Šta je novo?

Pravopis - podsetnik - sve na jednom mestu..

Изузетно занимљив текст. Вероватно ће ти то проћи на неком Бугарском форуму, Руском, а можда и на Кинеском. Иди тамо и реци им да није у реду да форсирају своја писма јер има и Корејанаца на тим форумима, Бурманаца и сл. Хах, свашта. Можда на енглеском да кренемо да пишемо сви због тих странаца шта кажеш на то? Вероватно и у Словенији и Македонији на њиховим форумима пишу ћирилицом и користе српске речи и изразе како би их ми одавде разумели. :)

Ма теби нико не би смео да замери јер се и превише трудиш око писања да нека правописна грешка може да се занемари. Проблем су они који су учили српски или им је бар то матерњи језик.

Superiska, sad imam izgovor. Ja sam prvo naucio srpskohrvatski, znas onaj jezik cije pismo je osisana internet latinica :p

I još jedna stvar, nemojte na SRPSKOM forumu koji ima u nazivu BENCHMARK da filozofirate o srpskom jeziku i gramatici , pisajući postove na latinici, i to ošišanoj , pri to koristeći sininime i izraze "od preko" . Da ne nabrajam dalje, mislim LICEMERNO JE !

Sto ne rece da je forum srpski, ja sve ove godine mislio da je privatni. Treba iscimati nase predstavnike da formiraju telo ili anketni odbor koji ce donositi odluke u najboljem interesu ovog, srpskog foruma.

Treba da svratim do SK foruma (nisam odavno), da ih pitam da li je doslo do nekih promena i kod njih. Mozda akronim SK ne znaci ono sto sam ja mislio da znaci. Mozda je to Srpski Kompjuter?

Kompjuter nije dovoljno srpska rec, srpskija je racunar, tako da ne treba ici u to leglo antisrBstva.

Sto ne rece da je forum srpski, ja sve ove godine mislio da je privatni. Treba iscimati nase predstavnike da formiraju telo ili anketni odbor koji ce donositi odluke u najboljem interesu ovog, srpskog foruma.

Treba da svratim do SK foruma (nisam odavno), da ih pitam da li je doslo do nekih promena i kod njih. Mozda akronim SK ne znaci ono sto sam ja mislio da znaci. Mozda je to Srpski Kompjuter?

Ja sam isto to mislio i onda se pojave likovi koji objašnjavaju drugima , za njihovo dobro, da se ne izražavaju dobro (pardon, izražavaju se nepravilno i to im bode oči) po milion puta, i ako ih ti isti ignorišu i ne žele da promene navike i lepo im to stave do znanja ! Al ne leži vraže, to nije dovoljno dok se limača ne zapali.
Mislim.....u srbiji zemlji.....mak na konac....kompleksi...srBstvo....

Nije mi jasno sta se bunite,Bench je zlato...

Citat sa foruma na kojem visim,Encarta bi izvrsio pokusaj samoubistva iz zasede:

"Da ga sredim za svaki dan,malo za tuning stajling,sad gledam u oglase ima jedan plavi eskort 2/3v 1.4 tng,nije los,ali u sieru komocija.
Gledao sam u skorpiona ima centralna konzola plastika gde je rucica menjaca i rucna kocnica,tu je ujedno i naslon za ruku,a i skorpion ima dobra sedista,a nemogu da to nadjem,da napakujem moju baraku.
Malopre video odeljak,ljudi dali telefone otpada raznih,ima da se odcepim od zvanja,dobro je to.
Ima u Bor Dragan ford cikica radi fordove,nego skup,zaradjuje covek za leba.
Brate od kad znam za sebe ja stalno opravljam nesto,ocu da ulozim,da skockam jer ode mi zdravlje,stalno nosim krutu vezu za slepanje,a i nemam servo bicepse.
Imam poznanika u Nis Pejic Rade radi u kapedom,moj komsija,covek vozio sierru trilion godina i dobro ga sluzila,znam kad sam kao klinac gledao sarzer za kasete u gepek,bauk za mene."

"Sad nema veze to,ali ljudi nemaju osecaj za neznost,sve sperovane usijane glave,sa zavareni mehanizmi i sae 30 sto neki sipaju u diff na e30 kocku,da sam ja bio admin sam bi sebe banovao,ali mnogo sam naucio,upoznao kvalitetne ljude,sa tog foruma sam poslat na ucenje o komparatorima."

Ja ga skoro nista nisam razumeo,kao ni vecina clanova foruma :)

Poslednja izmena:
Ja sam isto to mislio i onda se pojave likovi koji objašnjavaju drugima , za njihovo dobro, da se ne izražavaju dobro (pardon, izražavaju se nepravilno i to im bode oči) po milion puta, i ako ih ti isti ignorišu i ne žele da promene navike i lepo im to stave do znanja ! Al ne leži vraže, to nije dovoljno dok se limača ne zapali.
Mislim.....u srbiji zemlji.....mak na konac....kompleksi...srBstvo....
Kao što već rekoh, ako on (zeljko) ili bilo ko drugi, ima prava da namerno piše nepravilno, svi ostali imaju pravo da mu skrenu pažnju, da odgovore. Svi ostali imaju pravi da krše pravila jer ih i on krši, i time se ponosi.

Ne bi bilo problema sa zeljkom da on prizna, pokuša da se promeni.....ali ne, zeljko propagira i pravda svoje pravo da piše tako kako piše. E to već ne može. Pada u oči i izaziva reakcije kakve je izazvao.
Lično mislim da je on najobičnija trolčina i da sve to radi iz zabave. Mislim tako zato što bi svako, i najveći imbecil, posle toliko skretanja pažnje naučio da tih nekoliko reči piše odvojeno ili spojeno. Željko sve namerno piše kontra jer je trolčina.

Poslednja izmena:
Kao što već rekoh, ako on (zeljko) ili bilo ko drugi, ima prava da namerno piše nepravilno, svi ostali imaju pravo da mu skrenu pažnju, da odgovore. Svi ostali imaju pravi da krše pravila jer ih i on krši, i time se ponosi.

Ne bi bilo problema sa zeljkom da on prizna, pokuša da se promeni.....ali ne, zeljko propagira i pravda svoje pravo da piše tako kako piše. E to već ne može. Pada u oči i izaziva reakcije kakve je izazvao.
Lično mislim da je on najobičnija trolčina i da sve to radi iz zabave. Mislim tako zato što bi svako, i najveći imbecil, posle toliko skretanja pažnje naučio da tih nekoliko reči piše odvojeno ili spojeno. Željko sve namerno piše kontra jer je trolčina.

Ti si stvarno jako pokvaren covek, jos lazes... nigde ja nisam rekao da pisem namerno, vec sa navika od 20 godina ne moze izmenuti tako sto ce mi neko reci da je to pogresno...
Predlozio sam vam da napisete plugin za srpski pravopis za forum, kazete da nije potrebno, naravno da nije potrebno jer kako bi se neki od vas izivljavali i izigravali bogove, pogotovo kad se na vecinu topika svadjate sa NULA argumenata i jedini napad vam je pravopis!

Poslednja izmena:
Ja sam pokvaren čovek zato što mojim rečima utičem na pojedinca? [emoji2]
Šta si ti onda? Ti koji svojim trolovanjem i svesnim nepravilnim pisanjem utičeš na desetine mladih ljudi da usvoje pogrešan model ponašanja na forumu.

Namera kod tebe postoji, to je jasno svakom normalnom ko čita tvoje postove. Nije neophodno da to jasno i nedvosmisleno izjaviš koristeći baš tu reč. [emoji6]

Poslednja izmena:
Pokvaren si ko covek sto jer me pratis po temama i trolujes svaku moju izjavu gde zapazis i najmanju pravopisnu gresku, pogotovo sto me zbog pravopisa klasifikujes kao prostaka, samo neznam koju ja to nameru imam, verovatno je smak sveta kad napisem "nemoze"
A za mlade ako ih ja kvarim a ne porozna srBska okolina u medijima i na svakom koraku, onda stvarno, pogotovo sto na ovom forumu ne dolaze bas deca koja nisu prosla ceo pravopis u skoli

Evo i na ovoj temi konstanto me prozivas (sa neistinama) vec tri posta iako se ne javljam, sam valjda znas sta ti je cilj

Poslednja izmena:
smiritese

Smiritese je vrh izraz, kao i svi izrazi koji metju (meču/meću/metnu pa i zametnu) anglikansko slovo w umesto hrvatskog slova v. Da je Vuk Obradović Daničić danas živ on bi to sakupljao i modernizovao jezik srpski. Sigurno ne bi pitao manjinu kako treba da izgleda pismo kojim komunicira većina. Ti opskurni sajtovi koji se bave srbskim pravopisom bi bili zanemareni kao i gospoda prdonje akademici (ako ih ima među živima). Jer je Vuk bio tako hardkor, pre nego što je to postalo kul.

5ubim i ja was :)

"Smiritese" potice od naseg cenjenog kolege Atonija koji je,cini mi se,prvi put uveo u opticaj tu famoznu izjavu u svojoj temi:

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?361341-HALL-OF-FAME-Biostar-ploca

Tako da je to bila zaebancija sa moje strane,ne treba ozbiljno sVatati i to u svrhe skretanja sa agresivnog razvoja dogadjaja izmedju ova dva petlica sto se kljucaju stalno...

Ilion,sa kilometra mirise da organski ne varis naseg nam Zeljka... bar se doFati nekog konkretnog,opipljivog "dokaza" a ne da li pise spojeno ili odvojeno... mosh misliti...

Ali da Zeljko (eeej,Zeljko covece) utice na omladinu svojim pisanjem po Bench forumu... tu si prevazisao samog sebe... :D

Poslednja izmena:
Superiska, sad imam izgovor. Ja sam prvo naucio srpskohrvatski, znas onaj jezik cije pismo je osisana internet latinica :p
Могуће, када сам ја учио, од рачунара је постојала само рачунаљка а ми смо писали сва слова како се изговарају ... и оно друго Вуково правило. ;) Ако неко пише осисано, онда ваљда то тако и чита а претпостављам да и у званичним документима а нарочито када нешто пише оловком такође користи сисана слова.

Јесте био проблем у досу, али су тада ову напредну технологију користили другачији људи па су многи сматрали решење овог проблема као прави изазов. Зато је и постојало десетак распореда. А онда је дошао windows 3.1CE (ту сам први пут видео комплет подршку за писање нашим словима у оба писма) и од тада мислим да они који не користе исправна слова или не знају да подесе или су лењи ... мада сада неки нови клинци користе w уместо v или 5 уместо lj што већ доводи до тога да не знам како да то схватим. Можда то неће дуго да траје, можда и они временом науче да пишу.

Tako da je to bila zaebancija sa moje strane,ne treba ozbiljno sVatati i to u svrhe skretanja sa agresivnog razvoja dogadjaja izmedju ova dva petlica sto se kljucaju stalno...

Ilion,sa kilometra mirise da organski ne varis naseg nam Zeljka... bar se doFati nekog konkretnog,opipljivog "dokaza" a ne da li pise spojeno ili odvojeno... mosh misliti...

Ali da Zeljko (eeej,Zeljko covece) utice na omladinu svojim pisanjem po Bench forumu... tu si prevazisao samog sebe... :D

Nije poenta u Ilion vs zeljko razvoju situacije.

Nemam ništa lično protiv njega. Protiv sam njegovog načina pisanja i nebrojeno puta izraženih pogrešnih uverenja.

Tačno je da je njegovo pisanje kod mene povremeno razvijalo netoleranciju i gnušanje na ličnom nivou ali je ipak problem mnogo veći od toga.

Nisam zaista toliko zainteresovan za temu da bih se sa njim, ili bilo kojim drugim članom upuštao u kilometarske prepiske, i jurio njegove propuste u mesecima iza nas.

Verovali ili ne, najveći motiv mog uključivanja u prepisku, je pokušaj da utičem na dešavanja u našem društvu, a koje je zastranilo više nego ikada.

Kao neko ko živi preko, ti bi najbolje trebao da razumeš važnost tog ličnog mikro doprinosa svakog pojedinca na opšte stanje društva. Tj. kako se ponaša prosečni gradjanin Švajcarske i kako se to oslikava na njegovu državu (npr. bezbednost, uredjenje, poštovanje prava drugih i propisa)
Takodje, najveći deo života si proveo u Srbiji pa bi trebalo da znaš kako se ponašanje pojedinaca kod nas oslikava na opšte jadno stanje našeg društva.

Poslednja izmena:
Verovao ili ne,ponasanje pojedinca "preko" je regulisano preciznim i strogim zakonima i strogo sprovodjenje i pridrzavanje istih,bez izuzetaka...
Menjati coveka kojeg licno ne poznajes preko net foruma izaziva samo negativne reakcije kod svih,ne samo kod doticnog...
Da ne pricamo o ome da je promena navika kod ljudi od 30+ godina,pogotovo preko foruma nemoguca misija...

Ti si u pravu i podrzavam te,ali trosis energiju i vreme na pogresnom mestu jer greske treba ispravljati u korenu problema,ovde vidis samo posledice...

Постоје и новији проблеми од бежања са часова граматике или правописа пре 30+ година, то су новокомпонована коришћења разних слова где још и разумем w уместо v (било корисно док су се поруке куцале на физичкој тастатури старих мобилних телефона) али 5 и љ и слично ми је смешно.

Док спајање и раздвајање одречних комбинација може да се коментарише у оваквој теми, где спада писање типа ... хвали ми 20€ за нови монитор (рецимо) јер то и није правопис?

Тема иначе није ситничарење на техничком форуму јер се не бави ситним грешкама које промакну, а има их у скоро свакој поруци, него неким основним детаљима које би ђаци морали да знају пре него и пођу у школу.

И немојте да убацујете јужну пругу у ову причу, можда многи користе погрешне падеже (што често уме да буде прецизније и корисније од исправних) и другачији изговор али не ћу и немогу нису никако везани за овај регион.

... Ако неко пише осисано, онда ваљда то тако и чита а претпостављам да и у званичним документима а нарочито када нешто пише оловком такође користи сисана слова.

:)

(Have no) IDEA!

Došao lanac supermarketa u BG (SRB?), ima ga na svakom ćošku, a i dalje ne znamo kako se izgovara naziv. Da li je strana reč? Ako da, da li je to "idea" /aɪˈdiə/ gde bi nam anglicista pokazao kako se transkribuje? Ili je kovanica (neulogizam)? Menja li se po padežima?

Kako vam zvuči "Kod Idee uvek više?", "u Idei sam pazario..."? U duhu jezika? :sceptic:

Evo reklame za (srpsku) Ideu (Ideju, Idea-u, šta god) u kojoj Emilija sasvim jasno kaže IdeJa. I onda je lakše: u Ideji, kod Ideje. Da bi se reklamni spot završio opet sa Idea:

Evo još jednog linka:

Kako se piše?
ideja ili idea
Piše se ideja.

Sa završetkom -eja prilagođene su strane reči: epopeja, orhideja, turneja, Gvineja, Koreja. J ostaje u svim padežima jednine i množine: ideja-ideje-ideji-ideju-idejom-ideji i ideje-ideja-idejama-ideje-ideje-idejama-idejama. J imamo i u izvedenim rečima: idejica, idejni, idejno.

Da li je još neko primetio da su svi mediji od pre par nedelja naglo počeli da koriste "spasava", umesto "spašava"

Dovoljno sam mator da sam ispratio već jedan prelaz u obrnutom smeru početkom devedesetih.

Tada sam se relativno brzo navikao, sada mi užasno para uši (i oči kada je titl u pitanju).

Zna li neko o čemu se radi?

O spasavanju :)

Nisam primetio ovo konkretno, valjda sam oguglao na polupismene "novinare" i C/P tekstove.

Meni više bode kontrast koji se javlja kod pojedinih tehnički potkovanih članova foruma, ne mogu da tražim preko TT ali danas sam baš pročitao jedan takav post, koristan a nepismen

Da li je još neko primetio da su svi mediji od pre par nedelja naglo počeli da koriste "spasava", umesto "spašava"

Dovoljno sam mator da sam ispratio već jedan prelaz u obrnutom smeru početkom devedesetih.

Tada sam se relativno brzo navikao, sada mi užasno para uši (i oči kada je titl u pitanju).

Zna li neko o čemu se radi?
Правилно је и једно и друго, тако је то у нашем језику...
Лично користим израз "спашава"...

Da, ali što odjednom svi navališe na spasava kada je do juče i unazad 25 godina bio mainstream spašava?

Не пратим вести, па нисам ништа приметио, али као и све остало, неко је то тако написао и онда су и остали почели...

Možda sada primeti još neko. Ne pamtim u poslednjih nekoliko nedelja da je neko rekao spašava. Napisah ovo u temi kada je na b92 u titlu za neki Blade xx nastavak prevedeno "spasava". [emoji2]

Uh, ima dosta tih fiks ideja u medijima, kada forsiraju neki pojam.
Mene baš iritira bukvalan prevod sa engleskog "earlier today", koji uopšte nije u duhu našeg jezika. Nama je dovoljno da kažemo "danas", nije potreban nikakav dodatak "ranije danas" koji se očigledno koristi zbog lošeg razumevanja. Isto tako, "Novak Đoković, plasirao se.." je baš rogobatno. Mnogo prirodnije je "Novak Đoković se plasirao..".
Ima još primera kada se naš jezik prilagođava nekim bukvalnim prevodima sa engleskog, pre svega zbog lošeg razumevanja onoga ko koristi takve pojmove.

Nazad
Vrh Dno