Šta je novo?

Vreme i cena sklapanja računara

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
ovo mu dodje kao plot za seriju boy against the world, misli da kad diplomira dobice odmah posao...neki cekaju po vise od 10 godina sa diplomama u ruci.

da ste bolje citali videli bi ste da je to poredjenje sluzilo da se pokaze koliko je instalacija os i pratecih stvari trivijalija, a ne da su ljudi glupi

inace umem u kuhinji i mnogo vise od mesenja hleba, ali to stvarno nije bitno i ne nazivam sebe proizvodjacem hrane i ugostiteljem pa da naplacujem ljudima koji mi dodju na rucak zati sto imam neko osnovno znanje

Пошто ти је логика пољуљана, ево мог савета. Једном дневно стани испред огледала и реци Сократове речи "Знам да ништа не знам", имаћеш веће користи од ефекта тих речи на свест, него од било ког форума.

posla nema samo za onoga ko nece da radi
dokazano milion puta

nemam sta da cekam za posao, studiram struku u kojoj uvek ima posla

Пошто ти је логика пољуљана, ево мог савета. Једном дневно стани испред огледала и реци Сократове речи "Знам да ништа не знам", имаћеш веће користи од ефекта тих речи на свест, него од било ког форума.

jeste, moja logika je poljujana zato sto sam svestan u kakvom vremenu zivim i kakvo vreme dolazi
zato sto sam uctiv i ne zalazim u privatne zivote drugih clanova foruma i ne formiram svoje misljenje o njima na osnovu toga

u pravu si, nije poljuljana samo moja logika, ceo sam poljuljan
valjda je trebalo da budem sitna dusa kao vecina drugih oko mene
tada bih se valjda uklopio

@ probotzor

ti si dobar covek oni te ne razumeju...
Imam neki stari krs u podrumu, da li bi mogao da dodjes kod mene da ga sredis i instaliras mi windows za dz? ;)

Nisam upoznat sa pisanjem probotzora (van ove teme), pa ne bih da se pozivam da ga branim, ali nije vam fora kako ste se "udružili" protiv njega...

@ probotzor

ti si dobar covek oni te ne razumeju...
Imam neki stari krs u podrumu, da li bi mogao da dodjes kod mene da ga sredis i instaliras mi windows za dz? ;)

posto se ne poznajemo, bilo bi uljudnije da se ti ponudis da dodjes kod mene
ali svakako nema potrebe za time posto i sam znas to da uradis

iskreno mi je i pored svega ovoga drago sto sam danas shvatio kakvih sve ljudi ima na forumu
do sada sam mislio da ovaj forum, bar sto se tice it dela, posecuju ljudi koji su prevazisli filozofiju trgovca

Poslednja izmena:
posla nema samo za onoga ko nece da radi
dokazano milion puta

nemam sta da cekam za posao, studiram struku u kojoj uvek ima posla

Možda u Nemačkoj.

jeste, moja logika je poljujana zato sto sam svestan u kakvom vremenu zivim i kakvo vreme dolazi
Ovo je u suprotnosti sa prethodno citiranim.

Mislim da si dosta rekao, kao i ostali.
U interesu svih je da ae ova tema više ne razvija u pravcu u kome je krenula.

Možda u Nemačkoj.

Ovo je u suprotnosti sa prethodno citiranim.

Mislim da si dosta rekao, kao i ostali.
U interesu svih je da ae ova tema više ne razvija u pravcu u kome je krenula.

ljudi iz it struke svakodnevno dobijaju poslove cak i u srbiji
sta je tu pogresno?
doduse moguce je da se dele lazne informacije, ne znam :/

sto se mene tice, nisam imao nameru da pisem nista od ovoga u temi, ali mi jako smeta kada neko u struku mesa licne stvari, sto je jako nevaspitano i totalno nerelevantno za temu
a onda kad se vec umesao i usao u to sve, ne zeli da proguta pricu koja stoji iza toga i shvati da je ispao los covek i da za razliku od struke, u zivotu nije sve crno ili belo

Poslednja izmena:
Nisam upoznat sa pisanjem probotzora (van ove teme), pa ne bih da se pozivam da ga branim, ali nije vam fora kako ste se "udružili" protiv njega...
Ima i toga, ne sporim, ljudi vole kada mogu grupno da "skoče" na nekog.
Ali prvenstveno sam je tome kriv.

Ljude generalno vrlo iritira kada neko tvrdoglavo "dokazuje" čitavom svetu da je normalno da svi o svemu trebaju da sve znaju.
A on sam ne može ili neće da shvati najjednostavnije istine.

sramotno je kakvi ste vi neljudi

prica se o necemu sto se tice struke, a kao po starom srpskom primitivnom obicaju se odmah udara na porodicu

ne ulazim nikome u porodicu, nikome licno nista nisam rekao, ali zato sam ja prvi kome se sve prica iskljucivo na licnom nivou i zalazi u porodicu
ako zelis, isfinansiraj me, dodji da se brines o mojoj majci, pa cu da idem da zivim sam

doslo je vreme gde se ljudi stide svojih roditelja, gde se stide onoga sta su
gde svi glume nesto i predstavljaju se kao neko ko nisu

zenu koja je u najgoroj krizi radila mucenicki posao i svaki dan se zracila da bih ja mogao da zivim, sada treba da ostavim na cedilu?
uspeo si u zivotu, bravo
Ranije u temi sam trazio da dokazes svoje tvrdnje po kojima po instalaciji win7sp1 radis postinstall i windows update sa .netframework update-om za 15 minuta i ti to naravno nisi uradio jer je nemoguce. Ne da je nemoguce nego to ne mozes uraditi za manje od jednog radnog vremena, posebno na konfi staroj koliko je stara ova iz oglasa. Na stranu to sto vise pricas nego sto radis i na stranu to sto verovatno nikad u zivotu nisi bio u poziciji da instaliras OS, uz sve propratne radnje, na kompu koji je u trenutku instalacije star desetak ili vise godina ali ne mozemo po strani da ostavimo sledece:

...nemoj se ljutiti sto cu spomenuti tvoje roditelje jer cu ih spomenuti iskljucivo u pozitivnom kontekstu a i to obracanje tebi razumi kao obracanje celoj mladezi koja misli kao ti ...na to imam pravo jer sam pored ostalog otac jednom takvom klincu, razlika je samo jedna starosna godina za koju si ti mladji od njega ...dakle idemo...
...kao i moj sin i kao i svaki drugi sin u ljudskom rodu tako i ti u ovom svom uzrastu imas potrebu da sa "trona" uklonis svog istopolnog roditelja. Tu nema diskusije, to je poznata stvar u psihologiji. Ono gde ti gresis jeste to sto sa "trona" pokusavas da skines i sve nas starije i iskusnije diskutante na ovoj temi a to radis cak vrlo neuljudno predstavljajuci se kao wunderkind koji je sa 8 odnosno 12 godina za sat vremena radio nesto sto mi radimo 16 sati. Cak i da jesi wunderkind ti nisi dovoljno pametan jer da jesi ti bi od nas ucio umesto sto pokusavas nas da naucis necemu sto si juce procitao negde na internetu.

Prvo i najvaznije sto treba da naucis od nas starijih jeste to da tebe ama bas nista ne sprecava niti onemogucava da svojim roditeljima olaksas situaciju danas a ne sutra kad padnu u postelju i kad budes mogao samo da im dajes tablete, na silu ih hranis ili uplatis dom za penzionere. Vec danas ti mozes da zaradis neki novac kojim ces pomoci u odrzavanju domacinstva i to ces uraditi tako sto ces svoj rad, znanje i trud naplacivati isto kao sto su ih naplacivali tvoji roditelji kako bi ti mogao da zivis, uzivas i skolujes se. Dakle, ti ne treba da radis dzabe onome ko ti nije ni rod ni pomozbog, onome ko ima novca i koga nemas razloga da sazaljevas. Takvi ti nikad nece reci ni hvala a kamoli stogod drugo ...zato ih se ratosiljaj i omoguci roditeljima da jos danas dok kako tako imaju snage i zelje za zivotom mogu da uzivaju u stvarima koje ce im prijati. Pokazi im da na tebe mogu da racunaju i da si ti vec sad sposoban da izdrzavas samog sebe a po potrebi da mozes i njima da pomognes ...neka i oni sami vide neku radost od onog novca koji su oni sami i zaradili ...njih ces usreciti a ocu ces omoguciti da manje radi i da te vidi ponekad i preko dana a ne tek uvece kad i tako vec od umora bude padao s nogu. Skini svog oca sa "trona" tako sto ces preuzeti i neku njegovu obavezu a ne samo tako kako si do sada radio, uzimajuci samo njegova prava ili umanjujuci mu autoritet.

Kazes nesto te sprecava da studiras i radis naporedo - ma nemoj! Jesi li pitao majku, oca, strica ili bilo koga drugog da li je on samo blejao u displej i povremeno ucio ili je mozda rmbacio preko studentske ili omladinske kako bi nadopunio sredstva koja su njihovi roditelji njima mogli da opredele za studije?

Pitaj i videces da su sljakali i to naravno van struke ...ako ti znaci i ako ces verovati ja sam sa 15 godina starosti iz bg isao u ns da preko omladinske radim najtezu fizikaliju na gradilistu, utovaranje betona lopatom ...i sve to mesec i po dana u dve smene svakodnevno ...ali nije mi bilo tesko, cak mogu reci da sam i uzivao jer nisam bio nista gori od svojih starijih kolega a matorcima sam se za more i u narednom polugodistu potpuno skinuo sa grbace. Nemoj se ti dakle faliti time sto si wunderkind koji sa 8 godina za sat vremena nekome DZABE instalira OS, vec se pohvali sa kolikim si udelom ucestvovao u svom skolovanju ...i koliki njegov deo si zaradio naplativsi svoj rad, trud i znanje. ;)

@padawan na suprotnim smo stranama ali to me ne sprecava da jako cenim tvoje komentare. Hteo bih samo da ti dam temu za razmisljanje:
- zar ne mislis da je naopaka logika po kojoj ti zelis da uber i druge strane korporacije zagospodare nasim trzistem kako bi tebi neka usluga ili proizvod bili jeftiniji a da je zdravija i ispravnija logika po kojoj si TI duzan da se boris za uvecanje svojih primanja sto ce dovesti do toga da ti tudje usluge ili robe nece biti skupe? Znaci, interesuje me da li si razmisljao o tome na taj nacin te da li si mozda izvukao zakljucak da si sam sebi kriv pa da zbog toga nemas pravo da i mene uvlacis u taj svoj mulj gde cu i ja biti lose placen i gde ce i meni biti skupe tudje robe i usluge. Zasto bi nase poravnanje moralo da se desi u tvom "glibu" a ne u mom "zelenilu"? Zar ne bi bilo bolje ako nam obojici bude dobro nego ako nam obojici bude lose?

Ljude generalno vrlo iritira kada neko tvrdoglavo "dokazuje" čitavom svetu da je normalno da svi o svemu trebaju da sve znaju.
A on sam ne može ili neće da shvati najjednostavnije istine.

Nevešto je sa njegove strane što je ljude koji ne znaju da instaliraju Windows nazvao nepismenima, ali ima nekih dobrih stvari u tome što on priča. Danas je ipak informatičko doba. Ja bih svakom mladom čoveku - bilo da ga interesuju prirodne ili društvene nauke, ili umetnost, ili bilo šta drugo - preporučio da se što bolje informatički opismeni. Informatička pismenost je jedna u malom skupu stvari (recimo, i poznavanje engleskog jezika je u tom skupu) koja će u bliskoj budućnosti najverovatnije biti potrebna svima svuda. I zaista znači čoveku, kako na tržištu rada, tako i u ličnom životu...

Poslednja izmena:
Nevešto je sa njegove strane što je ljude koji ne znaju da instaliraju Windows nazvao nepismenima, ali ima nekih dobrih stvari u tome što on priča. Danas je ipak informatičko doba. Ja bih svakom mladom čoveku - bilo da ga interesuju prirodne ili društvene nauke, ili umetnost, ili bilo šta drugo - preporučio da se što bolje informatički opismeni. Informatička pismenost je jedna u malom skupu stvari (recimo, i poznavanje engleskog jezika je u tom skupu) koja će u bliskoj budućnosti najverovatnije biti potrebna svima svuda. I zaista znači čoveku, kako na tržištu rada, tako i u ličnom životu...

nisam rekao da su nepismeni, nego da je na granici nepismenosti
takvo je doba jednostavno

a to sam rekao da pokazem koliko je trivijalna stvar na koju trosimo reci ovde

Niko u temi ni direktno ni indirektno nije osporavao informatičku pismenost kao bitnu, i sve bitniju u budućnosti.
Nije nastao haos u temi zbog toga već zbog par izjava i mnogo tvrdoglavosti.

nisam rekao da su nepismeni, nego da je na granici nepismenosti
takvo je doba jednostavno

a to sam rekao da pokazem koliko je trivijalna stvar na koju trosimo reci ovde

Nepismeni, ili na granici pismenosti, svejedno je; nespretno si se izrazio. Pismenost je sposobnost čitanja i pisanja. Često se neke ključne sposobnosti (na primer, sposobnost čoveka da se izrazi) neformalno shvataju kao "pismenost". A ti pokušavaš da staviš u tu kategoriju instalaciju OS-a, što verovatno nije ni u najosnovnijem skupu stvari koje čine informatičku pismenost. Da li vidiš gde je pogreška?

Poslednja izmena:
Ranije u temi sam trazio da dokazes svoje tvrdnje po kojima po instalaciji win7sp1 radis postinstall i windows update sa .netframework update-om za 15 minuta i ti to naravno nisi uradio jer je nemoguce. Ne da je nemoguce nego to ne mozes uraditi za manje od jednog radnog vremena, posebno na konfi staroj koliko je stara ova iz oglasa. Na stranu to sto vise pricas nego sto radis i na stranu to sto verovatno nikad u zivotu nisi bio u poziciji da instaliras OS, uz sve propratne radnje, na kompu koji je u trenutku instalacije star desetak ili vise godina ali ne mozemo po strani da ostavimo sledece:

...nemoj se ljutiti sto cu spomenuti tvoje roditelje jer cu ih spomenuti iskljucivo u pozitivnom kontekstu a i to obracanje tebi razumi kao obracanje celoj mladezi koja misli kao ti ...na to imam pravo jer sam pored ostalog otac jednom takvom klincu, razlika je samo jedna starosna godina za koju si ti mladji od njega ...dakle idemo...
...kao i moj sin i kao i svaki drugi sin u ljudskom rodu tako i ti u ovom svom uzrastu imas potrebu da sa "trona" uklonis svog istopolnog roditelja. Tu nema diskusije, to je poznata stvar u psihologiji. Ono gde ti gresis jeste to sto sa "trona" pokusavas da skines i sve nas starije i iskusnije diskutante na ovoj temi a to radis cak vrlo neuljudno predstavljajuci se kao wunderkind koji je sa 8 odnosno 12 godina za sat vremena radio nesto sto mi radimo 16 sati. Cak i da jesi wunderkind ti nisi dovoljno pametan jer da jesi ti bi od nas ucio umesto sto pokusavas nas da naucis necemu sto si juce procitao negde na internetu.

Prvo i najvaznije sto treba da naucis od nas starijih jeste to da tebe ama bas nista ne sprecava niti onemogucava da svojim roditeljima olaksas situaciju danas a ne sutra kad padnu u postelju i kad budes mogao samo da im dajes tablete, na silu ih hranis ili uplatis dom za penzionere. Vec danas ti mozes da zaradis neki novac kojim ces pomoci u odrzavanju domacinstva i to ces uraditi tako sto ces svoj rad, znanje i trud naplacivati isto kao sto su ih naplacivali tvoji roditelji kako bi ti mogao da zivis, uzivas i skolujes se. Dakle, ti ne treba da radis dzabe onome ko ti nije ni rod ni pomozbog, onome ko ima novca i koga nemas razloga da sazaljevas. Takvi ti nikad nece reci ni hvala a kamoli stogod drugo ...zato ih se ratosiljaj i omoguci roditeljima da jos danas dok kako tako imaju snage i zelje za zivotom mogu da uzivaju u stvarima koje ce im prijati. Pokazi im da na tebe mogu da racunaju i da si ti vec sad sposoban da izdrzavas samog sebe a po potrebi da mozes i njima da pomognes ...neka i oni sami vide neku radost od onog novca koji su oni sami i zaradili ...njih ces usreciti a ocu ces omoguciti da manje radi i da te vidi ponekad i preko dana a ne tek uvece kad i tako vec od umora bude padao s nogu. Skini svog oca sa "trona" tako sto ces preuzeti i neku njegovu obavezu a ne samo tako kako si do sada radio, uzimajuci samo njegova prava ili umanjujuci mu autoritet.

Kazes nesto te sprecava da studiras i radis naporedo - ma nemoj! Jesi li pitao majku, oca, strica ili bilo koga drugog da li je on samo blejao u displej i povremeno ucio ili je mozda rmbacio preko studentske ili omladinske kako bi nadopunio sredstva koja su njihovi roditelji njima mogli da opredele za studije?

Pitaj i videces da su sljakali i to naravno van struke ...ako ti znaci i ako ces verovati ja sam sa 15 godina starosti iz bg isao u ns da preko omladinske radim najtezu fizikaliju na gradilistu, utovaranje betona lopatom ...i sve to mesec i po dana u dve smene svakodnevno ...ali nije mi bilo tesko, cak mogu reci da sam i uzivao jer nisam bio nista gori od svojih starijih kolega a matorcima sam se za more i u narednom polugodistu potpuno skinuo sa grbace. Nemoj se ti dakle faliti time sto si wunderkind koji sa 8 godina za sat vremena nekome DZABE instalira OS, vec se pohvali sa kolikim si udelom ucestvovao u svom skolovanju ...i koliki njegov deo si zaradio naplativsi svoj rad, trud i znanje. ;)

@padawan na suprotnim smo stranama ali to me ne sprecava da jako cenim tvoje komentare. Hteo bih samo da ti dam temu za razmisljanje:
- zar ne mislis da je naopaka logika po kojoj ti zelis da uber i druge strane korporacije zagospodare nasim trzistem kako bi tebi neka usluga ili proizvod bili jeftiniji a da je zdravija i ispravnija logika po kojoj si TI duzan da se boris za uvecanje svojih primanja sto ce dovesti do toga da ti tudje usluge ili robe nece biti skupe? Znaci, interesuje me da li si razmisljao o tome na taj nacin te da li si mozda izvukao zakljucak da si sam sebi kriv pa da zbog toga nemas pravo da i mene uvlacis u taj svoj mulj gde cu i ja biti lose placen i gde ce i meni biti skupe tudje robe i usluge. Zasto bi nase poravnanje moralo da se desi u tvom "glibu" a ne u mom "zelenilu"? Zar ne bi bilo bolje ako nam obojici bude dobro nego ako nam obojici bude lose?

ja na fakultetu imam predavanja vremenski kao u srednjoj skoli recimo
znaci od 9 do 15, nekad od 10 do 14
zavisi kako kada

posle toga ostajem na fakultetu da pomazem studentima kojima ne ide bas najbolje matematika i ostale stvari
takodje jedan dan u nedelji kao praksu drzim vezbe prvoj godini 3 sata a sledeci dan isto toliko moram da budem na raspolaganju za eventualna pitanja potencijalnih i trenutnih studenata

nemam vremena da radim full time posao, zato i radim preko interneta kada stignem i od toga imam jedan minimalac, koji je meni mesecno u ovim okolnostima sasvim dovoljan
kada dodjem kuci, moram da budem majci na raspolaganju posto ne vidi

poenta moje price je da ne pricam da za to sve sto ti pricas treba 15 minuta, nego za ono sto je prodavac onog krsa uradio
a to je instliranje windowsa sa preinstaliranim updateovima i pratecim programima
15min windows i 15min ostalo

nisam wunderkind, ali kada sam imao oko 8 godina, da me u ucenju ne bi ometao racunar, otac resi da ga rasklopi i tako me matira
i tako sam ja naucio kako da sastavim racunar, doduse tad je to samo bilo stavljanje komponenti na maticnu plocu i povezivanje onoga sto treba sa napajanjem, ali druga deca od 8 godina nisu znala ni da drze mis
naravno, shvatio sam da sam glup i da ako pozeli moze da vidi da sam zapravo koristio racunar, tako da sam skupio neke pare sto sam imao od nove godine ili cega vec i od starijeg klinca iz komsiluka kupio neki polovan hard od 60 gigabajta
kod njega sam narezao winxp i neke programe i kada sam dosao kuci instalirao windows prvi put
naravno, to sve mi je prolazilo, jer sam do 17h bio sam, kada bi mi dosla majka iz instituta, a otac oko 21h

inace i ako se nismo slagali u ovoj raspravi, izuzetno cenim nacin na koji si mi se obratio u ovom poslednjem postu
ponasao si se kao prava odrasla osoba i nisi se koristio primitivnim fazonima kao neki drugi

dolazimo iz drugog vremena i mislimo na drugaciji nacin, ali mogu da vidim da nisi los covek

Poslednja izmena:
zato sto sam uctiv i ne zalazim u privatne zivote drugih clanova foruma i ne formiram svoje misljenje o njima na osnovu toga

u pravu si, nije poljuljana samo moja logika, ceo sam poljuljan
valjda je trebalo da budem sitna dusa kao vecina drugih oko mene
tada bih se valjda uklopio

Јел то нека шпанска серија? Ја не могу да скапирам шта ти заправо причаш, пошто се у разговору са тобом одиграва нека драма, а све ствари које су ти конкретно речене си игнорисао и прескочио.

Јел то нека шпанска серија? Ја не могу да скапирам шта ти заправо причаш, пошто се у разговору са тобом одиграва нека драма, а све ствари које су ти конкретно речене си игнорисао и прескочио.

a ja tebe mogu?
citiras mi non stop neke recenice izvucene iz konteksta koje su tu zato sto su neki ljudi nevaspitani i zalaze u tudju privatnost i misle da je njihov nacin zivota bolji od nekog drugog
i onda se koristis filozofijom -.-

pa mi povrh svega toga govoris da sam glup

a ja tebe mogu?
citiras mi non stop neke recenice izvucene iz konteksta koje su tu zato sto su neki ljudi nevaspitani i zalaze u tudju privatnost i misle da je njihov nacin zivota bolji od nekog drugog
i onda se koristis filozofijom -.-

pa mi povrh svega toga govoris da sam glup

Очигледно сав разговор са тобом пролази кроз неки ментални бафер коме је задатак да све поређа тако да ти будеш у праву и жртва. Права шпанска серија.

Све што сам написао било је конкретно, наведи ми шта сам ја то извукао из контекста.

Филозофија помаже, зато сам и поменуо тај цитат Сократа је практична мудрост, која је мени кад сам је чуо помогао да разумем како ствари стоје, па помислих помоћи ће и теби. Пошто видим да ти "знаш да знаш", гуд фор ју.

Нисам ти нигде рекао да си глуп, опет шпанска серија.

Poslednja izmena:
ne pravi se fin i ne izmisljaj neke serije

recenica gde mi kazes da stanem pred ogledalo i govorim da znam da nista ne znam je recenica gde me tretiras kao imbecila

ja znam sta znam, ne znam sta ne znam

ali ono sto znam se trudim da naucim i ljude oko mene, zato i pomazem svim studentima kojima pomoc treba, a od necega sto nije tako tesko i sto bi svako mogao da nauci ne pravim izvor zarade

spansa serija je pravljenje magarca od muve i nauke od onoga sto je prodavac uradio sa onim krsom od masine

Poslednja izmena:
ne pravi se fin i ne izmisljaj neke serije

recenica gde mi kazes da stanem pred ogledalo i govorim da znam da nista ne znam je recenica gde me tretiras kao imbecila

ja znam sta znam, ne znam sta ne znam

ali ono sto znam se trudim da naucim i ljude oko mene, zato i pomazem svim studentima kojima pomoc treba, a od necega sto nije tako tesko i sto bi svako mogao da nauci ne pravim izvor zarade

spansa serija je pravljenje magarca od muve i nauke od onoga sto je prodavac uradio sa onim krsom od masine

Нисам ни сумњао да знаш све, зато и решаваш све за 15 минута, па да логично... :d. Немам шта више да кажем, прича се врти у твојој алтернативној стварности.

Лепо је то што учиш људе али могао би то да причаш у теми о твом учењу људи а не у теми у којој се кометарише цена рада. Што је најгоре ти се ни не бавиш овим послом. Сигуран сам видим из твојих изјава, да никад ниси ни радио као занимање. Мени је то споредна ствар коју не одбијам зато што би да едукујем нацију. За то служи држава. Иначе да си икад радио тако нешто знао би да рачунар који дође на сервис, било из фирме било од човека, увек долази на сервис зато што нешто не ради, зато што је прљав, спечен и сјебан софтвер, тако та твоја прича о 15 мин је конкретно лупетање.

Koliko je samo programera donosilo računar kod mene da im instaliram Windows i/ili umrežim računare...

Vidiš kako je bezveze omaložavati nečiju profesiju.

Zato sto njihov sat vredi mnogo vise od tvog i ne zele da trose vreme na instalaciju kada mogu tebe da plate da im to uradis ;)

Edit: Da dodam. Radio sam taj posao, znam koliko je prljav. Serviser kompjutera je isti posao kao automehanicar. Ne zavlacis se u jamu ali se svejedno namucis i isprljas cisteci unutrasnjost racunara, skidajuci komponente, vracajuci ih. Kompjuteri koji dolaze na servis su neretko u uzasnom stanju (cudo jedno u sta prasina moze da se pretvori unutar kucista).

Bas zbog toga ljudi koji to vise ne moraju da rade, plate nekom drugom da to uradi. Ima ljudi znaju da poprave vodokotlic pa nece to da rade vec zovu vodoinstalatera. Zasto bi se prljao ako mu se ne isplati?

Poslednja izmena:
@dule13
nigde nisam rekao da znam sve, ne izmisljaj dogadjaje

ovde se govori o instalaciji windowsa sa programima i updateovima sto traje koliko sam rekao
15min windows sa usb flasha i 15 min sve ostalo, totalno autopilot stvar

to sto su drugi poceli da ubacuju i dodatne stvari mene ne zanima, prodavac je u najbolju ruku uradio ono sto sam ja rekao, a mozda cak i manje i ja pricam iskljucivo o tome

Ja cu pokusati da ilustrujem, ono sto ovde mnogobrojni govore no malobrojni znaju da objasne (a probotzor ne kapira), fenomen zvani oportunitentni trosak.
Zasto notar (100e na sat zarada) ima sekretaricu kada moze sam da kuca tekst? Jer ima oronulog sismisa umesto zene? Mozda, ali to nije glavni razlog. Zato sto da bi sat vremena kucao on se odrice potencijalne zarade od 100 evra - vise mu se isplati da angazuje nekog za 5e i ustedi 95e.
Isto tako grudni hirurg, koji zaradjuje 2000e mesecno, da bi se obucio instaliranju OS-a treba mu 8 sati. Da bi samostalno instalirao OS on se odrice celodnevne zarade od 100e - stoga vise mu se isplati angazman nekog iz oglasa za 1400 dindzi.
Medjutim, student da bi instalirao OS odrice se gledanja filmova, basketa ili ucenja, te niski oportunitentni troskovi opravdavaju doticnu aktivnost. Sto ne vazi za druge profesije (zivotne stadijume).

Padawan ovde najbolje rezonuje (mada i on gresi), sto se tice ekonomskog dela, jer polazi od gvozdenih zakona ekonomije kao sto je zakon ponude i potraznje. Isto tako onaj ko krene od cinjenice da je covek zver, nasuprot komunistickih (i ne samo njihovih) hvalospevki o coveku andjelu, vrlo brzo ce doci na ispravno odrediste. Na primer, taksista ce na pijaci birati najnizu cenu robe ali zato kad je (zver) ugrozen(a) onda ce pricati suprotnu pricu, onda ce biti: placaj skupu robu a sam resi problem finansiranja (vece plate).

Sto se tice pogresnog opazanja - u norveskoj visoke plate jer se ceni rad - ono se moze i intuitivno oboriti bez poznavanja teorije. Neki crnac u africi odluci da ceni popravku racunara 50dolara i prosecna plata 1 dolar. Ko ce mu platiti tu njegovu cenu? Ko ce mu izaci u susret? Niko. Cak i da se svi crnci sa znanjem popravki udruze, sto je nemoguce, opet ljudi nece imati para da plate uslugu, stoga nema ni usluge ni posla.

Cena rada je povezana sa produktivnoscu. Ukoliko mogu da popravim 100 racunara na dan placeniji sam od onog koji popravlja 1 racunar na dan jer vise zaradjujem. Stoga zemlje koje su visoko produktivne (kao na primer Norveska), a sta je visoka produktivnost do industrija i masine, su bogate zemlje. Bogate zemlje, zahvaljujuci Balasa Samjuelsonovom efektu, nerazmenljiva dobra (citaj usluge kao sto je popravka racunara) placaju skuplje - jednostavno bogati imaju vise novca da daju na frizere, taksiste, i pc servisere, i njihov broj je konstantan kao i da su siromasna zemlja, stoga vece zarade kod usluznih delatnosti.

P.S. Radoznali mogu uporediti MVA per capita Norveske i Srbije (i Hrvatske i Slovenije :)) te saznati korene bednih plata.

Poslednja izmena:
@dule13
nigde nisam rekao da znam sve, ne izmisljaj dogadjaje

ovde se govori o instalaciji windowsa sa programima i updateovima sto traje koliko sam rekao
15min windows sa usb flasha i 15 min sve ostalo, totalno autopilot stvar

to sto su drugi poceli da ubacuju i dodatne stvari mene ne zanima, prodavac je u najbolju ruku uradio ono sto sam ja rekao, a mozda cak i manje i ja pricam iskljucivo o tome

Нисмо причали о инсталацији са "програмима и апдејтима" ( ваљда си научио како се пишу стране речи, кад већ учиш друге ), то је сад твој бафер сад то довео у приближно логично стање, јер наравно универзум се врти око тебе а не око сунца. На страну што чак ни инсталација са "програмима и апдејтима" за 15 није тачно за 70% машина у Србији.

Zato sto njihov sat vredi mnogo vise od tvog i ne zele da trose vreme na instalaciju kada mogu tebe da plate da im to uradis ;)

Edit: Da dodam. Radio sam taj posao, znam koliko je prljav. Serviser kompjutera je isti posao kao automehanicar. Ne zavlacis se u jamu ali se svejedno namucis i isprljas cisteci unutrasnjost racunara, skidajuci komponente, vracajuci ih. Kompjuteri koji dolaze na servis su neretko u uzasnom stanju (cudo jedno u sta prasina moze da se pretvori unutar kucista).

Bas zbog toga ljudi koji to vise ne moraju da rade, plate nekom drugom da to uradi. Ima ljudi znaju da poprave vodokotlic pa nece to da rade vec zovu vodoinstalatera. Zasto bi se prljao ako mu se ne isplati?

I da i ne. Ima i takvih, ali većina ne zna da to odradi kako treba. Još ako treba neki file i prin sharing da se stavi, mrka kapa. :)

I sad dolazi flesh,posto se spominju strane zemlje i njihova IT pismenost...

U firmi u kojoj radim u Nemackoj ima ukupno oko 25 radnka,zajedno sa office...
Od 25 radnika,cak 5 ima PC kuci (tacnije 4,jedan ima Mac)... vecina poseduje konzole ili laptop koji upali da procita novine,vremensku prognozu i malo FB,mada vecina stvari ide preko smart fona...
Od nas 5 (ili 4) sa PC kolega i ja jedini znamo da instaliramo Win i da to nije jedini OS (kolega sa Mac je mislio da je to sve isto...).
Jedino ja znam da isntaliram Linux i logicno namestim dual boot...
Osim nas dvojice,kod svih koji imaju nesto od IT je makar jednom bio serviser...
Na moje cudjenje,pogotovo programeri masina koji cepaju po ceo dan komp u birou,komentar im bio "dosta nam ovde kompova po ceo dan,ne jos i kuci..."

I onda skontam da ako nisu fanatici ko mi,oni svoje slobodno vreme trose na stvari koje mi ne mozemo da priustimo u Srbiji,tipa spemamo se za vikend,trknucemo do Svice,Francuske ili Belgije ili idemo u Salzburg da se skijamo i sl...

Klinac zavrsava osnovnu,imaju kao IT predmet,svodi se na FB i YT surfovanja...

Ili moji klinci,koji imaju od koga da nauce a veze nemaju... bio sam besan dok se nisam pomirio da ih to jednostavno ne zanima,samo igre...
Sta cete deco,kada rikne nesto?- zvacemo tebe ili servis.... eto...

Nasao sam shemu da saljem krseve u Srbiju,ko ce da diluje? :D

Ту је основни проблем, пре десетак година сам мислио да ће клинци који долазе да имају све у малом прсту, да сами инсталирају, подешавају, програмирају, раде шта хоће. Данас 95% клинаца не зна да уради ништа осим да инсталира фејс или најновију игрицу, евентуално крекује (са великом шансом да зарази) и ту негде је крај. Зато на мобилном исто имају фејс, неколико IM, стално куцкају ... али и даље не знају ништа. Ја једва да познајем неколико њих (не рачунам колеге из бивше фирме где је понеко то ипак знао) који би знали да инсталирају ОС, нарочито више од једног основног на спремљеном компу.

Због тога мислим да је нереално да се не цене они који то умеју, ако ништа друго онда да бар клинци науче. А неће. Старији још мање, свима је комп асоцијација некад на пасијанс, данас на фејс.

Takvo vreme doslo ***a...

Koliko vas sto niste imali komodor, znate da programirate u BASIC-u? Samo oni koji zive od toga, zar ne?

U vreme C64 to je bilo obavezno, kao sto je klincima koji su odrasli sa W98 obaveza bila da znaju da reinstaliraju sistem.

Danas ovaj novi Windows sve radi za njih, instalira se sam od sebe :D

Jos jedna stvar. Ne valja pljuvati po onima koje svasta zanima. Jer su oni ti koji su spremni da uce nesto novo. Oni su ti klinci iz komsiluka.

Ako vec hocete da pljujete nekoga, udrite po konformistima. Zbog njih smo jos uvek svezani za ovu planetu ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno