последње је коштало око 2к пара а паковање траје месец дана, Dona прашак мало мање али је за 20 дана па му изађе на исто. Вероватно је и по саставу слично, ту је као препоручени глукозамин сулфат а остало као додатно помаже.
Мени ипак није нешто помогло јер ми је вероватно хрскавица доста оштећена али је могуће да је одржавало стање како-тако. Сада не пијем ништа и делује ми да су ми колена мало попустила. Једино што узимам овај говеђи желатин али са јоргутом и не остављам превише да се раствара ... можда ми је ту грешка. Холестерол ме не брине, нека га слободно повећа. ;)

Е да, колико је код мене озбиљно говори и то што сам пре ~3 године пробао оне инекције директ у колена и уопште није било напретка. Џабе сам пукао 2х3х6.000 за њих.

ElastiJoint ima 3 ukusa. Meni se grožđe ne sviđa, ima ukus vina dok je burazeru super. Fruit Punch mi je ekstra, popio bih celu kutiju odjednom. Ukus je isti kao sve one žvake šumskog voća. Pomorandžu nisam probao.

Želatin je jedini koji je diakutabilan koliko pomaže, zbog svoje molekule mase i apsorpcije. Sve iz apoteke je višestruko skuplje, sa manjom dozom i samo jednom komponentom iz ElastiJoint-a. Ostale moraš posebno da kupiš. Sve u svemu, ako "napraviš" izađe te papreno.

Nije on svemoćan. Koje injekcije si koristio i jel si snimao kolena, koja je dijagnoza? Neće on izlečiti artritis i slično, kad im on nije kauzalna terapija.

Радио сам магнетну, лекар ми је рекао да су хрскавице оштећене (имам негде извештај али ко сад да тражи) па сам ишао код другог лекара који ми је "преписао" глукозамин сулфат као прво решење а касније је трећи лекар (све у Н Бањи у Радону јер сам тамо радио MRI) погледао извештај и предложио инекције. Неке са две речи у имену, не сећам се. После давања је рекао да је кренула ... хм, кристализација или тако некако и да тешко да нешто може да помогне. Могао је то да ми каже и пре него сам пукао онолике паре.

Kalcifikacija. Pravio si mikropovrede hrskavice, i umesto da se napravi opet hrskavica, dolazi do kalcifikacije. Meni su se tako kolena upropastila, tako da trčanje po betonu, fudbal, tenis, to je za mene zabranjeno.

Шта год да је, не ваља. :( Мени је речено да не оптерећујем колена тј не носим тешке ствари али и не ходам превише. Ваљда зато што тада на колена делује 100+ кила (на једно па онда на друго) али ми је препоручено лагано педалирање, без брда и успона. Сада ми није време за то а понекад ипак прошетам туру 10-15км ... док не дође пролеће.

Један од првих узрока је операција менискуса, али много давно када је то рађено ножем. Друго је било неко велико оптерећење пре ~10 година а коначно сам их дотукао пре 3-4 године претераним форсираним педалањем на неким успонима а без припреме и кондиције.

Иначе ја углавном и не могу да трчим или скачем али мислим да је велики разлог слабљење мишића.

To u svakom slučaju možeš da probaš pa da vidiš. Ako ima poboljšanja ti nastaviš, ako nema prekineš.

I od mene preporuka za ElastiJoint, oslabili ligamenti oba kolena, a ne mogu bez sporta ali posle kao da me bodu iglama... već dugo pijem i za sada, da kucnem u drvo, je super, ne boli posle sporta i cak sam povecao broj aktivnosti ( ovo zvuci kao za tele shop ):)

Probaj, da škodi ne može... Takođe mi je fruit punch super :)

Шта год да је, не ваља. :( Мени је речено да не оптерећујем колена тј не носим тешке ствари али и не ходам превише. Ваљда зато што тада на колена делује 100+ кила (на једно па онда на друго) али ми је препоручено лагано педалирање, без брда и успона. Сада ми није време за то а понекад ипак прошетам туру 10-15км ... док не дође пролеће.

Један од првих узрока је операција менискуса, али много давно када је то рађено ножем. Друго је било неко велико оптерећење пре ~10 година а коначно сам их дотукао пре 3-4 године претераним форсираним педалањем на неким успонима а без припреме и кондиције.

Иначе ја углавном и не могу да трчим или скачем али мислим да је велики разлог слабљење мишића.
Meni lici da si ti ponovo ostetio menikus, ko zna kako je I odradjena prva operacija kada nije radjena artoskopijom.Da Sam na tvom mestu ja bi iso ponovo na magnetnu I kod nekog dobrog ortopeda.Jacaj butne misice.

I ja pijem sad ElastiJoint a pio sam pre toga i msm, glukozamina, shark cartilage .... Sve da bi ublazio tu nelagodu (da ne kazem bol), posle cardio treninga.
Kod mene se najvece poboljsanje osetilo kada sam batalio traku i kupio neki Precorov kros trenazer (eliptiku, nordijsko, kako ga ko zove). Sad posle cardio treninga osetim samo umor, a ranije dok sam koristio traku, osecao sam i taj blagi bol i nelagodu u kolenima i zglobovima. Sa kros trenazerom ne postoji, ili ja ne osecam, nikakav napor na kolenima i zglobovima i kod mene se dosta bolje pokazalo no traka. Jedina mana, koju do sada mogu da nadjem, je naravno cena :)

Ja sam nakon mnogo istrazivanja kupio pravi sokovnik. Dugo sam gledao sta i kako i nasao pravu stvar.
Kosta dosta, ali je najpametnija investicija u poslednjih par godina.

U pitanju je ovaj model:

Kuvings-Whole-Slow-Juicer-2-JewelPie.jpg

Kosta mnogo (500 evra), ali vredi svaki dinar. Iako sam gledao mnogo YT videa, citao mnogo foruma i iskustava, dok covek ne uzme u ruke masinu, ne moze da stekne osecaj o kakvom se kvalitetu izrade radi.
Kada sam ga ukljucio, bio sam bas prijatno iznenadjen. Buka je minimalna, narandze iscedi bolje nego sto mozete rukom da ih iscedite na cediljki i moze da cedi sve. Od narandzi, limuna, grejpa, preko sargarepe, celera i rotkvica, sve do badema i soje. A prava vrednost je u tome sto ne zagreva sok i time ne unistava hranjive materije u samom soku. Nema onog "secovanja", da se talozi gusci deo pri vrhu case i da pravi dosta pene. A iscedi svaku kap soka...
Stvarno, ali stvarno sam odusevljen. Nisam mislio da vredi toliko, jer imam Jack LaLanne's Power Juicer i znao sam kako rade sokovnici, ali su to dva sveta. Power Juicer radi po principu centrifuge i vrti se na 3600rpm i pritom trosi 700w, a ovaj se vrti na 60rpm i trosi 240w. Ima i 7 godina garancije na motor i 2 na ostale delove.

Prezadovoljan sam.

Koga ne mrzi, nek pogleda ovaj video i bice mu malo jasnije o cemu se radi.

video

Cuo sam za ove spore sokovnike od par kolega i svi ih hvale. Kada sam gledao cene, minimalno je bilo 300e kod nas za neki Tefal recimo. (Ne znam kakav je u poredjenju sa ovim Kuvings)
Verujem da je dobra stvar.
Inace kuci imam onaj Nutribullet, to nije sokovnik nego se naziva ekstraktor namirnica. Nije mnogo skup a stvarno se sa njim naprave dobri i ukusni sokovi.

Cuo sam za ove spore sokovnike od par kolega i svi ih hvale. Kada sam gledao cene, minimalno je bilo 300e kod nas za neki Tefal recimo. (Ne znam kakav je u poredjenju sa ovim Kuvings)
Verujem da je dobra stvar.
Inace kuci imam onaj Nutribullet, to nije sokovnik nego se naziva ekstraktor namirnica. Nije mnogo skup a stvarno se sa njim naprave dobri i ukusni sokovi.

Taj Tefal sam i ja gledao na par mesta i citao na netu, ali ispadne da je to neka sredina izmedju centrifugalnih i sporih sokovnika. Po konstrukciji bi on trebao biti spori, ali ima par razloga zasto nije u grupi sa ostalima (Hurom, Omega, Kuvings).
U svakom slucaju, meni je ovo odlicno resenje jer mogu da cedim sargarepu, cveklu, celer i slicno (koje i inace unosim kroz hranu, ali su sve manje-vise termicki obradjene). A i veliki plus je taj sto narandze cedi zajedno sa onim "belim" delom. Limun sa korom, jabuku sa kosticama itd. Jer su to i (naj)zdraviji delovi konkretnog voca...
A i pranje je stvarno lako. Ispere se sam aparat sa vodom u toku samog rada (sipa se cista voda kada se zavrsi sa cedjenjem), i onda se samo rasklopi i spere pod mlazom vode. Nema potrebe za trljanjem i drljanjem...
A ako ce se koristiti u toku dana vise puta, dovoljno je ostaviti vodu u samom aparatu i onda ga na kraju dana oprati. Jako zgodno i jednostavno...

Bravo, sve ono sto sam ja jos davno pisao bas u ovoj temi.
To sto pise je prava i velika istina o mrsavljenju. Nazalost neki jos uvek to ne migu da shvate i prihvate kao cinjenicu jer su uceni decenijama unazad da je "istina" suprotna i da su masti krive za debljinu i zacepljene krvne sudove, a istina je suprotna seceri u koje svakako spadaju i UH su krivi za to.
No da ne sirim pricu ko je citao i pokusao da promeni lazi u glavi koje su mu servirane decenijama unazad, znace pravu istinu o ishrani i mrsavljenju.

UH ne spadaju u šećeri, nego su šećeri podgrupa UH!
Osnovne stvari, hiljadu puta rečeno...
A pokušaj da se karakteristike podgrupe generalizuju na celu grupu više ne bih ni da komentarišem.

Мени се чини да је текст превише натрпан а и често сам себи скаче у уста. ;) На почетку каже да калорије немају везе а после се хвали да је скинуо не знам колико калорија. На једном месту каже да кретање и физичка активност значе и да се они који седе за компом лакше гоје а после каже да активност нема никакве везе него исхрана. За лепљење брашна у цревима не знам шта да кажем, зар желудац не одради неки посао између?
А о неком ко је био навучен на 4 литра коле дневно не знам шта да мислим, мени је и чаша тога превише.

UH se u organizmu pretvaraju u secere i na organizam imaju dejstvo kao i fizicki secer(secerna repa od kog se secer dobija).
Dalje vise ne bih komentarisao jer je sve receno mnogo puta pa ko hoce nek razume kako misli da trba to ne menja istinu o UH tj. da se isti pretvaraju u secere i da dizu nivo insulina a vec smo rekli da nema mrsavljenja kad se non stop u ogromnim kolicinama dize insulin.
@calexx
Sa tobom bih se slozio samo u zadnjoj recenici gde kazes da je tebi i jedna casa previse, kao i meni.
Sta je cudno nije covek znao sta ta CC radi organizmu, reklama ne kaze da je losa vec naprotiv u reklami smuvas ribu sa CC-om, vozis sleper sa svetiljkama za NG....
Pa niko nas nije ucio da je hrana i lek ili otrov zavisi sta jedemo.
Tako da belo brasno margarin, zejtin koji se pravi da ne kazem kako (a mogu ako nekog interesuje sta jede) gde nista prirodnog nema i ono sto je malo bilo je raznim preradama i hemjskim manipulacijama ubijeno svakako nisu benefit i lek za telo a rekao bih i dusu vec naprotiv otrov, a meso pravo zdravo meso dakle proteini, zdrave prirodne masnoce, semwnke, orasasti plodovi svakako da jesu.
Ljudi ne pridaju hrani puno paznje jer su nas ucili da je hrana nesto sto se jede jel si gladan i da treba da bude sto ukusnije a ne sto zdravije i da zbog hrane mozes da se razbolis(kardiovaskularni problemi, dijabetes, rak...) ali da mozes i da se izlecis.
Ovaj lik je to shvatio kao i sto sad sve vise ljudi to uvidja(naravno ne svi to nikad nece ni biti jer ce uvek biti nekih koji ce tvrditi da su seceri dobri???) i ja sam svojevremeno pre 15 god pio po 2L CC-e, ali nisam znao to sto sada znam.
Pa mi je bilo lose secer u Qrcu 6.1, ugojio se, glavobolje ceste, sad nema nista od toga a samo se promenila ishrana ne i zivotne navike u smislu vezbi.
Dakle sve je u hrani i lek i bolest. ;)

Poslednja izmena:
Не кажем да је нешто баш грешио али сам себи контрира у неколико примера. Ја нисам престао да пијем колу зато што сам читао него ми једноставно смета, за разлику од других, често веома сличних, мада у принципу ретко пијем сокове. ;)
Што се хране тиче, уопште не пратим моду, одувек сам користио маст, сланину, јаја, масно ;) месо али и маргарине и зејтине према томе шта ми је у плану. Хлеба и брашно не избацујем и не планирам да то урадим. Не једем оно што ми смета или не волим а не што неко негде каже. Зато никада нисам пратио моду против масти и јаја а тако нећу ни ову нову. Ко зна да ли ће кроз коју годину и ово што предлажеш неко да прогласи лошом храном. А са сланином је већ почело.

UH su šećeri onoliko koliko su i masti šećeri.
Tom logikom sa punim pravom to mogu da tvrdim jer se šećeri pretvaraju u energiju, kao što se i masti pretvaraju u energiju dakle masti su isto što i šećeri.

Van toga što im se metabolizam drastično razlikuje, što nijedna studija ne pokazuje da su kompleksni UH loši, čak govore suprotno, praksa takođe, ne bi bilo loše da se uključi malo logika a manje teorija zavere.

UH su šećeri onoliko koliko su i masti šećeri.
Tom logikom sa punim pravom to mogu da tvrdim jer se šećeri pretvaraju u energiju, kao što se i masti pretvaraju u energiju dakle masti su isto što i šećeri.

Van toga što im se metabolizam drastično razlikuje, što nijedna studija ne pokazuje da su kompleksni UH loši, čak govore suprotno, praksa takođe, ne bi bilo loše da se uključi malo logika a manje teorija zavere.
Sve si rekao nista ne bih dodao jer posle ovoga nema sta da se dalje komentarise.
Pametnom(meni) dovoljno.
Imas jos mnogo da ucis samo cu to reci da se opet ne bi tema pretvorila u nesto sto ne treba zavrsicu time.
Uci usvajaj nova znanja, nove rezultate ne zavrsava se sve sa srednjom skolom ili fakultetom uvek moras da se obrazujes i pratis nova istrazivanja u koliko hoces da budes upucen u najnovija istrazivanja.
Batali to sto se ucilo na fakultetu pre 50-60 godina.
Sada se zna kako sve funkcionise.

Trebalo bi malo ti da se odvojiš od bombastičnih internet blogova, otvoriš koju knjigu, popričaš sa nekim kome je to struka...
Pa okreni malo medicinsku bazu studija, dopunajvaju se non stop, bukvalno. Pa kad budeš video da se slažu teorija i praksa, knjige i studije, a samo ti protivrečiš bez ikakvih dokaza biće valjda "pametnom" jasno.

A sve mogu da potkrepim i ličnim primerom. Procenat masti i cela kompozicija merena pre mesec dana (ako treba slikaću izveštaj), u sred dijete na 200-250g UH dnevno na tadašnjih 76 kg i 11% masti. Mesec ipo pre toga imao 84, sada na 72 (pre praznika :D). A meriću se opet na kraju dijete. Na sred dijete oborio lični rekord za čučanj sa 120 na 125kg.
Sve to sa "zlim" UH...

Poslednja izmena:
Nista ti ne razumes vidim.
Covece ti se bavis fizickim aktivnostima i to koliko vidim redovno i puno. Zar ne?
A tema nije za bodybildere vec glasi Ishrana za ljude u IT kojima je dakle posao usko vezan za sedenje pa kad se na to sedenje doda i UH pogovu seceri eto problema i estetskog i zdravstvenog.
Masis temu non stop i obracas se svima kao da su BB-i.
Cuj ti mozes da jedes koliko hoces UH pa i cokolade bonbone ali ako potrosis vise energije nego sto uneses neces imati sala pa pritom jos ako dizes tegove....
Ne pricamo o istim stvarima ja se drzim teme ti se drzis aktivnih ljudi koji redovno idu u teretanu i za njih svakako UH nisu zli jel sprze iste.
Da se ne ponavljam sad ono sto sam davno jos rekao za Felpsa covek unosi do 10000 cal i svi znate kako izgleda, ali zamisli da taj isti covek po ceo dan sedi na kompu bez fizickih aktivnosti i da mu put do WC-a glavna aktivnost fizicka kazi mi na sta bi takav covek izgledao i kakvog bi zdravstvenog stanja bio da pored sve te neaktivnosti zdere 10000 cal dnevno.
Jel si video bar na tv lika od preko 300kg? Ja jesam i slusao sta je sve jeo i sta je radio tj. nije radio i za god. dana na sta se covek napravi to je strasno.
Sad razmisli da li su UH zli pogotovu prosti UH.
Pametnom dosta.

Smorili ste..

Kao sto postoje lose masti, tako postoje i losi UH = seceri, sto ne znaci da su UH stetni niti losi.

U svakom slucaju, meni je ovo odlicno resenje jer mogu da cedim sargarepu, cveklu, celer i slicno (koje i inace unosim kroz hranu, ali su sve manje-vise termicki obradjene). A i veliki plus je taj sto narandze cedi zajedno sa onim "belim" delom. Limun sa korom, jabuku sa kosticama itd. Jer su to i (naj)zdraviji delovi konkretnog voca...
A i pranje je stvarno lako. Ispere se sam aparat sa vodom u toku samog rada (sipa se cista voda kada se zavrsi sa cedjenjem), i onda se samo rasklopi i spere pod mlazom vode. Nema potrebe za trljanjem i drljanjem...
A ako ce se koristiti u toku dana vise puta, dovoljno je ostaviti vodu u samom aparatu i onda ga na kraju dana oprati. Jako zgodno i jednostavno...

Ali ako smem da kazem svoje misljenje o cedjenju sokova:
Skrenuo bih paznju na par vaznih stvari a to su apsorpcija i nutritivni sastav.

Voce - Voce je biljka namenila da ga zivotinja/covek pojede i time raseje seme. I zato nema losih biljnih hemikalija (sem sto je odredjeni diuretik) u sebi koje uticu na apsorbciju. Medjutim ima secer/fruktozu, koja je najgora forma secera. To nije neki problem, jer ne moze se puno uneti jeduci voce, ali postaje problem jer se cedjenjem dobija kolicina soka/secera, koji inace ne bismo mogli kolicinski da pojedemo jeduci direktno voce (zbog vlakana koje smo odstranili cedjenjem). Jer mozemo da popijemo puno soka/fruktoze bez problema. Samim tim unosimo veliku kolicinu fruktoze koja je jako losa. Sto se tice nutritivnog sastava, suprotno opsteprihvacenom shvatanju voce ne moze preterano da se pohvali sa sastavom vitamina i minerala.

Povrce - Kod povrca imamo jos goru situaciju. Npr povrce je za razliku od voca puno antinutrijenata. Antinutrijenti sprecavaju apsorbciju minerala i hranljivih materija. Na primer zbog istih, mi ne mozemo da jedemo ziv krompir, mahunarke, ili zito npr itd itd. Dobar deo povrca se mora termicki obraditi da bi uopste bili jestivi. Pri tome mogu neke hranjive materije da se izgube, ali ni povrce nije nista bolje od voca kad je u pitanju sastav vitamina i minerala. Cak i ta sargarepa koja kao ima Vitamin A ima losiju formu vitamina koji je neaktivan za razliku od onog iz zivotinjskih proizvoda.

Velike su zablude da je sirovo povrce bolje od onog termicki obradjenog (ne kuva se dzabe), kao sto je velika zabluda da je cedjeno voce ista bolje od zasecerenih sokova.

Odlican primer su spanac, koji je poznat da je bogat gvozdjem iako to uopste nije, a kada se na to doda da je apsorbcija nikakva (8x manja od zivotinjskih izvora) zbog antinutrijenata (oksalatne kiseline), onda je sve jasno.
Drugi primer je cvekla, sa kojom neki pokusavaju da lece deficit u gvozdju (?!), koja je prvo jako siromasna gvozdjem plus je apsrobcija nikakva jer je puna nitrita i oksalatne kiseline.

Treci primer (na dnu od sve hrane al moram da spomenem iako nije povrce) je zito, medju njima ovde jako hvaljene ovsene pahuljice. Puno fitinske kiseline koja drasticno unistava apsorbciju minerala (gvozdje, cink, magnezijum, kalcijum), a kod ovsenih cak i potapanje u vodu ne pomaze u neutralizaciji iste.

Fitinska kiselina je takodje prisutna u mahunarkama, raznim semenkama jos po kojem povrcu.
Takodje postoje goitrogene biljke, koje ubijaju apsorbciju joda, i koje se neutralisu (opet) termickom obradom.

Sem voca umereno, prakticno nista od biljaka ne vredi jesti sirovo, neke zbog katastrofalne apsorbcije a neke jer bi umrli ako bi jeli sirovo.

Itd itd, prakticno nema povrca koje nema neke antinutrijente, koje sprecavaju apsorbciju minerala, varenje i slicno.

Sve su to zavaravanja koje slusamo na tv-u od priucenih nutricionista ili jos gore ideoloski opredeljenih ishranom ljudi (vegUni), a samo malo kada udjes u pricu i proucis, otkrijes da sve vreme pokusavaju da ti prikazu nutritivno najsiromasniju hranu kao najzdraviju, a onu najbogatiju kao najnezdraviju. Iz kog razloga stvarno ne znam, i ne bih ulazio u to.

Bravo jos kad bi sad neki prihvatili to kao istinu ali nece oni ce i dalje ubedjivati i sebe i druge da je zdravo to sto oni misle da je zdravo a ne sto jeste....

Ono što ja pričam nema veze sa fizičkom aktivnošću. Odnos makronutrijenata ostaje isti vežbao ili ne vezbao samo se količina menja.
Ja sam prvih 6kg skinuo da nisam mrdnuo zadnjicu sa kauča, devojka 4kg. Nisam čak ni smanjivao UH. Kad je progres usporio tek onda sam ubacio trening i to 3 puta nedeljno. Kardio ubacio prvi put pre 2 nedelje.
Pobogu, većina žena kojoj sam pisao dijete uopšte ne vežba, unosi UH i mršavi.

Svako ko je probao video je da to odlično radi i da ni knjige ni studije ni praksa ne lažu.

Mene baš briga šta neko misli i što se mene tiče može da se hrani sunčevim zracima, ali na lupanje po stoti put da su UH loši i da su isto što i šećeri moram da reagujem.

Nazad
Vrh Dno