Šta je novo?

Fotografije - 2015

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@ delevic
Dobro ti to sagledas kao i uvek 🙂

Treba da razmenite nickove xD

^
Hehe, ovo je skroz zdrava diskusija na temu postavljene fotografije, a zanimljivo je koliko ovakvi kometari u kojima se ukazuje na propuste kasnje u radu uticu na to da kadrovi budu bolji...

Lepo je Delevic to srocio!

^
Moram da uzmem pelcer kako to radis u obradi, mnogo mi se svidja kako izgledaju fotke sa takvom obradom🙂 mislim da bi lepo legla takva obrada na predhodnoj fotografiji koju sam postavio, i kod svake portretne u uslovima slabog svetla...
Wien - Schönbrunn Palace... by Nenad Ristic, on Flickr

Poslednja izmena:
Vreme je Horizontalno

DSC_2892_zpsu9jlheuu.jpg

Kale - planina i Mountain Bikes.

DSC_2894_zpsjuwjpbio.jpg

toliko prezvakan kadar da mu necu dati naziv 🙂

DSC_2897_zps20kjwwti.jpg

... (ne ide mi naziv ni za ovo)

DSC_2915_zpskmowhlir.jpg

Ne znam sta ce strucnjaci reci ali meni laiku ovo ozgleda odlicno, atmosfera na fotografiji je veoma interesantna.

Odlicna! Nego otkud ti u paleti? 😀

Mnogo dobre *******i i mr.big, samo nastavite. Miki posebno mi se dopada ova bela pozadina za promenu sto si uradio...zapamti to, i mene ces tako jednog dana dao bog 😀

Ova suma je pokidala, fenomenalna fotka!

Evo i od mene jedne jesenja:

DSC_3015_zpsvxehthsj.jpg

I onda par ovako iz setnje po centru 🙂

DSC_3094_zpsge3sniu0.jpg

Ovu sam bukvalno iz ruke fotkao onako u zurbi zbog murije koja se setkala na parkingu:

DSC_3098_zpshyyk9gx6.jpg

Jel su to te čuvene "Nikon boje" o kojima ljudi pričaju ili je samo takva obrada? 🙂

I jedno i drugo. 🙂 S obzirom da nikonov RAW cuva nenormalno puno informacija u shadow/highlights, po mojim testovima mogu da podignem exposure preko +2 i jos da izvucem senke na 100 u Lighroom-u, sum je i dalje prihvatliv. Gledajuci neke review-e na YT, Canon RAW nema ni blizu takvu fleksibilnost, sto me cudi, mislio sam da su tu negde.

I jedno i drugo. 🙂 S obzirom da nikonov RAW cuva nenormalno puno informacija u shadow/highlights, po mojim testovima mogu da podignem exposure preko +2 i jos da izvucem senke na 100 u Lighroom-u, sum je i dalje prihvatliv. Gledajuci neke review-e na YT, Canon RAW nema ni blizu takvu fleksibilnost, sto me cudi, mislio sam da su tu negde.

Da, ali probaj onda pregoreli deo da pogledas - spusti exposure i highlights pa da vidis koliko ce tu detalja izvuci nikon, a koliko canon...

Da, ali probaj onda pregoreli deo da pogledas - spusti exposure i highlights pa da vidis koliko ce tu detalja izvuci nikon, a koliko canon...

Jel? Mogu da izvucem highlights donekle, ali ni priblizno koliko senke. Bas bi voleo da spucam istu fotku sa nikon-om i canon-om i da uporedim fleksibilnost, ovako mogu samo da verujem jednima i drugima.

Jel? Mogu da izvucem highlights donekle, ali ni priblizno koliko senke. Bas bi voleo da spucam istu fotku sa nikon-om i canon-om i da uporedim fleksibilnost, ovako mogu samo da verujem jednima i drugima.

Naravno ne bih mogao garantovati za sve modele, posto sam jako malo nikona probao. Evo sad kada pogledam na netu vidim da je za neke modele Nikon navodno bolji i u highlights i u shadows. Uzeo bih sve to sa rezervom, ali verovatno neko ko je koristio oba sistema uporedo (skuplja tela) moze reci nesto vise...

Poslednja izmena:
Dinamika senzora zavisi od modela do modela, generalno gledano, poslednji Nikoni sa Sony senzorima imaju malo bolji DR u odnosu na Canon i to pre svega u tamnijim delovima. Sto se tice desne strane histograma tu je razlika malo manja, tako da ocena da kako Canon nema ni blizu takvu fleksibilnost je malo prejaka i vise je internet hype ili neznanje u elementarnoj stvari a to je ekspozicija. U svakom slucaju kome je potreban maksimalan DR, tu je uvek exposure bracketing ali i on trazi da se zna sta se radi! 😉

Upravo je to problem, Sonijev senzor uzasno favorizuje shadows pa se potpuno drugacije eksponira nego sa Canonom, i mene mnogo nervira kada vidim 14 blendi dinamike a ako je nesto pregorelo izgleda kao gopro 🙂 Nikon je nekako uspeo to da ublazi, ali najbolje highlighte ima Canon, jedan od razloga zasto nije dovoljno reci "ovaj senzor ima najbolju dinamiku" i zasto Canon ne juri sonijevu dinamiku i posle vise godina. Izmedju ostalog, tako i film funkcionise.

A inace, ti ako moras da izvlacis vise od blende, nauci da eksponiras :d

Poslednja izmena:
Driver kada ne bi prozvao ne bi ziveo. Ja ne izvlacim dve blende zbog loseg eksponiranja nego zato sto volim da se igram u post-u kada mislim da je fotka "dosadna" . Vidis, meni mnogo vise odgovara nikonov DR jer mogu da izvlacim te prirodne HDR fotke a pritom da skratim sa 1/10 na 1/40 bez blama ako mi tripod nije pri ruci. Automatski ta logika bolje +1 nego - 1 dovodi do toga da moram dizati iso i to dosta, sto za nas smrtnike sa semi pro dslr-ovima nije resenje.

Poslednja izmena:
Pa naravno da cu da prozivam kad su se klinci uhvatili DRa kod Sonija ko pijan plota, a ne razumeju kako to funkcionise. Kod Sonija ti imas 13.5 blendi u senkama a kad dodje do hajlajta, puca odmah sto izgleda kao neki mali senzor sa onim zutim nijansama u rolloffu, potpuna nebuloza. Dok je kod Canona highlight rolloff mnogo prirodniji, kao kod filma. Ironija je u tome sto senzor sa mnogo vise dinamike mnogo brze pregori i to je u uslovima ostrog svetla vrlo tesko za rad, moras sve da podexponiras pa posle da vadis, sto mu dodje mnogo vise posla...

Pazi, da je Nikon mnogo bolji sto se toga tice niko ne bi Canon mirisao. Gledao sam ovaj review -> https://youtu.be/VR7Kjeq2aH4 i ostao u cudu kolika je razlika u izvlacenju senki i ostrini fotki u korist D810, a Canon 5D Mark III je u istom cenovnom rangu. Jedino je D810 smotan sto se AF-a tice, ali to me zanima samo ako sam sportski fotograf.

D810 nikako nije smotan...

Gde smotan, ta makina mi je na wish listi. Rekoh samo da mu je nesto smotaniji af u odnosu na canon, ali opet i to zavisi od svega i svacega. Uostalom nisam rekao da su ovo dvoje pro pa da im treba verovati sve.

Gde smotan, ta makina mi je na wish listi. Rekoh samo da mu je nesto smotaniji af u odnosu na canon, ali opet i to zavisi od svega i svacega. Uostalom nisam rekao da su ovo dvoje pro pa da im treba verovati sve.

Ja bih uvek telo birao na osnovu sistema objektiva 🙂

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno