Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Meni stoji na none channel type i imam problema sa ostvarivanjem brzine od 50Mbps.U proseku je 35. Ne znam da li je to do podesavanja channel type-a?
To nije to do toga to utice na ping i stabilnost konekcije.

Zvanicno? Naravno da ne. Ako se dosta vas udruzi i zatrazi na toj lokaciji, verovatno, ovako.. samo uz vezu. Imaju tempo kojim se menjaju ploce i prebacuje na VDSL, nema tu puno mesta za pomeranje.

A oce li biti brze ako dobijem VDSL, posto sam zatrazio i to, i rekli su da moze. Ne znam kako to tacno funkcionise, zato mozda postavljam glupa pitanja. Znaci sada kada su vrsili merenja rekao sam oko 18 Mb, a da li ce to biti vise kada bude VDSL?

@enraged: navodno za Box pakete nemaju centrale profile na DSLAM-u koji nisu interleaved. Znači ako je tačno onda Box korisnik = interleaved path, sami parametri su nebitni.

Ne znam koliko je to tačno pogotovo za VDSL portove ali znam da ja definitivno nisam video ni jedan ADSL Box paket (koji uključuje i IPTV) a da nije korisnik bio na Interleaved path.
Isti podzemni kabl kao moj, ista bandera čak i malo kraći kabl nego kod mene kući što je bio do maja, ja na Fast (imao samo net 20/1) a preko u firmi Box4 na Interleaved.
Sad opet imam samo net 50/2 i na Fast sam.

Pisao sam o tome nemaju profile za sve na fast.
Za 50/2 imaju fast na 54Mbit dakle moze za super box da bude na fast ali ako zelis da imas do 54 ako zelis vise(sto je moj slucaj) to vec nemaju.
Pisao sam o tome meni prijatelj dao nalog tehnicarima da stave 66 sto su oni i uradili.

Pa u vise stvari, lose podesavanje(malo verovatno), nekvalitetna parica, velika duzina parice, neki problem sa kablovima....

Pogledaj par strana unazad ss sa parametrima parice,pa mi reci kako ti izgleda.

S obzirom na setovanu brzinu ovo je garant SuperBox/Megabox. E sad, uzmi sledeću "informaciju" sa rezervom jer ukoliko me sećanje dobro služi tvrdnju je napisao @enraged: navodno za Box pakete nemaju centrale profile na DSLAM-u koji nisu interleaved. Znači ako je tačno onda Box korisnik = interleaved path, sami parametri su nebitni.

Ne znam koliko je to tačno pogotovo za VDSL portove ali znam da ja definitivno nisam video ni jedan ADSL Box paket (koji uključuje i IPTV) a da nije korisnik bio na Interleaved path.
Isti podzemni kabl kao moj, ista bandera čak i malo kraći kabl nego kod mene kući što je bio do maja, ja na Fast (imao samo net 20/1) a preko u firmi Box4 na Interleaved.
Sad opet imam samo net 50/2 i na Fast sam.

Da, ovo je superbox. Kod komsije je isto superbox ali je namesteno na Fast.

Kao sto sam rekao naravno na super boxu moze fast ali samo ako je do 54 namesteno preko toga nema.

A oce li biti brze ako dobijem VDSL, posto sam zatrazio i to, i rekli su da moze. Ne znam kako to tacno funkcionise, zato mozda postavljam glupa pitanja. Znaci sada kada su vrsili merenja rekao sam oko 18 Mb, a da li ce to biti vise kada bude VDSL?
Cudno je da mozes VDSL, ako je na ADSLu 18 max. Ako mozes VDSL, predji, barem za probu (cudno je i da ti nisu ponudili sami vec, tj. pozvali ako imas uslova, makar za 20/2, ne mora i 50/2).
U sustini, VDSL modem moze i na ADSL centrali da radi, pa i da zamenis za VDSL modem, a ne mozes VDSL (nesto zeznuli pri proveri :D), neces morati opet da vracas modem, vec samo vrate na ADSL signal.

Probaj, ako mozes VDSL, sigurno ce bolje raditi.
Jedino razlog da ostanes na ADSLu je onda ako imas HG532e ruter/modem, od njega bolji WiFi nema bez skupog WiFi rutera :d

Meni stoji na none channel type i imam problema sa ostvarivanjem brzine od 50Mbps.U proseku je 35. Ne znam da li je to do podesavanja channel type-a?
Na LAN portu ili WiFI?

I na jednom i na drugom.

I na jednom i na drugom.

Zovi i zali se onda, verovatno su nesto lose podesili, i meni se jednom to desilo, pa su izmenili neki profil u centrali i odmah LAN radi na 50. (nazalost WiFi ni tada zbog zagusenja nije prelazio ~30)

Rekao sam ti u nekoj od tema, broj korisnika koji moze dobiti 50/2 je bio otprilike slican broju korisnika kablovskog neta u Srbiji, a ako su nastavili radove, mozda je vec i veci.
Moj primer te demantuje, ne samo moj, cela ova zgrada ne može da dobije 50/2 kod MTS, a kod SBB može i veću brzinu. Nije to samo ova zgrada, tu je dosta okolnih zgrada dok se ne priđe na 250m do centrale. To je velik broj ljudi koji ne mogu da dobiju vdsl. Ostale statistike me ne zanimaju, mene zanima koji opeater nudi najbolje/najviše za moj novac u ovom trenutku.

Net je 1RSD. >95% potentijalnih korisnika fixnog vec ima Telekom fixni. Mozes sebe da mazes i lazes koliko hoces, navlakusa nije nesto za sta skoro svi vec imaju preduslove, i nemaju dodatnih troskova.
Ne, ne lažem sebe, ti možeš samo sebe da obmanjuješ, ja znam bolje od tebe šta je meni potrebno, ne želim da bacam pare. Nemam fix, ne želim ga. Zašto bih plaćao harač za nešto što ne koristim? Nemam ni jedan valjan argument za bacanje 660din MTS.

Itekako je povoljno, nepotrebno placam 1136RSD za TV koji cela moja porodica nije pogledala godinama, a ja nekih 10 godina barem. Koji je to tek bezobrazni harac, i mora da se uvede!
Hoćeš da kažeš da niko u tvoj porodici ne gleda TV kanale? Godinama ništa niste pogledali? Ok. Ti nemoj TV kanale da uzimaš, uzmi samo net, ja ne mogu samo net.
Već sam napisao da ne gledam TV kanale, ali uzimam jer ima ko gleda kod mene u kući.

A tek da vidis mene koliko bi SBB drao... Telekom me kostao 1200 za 20/2 prosli mesec, ovaj ce biti 1550 za 100/2 (pricam sa fixnim). I to bez ugovorne obaveze! Pa ja za to ne mogu ni 10/2 dobiti kod SBBa, u stvari ja nijedan net ne mogu dobiti kod SBBa za tu cenu! Haraclije!

Ne znam koje su ti ovo cene, na MTS sajtu nema, pišu druge cifre, kako vi to računate... kao da vam je fix gratis, kao da imate popuste na popust...
Lepo sam napisao ovde koliko realno košta 50/2Mbps:
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?293462-Telekom-Srbija-VDSL&p=4472783&viewfull=1#post4472783
Fix nije gratis, mora da se stavi u računicu, kao što će MTS isti da stavi na račun da se plati. Prema tome, prvih 5 meseci nema ništa za 1 din kao u njihovoj reklami, već taj internet prvih 5 meseci košta 660din. Preostalih 19 meseci košta 1800din + 660din = 2460din.

Kraj o tome da na MTS ima 50/2 za 1400din. Nema. 5 meseci * 660din, plus 19 meseci * 2460.
Vi slobodno slikajte račun kada vam stigne na 1400din da me demantujete, ja ću priznati grešku.

Ma alfaunits mts bot demantuje i sam sebe cim krene da se frlja s podacima i poziva na RATEL. Eno samo SBB ima 800.000 korisnika (od toga oko 200.000 koristi i internet) gde prakticno svi mogu da imaju 50/3 a Telekom 2.856.000 gde (po recima strucnih ljudi iz samog Telekoma) to ne moze ni 10% tj. 285.000 (jos ako su mislili na 10% postojecih korisnika onda je ta cifra jos daleko manja i iznosi 60-70.000)! Mozda jednog dana budu i mogli (kad unaprede centrale i ostalu opremu) ali sad i za nekoliko meseci-godinu nema sanse! A i tad kad stignu to je plafon i morace optiku ili katanac na vrata! Pa Telenor je pre par godina hteo da udje u fiksnu i internet pa su odustali,shvatili da im je jeftinije da cekaju 4 i 5G pa onda da daju internet a fiksni ce do tada ionako izumreti!

Poslednja izmena:
Nadam se da nije problem sto pisem u ovoj temi, ali vezano je za telekom i njihov net. Uglavnom, ugasih danas produzni kad sam pomerao pc i kad sam opet upalio, modem samo trepce na power lampici, nikako da se pokrene do kraja. Odnesem kod drugara, prikacim na njegove kablove, ono radi kako treba. Izgleda mi je otisao adapter. Pokusao sam neki drugi, ali iako lampica konstantno gori a ne trepce, nista drugo nece da se upali. Da li je pametno kupovati u radnji adapter, ili najbolje da se obratim telekomu? I da li mogu da mi zamene samo adapter ili ima neka procedura? Hvala

Mogu da zamene samo adapter,dodje tehnicar i zameni ali mozes se nacekati od par dana do par nedelja. Ako imas neki drugi slicne voltaze i amperaze,zameni sam.

Moj primer te demantuje, ne samo moj, cela ova zgrada ne može da dobije 50/2 kod MTS, a kod SBB može i veću brzinu. Nije to samo ova zgrada, tu je dosta okolnih zgrada dok se ne priđe na 250m do centrale. To je velik broj ljudi koji ne mogu da dobiju vdsl. Ostale statistike me ne zanimaju, mene zanima koji opeater nudi najbolje/najviše za moj novac u ovom trenutku.
Taj primer nije ni 1% korisnika. Mi pricamo o 400.000 korisnika kablovskog interneta. Ti i ne znas ni 1% potncijalnih korisnika, jer to nije 4000 ljudi, vec 4000 domacinstava/prikljucaka.
Ne demantuje to mene nista. Ja ti ne mogu dokazati brojku koju sam pomenuo, jer nema javno dostupnih informacija, ali ne uzimaj svoje iskustvo kao reper. To ne cini ni 1% Srbije, niti cini ceo tvoj kraj. Ne mozete tako razmisljati ljudi ;) Po takvom razmisljanju, ja mogu reci da cela Srbija zuji od novca, ne radi nista, samo izlaze u kafice, shoppuje po skupim centrima, jer ja samo takve stvari i vidim okolo. To je razlika izmedju onoga sto se vidi i onoga sto jeste.

Ne, ne lažem sebe, ti možeš samo sebe da obmanjuješ, ja znam bolje od tebe šta je meni potrebno, ne želim da bacam pare. Nemam fix, ne želim ga. Zašto bih plaćao harač za nešto što ne koristim? Nemam ni jedan valjan argument za bacanje 660din MTS.
Opet - i ja ne zelim fixni, i rado bih da ne placam to, a da ostane net po istoj ceni.
Ali to nije tema ovde - ti tvrdis da je vecini fixni nepotreban i da je dodatni trosak. Medjutim, broj korisnika fixne telefonije od 2.85 miliona, naspram 750.000 ADSL korisnika samo kaze skroz drugaccije. A to je da veeeeelikoj vecini fixni uopste nije dodatni trosak.

Hoćeš da kažeš da niko u tvoj porodici ne gleda TV kanale? Godinama ništa niste pogledali? Ok. Ti nemoj TV kanale da uzimaš, uzmi samo net, ja ne mogu samo net.
Pa ne mogu uzeti samo net :D Ne daju hohstapleri halapljivi! Mora da se placa vise samo za KTV nego za koliko ja mogu i net i fixni da dobijem kod TSa ;)

Već sam napisao da ne gledam TV kanale, ali uzimam jer ima ko gleda kod mene u kući.
A sto to mene briga, kad tebe ne briga za fixni?:) I sta to briga preko 2 miliona korisnika koji imaju fixni, a nemaju TV? (tj. imaju freeview antenu, sto im je dovoljno, jer ne treba im vise od nasih osnovnih kanala, koji su besplatni?)
Nikoga ovde ne zanima tvoja potreba, sem ako ne trazis savet za net. Ako vec pricamo sta treba/ne, mozemo samo onda o vecini korisnika da pricamo. Znaci, ili se odluci da necemo pricati o tebi, pa ne moze ne treba fixni, treba TV, ili da ne gubimo vreme, jer ako gledas sta tebi treba i isplati se, tu nema rasprave.
Vecina IMA fixni, vecina NEMA KTV, ogromnoj vecini, skoro svima, fixni nije dodatni trosak da bi dobili xDSL. Prihvati, to su suve brojke.

Ne znam koje su ti ovo cene, na MTS sajtu nema, pišu druge cifre, kako vi to računate... kao da vam je fix gratis, kao da imate popuste na popust...
Popust za OSI, 50% od cene na sve usluge, nema UO.
Sta sad? A znas koliko njih inace ovo moze u Srbiji dobiti? Preko pola miliona korisnika. Kod SBBa ne moze niko (nema 50%, ima samo popust na KTV, pod nekoliko uslova i papirologije)

Lepo sam napisao ovde koliko realno košta 50/2Mbps:
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?293462-Telekom-Srbija-VDSL&p=4472783&viewfull=1#post4472783
Fix nije gratis, mora da se stavi u računicu
Demantuje je javno dostupan broj korisnika fixne telefonije, od 2.85 miliona, sto je skoro svaki moguci korisnik u Srbiji. Dakle, skoro nikome nije dodatni trosak ako hoce da uzme xDSL, jer vec placa fixni.
Ako zelis dalje da tupis o fixnom, go for it, vidi koliko ce te ljudi tretirati dalje, kad se vidi da te brojke skroz demantuju (a ovo ne samo da su javne i zvanicne brojke, vec su i prihvacene cinjenice, jer skoro svako ima fixni i dalje).

Kraj o tome da na MTS ima 50/2 za 1400din. Nema. 5 meseci * 660din, plus 19 meseci * 2460.
Ajde da te skroz cak demtantujem... preko pola miliona korisnika u Srbiji ima mogucnost da dobije 50/2 + fixni za 1200-1300 pocev od 1. decembra, preko popusta za OSI.

Vi slobodno slikajte račun kada vam stigne na 1400din da me demantujete, ja ću priznati grešku.
Kada meni dodje racun za 100/2 za 1500-1600 (ne znam tacno, ali nije vise od 100 din razlika), placas lososa na zaru, u znak izvinjenja?
Ne mogu za 50/2, mrzi me da smanjujem brzinu da bi tebi za 1400 racun zadovoljio, ali prihvatices racun od 1500-1600 za 100/2 SA FIXNIM, umesto toga, moze?
Ili za prethodna tri meseca 20/2 sa fixnim za 1300? (mada na racunu pise 1200, ali neces zameriti sto jos 100 dinara manje placam zbog eRacun popusta, valjda?)

Poslednja izmena:
A i tad kad stignu to je plafon i morace optiku ili katanac na vrata!

Aj samo pojasni zasto ce morati optiku ili katanac na vrata, ja bih bas rekao da ce drugi to morati mts, jok.
Aj cekam tvoj odgovor i znam koji ce biti a onda cu ti odgovoriti sa onim sto ne znas a zato i pises to :)
Jedva cekam tvoj odgovor....

Jeste,moze bakar i 1Gbps ali ne ovaj Telekomov bakar kome smeta i osrednja kisa. U svim zemljama gde je taj kvalitet postojece infrastrukture ide se na optiku.

Poslednja izmena:
Gde da se prijavim da budem tester vektoringa kod mts-a ? Kapiram da ce uskoro krenuti testovi, pa zasto da ne budem tester, internet mi ne sluzi za posao pa i poneki problemcic da bude nece da me pogodi nesto specijalno. A voleo bih da probam brzine preko 100 Mb/s, naravno. :)

@calexx: Pa ti koliko se sećam od septembra odlaziš sa SBB-a na Exe-Net šta bi sad odjednom interesovanja za isturene stepene? :D
Отишао сам ја са СББ-а и сада тражим најјефтинију комбинацију. Мораћу да погледам све варијанте пошто сам без прихода и не могу много да се трошим за интернет. Exe-Net јесте најбоља понуда али би пакет који сам планирао (70/7 са дигиталном телевизијом) био око 2к6, могућа варијанта је чист интернет за 1.490 (FTTH 35/3) а сада добро изгледа и Net50 јер са акцијом изађе и мање а што је најбоље, не плаћа се првих 5 месеци па имам времена да покушам да решим питање прихода. Практично би трошак био 1к5 а телевизију не гледам па и DVB-T2 може да ми заврши посао.
Једини проблем је ИСДН па би ту требало да се размисли. Зато ме и интересују истурени степени јер без њих ништа од тог пакета.
Ne nego SBB kosta 2616 mesecno!
Ја сам рачунао месечну цену за интернет пакет 50/3 плус одржавање, одакле теби 2616?
Једино ако сам неписмен а нико да наведе где је прочитао да стотка иде са 5 месеци фрај коришћења. Линк?

. Ја сам рачунао месечну цену за интернет пакет 50/3 плус одржавање,
Cena je 3380din, nema drugih dodataka...
Једино ако сам неписмен а нико да наведе где је прочитао да стотка иде са 5 месеци фрај коришћења. Линк?
Ja sam drugi... Lepo napisano samo za 50, 20 i 10 koliko vidim :)

"*Pogodnost traje do 31. decembra 2015. godine i važi uz ugovornu obavezu na 24 meseca za pakete Net 10, Net 20 i Net 50."

Poslednja izmena:
Прва три месеца гратис је за баш баш нове кориснике док је мтс попуст за сваки нови уговор. Ок, може да се рачуна једном али је опет нет50 са око 2.083 повољнији. ;) Само интернет уз обавезан харач. Рачуницу за комплет пакете сам писао.

Jeste,moze bakar i 1Gbps ali ne ovaj Telekomov bakar kome smeta i osrednja kisa. U svim zemljama gde je taj kvalitet postojece infrastrukture ide se na optiku.
Nije 1 vec 10 za sada. I najveca fora je u HW-eru i vectoringu i bondingu koje mts ne primenjuje jos uvek tako da kad bi bilo kinte bilo bi mnogo vecih brzina. Kakva crna optika.

Predhodni tvoji komentari iz gornjeg odgovora nemaju smisla, stvarno me ne zanimaju cifre, ratel, globalno poređenje, koliko ko ima pretplatnika.
Zanima me šta u ovom trenutku mogu da dobijem za svoj novac.
Ne, Fix mi i dalje nije potreban, bez obriza na neke ratel brojke i procnte. Zaista ne vidim valjan argument da ga imam, mogao si da napišeš nešto konkretno i korisno, a ne neke procente.

Ajde da te skroz cak demtantujem... preko pola miliona korisnika u Srbiji ima mogucnost da dobije 50/2 + fixni za 1200-1300 pocev od 1. decembra, preko popusta za OSI.
Da, MTS ima centralu na svakih 250m po celoj Srbiji, kada toliko ljudi može da ga ima, tako ispada.
Ima li neko u Žarkovu da ima 50/2? Daj da se javi neko.
Šta je popust za OSI?

Kada meni dodje racun za 100/2 za 1500-1600 (ne znam tacno, ali nije vise od 100 din razlika), placas lososa na zaru, u znak izvinjenja?
Ne mogu za 50/2, mrzi me da smanjujem brzinu da bi tebi za 1400 racun zadovoljio, ali prihvatices racun od 1500-1600 za 100/2 SA FIXNIM, umesto toga, moze?
Ili za prethodna tri meseca 20/2 sa fixnim za 1300? (mada na racunu pise 1200, ali neces zameriti sto jos 100 dinara manje placam zbog eRacun popusta, valjda?)
Evo javno ću da da izjavim za lososa na žaru, pristajem. Samo za početak daj link ka MTS sajtu da sve to vidim, gde su te cene koje pominjete? Nemoj neke procente i link ka ratelu, nemoj, daj link ka MTS sajtu gde su te cifre koje pominješ. Hvala
I nemoj da je neka fora sa ovim OSI, ne znam šta je to, niti se to pominje u ovih 5 meseci po 1 dinar.

@calexx Teško je direktno uporediti cene; ne može direktno da se poredi Sbb trio sa mts fiksi i vdsl, bez Tv-a. Ponude su im takve, da svako mora da napravi svoju kalkulaciju šta mu više znači, pa da po tome odluči.

Poslednja izmena:
Nije 1 vec 10 za sada. I najveca fora je u HW-eru i vectoringu i bondingu koje mts ne primenjuje jos uvek tako da kad bi bilo kinte bilo bi mnogo vecih brzina. Kakva crna optika.
Bez optike valjda ne moze vise od 100Mbps a uz optiku (FTTC) je maksimum 1 a ne 10! A 10Gbps je maksimum za HFC,bar se tako pricalo prosle godine.

Evo sad citam da su postigli i 10Gbps https://recombu.com/digital/article/10gbps-over-30-metres-of-copper-you-might-as-well-build-fttp.

Poslednja izmena:
Naravno da moze, dlucajno se u sve razumem prijatelji su mi u top menadzmentu mtsa pa i jos neke stvari znam.
Dakle sve sto sam nabrojao i 10Gbit.

Vrh Dno