Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Ima potrebe, kako da nema. Čovek se uči dok je živ.
Ako te baš zanima imaš Internet, pa čak i knjige na tu temu (preporuka Andrew Schulman "Unauthorized Windows 95"). A dok neko ne pruži dokaz da je Windows 95 samo DOS shell, nema potrebe da ja dokazujem suprotno.

Ukratko dve veze koje je Win95 imao sa DOS-om su bile u svrhu kompatibilnosti, a to je pod 1. bootloader odnosno samo pokretanje OS-a je bilo vezano za DOS (isto zbog kompatibilnosti), sve dok se ne bi pokrenuo WIN.COM odakle sistem ulazi u 32-bitni Protected Mode i DOS nestaje i pod 2. sloj za 16-bitne legacy drajvere. Npr. ako Win95 ne bi mogao da ostvari 32-bitni pristup disku onda bi fallbackovao na 16-bitni DOS drajver (notorni "This disk is running in MS-DOS Compatibility Mode") što bi značilo da se vuče ko krepala mačka.

I to je ukratko sve.

Stvarno sam mislio da budem malo bezobrazniji, ali neću, ipak se čovek uči dok je živ.

http://www.os2museum.com/wp/book-review-unauthorized-windows-95/

Neke (ne)postojeće stvari:

https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_NT_3.1

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_alternative_shells_for_Windows

Oko 16vs32

https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_95

naročito delovi

https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_95#Dependence_on_MS-DOS

i posebno

https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_95#32-bit

Da zaokružim ovo sa lično mojom opaskom da u vreme pre win2000, najbolji DOS i Windows je bio OS/2.

A da ne bude monotono, evo ja kategorički tvrdim da je Kim K. prosečna u krevetu. Ali, pošto ima mLogo zeznutog muža, kad je on kući, ja fallback-ujem na sestru joj Khloé K.

Stvarno sam mislio da budem malo bezobrazniji, ali neću, ipak se čovek uči dok je živ.
Одлично, онда ја не морам да пишем. Само мало. ;) Не знам шта значи да NT није био 3.1 него 3.51 ... било је једно па друго. А Windows 95/98 се од 3.х разликовао по томе што је избачен међукорак куцања win команде, мада је и то могло да се аутоматизује, али јесте био на досу и није могао без њега.
Da zaokružim ovo sa lično mojom opaskom da u vreme pre win2000, najbolji DOS i Windows je bio OS/2.
Све је релативно, јесте био одличан али је остајао онај проблем програма ... џабе теби добар ОС ако кораш да користиш windows програме под емулацијом. Тек је линух то некако решио па много тога може да се уради без пенџера. Користио сам OS/2 успут, али није могао да се користи као основни ОС. Ваљда се зато и звао половина ОС-а. ;)

Аха, тема је 10 ... када сам пре неки дан поново отишао на инсајдер па се вратио, остао сам без метро програма. Немам појма како и зашто, сада у старт менију немам ниједан од њих, мислим да се у подешавању може нешто минимално да врати али ајде, нису нешто потребни. Мада ми пар делује симпатично. Где се подешава тако нешто?

Odlično u 2015. raspravljamo o Windows 95, koji sam ja zadnji put video na računaru pre više od 10 godina.

Ма јок, о нечему много старијем. ;) Мада не видим неки проблем да се помињу старије верзије као поређење са новим ОС, не може да се каже нешто је добро или лоше ако се не опише у односу на шта. Као што је помињање ХР-а или Седмице у истом кошу, зашто би могли њих а не и старије?

Ајде буди у теми па одговори како да вратим метро у старт мени. ;)

Како нема метро, мислио сам на оне њихове програме које уваљују у последње време.

Одлично, онда ја не морам да пишем. Само мало. ;) Не знам шта значи да NT није био 3.1 него 3.51 ... било је једно па друго. А Windows 95/98 се од 3.х разликовао по томе што је избачен међукорак куцања win команде, мада је и то могло да се аутоматизује, али јесте био на досу и није могао без њега. Све је релативно, јесте био одличан али је остајао онај проблем програма ... џабе теби добар ОС ако кораш да користиш windows програме под емулацијом. Тек је линух то некако решио па много тога може да се уради без пенџера. Користио сам OS/2 успут, али није могао да се користи као основни ОС. Ваљда се зато и звао половина ОС-а. ;)

Pa ja mu zato i ostavio link ka (ne)postojećem 3.1NT
A za OS/2 nisi baš u pravu. Da Win3.0 nije postao popularan, ne bi ni videli NT. NT je samo preimenovani OS/2, koji su inače zajedno razvijali. Odmah nakon toga počinju zezalice tipa programi ne rade na OS/2, jer bogati, koordinatni sistem nije isti. Ostalo je History channel, da ga ne tupimo ovde, ova deca će pomisle da smo radili sa bušačima kartica. OFF offtopic

Mali off: Ovaj Office 16 što danas izlazi,biće dostupan samo nama sa Office 365 licencom.Pitam pošto isti drug planira kupovinu novog Office-a,onu Student verziju,pa bi sačekao ovaj Office 16,ali koliko kapiram danas izlazi samo za nas sa Office 365 licencom,a ko zna da li će one klasične verzije biti dostupne i kada,a tek u Srbiji!?

Poslednja izmena:
Imam aspurdan problem. Prilikom svakog pokretanja win 10 izlazi mi crni ekran sa porukom Missing operative system. Pet puta sam sam ga clean instalirao,ali ne vredi. Masina mi je iz potpisa,s tim da sam procesor i mobo danas ugradio.

Čime si ih zamenio? To je bitna stavka...

Na nagađanje bi bilo neispravan hard, SATA kabl ili kontroler.
Eventualno instaler, ali računam da koristiš zvanični.

Čime si ih zamenio? To je bitna stavka...

Na nagađanje bi bilo neispravan hard, SATA kabl ili kontroler.
Lose sam se izrazio,mobo i cpu iz potpisa sam danas ugradio,a pre toga bio phenom i biostar am3+ ploca. Pre toga na ovim starim komponentama radio win odlicno,i 8.1 i 10.

Da, koristim zvanicni instaler.

Poslednja izmena:
Onda se nameće pitanje da li su te komponente ispravne, konkretno matična ploča.
Kad je predhodno radilo. Probaj prvo stariji OS, ili neki Linux.

Poslednja izmena:
A kad ubacim CD od win-a i idem na Repair, nesto mu uradi i opet mogu da udjem u win. Medjutim, sledece gasenje/restart, opet isti problem. Guglovao sam i vidim da nisam jedini sa tim problemom, asus uglavnom i lenovo imaju tih problema. Ne znam sta da mu radim sad, sem da vratim plocu,a pre 2 sata je kupio, novu u E.
Mozda da zovem asus podrsku? Mada kontam da su lelemudi teski.

au , kakav krš od operativnog !

ni vista nije imala ovoliko bagova kad se pojavila.

Sve izmenih,promenih,apdejtovah ali jok,nece da digne 10ku. Vracam se na 7, mada i dalje mislim da me Asus ploca nesto zaebava.

*** ja zadovoljan 10 mada ja nisam neki reper, kontam da će sa pečevima biti sve bolja i bolja.

Uspeo neko da namesti 56k PCI modem na Win10? :D
Mislim kapiram da ne postoji gotovo ni teoretska sansa..ali reko mozda je neko uspeo.
Inace imam nesto sto mi deluje kao SWEEX 56K PCI Hardware Modem Conexant, barem sa slike kada gledam na AjTi-Svetu posto na njemu nista ne pise :p

Bitno je da je tvoja sedmica najbolji OS za vjek vjekova :D

Vala je (stabilna kao) planina za 10ku , bila cak i u vreme kada se pojavila. Ne bi ovi pustali ovo kao free upgrade da valja :p

Ja joj dadoh sansu i pocastila me plavim ekranom kada sam unsafely ejectovao flash , a i rafalom crnog ekrana kada sam probao Assetto Corsu. Do nekog sledeceg masivnog service packa..

Poslednja izmena:
Imam manji problem da Weather aplikacija neće da se pokrene. Pokušao sam sa savetom da se resetuje Windows Store, ali tu ostaje otvoren Command Prompt prozor i nikad se ne završi sa admin privilegijama.
Takođe je ostao .old folder iz nekog razloga koji se ne vidi u Disk Cleanup a ručno neda da se izbriše.

Instalirao sam Office 2016 RTM, radi savršeno. ;)

Prilozi

• office2016.JPG
    office2016.JPG
    141.2 KB · Pregleda: 167
  • office2016_2.JPG
    office2016_2.JPG
    56.2 KB · Pregleda: 145
Da li je neko instalirao Win 10 na laptopu sa Celeron N2840 procesorom i 2GB rama? Da li moze da radi glatko na takvoj konfiguraciji?

Nazad
Vrh Dno