Nakon više od sedam godina odane službe, danas me je napustila moja verna Inno3D iChill 8800GT.
Vala, dosta toga smo i prošli zajedno. Ali sad je gotovo i zato dolazimo do mog pitanja: Šta uzeti za nadalje?
Sada sam u dilemi - da li samo da kupim grafičku za moju ostarelu mašinu, ili da idem na soluciju kupovine novog računara!?
Bliži sam prvoj soluciji, tj. podmlađivanju začuđujuće živahnog starca (E5200@3,3GHz, 4GB DDR2). Svakodnevne poslove mi ovaj kompjuter obavlja bez problema, uz SSD je prilično brz i sasvim adekvatan za office, surf, multimediju i sl.
Za gejming zaista nemam mnogo vremena, a i na PC-ju igram uglavnom malo vremešnije igre koje sam nekako propustio a vrede da se pređu (nedavno sam završio Spec Ops, pa Dead Space, a sad igram Bioshock 2) dok nove naslove igram na PS4. A kad kažem "igram" to čitajte kao: polupospan ukradem po sat vremena pred spavanje par puta nedeljno.
Upravo to što vrlo malo vremena imam za igranje, a što mi računar sve ostalo i dalje obavlja sasvim pristojno, jeste razlog da nešto ne žurim da ga menjam (naravno da su i pare bitna stavka, ali da sam baš rešen za nabavku nove mašine nabavio bih nekako).
Šta da uzmem za starca? Da li nešto što bi mu potaman pasovalo ili da idem svesno na neki overkilll sa grafikom da bih kasnije eventualno zamenio ostatak sistema i da imam solidnu grafičku i tada?
Recimo da bih izdvojio za grafiku maksimalno do 15.000 din. Poželjno i manje. Ne bih polovne kartice, zato uzmite u obzir cene po radnjama. Nemam ništa ni protiv kupovine neke nove kartice sa oglasa, najčešće pristigle iz severnih krajeva.
Šta kažete? Neki 750ti? Možda neki Radeon (po prvi put u životu)? Napajanje je Cooler Master sa prilično realnih 500W (24+21A na v12 granama) tako da to ne bi trebalo da bude ograničavajući faktor.