Šta je novo?

LG Nexus 5X

Tog coveka treba zatvoriti,kad mu vidim home screen na telefonu sve sa bmw wallpaperom i njegovim imenom na tablici najezim se ako vec nisam pre toga kad kaze flooooooooosssssssssssss
I onaj njegov cuveni widget sa angry birds fontom :-D
Lik je paljevina ali je nekako simpatičan zbog toga, car je.

Kako ovaj Quick charge menja navike.

Ranije dok sam imao N5 sam ga ~svako drugo veče stavljao na punjač, ujutru kad ustanem isključim.

Sad svaki 2-3 dan kad ustanem uključim punjač, dok se ja sredim, probudim decu, spremimo ih za vrtić i ostalo, telefon pun.

I dalje me oduševljava koliko Imprint na 5X lepo radi. Kao i kamera. Telefon je baš lep upgrade u odnosu na N5, iako možda na papiru ne deluje tako.

Quick charge koliko je dobar toliko je i tivki ubica za bateriju

Videćemo kako će biti posle jedno dve godine korišćenja. Valjda su uznapredovali od vremena NiMh baterija.

Za sada nemam neki izbor, to mi je trenutno jedini type-c punjač i kabl.

Poslednja izmena:
Moze li se nekako iskkjuciti opcija quick charge tj. da bude obicno punjenhe, a da se ne mijenja punjac. Mislim glupo mi da ne moze, najcesce punim batt preko noci nema potrebe da zuri sa punjenjem. Nekad dobro dodje QC, ali ne uvijek.

To i mene interesuje, pošto ti punjači uglavnom bacaju i normalnih 5V.

Pa kupi običan punjač. Prvi put čujem da neko to hoće da gasi.
Svakako će on ugasiti punjenje kada napuni.

Bolje je da ga ugasi kad mu vec nije bitno. Brzo punjenje ce brze unistiti bateriju.

Onda ga puniš na kompu i ćao.
Stvarno nisam čuo da je neko gasio QC.
To što ću posle 2 godine da imam 70% umesto 75 ili 80% kapaciteta baterija, nije ništa u odnosu na pogodnosti. Meni naravno.

Iskreno ako je telefon projektovan za QC ne verujem da će nešto brže uništiti bateriju nego da sada jurim punjač i neki type-A na type-C kabl pa da eksperimentišem.

Pritom dok se puni telefon se uopšte ne greje, nije čak ni mlak na dodir. Telefoni predviđeni za QC imaju elektroniku koja prati punjenje baterije, ne vuku konstantno istu struju.

Verujem da bilo moguće da oštetim bateriju ili na kraju i sam telefon koji nije predviđen za QC ako bih ga koristio sa nekim QC punjačem, ali ne vidim razlog da ne koristim telefon sa punjačem koji dolazi fabrički uz isti.

Ako se ne varam isto su pričali i kada su se pre par godina pojavili 1A punjači da oni ne valjaju jer je USB projektovan za 500mA, da degradira bateriju ... Jel iko danas koristi 500mA punjač za bilo koji pristojan telefon?

Posle dve godine stari N5 još uvek drži bateriju na 2-3 dana bez problema, sa Marshmallow-om sam prvi put video i 4 dana, ako nema previše aktivne upotrebe, sada je kod žene od kada sam ja prešao na 5X i prezadovoljna je.

Stari SGS2 je prve dve godine korišćen sa onim svojim 700mA punjačem, posle sa 1,2A od N5 i još uvek mu originalna baterija drži 2 dana posle 3.5 godine- na kraju je elektronika krenula da zeza, telefon se raspada, a baterija drži :(

Na kraju za 5X:

https://www.ifixit.com/Teardown/Nexus+5X+Teardown/51318

Just like its older sibling, the 5X uses clips to secure the rear case to the rest of the phone.
The similarities end there, however, as the adhesive strips found on the Nexus 5's rear case are nowhere to be found in the Nexus 5X.
LG seems to have gotten the message about our feelings on adhesive.
...
Nexus 5X Repairability Score: 7 out of 10 (10 is easiest to repair).

5X nije 6P, ovo je laganica za bilo kakvo servisiranje.

Za 6P, ako nije bilo:

https://www.ifixit.com/Teardown/Nexus+6P+Teardown/51660

Nexus 6P Repairability Score: 2 out of 10 (10 is easiest to repair)

Poslednja izmena:
Ja sam na note 4 modelu koristio bez quick charge opcije, imalo je da se iskljuci. Drzala je baterija osetno duze.

Onda ga puniš na kompu i ćao.
Stvarno nisam čuo da je neko gasio QC.
To što ću posle 2 godine da imam 70% umesto 75 ili 80% kapaciteta baterija, nije ništa u odnosu na pogodnosti. Meni naravno.
Degradirace mnogo vise nego da punis sporijim punjacem.

Iskreno ako je telefon projektovan za QC ne verujem da će nešto brže uništiti bateriju nego da sada jurim punjač i neki type-A na type-C kabl pa da eksperimentišem.

Pritom dok se puni telefon se uopšte ne greje, nije čak ni mlak na dodir. Telefoni predviđeni za QC imaju elektroniku koja prati punjenje baterije, ne vuku konstantno istu struju.

Verujem da bilo moguće da oštetim bateriju ili na kraju i sam telefon koji nije predviđen za QC ako bih ga koristio sa nekim QC punjačem, ali ne vidim razlog da ne koristim telefon sa punjačem koji dolazi fabrički uz isti.

Ako se ne varam isto su pričali i kada su se pre par godina pojavili 1A punjači da oni ne valjaju jer je USB projektovan za 500mA, da degradira bateriju ... Jel iko danas koristi 500mA punjač za bilo koji pristojan telefon?

Posle dve godine stari N5 još uvek drži bateriju na 2-3 dana bez problema, sa Marshmallow-om sam prvi put video i 4 dana, ako nema previše aktivne upotrebe, sada je kod žene od kada sam ja prešao na 5X i prezadovoljna je.

Stari SGS2 je prve dve godine korišćen sa onim svojim 700mA punjačem, posle sa 1,2A od N5 i još uvek mu originalna baterija drži 2 dana posle 3.5 godine- na kraju je elektronika krenula da zeza, telefon se raspada, a baterija drži :(

Na kraju za 5X:

https://www.ifixit.com/Teardown/Nexus+5X+Teardown/51318

5X nije 6P, ovo je laganica za bilo kakvo servisiranje.

Za 6P, ako nije bilo:

https://www.ifixit.com/Teardown/Nexus+6P+Teardown/51660

Nexus 6P Repairability Score: 2 out of 10 (10 is easiest to repair)

Pa naravno da S2 nista nije izgubio punjenjem preko tog punjaca kad je limitiran i ne moze brze od fabrickog. A QC puni dosta brze.

Jer se dodaje porez na te USA cene.
U EU je već uračunat.

To je jos jedna bitna razlika izmedju EU i USA. U EU porez se krece od 15-27% (obicno preko 20%) dok u USA ne prelazi 10% (mislim da je oko 7% uglavnom).

Meni stize par kom iz usa u toku sledece nedelje, ako ostane neki pisacu ovde pre nego sto stavim oglas...

Evo da se prijavim.

Stiže 5X danas na test. Baš da vidim kakav je u odnosu na Nexus 5, da li ima ikakvog smisla kupovati ga, ili jednostavno ići na skuplji iPhone 6s kao što sam planirao. Huawei je dobar, ali je cigla, plus one gluposti sa lomljenjem stakla iza, plus je preskup i nema ga u ponudi operatera. Ne puca mi se keš odjednom na telefon.

E to, bas da vidimo direktno poredjenje. Mada mislim da nije vredno po trenutnim cenama.

Imao sam u petak čudan problem na 5X. Dođem kući, vidim radi WiFi na njemu, ali nije konektovan. Proverim, wifi radi na ostalim uređajima, setovanje na telefonu OK, pass u redu, ali neće da se konektuje.

Onda se setim i proverim, MAC adresa telefona se promenila. Jednostavno zabeležena MAC adresa u filteru od rutera i ona na telefonu se ne poklapaju, a koristio sam već 10ak dana telefon kući na wifi-ju, dakle definitivno mu se MAC promenio.

Ubacim novu adresu u filter, sve radi kako treba od petka, ali mi nije jasno zašto (i kako) je telefon promenio MAC adresu wifi adaptera?

Verovatno ne bih ni primetio da se to desilo, da kućna mreža nije zaključana samo na određene MAC adrese.

Poslednja izmena:
Mobilni chipseti u nekim situacijama prilikom restarta generisu mac adresu, jer proizvodjac nije hteo da kupi/rezervise opseg adresa.

Ako nije tajna koliko se kreće NEXUS 6p? Ne planiram sad da ga uzmem, ali me zanima koliko sem kreće cena u srbiji

Ja ga još nisam nasao da ga neko prodaje.... Ako je neko video da ima na oglasima neka da link... Bas bi hteo da probam kako to radi u poređenju sa note 5 koji sad koristim

Poslednja izmena:
Ne moras ni da probas, radi mnogooo bolje. Radi i Nexus 5 bolje a kamo li 6P. :)

Nemoj tako i ja sam Nexus fan ali sad si bas mlatnuo... Provo što sumnjam da si koristio note 5 tako da ne znaš sa čim poredis a gotovo sam siguran da nisi koristio n6p tako da ako ima neki ozbiljniji odgovor... Ovo sa poređenjem sa Nexus 5 necu ni da komentarisem

Vrh Dno