Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja mu rekao da necu podici paket jer su procenili na 50 $ umesto na 30 $ koliko je placeno, i nista oni kazu da podignem ja trazio da mi nadoknade troskove onda ovo preko sto sam platio 6 $ i oni napisu :

Pogledajte prilog 185972

U principu meni nije jasno jesu ovi skrenuli ili sta, sto se ovoliko izvinjava, a ono nista nisu krivi oni. :S:
ko zna izgleda da mu je bas zapelo do pozitivne ocene vise nego do para...Samo ne kapiram dace ti full refund?

Stigao paket, vrednost 136e, carina 5400 (sve ukupno sa otvaranjem). Paket stigao u Srb 22-og, a tek danas kod mene zbog "brze" carine.

dobro vece pitanje treba da narucim profesionalni bicikl sa nemackog sajta za biciklizam.bicikl kosta 577eur koliko bih morao i carinu da platim hvala.

@masic

Ako ti salju DHL- u tom slucaju 32% od tog iznosa su dazbine(pdv+carina) + 4000 toliko su odprilike speditorske usluge, ispravite me ako gresim.
Ako ti salju obicnom registrovan postom, onda samo 32%(pdv+carina)

Moj predlog ti je da ih svakako zamolis da napisu manju vrednost bicikle na paketu, tipa 200-250e mislim da ce i jedni i drugi da uvaze s ozbzirom na zemlju iz koje se salje, procices mnogo jeftinije ako ti ucine.

Poslednja izmena:
nije kineska radnja nego nemacka radnja.zove se chainreactioncycles

Koliko vidim na sajtu, taj bicikl izađe oko 700€ sa poštarinom (dhl). Na to dodaj 10% carinu i 20% pdv. Ukupno izlazi na 924€ i još dodaj špediciju 4000 din i sve ukupno se približava cifri od 1000€ pa ti vidi koliko ti se sve isplati.

onda drugo resenje otici do segedina i kupiti bicikl ako ima neko da mi predlozi radnje za biciklizam u segedin.

Ili da ode na odzcarskom bajsu u Ugarsku pa da ga uvalja kakvom hipsteru, a vrati se na novom.

ko zna izgleda da mu je bas zapelo do pozitivne ocene vise nego do para...Samo ne kapiram dace ti full refund?

Jok, pitao ga ja pre 10 tak dana koliko je napisao na paketu da znam otprilike zbog carine i sada on napisao koliko je i zaista placeno i kaze meni sta oko carine se desava itd, ja mu objasnim da ce da mi naplate carinu i tako, on pocne da se izvinjava i kaze mi da ce mi refundirati sve sto mi carina naplati sve dok taj iznos ne prevazilili iznos koliko sam njima platio... Medjutim platio ja 30 $ sa postarinom i sada ovi mentoli na carini procene na 50 $ i lupe pdv, i sada ja mu poslao list onaj 1270 din troskova reko to je oko 12 $ mozete li da mi vratite pola i to je to.

Jok, pitao ga ja pre 10 tak dana koliko je napisao na paketu da znam otprilike zbog carine i sada on napisao koliko je i zaista placeno i kaze meni sta oko carine se desava itd, ja mu objasnim da ce da mi naplate carinu i tako, on pocne da se izvinjava i kaze mi da ce mi refundirati sve sto mi carina naplati sve dok taj iznos ne prevazilili iznos koliko sam njima platio... Medjutim platio ja 30 $ sa postarinom i sada ovi mentoli na carini procene na 50 $ i lupe pdv, i sada ja mu poslao list onaj 1270 din troskova reko to je oko 12 $ mozete li da mi vratite pola i to je to.

Zasto to radis? Sto bi on tebi vracao bilo sta?

Ne razumem ljude ponekad, ok on hoce da ispadne fer.. ali kakve on veze ima sa nasom carinom? Mogao si lepo da ulozis zalbu carini, da prilozis dokaze, a ne ovako..

Ne razumem..

Zašto da ti on plati pola, nije mi jasno tačno?

Stigao paket, brat Kinez, kako sam ga i zamolio ako mu nije problem, odstampao invoice(fakturu) na 50$ i na toliko carinjeno. Paket veci, 1.2kg i naplaceno 1140, tj. 1290 sa postanskom uslugom. :)

Meni za 2 sitnice (jedna 11 dolara druga 8) naplatili sve zajedno 700din, prosto covek da poludi... Nisam nista trebao platiti stizale su mi stvari i od 25 dolara za dzabe.

Ako se stalno zalite Kinezima neopravdano, tipa trazite da vam vrate novac koji ste dali za carinu i PDV ili otvarate dispute bespotrebno ili vracate pakete zato sto nas carina mnogo dere, samo ce jednog dana izbaciti nasu zemlju sa liste zemalja gde salju i onda cao.
Po nekad mi je zao sto je u Srbiji proradio pay pal i sto je sada sve dostupno svima, jer sam pre 7 godina(kad sam otvorio pay pal nalog sa jednim malim trikom) kupovao lepo sa ebay-a kao covek, paketi su prolazili carinu bez ikakvih troskova a cekanje na carini bilo je NULA dana...a ovo danas...uzas, manje vremena prodje da paket stigne iz Kine do Srbije nego sto stigne sa carine do mene...

Kad sam vec kod toga, da li neko zna zasto je Niska carina pocela toliko da kasni sa paketima, bukvalno mi paketi stizu nakon 15 dana provedenih na carini!? Nikad tako nije bilo...

Secam se i tog trika i tog vremena kada je retko ko imao paypal :) Tj nije retko ko skoro niko ...

Zasto to radis? Sto bi on tebi vracao bilo sta?

Ne razumem ljude ponekad, ok on hoce da ispadne fer.. ali kakve on veze ima sa nasom carinom? Mogao si lepo da ulozis zalbu carini, da prilozis dokaze, a ne ovako..

Ne razumem..

Jesi slep ili citas izmedju redova ?
Narucio sam lepo paket, patike u pitanju, rekao mu pri slanju da napise pravu cenu koju sam platio sto je on i uradio, stiglo na carinu, ona mentalna Jagoda ne znam kojom logikom i kojim nacinom je dosla do procene od 50 $, ja sam lepo rekao da to necu podici i da ce se paket vratiti posaljiocu, ne pada mi na pamet da dam dinara vise drzavi nego sto treba, a jos manje da placam neke zalbe i prituzbe njima da se ganjam sa njima po mesec dana i da se nerviram, znaci ne podizem i cao znas koliko mi se ebe. Medjutim covek rekao da podignem i da ce mi oni nadoknaditi te troskove sto su mi naplatili na carini, ja sam rekao ok podicicu i ne treba da mi nadoknadite sve, nego samo 6 $ to jest ono preko sto su mi nasi lopovi zaracunali potpuno neosnovano, covek jutros vidim vratio 6 e i to je to, znaci to nije moja volja nisam mu nista trazio niti ga ucenjivao niti slicno, on je rekao da podignem i da ce da mi vrati sve sto su mi oni naplatili ja sam onda samo zatrazio ono sto mi je oteto i to je to podigao sam umesto da se paket vrati. Ti ako zelis i volis da dajes nasoj lopovskoj drzavi tvoja stvar samo napred, meni ne pada na kraj pameti.

Bokte, koliko ti nemas pojma kako funcionise sistem.

Taj prodavac je samo ispao fer, a tvoja politika "necu da dam drzavi" nema veze sa njim

Ti nemas pojma sta pises... Jesam ja negde rekao da ima veze sa njim ? Jesam trazio ja nesto od njega ? Jesam ga na neki nacin ucenjivao ili mu pretio nekako ? Jesam li na bilo koji nacin uticao na njega ?

Procitaj prvo lepo pre nego sto pocnes da pises ko muva bez glave. SAM se covek ponudio da vrati, moja je odluka da ne podignem taj paket da se vrati prodavcu i da mi on refundira novac umanjen za trosak postarine koji je imao i to je to, NE DAM DRZAVI, moje pravo, moja stvar, moja politika, ako ti ne svidja, evo sledeci put kad mi roknu nesto preko mere ponovo, kontaktiracu tebe da platis za mene, posto ocito tebi to nije problem, volis da punis drzavnu kasu. Ja veoma dobro znam za razliku od tebe kako sistem pljackanja funkcionise. :wave:

Pozdrav, nisam do sada narucivao sa alija, ali planiram da uzmem xiaomi wifi dual band extender koji je 32$, i free shiping.. Za koje vreme bi stigao, i koliko bi otprilike izaslo sa sve postarinom?

Procitaj prvo lepo pre nego sto pocnes da pises ko muva bez glave. SAM se covek ponudio da vrati, moja je odluka da ne podignem taj paket da se vrati prodavcu i da mi on refundira novac umanjen za trosak postarine koji je imao i to je to, NE DAM DRZAVI, moje pravo, moja stvar, moja politika, ako ti ne svidja, evo sledeci put kad mi roknu nesto preko mere ponovo, kontaktiracu tebe da platis za mene, posto ocito tebi to nije problem, volis da punis drzavnu kasu. Ja veoma dobro znam za razliku od tebe kako sistem pljackanja funkcionise. :wave:

Samo polako.

Čovek je lepo pokusao da ti objasni da takvom reakcijom samo nanosis štetu prodavcu, sto posledično može doneti štetu svima koji narucuju online, kad prodavcima prekipi zbog vracanja paketa.

Dakle, naša carina i naša država je naš, odnosno tvoj problem, a ne problem bilo kog prodavca koji salje robu ovamo. Prodavac je sa svoje strane uradio sve sto si od njega trazio, ostalo je na tebi da rešavaš probleme koji dalje nastaju.

Inače "državu", tačnije nekog tamo carinika zabole da li ćeš ti da uzmeš paket ili ćeš da ga vraćaš. Njima ni iz dzepa ni u džep. Cak su ih sad naterali da rade dve smene zbog velikog broja paketa. Oni i navijaju za to da sto vise ljudi vraćaju pakete, da nas trgovci skinu sa liste zemalja i da prestane cela ova guzva. Dakle ti takvim ponasanjem ideš niz dlaku carini, oni se mole da bude sto vise takvih kao sto si ti. Ono sto bi ih zabolelo je da sto vise ljudi osporava njihove procene, pa da im se vraca posao i dodatno nagomilava. Tek tako bi se naterali da bolje rade svoj posao. Tvoje vracanje paketa bi zabolelo samo prodavca i nikog vise u celom lancu.

Ne, nije on nista pokusao lepo da objasni, to si ti uradio sada, mada ne mogu ni tebe da shvatim u neku ruku.
Vracanje paketa bi samo mene iznerviralo i nikoga vise, i samo bi ja bio na gubitku i niko vise, valjda je to vise nego jasno ? Na carini njih zabole uvo to znam i sam, prodavac dobija nazad svoju stvar koju moze ponovo da proda nema nikakve stete, meni skida novac koji je platio za postarinu i to je to, jedino u celoj prici sam ja na gubitku a ne prodavac, prodavac normalno dobija od mene pozitivan feedback i prica se zavrsava.

Prva stvar meni je prodavac pre bilo cega sam ponudio da ce mi vratiti novac koji mi na carini dodatno naplate, ja ga samo pitao da li je stavio tacnu cenu na paket koliko sam platio tu poce prica sto pitas ima li nekih problema, ja mu objasnim sto pitam, i on sam bez icega mi ponudio da ce mi vratiti sve sto mi oni naplate tamo !? Znaci jasno je da ja nisam nista trazio, kada sam ja video koliko su naplatili ja nisam hteo to da dignem, i rekao lepo njemu on rekao da podignem da ce mi vratiti i ja sam samo onda trazio ono sto su mi oni obracunali preko realne sume i to je sve, najcudnije u celoj situaciji mi je bilo sto mi se prodavac toliko izvinjavao zato sam to postavio ovde, kao da je on to sve uradio i on je kriv nije mi stvarno jasno, nikad mi se to nije desilo. A to sa pisanjem zalbi, em kosta, em je borba sa vetrenjacama, to je svima ovde jasno, od tog posla nema nista i isplati se samo ako tipa narucis stvar od 40 e a oni ti procene na 100 e...

A ako iko ovde od vas misli da mi mozemo ista da uradimo da nateramo carinike da rade bolje svoj posao ili ono sto su neki hteli u Blicu da objave, pa to je ljudi toliko smesno da ce oni poceti grohotom da se smeju ako vide, ne mozes protiv drzave nema trika, ja ne poznajem osobu koja je uspela da namagarci drzavu. Uvek su oni u pravu i zasticeni ko beli medvedi jer iza njih stoji opet previse u tesktu pomenuta drzava.

Poslednja izmena:
Vracanje paketa bi samo mene iznerviralo i nikoga vise, i samo bi ja bio na gubitku i niko vise, valjda je to vise nego jasno ? Na carini njih zabole uvo to znam i sam, prodavac dobija nazad svoju stvar koju moze ponovo da proda nema nikakve stete, meni skida novac koji je platio za postarinu i to je to, jedino u celoj prici sam ja na gubitku a ne prodavac, prodavac normalno dobija od mene pozitivan feedback i prica se zavrsava...

Pogresan stav. Zamisli da si ti prodavac u nekoj zemlji i naruči ti neko iz Srbije patike od 30-ak eura, traži ti da mu upakujes i fakturu sa cenom, itd. Ti lepo sve odstampas, upakujes, odneses i predas na postu, završiš izvozno carinjenje, racunas gotov posao uračunaš zaradu, nastaviš dalje sa poslom, itd. Kad posle mesec-dva vraca se paket iz Srbije, primalac odbio da primi jer je carina u zemlji primaoca htela da ocarini pošiljku. Ti se misliš, pa u svakoj zemlji na svetu postoji carina, to je normalno, zašto je ovaj odbio da primi? No, paket se vratio, ti ga raspakujes, vratis pare i nastaviš dalje. Ponovo neko iz Srbije narucuje paket, ti pakujes, nosis na postu, carinis, šalješ, ponovo se vraca, primalac odbio zbog carine. Tebi sad već postaje sumnjivo, ali nastavljaš dalje da radiš svoj posao, vraćaš pare. Posle 10 takvih paketa, ćeš da podvučeš crtu i reci sledeće, gubim toliko i toliko vremena sa ovima iz Srbije, procentualno prodam u Srbiju 0,5% posiljaka od kojih se 20-30% vraca zbog carine. Dakle neću vise da gubim vreme i pare (jer izgubljen rad i vreme jeste novac), je*e mi se za Srbiju, brišem je sa liste pa neka se j**u. A kad ti to uradiš i sve tvoje kolege trgovci koje vide ce isto da urade.

Kad bi kupovao na ebay-u video bi da dosta internacionalnih trgovaca drži napomenu, "ne odgovaramo za carinske troskove u odredišnim zemljama". Sta misliš zbog čega je to ako je tako lako da se je*avaju sa vracenim posiljkama? Jednostavno, tvoje vracene pošiljke su za nekog trgovca propao posao i gubljenje vremena. Mogao je te patike da posalje nekom ozbiljnijem kupcu bez ikakvog rizika da ce mu se posiljka vratiti.

Dakle, poenta priče je da ubuduce pre nego sto naručiš nešto online uračunaš sve rizike i preuzmeš ih na sebe, barem u onom delu kad posiljka stigne na odrediste. Na tebi je da se boksujes sa nasom carinom ako izvrse pogresnu procenu, a ne da taj rizik svaljujes na prodavca vraćajući mu paket jer je tebi tako lakše. Ako proceniš da nije vredno truda onda nemoj ni da narucujes. To je odgovorno ponasanje.

Number: ********
Package Status: In Transit
Destination Country: Serbia
2015-12-02 07:51 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD, Otprema, PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
2015-12-01 07:50 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD, Otprema, PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
2015-11-30 08:03 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD, Otprema, PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
2015-11-28 08:43 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD, Otprema, PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
2015-11-27 12:36 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD, Otprema, PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
2015-11-26 14:44 11003 IZMENIČNA POŠTA, Za carinu
2015-11-24 00:57 NL - NLAMSE, Prispeće
Origin Country: Netherlands
2015-11-26 15:47 The item is being processed by customs
2015-11-26 15:44 The item is being processed by customs
2015-11-26 15:36 The item has been processed in the country of destination
2015-11-26 00:41 The item has arrived in the country of destination
2015-11-24 20:58 The item is on transport to the country of destination
2015-11-24 00:57 The item is at the PostNL sorting center
2015-11-19 08:48 The item is pre-advised
======================================

Ako nekome nije tesko, samo da mi kaze jel ovo moguce i dokle ce da traje ?

Pogresan stav. Zamisli da si ti prodavac u nekoj zemlji i naruči ti neko iz Srbije patike od 30-ak eura, traži ti da mu upakujes i fakturu sa cenom, itd. Ti lepo sve odstampas, upakujes, odneses i predas na postu, završiš izvozno carinjenje, racunas gotov posao uračunaš zaradu, nastaviš dalje sa poslom, itd. Kad posle mesec-dva vraca se paket iz Srbije, primalac odbio da primi jer je carina u zemlji primaoca htela da ocarini pošiljku. Ti se misliš, pa u svakoj zemlji na svetu postoji carina, to je normalno, zašto je ovaj odbio da primi? No, paket se vratio, ti ga raspakujes, vratis pare i nastaviš dalje. Ponovo neko iz Srbije narucuje paket, ti pakujes, nosis na postu, carinis, šalješ, ponovo se vraca, primalac odbio zbog carine. Tebi sad već postaje sumnjivo, ali nastavljaš dalje da radiš svoj posao, vraćaš pare. Posle 10 takvih paketa, ćeš da podvučeš crtu i reci sledeće, gubim toliko i toliko vremena sa ovima iz Srbije, procentualno prodam u Srbiju 0,5% posiljaka od kojih se 20-30% vraca zbog carine. Dakle neću vise da gubim vreme i pare (jer izgubljen rad i vreme jeste novac), je*e mi se za Srbiju, brišem je sa liste pa neka se j**u. A kad ti to uradiš i sve tvoje kolege trgovci koje vide ce isto da urade.

Kad bi kupovao na ebay-u video bi da dosta internacionalnih trgovaca drži napomenu, "ne odgovaramo za carinske troskove u odredišnim zemljama". Sta misliš zbog čega je to ako je tako lako da se je*avaju sa vracenim posiljkama? Jednostavno, tvoje vracene pošiljke su za nekog trgovca propao posao i gubljenje vremena. Mogao je te patike da posalje nekom ozbiljnijem kupcu bez ikakvog rizika da ce mu se posiljka vratiti.

Dakle, poenta priče je da ubuduce pre nego sto naručiš nešto online uračunaš sve rizike i preuzmeš ih na sebe, barem u onom delu kad posiljka stigne na odrediste. Na tebi je da se boksujes sa nasom carinom ako izvrse pogresnu procenu, a ne da taj rizik svaljujes na prodavca vraćajući mu paket jer je tebi tako lakše. Ako proceniš da nije vredno truda onda nemoj ni da narucujes. To je odgovorno ponasanje.
Bravo imas like od mene, da sam ja odgovorio isto bi mu od reci do reci odgovorio jer koliko vidim on samo ovde gleda sebe sto nije recimo da je odbio dobio patike a tudje vreme, i rad nigde ne pominje vec samo on kao osteceni koji SVOJOM krivicom ili nase carine(sto je opet njegova strana a nikako prodavceva) nije hteo da primi patike zbog dodatnih troskova a onda je trebalo da ispostuje proceduru i pise zalbu ali jeb ona kosta a on nece ni cent vise da plati.
A kad bi ga pitao zasto kad kupi u prodavnici nesto placa ovoj drzavi namet ne bi znao sta da kaze. Kaze nece drzavi da daje pare a zasto joj dajes svaki dan kad odes u prodavnicu, kafic, kafanu, trafiku, to je to isto placas pdv i online kad kupujes isto 20% kao u kaficu, prodavnici...
Sta ti je nas covek samo da nekog zezne a obicno drzavu a onda ide okolo i prica kako drzava nema pare za ovo ili ono.
Ne znam sta je problem da se posteno plati sta je po zakonu?
Druga stvar je kad ti procene na vecu sumu od placene ali ovde nema osnova da od bilo kog ista trazi ili uzme iako mu ovaj daje, u najmanju ruku nije posteno i ne bi bilo lepo iskoriscavati neciju dobrotu.
Alii dobro svi smo razliciti...

@Animal
Posto vidim da sam iznad prozvan :)

Sto bih se uopste raspravljao sa nekim random likom na forumu?

Svi ovi ljudi ti dobronamerno pricaju, i dobronamerno ti objasnjavaju postupak!
A ti si i dalje u fazonu niko da nije ostecen nego samo ti.

Naprotiv, ostecen si ti i prodavac. Jer si mu robu koju je slao "drzao" dva meseca mesto da je dalje prodaje.

A to tvoje "ne dam drzavi lopovima pare bla bla" tek nema veze sa funkcionisanjem carine i prijemom paketa iz Kine.

Samo sam ti rekao da je to neki skroz fer prodavac jer je uopste prihvatio da ceka paket i da ti vrati umanjen deo.

Drugar nije podizao paket vedan 150 evra jer su mu trazili dozvolu za uvoz. Kinez je posle toga nestao i pravio se blesav, nikad nije video ni cent od svojih 150 evra, ako razumes o cemu ti pricam.

Danas otvorim sanoduce i vidim cedulju iz poste. Pokusana dostava 27.11. Odem do poste da preuzmem paket. Kaze mi zena sto radi na salteru da je paket vracen jer nije preuzet u roku od 5 dana. Pitam zar nisu mogli da me obaveste putem sms ili mailom. Posto sve od navedenih podataka imaju na paketu. Zena mi odgovara, nismo mi duzni da zivkamo i da se bahcemo oko tih stvari. Okrenuo sam se i otisao. Eto ovo je jos jedna stvar sa kojom se mozete suociti ukoliko porucujete robu sa neta.

Doneo mi postar jutros paket, placen $27, platio sam dazbine 943 dinara. Na carinskoj deklaraciji pise 798 dinara ukupno dazbine. Ne znam sta je jos 150 dinara. Mozda procenat za postara.

Doneo mi postar jutros paket, placen $27, platio sam dazbine 943 dinara. Na carinskoj deklaraciji pise 798 dinara ukupno dazbine. Ne znam sta je jos 150 dinara. Mozda procenat za postara.

to ti je kao otvaranje posiljke, koje nigde ne pise...i mozda ti ni ne otvore :) vise puta mi se desavalo da mi stignu stvari sto su netaknute i opet naplate otvaranje posiljke...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno