Šta je novo?

BENCH Kucni ljubimci ...... ;)

Ja ostavim nesto suve hrane u ciniji, a nju bas ne vole preterano, a u toku dana budu 3-4 manja obroka sa necim drugim (sos/preliv, nesto mesa, eventualno nesto sto ostane od rucka da proberu :)), s tim sto kod mene macka ide napolje (u dvoriste), pa leti cesto i ne dolazi ceo dan (samo rucak i vecera :d), dok je zimi 90% vremena u kuci.

EDIT: I da i moja je naravno probirljiva, mada leti ako je bas nema ceo dan, onda vec i nije toliko kad konacno dodje :-devil-:

Poslednja izmena:
Kad je bila mala uvek sam joj drzao punu ciniju granula, i jela je kad hoce. Nije nesto preterano jela, ali bogami ugojila se :) ima godinu i 8 meseci i oko 5-5,5kg. Od pre par meseci, uz konsultacije sa veterinarom joj dajem dva puta dnevno hranu, oko podne i uvece oko 7. Ali cini mi se da je gladna cesto, pa mi je zao. Ali ne bih da joj drzim opet punu ciniju pa da se usvinji, da ne moze trci.
Ne znam da li to da menjam, da li treba cesce da joj dajem, ili da povecam kolicinu.

Uglavnom joj dajem joseru, royal canin, n&d, one sosice nesto i ne voli. Tako da uvek jede tu suvu hranu. Nisam siguran da je to dobro, ali nemam predstavu sta jos da joj dam, nekad joj dam tunjevinu ili pecenicu, samo onjusi i to je to.

na koji nacin hranite macke, da li sa stalno punom cinijom, pa se ona sama sluzi kad hoce, ili u obrocima?
Ja mog ludaka hranim kada krene da divlja :) uglavnom mu sipam po 50g one wiskas kesice i to je to.. Od ostale hrane jede samo zivo belo meso i to je to :)
A kada smo kod granula jede neke posebne koje mogu da nabavim samo u jednoj radnji u bg.. Zovem ih macina trava iako ne znam kako se te granule stvarno zovu :(

Kada je bio mali jeo je i ribu ali mu je neka koska napravila ozbiljan problem,zamalo je izbegao smrt i od tada bezi od ribe cim je nanjusi ;)

Poslednja izmena:
Da nisu to one granule za lakse izbacivanje dlaka? Ja sam koristio te, i stvrano odma povratila dlake.

Ne znam.. Slucajno ih kupim u jednoj radnji u z.polju i od tada samo to jede. Oko 40din je 100g.

Bogami ove 330 din 300 grama [emoji53]

Jel ti mačka izlazi napolje ili ne. Ako ide napolje malo je jače hraniš.Ova moja što ide napolje dobije hranu kad dođe kući i počne da urla.Inače je fit.

Ova što ne ide napolje, manje je aktivna, i njoj treba dozirati hranu da ne dođe do gojenja jer posle krenu da stradaju organi a i ulenji se žestoko, pogotovo ako je sterilisana.

Inače,čim su okusile kuvano meso odmah su postale probirljive, tako da su granule primarne a mesište svakih par dana.Nekad se naljute pa neće granule i po par dana ali na kraju moraju.

Poslednja izmena:
Hahah, nekad se naljute[emoji1]

Izlazi napolje, ali samo kad je lepo vreme, i to ne nesto mnogo. Uvek hoce uvece da izadje, ali onda ne mogu da je nateram u kucu. Bas zbog toga sto se ne krece mnogo i sto je uglavnom u kuci joj dajem dozirano. Ali kazem, cesto mi se cini da je gladna, kad god joj pomenem hranu ona odma trci do cinije u ocekivanju da cu da joj sipam [emoji4]

Moja ne izlazi napolje upste pa da bi zadovoljila radoznalost njuska sve zivo. Ona mi je glavni tester kvaliteta hrane. Ako oseti bilo sta od vestackih dodataka u hrani odmah se okrene i nece da jede. Ali zato domace suvo meso i cvarke ne odbija. Voli i neke neobicne stvari tipa kuvani kukuruz, masline. Masline razvaljuje, ne mogu da vam objasnim kako se ponasa kad oseti miris masline. Probajte jel vasa maca voli :D
Uglavnom moja maca voli neku jako jeftinu hranu tj. krekere. Friskies i whiskas krekere uopste ne voli ali gotovu hranu da. Uglavnom voli da joj se gotova hrana menja, nema sanse da joj kupim konzervu i da ona to pojede. Kupovao sam ranije i pojede 2x po malo i ostalo bacim, od tada ih kupujem u kesicama i uvek uzmem razlicite ukuse. Krekere voli te jeftine, to svaki dan moze jesti ali voli da ima bar jos jednu vrstu pored njih.
Navikla je da uvek ima hrane i ono sto mi jedemo nikada ne pipa osim kad mene vidi da jedem, onda dodje nekada da se ogrebe malo, da vidi sta jedem. Nekada mi lizne nesto iz tanjira tipa sira sa sopske, pilecu salatu, euroblock... :p

Au al ona uziva :) ja ovoj davao danas domace suvo meso i nije htela. Neka jede i dalje granule, kad vec drugo nece.
A sa maslinama cu da probam :D

Haha, i moja je tester za kvalitet mesa. Samo iz jedne mesare gde se zaista moze reci da je organsko domace meso hoce da jede, ako se kupi na nekom drugom mestu samo malo lizne. Inace najvise voli parce sveze junetine :D (naravno iz pomenute mesare)

Moja isto poludi za maslinama. Trenutno joj dajem neku dijetalnu hranu jer se ugojila, imala je preko 6 kila. Sad je tu oko 5,8 - 6kg, dobija oko 40g te hrane, od toga pola noću. Na kesi za hranu piše da ne bi smela da gubi više od 100g nedeljno.

I da, slano im ne treba davati, znači što manje šunke, slanine i ostale usoljene hrane. Ja sam primetio da kad jede slano krene da se peruta.
Za izbacivanje dlake dajem joj onu pastu, pa je preko stolice izbaci.
Slatko isto ne bi smele zbog zuba, a za čokoladu kažu da može biti jako opasna.

Poslednja izmena:
Ja nikada masline nisam voleo i jednom me uhvati kriza kao da sam trudnjaca neka. Kupio teglu maslina i kad je ova mukica nanjusila odmah mi skocila u krilo. Vise nijednu maslinu nisam pojeo, ona je smazala celu teglu. Zao mi bilo da jedem :D
Inace nece nista od mesnih preradjevina da jede osim praske sunke i mortadele. Kapiram da je to i najkvalitetnije. Virsle ne smatra hranom uopste, od pastete se nakostresi kao da je kera nanjusila. Iskreno ko zna i koliko je kerova stradalo tu. I tako, kod mene u kuci se vise virsle i pastete ne jedu :)
Sve sto jedem dam joj da onjusi i ako mljacne onda je jestivo. Ako se skloni unazad onda se zapitam sta jedem. Sirce moze da mirise i ne smeta joj ali bilo sta sto sadrzi neku hemiju, bilo kakav gazirani sok i sl. jos smeta. Napravi neku kiselu facu, zmiri, njuska iz daljine, vidi se da joj smeta to. Moje njuskalo ima 10cm dugacke brkove, samo njoj verujem, njena njuska ne gresi. Inace je mrsava, ima 2.9kg, nije nimalo prozdrljiva kako macke umeju biti. Verovatno zato sto nikada nije ostala bez hrane.

Edit:
Slatko ne jede, nekada mi je ranije mljacnula par puta euroblock ali mrvicu, lepi joj se za zube pa mljacka pola sata posle toga. Leti malo i lizne sladoled i to je to. 98% hrane je namenjeno za nju, ovo ostalo nekada uzme. Voli kuvanu piletinu, belo meso konkretno, voli zivo mleveno meso, masline, kuvani kukuruz, to je sve bez zacina.

Poslednja izmena:
Mršava je. Trebalo bi da ima oko 4-5 kila. Probaj da joj daš neku od ovih premium granula(royal ili hills), po uputstvu sa kese. Ako je sterilisana onda za sterilisane.

Poslednja izmena:
Moj se krece od 5.5 do 7kg. Mada je macor u najboljim godinama ,ima oko 4god.

Poslednja izmena:
Mršava je. Trebalo bi da ima oko 4-5 kila. Koju joj hranu daješ?
Razne krekere, gotovu hranu za mace, vitamine... Ima hrane za 3 dana u svakom trenutku ali nece da jede. Zimi se malo popravi ali preko leta ocajno jede, kost i koza. Kucna je maca, ciscena od parazita tako da nije to problem, jednostavno malo jede i oduvek je takva bila.

Editovao sam poruku. Da ponovim, probaj da joj daš neku premium hranu, hills ili royal canin, ali se pridržavaj uputsva sa kese. Što se parazita tiče, trebalo bi da se čiste svakih nekoliko meseci, ove što žive unutra ređe. Moja je isto stalno unutra, ne sećam se kad smo joj zadnji put dali tabletu za parazite.

Poslednja izmena:
Ma dzaba, mogu kavijarom da je hranim, nema nikakve razlike. Jedina razlika je bila sto kad joj kupim royal canin onda nece da jede nista drugo dok to ima. A i kad to pojede onda teze jede drugu hranu. Ali i royal kad jede ne jede nista vise nego inace. Jednostavno takva je.
Probao sam cak i da dovedem drugu macku da vidim dali ce mozda da se zabrine za hranu. Druga macka je zdrala kao gladna godina i pojela joj svu hranu a ona nista. Sta da joj radim, sama bira da bude takva. Bolje da bude mrsava nego debela.

Ni ne treba da jede ništa drugo kad jede tu hranu, nije ni preporučljivo. Izabereš neku vrstu hrane(ako je sterilisana, indoor, i po godištu), odredi se količina po uputsvu na kesi, podeliš u par obroka i samo joj to daješ. Povremeno joj daš kad i ti jedeš malo mesa ili ribu, koju maslinu i to je to.

I moja kad namirise royal odma skace i trci da jede. Kao i n&d.

Ni ne treba da jede ništa drugo kad jede tu hranu, nije ni preporučljivo. Izabereš neku vrstu hrane(ako je sterilisana, indoor, i po godištu), odredi se količina po uputsvu na kesi, podeliš u par obroka i samo joj to daješ. Povremeno joj daš kad i ti jedeš malo mesa ili ribu, koju maslinu i to je to.
Ne razumes, davao sam joj i ne jede vise uopste niti se goji. Jede samo to i iskljucivo to. I imam problem sto se navikne na nju pa posle nece bukvalno nista drugo da jede. Inace ne znam koju drogu stavljaju u hranu ali royal kad udje u stan nanjusi ga kroz zatvorenu kesu i hoce da je progrize. Nikada se tako ne ponasa. Ne znam kako vasi ljubimci reaguju, ova moja poludi.

Po sastavu ta hrana ima najviše proteina životinjskog porekla, a mislim da stavljaju i taurin i neke vitamine. Moja je jela Hills 3-4 god. pa je prešla na royal canin(indoor, za sterilisane, adult 1-7 god). Sad bi već trebalo da uzima ovu za starije 7+, ali da smrša prvo.

Viskas ne pamtim kad sam dao mački, ima mnogo kvalitetnijih hrana ako već pričamo o njima. Kad sam experimentisao nešto sa hranama, svaku koju sam prelio sa malo tunjevine nije odbila da jede, jednostavno je riba za mačke neodoljiva.
Takođe ne treba biti lenj, uzmete bilo šta od piletine, sveže, skuvate i mešate sa granulama.Nikad mi nije ostalo u činiji ni gram.
Granuliranu hranu, za mačku koja ne izlazi iz stana, sam birao prema tome koliko izbaci iz sebe i koliko joj izmet smrdi.
Hills i royal sam odmah izbacio iz upotrebe.Ima mnogo kvalitetnijih i jeftinijih granula.
Isto tako i za psa koji živi u stanu.
Od kad mu dajem carni love, trainer ,verse laga premium, energije na pretek,stolca uredna, dlaka, kilaža po PSu.

moja jede royal canin (siamese ili fit)

Kod mene su ljubimci (psi) isključivo na prirodnoj hrani - BARF. Naravno da imam granula u rezervi za hitne slulajeve, ili kad me nema po par dana ali, ne zanosite se granulama bez obzira na cenu koju imaju.

U principu se sve dobijaju na isti način - od otpdaka, lešina, i sličnog "mesa" .... a posle se ubacuju razni sintetički dodaci, pojačavači ukusa, arome i minerali.

Pogledajte kojim lancima pripadaju toliko izvikani Royal Canin, Hils, Eucaniba, Pitina Prop Plan Yosera....
Sve su ti delovi nekog konglomerata prehrambene industije: Nestle, Pepsi, MC ....
211135996753bd6bc9d40ba944909268_extreme.jpg

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2014&mm=07&dd=09&nav_id=874660

.... samo su na kraju lanca proizvodnje.

Jedna robna marka koja se ne stidi svog proizvoda:
http://www.new-instinct.com/enciklo...litet-hrane-kojom-hranite-vaseg-psa-ili-macku

Poslednja izmena:
Ovo je za mene jedna vrlo problematična tema, posebno kada ljudima oko sebe pokušavam da objasnim, uglavnom bezuspešno jer većina kupuje skuplju hranu (u odnosu na ono što i sama jede) misleći da će time obezbediti zdravlje svom ljubimcu. Da prenesem par stvari sa BK Foruma, zbog svih, da ne mislite da su samo kineske kopije mobilnih podvala.

"
STA SE NALAZI U VRECI SA HRANOM?

Vreme je da vam pruzimo malo vise informacija koje vam mogu pomoci da odlucite izmedju "udobnosti" koriscenja gotove (komercijalne) hrane nasuprot "radu" potrebnom da pripremite sopstvenu hranu za svog ljubimca.

Upozorenje: ako imate slab stomak, izbegnite ovaj clanak i snimak!!

EVO STA JE U VRECI

Ocigledno, milioni i milioni kilograma hrane za ljubimce proda se u vrecama i konzervama svake godine. Da li ste se ikada zapitali odakle se nabavlja to "meso" i "masti"? Da li zaista mislite da postoje posebne farme ili rancevi na kojima se uzgajaju "sirovine"? Naravno, ne! Oni ih traze po mnogim "preradjivackim pogonima" (u originalu "rendering plants" - slicno nasim kafilerijama, prim.prev.) po celoj zemlji, da bi se obezbedili tonama koje su im redovno potrebne.

U prethodnom clanku (Hrana o kojoj treba razmisliti) spomenuta je kolicina uginulih kucnih ljubimaca dopremljena do preradjivackog pogona, da bi bila reciklirana i upotrebljena u psecoj hrani. Ipak vama ostavljamo na mastu da zamislite sta se desava u tim postrojenjima. Dozvolite da vam pruzimo nekoliko detalja kako bismo vam mastu podstakli! Prvo mi dozvolite da kazem da mi je drago da takvi "pogoni" postoje. Bez njih nasi gradovi bi se izlozili riziku da postanu izvor bolesti i trulih lesina. To je prljavi posao koji neko mora da obavlja. Pre Drugog Svetskog rata vecina klanica imala je sopstvene pogone za unistavanje lesina i neupotrebljivih ostataka. Posle rata, unistavanje lesina postalo je zaseban posao. Stoga ovi pogoni vise nisu potpadali pod vecinu pravila inspekcije vezane za proizvodnju mesa. Tako danas vidimo da ova delatnost uglavnom ima svoja pravila i van je "pogleda javnosti".

Da bismo uopste mogli da pocnemo da shvatamo ovu industriju, prvo moramo da pogledamo "sirovine" koje dolaze do pogona. Klanice su jedan od glavnih snabdevaca sirovinom za preradjivacku industriju. Da bi se u klanicama sprecilo dalje koriscenje mesa neupotrebljivog za ljudsku upotrebu, vlada je donela zakone po kojima meso mora biti "promenjeno" pre nego sto ce se poslati u preradjivacki pogon. Lepa rec, ali sta ona znaci?

U osnovi, to znaci da meso prvo mora biti na neki nacin "zatrovano" (kontaminirano) da bi se prakticno nacinilo nekorisnim za ljudsku upotrebu. Neke od supstanci koje se koriste da ispune ovaj zahtev su: karbolna kiselina, kreozot, loz-ulje, kerozin, citronela, itd. Kada se ovakvim supstancama meso bukvalno natopi, spremno je da se posalje na preradu u pogon.

Jos jedan od glavnih izvora sirovog materijala su veterinarske ustanove. Nisu samo (uginuli i eutanazirani, prim.prev.) psi i macke dopremljeni u lepim malim plasticnim kesama, vec takodje i rakuni, oposumi, jeleni, lisice, zmije, itd.

Takodje ne treba zaboraviti prodavnice prehrambenih proizvoda, koje se nekako moraju osloboditi pokvarenog mesa koje vise nije za prodaju, kao i masnoce, kostiju, itd., sve ono sto bismo mi kod kuce smatrali djubretom.

Tako se unutar "preradjivackih pogona" na podu nalaze velike naslage "sirovina" sacinjenih od mesavina celih lesina, delova zivotinja, plasticnih vreca, stiroporskih pakovanja, metalnih plocica, ogrlica ljubimaca - bilo sta i sve sto se smatra "otpadom", ali pogodnim za reciklazu.

"Preradjivanje" (u originalu "rendering") je proces kuvanja sirovog zivotinjskog materijala, da bi se odstranila voda i masti. Pogledajmo izbliza kako se ovo practicno radi.

Unutar pogona pronaci cete coveka sa maskom na licu (zbog smrada od trulih lesina) koji upravlja mini-buldozerom, tovareci "sivorine" u 10 stopa duboku celicnu nerdjajucu jamu. Na dnu ove jame ogroman noz za mlevenje pocinje da se okrece. Ovo masu pretvara u manje, podesnije komade. Odatle se transportuje u drugi "mlin" za finije mlevenje.

Sada treba da shvatite da je ovo posao kao i svaki drugi posao i da se troskovi trebaju smanjiti gde god je to moguce. Stoga, oni se ne maltretiraju i ne gube vreme da, na primer, uklone ogrlice protiv parazita sa ljubimaca, pesticidne plocice sa usiju goveda, plasticne vrece, ambalazu od stiropora, itd. itd. Sve je sirovina za mlevenje! Samo ga gurnite buldozerom.

Ova masa se tada kuva jedan sat na 280 stepeni. Tokom procesa kuvanja na vrhu se stvara sloj zute masti ili loja koji se skida. Skuvano meso i kosti (zajedno sa ostalim materijalom, pesticidima, itd.) salje se pod presu, kako bi se istisla preostala vlaga i masa usitnila u peskoviti puder. Posto je "serija" obradjena, sve sto preostane je zuta masnoca, "mesno" i kostano brasno. Ovaj neprekidni proces kuvanja se nastavlja, neprestano, 24 sati u danu, sedam dana u nedelji, izbacujuci tone i tone proizvoda za prodaju.

U zavisnosti od sastojka koji preovladava u pojedinim partijama, proizvod tada postaje: junetina, piletina, jagnjetina, mesno brasno, zivinsko brasno, riblje brasno, riblje ulje, zuta masnoca, loj, juneca masnoca, pileca masnoca, itd.

Nikada ne pise "psece brasno", "macje brasno", brasno od tvora, pacova, ili bilo koje "druge poslastice" koja se mesa sa svakodnevnim kolicinama "sirovog materijala". Iako ovaj proces efikasno unistava bilo koji od blagotvornih enzima, on ne unistava sodium phenobarbital u lesevima eutanaziranih zivotinja. Mogucnost da se razgrade druge hemijske kontaminirajuce materije procesom kuvanja takodje je veoma sumnjivo. Mozda bi, umesto sto ih zovemo pogonima za preradu mesa bilo bolje da ih nazovemo pogonima za reciklazu "toksicnih otpadaka".

Da li je potrebno da naglasimo ko su neki od najvecih potrosaca ovih finalnih proizvoda? Pogodili ste - kompanije za proizvodnju hrane za pse. Osnovni izvor mesa i masnoca u industrijskoj hrani za pse dolaze iz ovih beskrajnih procesa "kuvanja".

Zastrasujuci deo je da se milioni tona ove "obogacene hrane" takodje razvoze na farme zivine, goveda, farme mleka i svinja, fabrike hrane za ribu, itd. gde se mesa sa ostalim sastojcima za hranu za zivotinje i ribe, koju ce ljudi kasnije jesti.

Kasnije se u fabrikama hrana za pse "obogacuje" njihovim sopstvenim sastojcima (zastitnim sredstvima - prezervatima, bojom, sintetickim vitaminima...) Ko zaista zna sta se nalazi u vreci?

Jedan od najcescih problema sa kojim se srecemo su alergije na hranu. Odgajivaci prelaze sa jedne vrste hrane na drugu, sa junetine na jagnjetinu, sa zita na pirinac, itd. otkrivaju da su isfrustrirani i nemocni da rese problem. Stvari se mogu popraviti privremeno, a onda se ista stara stvar ponovo pojavi. Promena sa jagnjetinu na govedinu izgleda kao logicna stvar koju treba pokusati, ali kako uopste mozemo znati sta u vreci stvarno dobijamo? Evo hipotetickog primera sta bi se moglo naci u "jagnjetini" iz preradjivackog pogona, a da se ipak zvanicno moze nazvati jagnjetinom.

Ako se u jami za kuvanje nadje 25% otpadaka od jagnjetine, pomesanih sa 20% junetine, 20% piletine, recimo 15% pseceg i macijeg mesa, i recimo 20% razlicitog mesa leseva zivotinja ubijenih na drumovima, mozemo reci da u toj partiji preovladava jagnjetina (u ovom slucaju ignorisacemo procenat plastike, metala, stiropora, insekticida, itd. posto je procenat suvise mali da bi uticao na oznaceni proces).

Sve dok preradjivacki pogon ne napise pogresan procenat proteina, masnoca ili kalcijuma, itd, oni zvanicno mogu da prodaju svoje proizvode vasoj omiljenoj fabrici hrane za pse kao "jagnjetinu". Usput bi trebalo spomenuti da masnoce prodate iz preradjivacke industrije nemaju sve zivotinjsko poreklo. Zahvaljujuci sirenju fast-food restorana, skoro polovina "sirovog materijala" je upotrebljivana kuhinjska masnoca i precisceno ulje od przenja (posebna industrija).

Kada jednom shvatite od cega se zaista sastoji komercijalna hrana za pse, ne mozete biti iznenadjeni kada saznate da se mnogi zdravstveni problemi koje srecemo kod nasih ljubimaca mogu direktno prepisati nedostatku pravilne ishrane.

Kada me neko pita "zar se ne bojis salmonele ili da je sirovo meso koje koristis zarazeno?", samo zazelim da mogu da ih odvedem do preradjivackog postrojenja i pokazem im kako komercijalna hrana moze da bude losa! Vise nikada ne bi kupili vrecu ili konzervu hrane za pse, a da ne pomisle sta zaista rade. Nikada vise ne bi imali strah od upotrebe sirovog mesa umesto onoga sto industrija podsmesljivo naziva hranom za pse.

Za sve vas koji jos niste presli na sirovu ishranu (BARF), preporucicu vam da se vratite i procitate "Hrana o kojoj treba razmisliti", povezanim sa ovim clankom. Tako cete steci dovoljno osnovnih informacija da napravite osnovnu odluku kojom vrstom hrane zelite da hranite svoje zivotinje. Kako ulazimo u 21. vek, mozda je vreme da vratimo sat sto godina unazad i vratimo se nekim osnovnim nacinima ishrane.

Prevod sa: http://www.naturalrearing.com/J_In_Lear ... TheBag.htm
Uskoro sledi i prevod clanka "Hrana o kojoj treba razmisliti", a koji je usko povezan sa ovim tekstom.

Video - nije za one sa slabim zeludcem:
http://www.youtube.com/watch?v=g9DTzDfYMxo

"

@ [SAJ]ber Kurajber

Mnogo si razmazio macku, pusti je malo da ogladni i sama zatrazi hranu :p
Koliko dugo je imas i koliko dugo je tako mrsava? Desavalo se da moji macori izgube masu, to potraje mozda par nedelja i onda se vrate na staro. Meni je dosta macaka proslo kroz ruke i nisam ih nesto mnogo titrao ali jesam pokusavao da podgojim neke od njih i koliko sam do sada video, bitno je da nemaju gliste i za povecanje mase bilo je dovoljno desetak kesica tipa "kitekat", "Sheba" i to u kombinaciji sa krupnijim granulama (cisto radi ciscenja zuba posle meke hrane iz kesica). Mislim da treba malo prekoraciti preporucenu dnevnu dozu, ako hoces da je podgojis. Inace neke macke se lako goje, neke jaaako tesko, ma koliko jele. Postavi jednu sliku macke da vidimo kako izgleda, od koje je sorte :D

Kacio sam ranije slike sad nema smisla ni da je slikam kad se ne vidi od zimske dlake koliko je mrsava. Oduvek je bila mrsava a imam je vec 9-10 godina, ne znam vise ni sam. Nije mlada u svakom slucaju. Sad ide hladno vreme, popravice se malo, nabacice 100g sigurno :d

Nazad
Vrh Dno