Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

b718d3ccbea7aa3c5c3d344969a228c0.jpg

Kako ovo rešiti? Devojci instalirao win 10 još dok je bila verzija u razvoju i ipak nije dobila win, barem sudeći po ovoj poruci?

To su buildi koji isticu 2 oktobra 2015 , 10166 i slicni stariji , ne moze nista da se uradi ubaci 10240 ili 10565 , ako hoces da joj vecno radi onda 10240.

Ali zašto nije samo odradilo update preko windows update servisa?

Pa napravio sam dok sam instalirao windows, možda se nešto izlogovalo, zabagovalo, šta znam.

Pa valjda nije dovoljno samo da udješ, nego da prijavljuješ kako radi i slično.

Poslednja izmena:
Sta je ovo W10 State, neka pise svako sta misli u vezi W10, ko da je sam Bog napravio W10.

Ma ok je win10 sve je to lepo. Evo koristim ga od kad je izasao i nisam bas previse zadovoljan. Ne radi mi gasenje monitora usled neaktivnosti,moram da se zezam sa apdejtovima jer je sve automatski namesteno da skida,sada jos ovo sa zadnjim apdejtom i crnilom radne povrsine... Oni kao da su izbacili poluprozivod? Sad,ja mozda nisam upucen jel je ovo izaslao kao finalna verzija ili ? Jer previse tu rupa i praznoh hoda ima a pritom je imao pompasticnu najavu?

Koliko se ja sećam Win 7 korisnici će dobiti Win 10 fajlove ako im je uključen automatski update. Pošto autoupdate stalno skida i instalira nove fajlove za koje MS smatra da su potrebnu ne znam kako je sad velika frka što je skunuo i Win 10 fajlove bez pitanja.
Mislim da je problem što nas je MS razmazio. Dozvoljava korisnicima ono što druge kompanije ne rade. Ima najdužu podršku operativnih sistema koju je u slučaju XP-a dodatno produžio a ljudu opet nezadovoljni. Dozvoljava korišćenje nelegalnih sistema i čak daje update za njih. Trenutno daje besplatu nadogradnju na najnoviji OS i ljudi se opet bune.
Intel podržava svoje procesore i iGPU koliko? Dve godine? Poske toga nema novih drajvera. Nešto se ne sećam da Apple podržava svoje sisteme 10 godina. Uglavnom morate da kupite nov, ne tako heftin hardver kroz joju godinu. Online servisi menjaju inerfejs svojih servisa bez da pitaju korisnike da li hiće ili ne (Facebook, Google, Twitter...). Veb brauzeri menjaju svoj izgled i funkcionalnost stalno. Nije da nas mnogo pitaju. Izgleda da je samo MS problem.

Pazi, Win10 nije mali update i logično je da će nekome napraviti veliki problem ako se skine u pozadini. Može da se desi da probije download kvotu ili da ga papreno košta zbog protoka ili da mu prosto napuni sistemski disk i urniše performanse računara.
Prosečan korisnik neće ni znati šta ga je snašlo, ali će posledice biti veoma realne i potencijalno skupe. Sasvim je logično da će mnogo ljudi da se iznervira zbog toga.
Ja prvi imam za sistemski disk SSD koji nije prevelikog kapaciteta i svaki nepotebni gigabajt mi može stvoriti problem. Naravno, ja ni nemam automatski update uključen, baš zbog ovakvih gluposti, a nemam ni nameru da instaliram Win10 u skorije vreme, jer ne vidim apsolutno ni jednu prednost za mene u odnosu na Win7, samo potencijalne probleme.

@ilidan
Ovo za Apple si lupio i ostao živ. Očigledno ga nisi nikad koristio. Apple svake godine apgrejduje sistem ili ti izbacuje novi što je u stvari klasična nadogradnje i potpuno je besplatno (zadnji koji se plaćao bio je OS X 10.7 Lion i koštao je 20$), ono čega se Microsoft tek sad setio. Za tvoju informaciju najnoviji OS X 10.11 El Capitan radi na hardveru starom 6-7 godina sasvim ok. Moj iMac je iz 2010 i leti, prema tome to i jeste "most advanced OS", a to se na zapadu ne govori bez dokaza jer u tržišnoj privredi kad ovako nešto kažeš ili je tačno ili je sud zato je i Carlsberg probably best beer, posebno naglašavam ovo probably. Apple ima odličnu podršku i za softver i za hardver ako ti ikad zatreba i svaka nova nadogradnje je kompatibilna sa starom, i stara sa novom za 99% aplikacija.

Poslednja izmena:
Tako je LOL porediti Osx sa Winom...

Jel ima neko problema sa Chrome?

Tipa odem na neki traker i kliknem da mi skine papiric i onda mi kaze stop working! Do ovog update (10565) nista nije bilo od problema sada ovo se desava. Nije nista sto ne mogu da prevazidjem ali opet malo iritira.

I da napomenem nije u svaki put tako ali zna da se desi.

@Dandy
Znam da nije mali update. A obzirom da MS tek počinje sa tim načinom nadogradnje traljavo su to odradili upravo iz razloga koje navodiš. Ne proveravaju da li ima dovoljno slobodnog prostora na sistemskoj particiji i ne uzimaju u obzir tip konekcije. U stvari, ovo sa prekoračenjem mesečne kvote je već bilo problematično i kada se pojavio Windows 10.

Međutim, ljudi koji imaju uključen autoupdate nemaju problema sa kvotom, niti moraju da vode računa o tome. Ne zaboravimo koliki update vuče i Office 2013 koji se takođe nadograđuje preko Widnows Update servisa. Mali je broj ljudi koji ima manje od 10 GB slobodnog prostora na sistemskoj particiji. Mada mislim da je MS tu trebao da uradi isto što i sa DX veb instalerom, da skine fajlove na particiji sa najvećim slobodnim prostorom.

@Goxy
Nisam rekao da Apple OS ne može da radi na starijim Mac računarima niti da naplaćuje nadogradnju već da se kod njih podrazumeva nadogradnja na novi OS kada on izađe. Za razliku od toga, ljudi očekuju da MS podržava starije verzije sistema 10 i više godina. To pravi ogromne probleme samom MS-u jer mora da kreira i testrira zakrpe za nekoliko verzija sistema.

Ako novi OS X radi na starijim Mac računarima to je OK ali da li je poželjno koristiti ga i da li ga kompanija zvanično i dalje podržava kroz zakrpe posle više godina?

Daj odgovori mi ti kad ostali kuliraju, prosli x sam pitao i niko nista.
sada sam na 240 onaj prvi yvanicni build, nekako sam od jednom postao ne insajder, dal zbog onog trika za registrom da zabranis WU auto skidanje ili ne znam cega.
Moje pitanje glasi: Ako skinem iso ove poslednje insajderske desetke i pregazim moju instalaciju, hocu li biti opet insajder, bez ikakvih problema?? Hvala

Windows je rupa bez dna. OS X nema sigurnosne zakrpe. Toliko-

Daj odgovori mi ti kad ostali kuliraju, prosli x sam pitao i niko nista.
sada sam na 240 onaj prvi yvanicni build, nekako sam od jednom postao ne insajder, dal zbog onog trika za registrom da zabranis WU auto skidanje ili ne znam cega.
Moje pitanje glasi: Ako skinem iso ove poslednje insajderske desetke i pregazim moju instalaciju, hocu li biti opet insajder, bez ikakvih problema?? Hvala
Mislim da mozes, samo posle pokreni get started u "get insider builds" da bi ti bio aktiviran.
Mislim da moze posto si vec bio insider.

Prvo treba proveriti ko sponzoriše koje kompanije. To su kao one na Pinku što mere gledanost peoplemetrima. I ispalo da više ljudi gleda turske serije nego Albanija-Srbija.Je ne želim da branim Apple, ali je za nekih zadnjih 5 godina pronađeno je par upada i problema uglavnom sa storom koji su rešeni, a windows svaki mesec po 30 ispravki. Treba samo biti realan. Sigurnosno gledano, Win je jedna velika rupa. Ovo i nije tema, jer ja sam već rekao šta me je navelo da ti odgovorim vezano za support i odnos prema korisnicima.

Windows je rupa bez dna. OS X nema sigurnosne zakrpe. Toliko-

Jos jedan LOL za danas, a ako nastavis bice jos smeha.
U pravu si nema zakrpe, zato je i pun rupa, niko nista ne radi povodom toga, kao i u slucaju IOS-a jailbreak ubrzo izadje cim ovi navodno patchuju, ma smesno.

Jos jedan LOL za danas, a ako nastavis bice jos smeha.
U pravu si nema zakrpe, zato je i pun rupa, niko nista ne radi povodom toga, kao i u slucaju IOS-a jailbreak ubrzo izadje cim ovi navodno patchuju, ma smesno.
Pa ja se smejem tvojim objašnjenjima. Jesi ih sam smislio ili ti je neko pomagao. Stomak me zaboleo. Ali dobro svako svoga konja hvali. Ja nisam fan windowsa niti OS X-a koristim sva 3 i win 10 i win 7 i OS X i iznosim svoje mišljenje i iskustvo.

Nije problem iznositi lično iskustvo ali jeste problem kada se generalizuje zaključak na osnovu ličnog iskustva.
Kada je Windiws u pitanju znam par ljudi koji bi godinama mogli da koriste nezakrpljen OS bez antivirusa i ne navuku ništa. Njihov zaključak bi bio da je Windows izuzetno bezbedan sistem i da su update i AV programi čists glupost. Iz iskustva.
Takođe znam par osoba koje navuku adware ili spyware u roku od 48 sati na zakrpljenom OS-u, sa AV programom, adblocker-om, flash blokerom. Po njima, Windows je pun rupa i tu ništa živo ne pomaže. Iz iskustva.
Kada je izašao Windows 10 meni je radio bez problema. Iz iskustva, stabilan i ispeglan sistem.
Pojedincima je kočio, usporavao, pucale aplikacije, taskbar. Iz iskustva, nedovršen poluproizvod.
Jedno je da izneseš svoje iskustvo a drugo da generalizuješ stvari na osnovu njega.

Vidiš. Tu grešiš. Ja generalizujem stvari na osnovu svog iskustva i to je potpuno u redu jer na to imam pravo. Ti sa tim ne moraš da se složiš. Ja tebe ne teram da prihvatiš moje mišljenje, ti imaš svoje pa budi objektivan. Da bi bio objektivan moraš da koristš oba sistema određeni broj godina, barem 3-4. Čitajući šta si napisao za Apple u onom postu kada sam morao da se uklučim ti si OS X video samo na slikama. Budi iskren. Ne moraš biti iskren prema meni, negi budi iskren prema sebi. I da se razumemo Windows 10 je manje i od poluproizvoda. Žvaka da se namlate pare. Windows 7 je i dalje najbolji Microsoftov proizvod.

Nazad
Vrh Dno