Šta je novo?

Graficka

nenad88

Cenjen
Učlanjen(a)
13.01.2014
Poena
169
Sta je sada bestbuy, vredi li uzimati starije 7950 7970 r9280 r9280x ili neke od novijih. Ne pratim bas ove nove 380 i r7 360 kakve su one. Sta se isplati uzimati od nvidie i gde su pozicionirane 950, 960? Imam toxic 270x.

Nisam nešto nailazio na oglase sa 2GB verzijom. Možda sam video samo par komada, a tamo su bile po ceni većoj od 100 evra i polovne. To već nije sitna razlika u ceni i da dajem preko stotke kupio bih nešto sasvim novo a ne reparirano.
Možda nisam napomenuo da ovu karticu kupujem za 67 evra, mislim da za te pare nema nešto bolje.

Isle su za 75-85 evra, mozda si samo u pogresnom trenutku odlucio da pazaris (citaj, da ne pratis oglase 10ak dana). 🙂

također. (hvala, čika pejo).
uzeo si odličnu karticu, radiće ona sasvim lepo u 1080p, bez AA (koji je po meni na toj rezoluciji besmislen).
imaš i 1 yr garancije, tako da možeš da se zezaš.

sad samo xeon da legne.

evo malo teorije o vramu
[youtube]Utv144XeHag[/youtube]

Poslednja izmena:
također. (hvala, čika pejo).
uzeo si odličnu karticu, radiće ona sasvim lepo u 1080p, bez AA (koji je po meni na toj rezoluciji besmislen).
imaš i 1 yr garancije, tako da možeš da se zezaš.

sad samo xeon da legne.

evo malo teorije o vramu
[youtube]Utv144XeHag[/youtube]

Hvala za "štivo".

Linus uvek lepo objasni.

Juče je stigla kartica (Sapphire 7850 OC 1GB DDR5) i oseća se veliki napredak u odnosu na prethodnu karticu, čak i sa starim procesorom, a uskoro stiže i Xeon E5440.
Probao sam grafičku u nekoliko igara koje već imam instalirane i svuda je primetna razlika u odnosu na ranije (Bioshock 2, Grid 2, Crysis, Alan Wake). Za sada radi lepo, hladno i stabilno. Kuleri u idle rade na 25%, a u igranju nisu prešli 35% i nije išlo preko 50-ak stepeni. Lepo!

Ali ipak mi pomalo smeta zvuk koji prave kuleri. Da se razumemo, kartica je veoma tiha, ne smeta mi jačina zvuka. Ali mi smeta vrsta zvuka koji se čuje - tih je, ali nekako zavijajući. Ne znam kako da ga opišem osim kao da neko usisava prašinu u komšiluku (i to ne ni u susednom stanu, nego recimo sprat niže, pa da se zvuk čuje prigušeno). Ovo nije primetno prilikom igranja ili kada bilo šta drugo ide sa zvučnika PC-ja ili radi TV u sobi, ali kada je tišina i samo se čuje rad računara, onda jeste primetno i pomalo iritira. Manje mi smeta kad se čuje šum iz kulera, ali mi oduvek više smetaju zavijajući visoki tonovi.

No, da ne zakeram mnogo. Kartica radi lepo i nadam se da će da me dobro služi. Vidim da ljudi sa njom znaju da solidno poteraju i igre koje traže minimum 2GB VRAM (naravno da pre svega mislim na sveprisutni Fallout 4). Hvala svima, posebno Kokanu na veoma konkretnim predlozima, koje sam i usvojio.

U zdravlje da te služi, pa javljaj kada stige Zajon.
Imaš i temu posvećenu 771 na 775 modu. Ako treba neka lokalna pomoć, viči, naravno 🙂

Hvala na lepim željama!

Ubacio sam danas Xeon E5440 i neverovatno je koliko je računar živnuo! Grafička 7850 je bila poboljšala performanse PC-ja i sa starim procesorom, ali tek sa novim je celi sistem baš vidno ojačao, prosto je poleteo u igrama!

Na žalost, ne mogu da se opustim i budem zadovoljan jer sam jedva naterao kompjuter da proradi. Nekako sam iskrivio pinove prilikom zamene CPU (ne pitajte).
PC dugo nije hteo ni da se startuje (ni sa Xeonom ni sa starim procesorom), ispravljao sam posle pinove i sada kao radi, ali samo ako ne zategnem mnogo šrafove na kuleru (već spomenuti CM Hyper 212 Plus). Ako je kuler malo labavo postavljen, kompjuter se uključuje. Celog dana je lepo radio, ali večeras opet nije hteo da upali, pa sam ponovo morao da rastavljam, skidam proc, čeprkam po pinovima i montiram kuler (ponovo komp neće da radi ako ga mnogo zategnem).

@stoja - Možda bih te i zvao upomoć kod postavljanja, ali nismo baš toliko "u lokalu" jer sam ja na stotinak km od Niša. Zajednička nam je samo cenjena carinarnica o kojoj smo već pisali. 🙂

Nabaci jos malo ram, bar jos 2 GB...evo i ja igram na 6 i cekam da negde
iskoci Kingston hyperx 2GB 800mhz pa da kompletiram.

xeon procesor je deblji od 775 procesora,

takođe, hladnjak se nikad krvnički ne zateže, nego je dovoljno samo da termalna pasta (tečnost) drži u kontaktu cpu heatspreader i hladnjak.
dakle, ne zateži na silu nikako.

Radi, radi, sve je OK. Poslednja dva dana sve funkcioniše kako treba, nema neprijatnih iznenađenja. Izgleda da sam našao optimum zategnutosti kulera.
Ponovo mi primarni problem postaje hroničan nedostatak slobodnog vremena. Imam sad pristojnu mašinu, a i gomilu igara koje bih rado odigrao. Samo još da imam kad... 🙂

Pozdrav svima, hocu da uzmem neku drugu graficku i s obzirom na mogucnosti nasao sam povoljnu Radeon 7850 1GB. Moja konfiguracija je sledeca:

CPU: AMD FX-4300 Vishera Quad-Core 3.8GHz
MoBo: GA-970A-D3
RAM: 12GB 1333MHZ DDR3
VGA: NVIDIA GeForce GTX 650
MON: HP Compaq LA2405wg
Napajanje: Power TM, LC6550W GP.

Zanima me kako bi radile ove sad nove igrice, cuo sam na par mesta tvrde kako fura sve na high. Najvise bi mi trebala zbog Star Wars Battlefront-a kako bi imao stabilan fps 60-70.

ne bi bio neki spektakularan skok. ...kvantum lip , što bi rekli englezi...

obzirom na tvoju trenutnu grafičku, juri r9 270 , ili jače . i to obavezno sa barem 2gb grafičke memorije.

Ovo nije primetno prilikom igranja ili kada bilo šta drugo ide sa zvučnika PC-ja ili radi TV u sobi, ali kada je tišina i samo se čuje rad računara, onda jeste primetno i pomalo iritira. Manje mi smeta kad se čuje šum iz kulera, ali mi oduvek više smetaju zavijajući visoki tonovi.

Instaliraj MSI Afterburner i podesi fan profil na recimo 15-20% za ispod 50C, to bi trebalo da reši problem.

Reših i ja da se ponovim,pa da ne otvaram novi topic: treba mi best buy za 200 eura.
Ubih se tražeći Radeon R9 270 4 Gb ali je kanda ona "end of life " i kod Madjara.
Svaki predlog je dobrodošao 😀

Reših i ja da se ponovim,pa da ne otvaram novi topic: treba mi best buy za 200 eura.
Ubih se tražeći Radeon R9 270 4 Gb ali je kanda ona "end of life " i kod Madjara.
Svaki predlog je dobrodošao 😀

Imas kod madjara nova Gainward GTX960 4gb za 205e, bolje od toga ne moze.

Manje više sve jedno performanse su tu negde, nVidia troši 20-30w manje struje. Kupi šta ti se najviše sviđa odnosno sa što dužom garancijom... Nemoraš da kupuješ kod Mađara kada imaš za 24-25k din u domaćim radnjama, još besplatna isporuka, od Mađara se isplati CPU i pojedine matične ploče.

Jos jedno pitanje u vezi R9 380 - interesuje me vase misljenje ,koliko je vidna razlika izmedju kartice sa 2 i 4 Gb i vredi li tu razliku u ceni ?

Poslednja izmena:
Imas za 230e novu sa domacom garancjom 380x 4GB.
3 godine garancije Gigabyte AMD R9 380x 4Gb GDDR5 G1 gaming

Poslednja izmena:
Jos jedno pitanje u vezi R9 380 - interesuje me vase misljenje ,koliko je vidna razlika izmedju kartice sa 2 i 4 Gb i vredi li tu razliku u ceni ?

Razlika je vidna, ne samo kod 380-ice...igre sve više koriste VRAM. GTA V, na primer, časkom pređe 2GB kad aktiviraš MSAA i počneš da pojačavaš opcije, modovane Bethesdine igre gutaju VRAM, etc. Vredi imati 4GB. E, sad, s obzirom na naše cene...traži je preko oglasa.

Nazad
Vrh Dno