Šta je novo?

Graficka

nenad88

Cenjen
Učlanjen(a)
13.01.2014
Poena
169
Sta je sada bestbuy, vredi li uzimati starije 7950 7970 r9280 r9280x ili neke od novijih. Ne pratim bas ove nove 380 i r7 360 kakve su one. Sta se isplati uzimati od nvidie i gde su pozicionirane 950, 960? Imam toxic 270x.

za starca kupi prvo xeona e5440, koji košta 20ak evra.
http://www.aliexpress.com/item/INTE...l-to-LGA775-Core-2-Quad-Q9550/2024572230.html

(ne moraš da seckaš ploču i da se zafrkavaš, procesor je već sređen za s775, ubaci i vozi)

aftervords, odi do www.kupujemprodajem.com sajta i u pretragu ubaci "hd 7850" (iha haj brža od 750ti)
izbegavaj msi 7850 od 1gb , defektne su
jače grafičke kartice 775 procesori ne mogu da isprate.

izaberi sapphire ili bilo koju drugu, sa garancijom (ima ih iz radnje, 1god garancije refurbished, moja preporuka)
cena im je oko 70e.

tvoj starac je instant transformisan u mladog , besnog petlića.

Poslednja izmena:
Hvala na veoma detaljnom odgovoru!
Već sam razmišljao i o ubacivanju nekog Xeona da isprati grafiku. Ne znam samo da li mi se isplati da ulažem u staru konfiguraciju, plašim se da će i ploča uskoro da zaplovi za grafičkom. Mada nije u pitanju neko veliko ulaganje. Videću.
Naručivao sam ranije nešto sa Alija i uvek sam mnogo čekao (i plaćao carinu+PDV ili bar PDV). Dok stigne i dok ocarine, proći će dosta vremena i izaći će ukupna cena na bar 25-30 evra, zar ne? Šta misliš o domaćim ponudama, npr. X5450 za oko 5000 dinara (cca 40-ak evra). Ima veći radni klok, da li je i značajno brži? Kakav je overkloker?

Što se grafike tiče, razmisliću i o 7850. Samo sam malo skeptičan koliko su zaista nove (tj. "nekorišćene", "malo korišćene" i sl.) te karte iz oglasa. S obzirom da su Radeoni, ne znam da li su možda non-stop rudarile. Čak i ako imaju garanciju još godinu dana, ne bih hteo da već nakon te jedne godine bude kaputt.

X serija Xeona je veći poštrošač od E serije (120 naprema 80W, ako se ne varam). Takođe, ovi sa KP znaju da malo "šišaju" za Xeone, a ako dodaš par dolara za HongKong Air Mail na Ali-ju, pošiljke stižu za desetak dana.
Ja sam svoj E8400 zamenio Xeonom E5450, i kao što Kokan reče, mašina se o'ma podmladila 🙂

Takođe, pazario sam skoro i GTX 750ti sa KP od "Mađara", ako insistiraš na novoj karti, nikako u domaćim maloprodajama, osim ako natrčiš na nešto na akciji. Inače, kako što kažu ostali drugari, 7850/R9 270 na oglasima (da znaš samo kako sam dobio po ušima kada sam se ipak odlučio za 750ti :whip🙂.

Poslednja izmena:
kokan je apsolutno u pravu,iscekaj koji dan da stigne iz kine,ne dopustaj da te domaci preprodavci deru.i obavezno 7850,verzija sa 2GB VRAM-a ce ti omoguciti da cak i jako lepo poteras gtaV npr.

Poslednja izmena:
Tačno je da su cene na KP veće nego da poručim sa dalekog istoka, ponekad i drastično veće. Ali može da se nađe i ponešto gde razlika nije tako velika. Npr. preporučeni E5440 na Aliju košta 26 usd ili oko 24 evra. Kad dodamo harač na carini, izlazi ukupno na 30 evra ili više. A trenutno baš taj procesor prodaju na KP za 4000 dinara, što daje cca 33 evra. Razlika je u tom slučaju zanemarljiva.

Ontopic:
@stojagrozny - Zašto si se ti odlučio za 750Ti i pored preporuka koje si dobio za Radeone?
Ili bolje da pitam: zašto sada ti preporučuješ Radeone nakon kupovine svoje GeForce kartice?

zahvaljujem , monsieur umart.

e5440 sa pomenutog linka stiže bez dinara carine ili pdv-a. to ne treba da te brine.
vreme čekanja varira, ali se isplati.

radeoni hd7xxx i noviji su bolja kupovina od svih trenutnih nvidia zbog tehnološke superiornosti (async procesiranje , open cl 2.0 ...)
nvidia prednjači samo u potrošnji.

novijim drajverima će razlika samo da se povećava. nvidiu ne preporučujem, što zbog cene, što zbog bezrazložnog hajpa.

Poslednja izmena:
@star-duster: zato što su de facto bolja kupovina (bang for buck) ako ti polovno nije problem, a ja sam imao problem sa vrućinom i bacanjem slike na 2 monitora u isto vreme sa svojom HD6870, i uzeo 750ti zbog male potrošnje=temperature (i natrčao sam na MSI Gaming edition od "Mađara").

OK, hvala na svim savetima.

Kokane, ne dovodim u sumnju tvoje tvrdnje ali moram da se zapitam otkud znaš da oni procesori prolaze bez carine i PDV? Meni od prošle godine preko carinarnice Niš udaraju harač na bukvalno sve što mi je stizalo. Tu računam i knjige i stripove koje sam godinama dobijao bez carine, eventualno sam plaćao cenu carinskog pregleda, a sada plaćam znatno više. Sada udaraju bar PDV na sve. Bez izuzetka.
I nije samo kod mene tako, drug je naručivao takođe gomilu knjiga, ali i muzičkih diskova iz UK i godinama je prolazio odlično, a sada je digao ruke jer se više ne isplati.
Osim knjiga i igara iz UK i US, sitne elektronike iz Kine, nedavno mi je iz Koreje stigla i igračka za dete, koštala je svega 10-ak evra, a čak su i to ocarinili i naplatili još skoro 400 dinara (PDV i carinski troškovi).
Možda na nekim carinarnicama prolaze sitne stvari i dalje bez harača, ali Niš oporezuje sve.

Nemam ništa protiv toga da kupim AMD karticu, ali ne bih polovnu. Ako naleti nešto novo i isplativo, zašto da ne? Mada me zbunjuje što čitam da su nove 2xx i 3xx serije uglavnom samo prepakovani nekadašnji 7xxx ali znatno skuplji (u odnosu na trenutne cene starijih sedmica). Potražiću 7850, ako postoji nekorišćena, pa da vidimo šta može da se nađe.

Poslednja izmena:
Hm, ja sam bio ubeđen da pdv MORA da se plati? Inače, potvrđujem iz svog iskustva, nijednom mi nije stiglo išta bez da platim pdv + troškove otvaranja paketa i dostave. Niš, takođe - od nekud imam mentalnu zabelešku da je to ekskluzivna osobina niške carine, da se apsolutno uvek naplaćuju pdv i toškovi 😡 Ja sam za Xeona doplatio oko 400-500 dinara, ako me sećanje ne vara.

7850 imaš reparirane sa garancijom. Ako hoćeš novo-novo, za do ~15K samo 750ti, na žalost. Imaš za ~150 jura + troškovi dostave nove R9 270 na KP, ali to ti probija budžet.

Poslednja izmena:
Razumemo se. Bar mi koji imamo posla sa niškom carinarnicom. 🙂
Vidim po potpisu da imaš Hyper 212, imam ga i ja pa pitam kako se slaže sa Xeonom? Hladi bez problema? I na kom kloku držiš procesor?

Za grafiku ću valjda da se smislim šta mi je činiti. Možda uzmem i tu repariranu vaijantu. Svakako cenim sve vaše predloge.

Kokane, zaista sam zahvalan na stručnim savetima koje si mi dao, ali sa ovim o carini ne mogu da se složim. Ti imaš drugačija iskustva, ali vidiš da i kolega stojagrozny i ja imamo identična iskustva sa niškom carinarnicom. I veruj da sam mnogo puta plaćao PDV na sitnice koje su stizale u žutoj koverti. Ponekad je i cena carinskog pregleda bila veća od vrednosti PDV-a ili čak predmeta unutra! Ali uredno naplate i uzmu bar par stotina din.

Tako nekako 🙂

Slažu se super - na default kloku (3 ghz) jezgra su u idle oko 25°C, letos po vrućini, u full sintetičkom loadu, nisu prelazila 50°C. Tako da ima mesta i za overklok, samo se time još nisam bavio (a moraću, obećao sam Pegi 🙂)

ne plaća se ništa. pakovanjce je veličine kutije cigara, žuta koverta.

Kod mene je na Xeon pošiljci pisalo "baterija", bila je manja od kutije cigareta - plaćeno, ipak 🙁
Izgleda da važi ekskluzivno za Niš, dmjkbžj.
Ja sam, svejedno, i dalje za naručivanje nekog E Xeona sa Ali-ja, osim u slučaju neke izrazito povoljne ponude na KP, što se, jelte, neće desiti.

Odosmo u offtopic za sve pare 🙂

Poslednja izmena:
Kao po preporuci, naručio sam repariran Sapphire 7850. To će mi biti prvi Radeon ikada. Zapravo, nisam ni menjao mnogo kartica, uglavnom su ostajale nepromenjene do kraja životnog ciklusa konfiguracija sa kojima su kupljene.
Prvo S3 Savage 4 davne 2000. godine, pa od 2003. uboga FX5200, nakon toga 8800GT od 2008. do pre par dana. Prilično malo promena za vremenski raspon od 15 godina.

Znam da je prilično jaka kartica, ali valjda ne grešim što na kraju 2015. kupujem grafiku sa samo 1GB VRAM. Iako nemam neku mašinu, a pogotovo nemam dovoljno vremena za igranje, ipak ću povremeno da poželim da pokrenem i neki noviji naslov (tačno, imam i konzolu, ali na konzoli sve te nove igre koštaju mnogo više, ako se razumemo).

Hvala svima na savetima, a i offtopic dosetke su prilično zabavne. 🙂

Ta graficka ce ti biti maksimalno 60-70% uposlena, zbog slabog procesora, tako da sa te strane nisi pogresio (mozes na 5200 da stavis i 7970, ali neces videti neku razliku u odnosu na 7850). Kada budes zamenio cpu za neki quad od 3 GHz i vise, iskoristices je do maksimuma.

Uh. Kokan (napisah Konan 🙂 ) reče da se izbegavaju 7850 sa 1 GB RAM-a, jer su se pojavljivli defektni primerci? Razmisli o 2 GB varijanti, pogotovo za 1080p, vredi kao investicija za malo dalju budućnost, dok ne dođe nova mašina iscela.

@ Stormbringer: a ako turi Xeon-a? 🙂

Poslednja izmena:
@Stormbringer_bg - Zaboravio sam da napomenem, zbog kupovine jeftinije kartice nego što sam prvo planirao ostaje mi još dovoljno para za procesor, tako da 90% kupujem i Xeona.

@stoyagrozny - Kokan je to napisao za 1GB 7850 MSI kartice, dakle to važi samo za taj model tog proizvođača. Isto su mi rekli i na drugom forumu.

@DeRadicci - Naručena je već kartica. Poslužiće. Uzmi u obzir i ostatak moje konfiguracije. Ne gradim mašinu za neki budući besprekiran gejming u narednim godinama, nego da pokrpi trenutnu prazninu. Za te pare je odlična, zameniće 8800GT od koje je višestruko brža.

Izvinjavam se za off, ali koliki ti je fps u cs go sa 270x i tim procesorom?

Da ne bude totalni off, mislim da ti se najvise isplati da uzmes 280x. Ja sam skoro uzeo 270x i zadovoljan sam ali opet ne gura GTA V na max.

Poslednja izmena:
Jes, u pravu si, nisam pažljivo pročitao da je problem samo sa MSI izvedbom :S:
Pazi, jeste forumski konsenzus da treba da se uzima 2 GB, ali ako si rešio i naručio - u zdravlje da te služi 🙂. Mada, čini mi se da je razlika u ceni prilično sitna.

Bas ovo sto kaze stojagrozny, razlika u ceni je skoro pa zanemarljiva, te 1GB modeli nisu vredni kupovine.

A Xeon (E5440/E5450/X....) moze da tera i jace karte od 7850. 😉

Nisam nešto nailazio na oglase sa 2GB verzijom. Možda sam video samo par komada, a tamo su bile po ceni većoj od 100 evra i polovne. To već nije sitna razlika u ceni i da dajem preko stotke kupio bih nešto sasvim novo a ne reparirano.
Možda nisam napomenuo da ovu karticu kupujem za 67 evra, mislim da za te pare nema nešto bolje.

Nisam nešto nailazio na oglase sa 2GB verzijom. Možda sam video samo par komada, a tamo su bile po ceni većoj od 100 evra i polovne. To već nije sitna razlika u ceni i da dajem preko stotke kupio bih nešto sasvim novo a ne reparirano.
Možda nisam napomenuo da ovu karticu kupujem za 67 evra, mislim da za te pare nema nešto bolje.

Odlično si prošao, ne opterećuj se.

Nazad
Vrh Dno