Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

Valjda su sad presli na mts.rs

Znaci ovo je sigurno 1800, nije vise? Jel mogu da mi povecaju cenu paketa nakon nekog vremena? I ako povecaju cenu da li mogu da raskinem bez nadoknade? I da li mogu da uvedem internet sa obzirom da zivim u kuci na tri sprata, i da su prva dva na kopernikusu i to se vodi na caleta a ja da uzmem za mene na 3 spratu? Kakvi su im ovi ruteri, jel valjaju ili mora da se uzima novi?

Valjda su sad presli na mts.rs

Znaci ovo je sigurno 1800, nije vise?
Jel mogu da mi povecaju cenu paketa nakon nekog vremena? I ako povecaju cenu da li mogu da raskinem bez nadoknade?
I da li mogu da uvedem internet sa obzirom da zivim u kuci na tri sprata, i da su prva dva na kopernikusu i to se vodi na caleta a ja da uzmem za mene na 3 spratu?
Kakvi su im ovi ruteri, jel valjaju ili mora da se uzima novi?

1800 +PDV ako se ne varam + fixni telefonski saobraćaj.
Mogu oni sve, to je državna firma još uvek (aka. država stoji iza njih pa im se može) ali teško da će se to desiti, za dve godine cene će samo da padnu tj. ti ćeš plaćati i dalje isti iznos a u ponudi će biti paketi tipa NET 100/x ili NET 200/x ili nešto u tom smislu za istu cenu koju ćeš ti da plaćaš za NET 50/x. Ugovor ne možeš da raskineš bez plaćanja penala jedino ako ti oni ponude raskid iz nekog raloga.
Ako imaš poseban telefonski priključak koji se vodi na tvoje ime na 3-ćem spratu onda možeš, ako je isti telefonki priključak kao i na 2-gom spratu onda ne možeš pošto, bez obzira ko ti šalje račune za ADSL većina koristi infrastrukturu telekoma tako da se i taj ADSL u krajnjem slučaju obezbeđuje preko telekoma samo imaš kopernikus između njih i korisnika a ne možeš imati dva ADSL-a u isto vreme na istom priključku...
Ruter koji sam ja dobio je OK, još ni jenom nije zakucao, wifi radi korektno...

Zar nije Kopernikus kablovski operater?
Ako je Kopernikus kablovski operater i ako imas jednu fiksnu liniju u kuci bez aktivnog priključka ADSL ili VDSL,
onda možeš bez problema da uzmeš internet i povučeš ga sebi na 3. sprat.
Koliko ja znam ako se jednostrano menja ugovor, druga strana ima pravo da raskine ugovor bez plaćanja penala.

Ah da, kopernikus jeste kablovski, ko će popamtiti sve te opcije i provajdere... My bad.

Znaci ovo je sigurno 1800, nije vise? Jel mogu da mi povecaju cenu paketa nakon nekog vremena? I ako povecaju cenu da li mogu da raskinem bez nadoknade?
Mozes, i MTS nije do sada branio to, iako nisu hteli da korisnici to rade - manje su smarali nego Telenor i VIP, a iskoristio sam nekoliko slucajeva da sredim ugovor u tim slucajevima (sredim = izmenim u moju korist, na nacin koji ne bi bio moguc bez da su povecali cene ili nekako izmenili uslove na moju stetu tokom ugovora).

Ne ocekuj da ce to uraditi, akcija je ista koja je inace bila vec duuuugo vremena, ali daju neki skart tablet (daju ga, jer nekome treba da se isprazni magacin, a ne jer zele da privuku korisnike :D)

Ma zabole me za tablet, on ce na oglase. :d Nego oticicu u toku sledece nedelje do mtsa da se raspitam.

Ljudi da ja Vas pitam, ima li neko neke veze temo u MTS-u. Naime, brat je pre nekih dve ipo godine potpisao ugovor za adsl (svaki mesec uredno placano i dan danas koristimo) koji se nalazi na mom broju telefona (manje bitno). Posto je brat u Americi vec neko vreme i nije mi ostavio punomoc, ja prakticno sada ne mogu niti da raskinem ugovor, prebacim isti na svoje ime, niti ga cak produzim (nije u mogucnosti da se tamo cima po ambasadama, salje mi ovlascenje itd). Jednostavno sam hteo da predjem sa 10/1 na 20/2 i nastavim sve da koristim i izmirujem kao do sada (cak i 200din manje mesecno + tablet) ali ekipa iz mts-a nece ni da cuje (iako im je brat poslao uredno ispisanu i potpisanu molbu da meni omoguce da zavrsim to). Nudio sam i da platim unapred za svih 24 meseca, ali ni to nije pomoglo. Ima li neko resenje koje ne ukljucuje bratovo cimanje i slanje ovlascenja?

Trazis da ti ugovor posalju na adresu.
Brat posalje zahtev, ili se ti predstavi kao brat kada zoves korisnicki servis(treba da znas broj njegove licne karte, jmbg) i trazi da ti dostave novi ugovor na kucnu adresu.

Disclaimer: gorenavedeni savet je krivično delo :)

Nece to lako proci u NS i BG, trazice mu LK da provere da je to on, ako nema vezu.

Uskoro mi istice ugovor na 10mbit pa reko da uzmem neki veci paket, al se setih da imam krs centralu xD Ovo su podaci sa rutera da li je ovih ~15mbit procena rutera tacna ? Znaci da preko 20mbit nema poente da uzimam right ? Ili je to neki max od telekoma pusten a posle ogranicen na 10mbit ?

Max. Bandwidth Down/Up(kbps) 15752 / 1032
Bandwidth Down/Up(kbps) 10240 / 1023
SNR Margin Down/Up(dB) 8.3 / 7.5
Attenuation Down/Up(dB) 26.0 / 15.5
Power Down/Up(dBm) 20.3 / 12.3
CRC Down/Up 2147 / 881
FEC Down/Up 2642 / 48896
HEC Down/Up 3896 / 0

Trazis da ti ugovor posalju na adresu.
Brat posalje zahtev, ili se ti predstavi kao brat kada zoves korisnicki servis(treba da znas broj njegove licne karte, jmbg) i trazi da ti dostave novi ugovor na kucnu adresu.
Eh da sam znao da ovo moze ovako :( Sad verovatno nebi ni pristali da posalju obzirom da sam im dve nedelje pisao, dosadjivao i predlagao razna resenja.

Mislis da oni pamte i da ce u call centru isti da se jave? :D

Mada se slazem sa Ilion-om, dobro je da su ovakve stvari izuzetak a ne pravilo. Corvax je eno imao ogroman problem sto nisu proveravali LK i potpis :(

Uskoro mi istice ugovor na 10mbit pa reko da uzmem neki veci paket, al se setih da imam krs centralu xD Ovo su podaci sa rutera da li je ovih ~15mbit procena rutera tacna ? Znaci da preko 20mbit nema poente da uzimam right ? Ili je to neki max od telekoma pusten a posle ogranicen na 10mbit ?

Max. Bandwidth Down/Up(kbps) 15752 / 1032
Bandwidth Down/Up(kbps) 10240 / 1023
SNR Margin Down/Up(dB) 8.3 / 7.5
Attenuation Down/Up(dB) 26.0 / 15.5
Power Down/Up(dBm) 20.3 / 12.3
CRC Down/Up 2147 / 881
FEC Down/Up 2642 / 48896
HEC Down/Up 3896 / 0
Nije ti centrala krs i u stvari kod VDSL-a ili ADSL-a i nema puno veze to sa centralom,vec je najbitnije koliko si udaljen od DSLAM-a u centrali a drugi faktor ti je i sam kvalitet parice (linije)!
Po tvojim parametrima iz rutera ispada da si oko 1800 metara udaljen od DSLAM-a (pod uslovom da ti je parica ok)!A ta razdaljina je povelika i za max brzine kod ADSL-a,a kamoli za VDSL!

Poslednja izmena:
Nije ti centrala krs i u stvari kod VDSL-a ili ADSL-a i nema puno veze to sa centralom,vec je najbitnije koliko si udaljen od DSLAM-a u centrali a drugi faktor ti je i sam kvalitet parice (linije)!
Po tvojim parametrima iz rutera ispada da si oko 1800 metara udaljen od DSLAM-a (pod uslovom da ti je parica ok)!A ta razdaljina je povelika i za max brzine kod ADSL-a,a kamoli za VDSL!

OK hvala na informacijama, ali nisi mi rekao najbitnije da li da ostajem na 10mbit ili cu ipak osetiti neki boost ako predjem na 20mbit paket ? Ako budem imao 15mbit i to ce mi biti dosta ubrzanja za svega 100 din razlike.

Mislis da oni pamte i da ce u call centru isti da se jave? :D

Mada se slazem sa Ilion-om, dobro je da su ovakve stvari izuzetak a ne pravilo. Corvax je eno imao ogroman problem sto nisu proveravali LK i potpis :(
Znaci mislis da je dovoljno samo da zovem call centar i da trazim da mi posalju na kucnu adresu ugovor za produzenje (tj novi paket hocu sa 10/1 na 20/2)? Imam bratovu lk kuci, cak im je i on sam slao kopiju u prilogu kada je slat zahtev u pismenoj formi.

OK hvala na informacijama, ali nisi mi rekao najbitnije da li da ostajem na 10mbit ili cu ipak osetiti neki boost ako predjem na 20mbit paket ? Ako budem imao 15mbit i to ce mi biti dosta ubrzanja za svega 100 din razlike.
Ja sam na 1.5km od centrale i izvlacim najvise od pustenih 20Mb/s realno nekih 17.4Mb/s,a kazu da mi je parica dobra!
Tako da ces i ti imati 14 Mb/s sigurno,probaj pozovi ih pa nek vide!:)

Poslednja izmena:
Znaci mislis da je dovoljno samo da zovem call centar i da trazim da mi posalju na kucnu adresu ugovor za produzenje (tj novi paket hocu sa 10/1 na 20/2)? Imam bratovu lk kuci, cak im je i on sam slao kopiju u prilogu kada je slat zahtev u pismenoj formi.
Da. Samo sto obicno moras pozvati sa broja koji se vodi na njega, ako nemas, mozda mozes sa tvog broj, ako je njegov ADSL na tvom broju.

BTW, ja mislim da, posto je telefon na tvoj ime, imas pravo da otkazes njegov ADSL bez njegove saglasnosti (pogotovu sto nije pod UO)! I onda uzmes na svoje ime! Probaj to prvo.
(mislim da to mora ici preko neke reklamacije, ne obicnog zahteva)

Njegov adsl je na mome broju telefona. I naravno, pitao sam to odmah u startu, posto se broj vodi na meni da otkazem, ali ne moze. Jedino resenje je da prestanem da placam racune, posle 2-3 meseca ce mi (tj mu) blokirati tj zaustaviti ADSL i poslati opomenu i ako ni posle toga ne plati mesec dana, ugovor se automatski ponistava.

Zao mi je sto nema nikoga zaposlenog u mts ovde da pogura malo :D

95281e7001cb0d30f293c90fbffd1b1f.jpg

Da li je ovo dovoljno dobro za 20mbit-a?

Vdsl verovatno ne bih mogao zbog daljine!?

Crkao mi pre neki dan HG 532 i dali mi ono smece od rutera HG 531 V1. Ne radi port forwarding i ne vidi druge racunare u mrezi. Da li je moguce traziti da mi daju drugi model umesto ovoga ili postoji resenje za ove probleme?

95281e7001cb0d30f293c90fbffd1b1f.jpg

Da li je ovo dovoljno dobro za 20mbit-a?

Vdsl verovatno ne bih mogao zbog daljine!?
Bas tako,20Mb/s bi moga da izvuces i to ti je neki maximum na toj tvojoj liniji posto si po parametrima udaljen oko 1450 metara od centrale!
A VDSL na toj razdaljini nema sanse da ce i razmisljati da ti ponude! :)

Prilozi

• ADSL.jpg
    ADSL.jpg
    41.1 KB · Pregleda: 97
Poslednja izmena:
Šta se tu gleda za daljinu?
Downstream Attenuation?

Mislim da su meni u centrali rekli da sam oko 1 km daleko...

Sad sam video da si postavio sreenshoot.
Mislim da nisi dobro parametre uneo...

Poslednja izmena:
Šta se tu gleda za daljinu?
Downstream Attenuation?

Mislim da su meni u centrali rekli da sam oko 1 km daleko...
Da to se gleda,ali to ne mora da je uvek pravilo i uzima se sa rezervom!Sve zavisi i od kvaliteta parice pa zato moze da varira!
Najtacnije je ono sto ti oni kazu i imaju u sistemu! :(

Poslednja izmena:
Ukoliko zatrazim preko telefona da mi posalju ugovor na kucu, da li to znaci da mogu da nastavim da koristim isti modem ili cu morati da saljem njega, ocekujem drugi?!
Cak sta vise, ako ne mora licno da se bude prisutan na potpisivanju ugovora, mogu ja pipire da posaljem bratu u usa dhl-om recimo da potpise i da ih drug ponese nazad kad bude dolazio.

Ne, mora licno i zvanicno barem mora kurir da proveri identitet i odnah da vrati ugovor.
Za modem moras menjati ako predje na tvoje ime.

Ne, mora licno i zvanicno barem mora kurir da proveri identitet i odnah da vrati ugovor.
Za modem moras menjati ako predje na tvoje ime.
Ma necu da prelazi na moje ime, hocu da nastavim da koristim i placam sve kao i do sada samo da imam 20/2 umesto 10/1. Jos samo da pitam, da li se moze dogovoriti koga datuma kurir da dodje i otprilike vreme?

oces li da ti kupi i pljeskavicu pride? ne zanovetaj, kurir dolazi kad moze i stignes na red, ne radi on samo za tebe.

Nazad
Vrh Dno