Šta je novo?

downgrade bios

dizao sam sistem 12 puta u roku od 12 dana, menjao sam 5 hard diskova... znači probao sam sve sisteme koje imam win7, win 8.1, win 10, ne može i ne može
ja ne znam kako je moguće da na internetu koji ima milijarde stranica da ne postoji nigde jedna najprostija dos komanda kako flešovati smrdljivi bios

znači otvori mi program za flešovanje i piše press any button, 2x, i piše bad command ako 2x kliknem neko dugme
/afuwin exe p01-a2.rom /p
otvori se program sa komandama ali ne mogu ni jednu komandu da izvršim jer neće
u windowsu se isto to dešava sa tim što se DOS sam od sebe ugasi, evo sad baš upoređujem isto sve piše
aaaa.jpg
slika levo dos u windowsu, znači isto ovako je u dosu kad se butuje, treba nešto da se ukuca a ne znam šta
u windowsu kad se pritisne bilo koje dugme zatvori se dos
u dosu kad se pritisne bilo koje dugme piše bad command

11816264_10207007306764150_8721123346615685456_o.jpg
ovo je windows 10 i ima 16 gb ram memorije, isti ovaj kompjuter pre 10 dana, isto je pokazivao i u windows 7 i u windows 8.1 i u windows 10 koji je unapređen iz win 8.1
imam 3 hard diska sa 3 različita operativna sistema, znači to nema veze sa glavom, sistem nije problem nego BIOS ploče matične
dizao sam sistem isto u UEFI modu, sa menjanjem formata particije ni to ne pomaže...
znači treba mi najprostiji najobičniji manual kako flešovati ovaj bios u dosu, koju komandu da ukucam kad se otvori ovaj gore program

Pogledajte prilog 176987
ovo je windows 10 i ima 16 gb ram memorije, isti ovaj kompjuter pre 10 dana, isto je pokazivao i u windows 7 i u windows 8.1 i u windows 10 koji je unapređen iz win 8.1
imam 3 hard diska sa 3 različita operativna sistema, znači to nema veze sa glavom, sistem nije problem nego BIOS ploče matične
dizao sam sistem isto u UEFI modu, sa menjanjem formata particije ni to ne pomaže...
znači treba mi najprostiji najobičniji manual kako flešovati ovaj bios u dosu, koju komandu da ukucam kad se otvori ovaj gore program
Ne moze taj bios iz dos-a, pise ti...ne postoji dos verzija tog biosa.
Pisali su ti komande...ali ne vaze za taj bios.

Acer Aspire M1935

Acer Aspire M3985 Series: M3985-UR20p, M3985-UR21p, M3985-MC10B

Acer Predator G3620 Series: G3620-UR20p, G3620-UR21p, G3620-UR308, G3620-UR318, G3620-UR12, G3620-EB39, G3620-MO308

Ovo je lista kompjutera sa ovom istom matičnom pločom, cena matične ploče je 229 dolara

takođe ovo je ista ploča kao u onom kompjuteru što si mi dao sajt malopre

Kako si napravio taj boot USB, jel' to sa programom za menjanje biosa ?

na navedenim modelima u predhodnim porukama, nalazi se ista ova matična ploča. Inače cena ove matične ploče je 220eura a kod stranaca 220 dolara, smešno...
E sad ima jedna začkoljica... U pravu je neko što je rekao ne treba kupovati nikada brendirano jer:
Pročitao sam ovo na acerovom sajtu, kaže Kada se kupi kod njih u fabrici PC, sa operativnim sistemom 8.1 stave bios na ploči koji može da se update sa UEFI biosima...
Ako se kupi sa windows 7 sistemom, zaključaju mu bios - ne rade pojedine grafičke kartice, ne rade pojedine memorije ili druge komponente...
A sad još jedna začkoljica- pošto UEFI bios sarađuje nekako sa microsoftom napravili su neku foru oko registracije serial number od sistema da je povezan sa UEFI biosom...
Sve gore od goreg...
Znači oni u suštini fabrički zaključaju bios, a ne daju biose koji mogu da se upgrade na matičnu ploču...
Preostaje mi još 1 fora, a to je da podignem sistem u UEFI režimu, ja sam to uradio al izgleda da nisam dobro, pošto mi kažu da moram da dižem sistem sa fleške... a hdd sam već formatiorao u gpt format

jesi li prebacio "bios Write Protect" džamper na "Off" ?

dal će mi se pojaviti ovaj meni uefi firmware kad budem podigao sistem sa fleške? pošto sad inače taj meni nemam
i odakle da skinem ISO windows, meni je na dvd drugi format

Poslednja izmena:
Ovaj ISO je primer ,to je od 10-ke iso fajl ti skini Windows 8.1 recimo , UEFI firmvare iz windowsa moze samo ako je Windows u GPT particionoj semi za UEFI racunare , vec sam ti rekao kako preko iso2disc da napravis to , preporucujem da bude prazan hard disk kada instaliras da pise unalocated i samo da ides na next kako bi kreirao on uefi bootabilne skrivene particije , naravno ovo ne mozes ako nije upaljen uefi boot u biosu.

Kada pristupis biosu iz windowsa(uefi firmware) restartovace pc i ucice u bios , to legacy boot i mbr particije ne mogu , samo gpt i uefi , mada ja mislim da ce ti uci u potpuno isti bios kao i do sada sto si imao , ne verujem da ces pristupom iz windowsa dobiti neke otkljucane opcije i slicno.

a jel postoji negde da se skine windows 8 iso fajl (ne windows 8.1 taj imam nego 8 bez 1)

ja imam original windows 7 al mora windows 8 za ovo

a jel postoji negde da se skine windows 8 iso fajl (ne windows 8.1 taj imam nego 8 bez 1)

Ima trazi na google 9200.16384.120725-1247_x64frev_Enterprise_VL_HRM_CENA_X64FREV_EN-US_DVD.iso mada je tesko naci posto je to ko sad Windows Vistu da trazis , malo seedera ima i retko gde ga ima!

iskopirao sam windows sa dvd na flešku (pre toga urađeno ovo formatiranje fleške u ovom programu)
Hard disk je napravio 4 particije, sistem je na zadnjoj, podignut sistem sve završeno...
Jedinu razliku vidim u brzini podizanja sistema sa ovim uefi upali se kompjuter za 2 sekunde...
UEFI bios nemam, uefi firmware opcija u advanced settings opet nema...
Lik iz acera mi je rekao da bios p01 može da se flešuje iz dosa, p11 (uefi) ne može da se flešuje iz dosa. Mora fabrički da se kupi kod njih windows 8 i oni ubace uefi bios...
Čim oni mogu da zaključavaju opcije matične ploče sigurno postoji neko na ovom svetu ko to može da otključa...

A zasto ne odes do servisa i vidis mogu li to da ti srede , ako nema u Sjenici servis vidi nekoga da ti odnese negde drugde , tebi bios jeste UEFI cim podrzava UEFI boot e sad sto su zaklucane opcije ne znam..

Jel si pokusao ovako da flesujes bios?

Capture.PNG

Ova slika je od biosa tvoje ploce acera.

pokušao sam tako neće...
otvori DOS prozor učitava fleš dođe na 100% napiše neku grešku i zatvori dos...
flešujem u biosu preko afudos, zakačim rom file tj bios, pritisnem flash i on programira bios... jedino tako hoće... isti taj bios iz dosa neće da radi..

Jesi isklucio secure boot taj blokira da nemoze da se pravi upgrade/downgrade na bios,mislim da nove ploce jedini downgrade je preko flesovanje eprom preko programator

nema secure boot opcija u biosu...
ima jedino boot num lock al to je kad se upali kompjuter da je upaljeno dugme num lock na tastaturi...
na matičnoj ploči ima jumper flash override, probao sam njega da premostim al opet se isto dešava... Prebacivao sam i BIOS wp jumper, ali kad ga stavim u drugi mod on mi napiše bios is protected for writing, pa sam ga vratio kako je bio...

Pogledaj u security mora da ima nesto tako, ploca ipak nije bas stara pa da nema ta opcija cim ima podrsku za UEFI mora da ima i to

u nekom programu za ispisivanje podataka o komponentama piše UEFI bios supported, znači da podržava uefi bios... Na sajtu ima UEFI bios, koji ne mogu da flešujem...
secure boot ne postoji u biosu...
u biosu može da se podesi vreme, i boot redosled, i da se stavi šifra na bios, više ništa... Sva ostala podešavanja su u UEFI biosu kome ne mogu da pristupim. Tamo ima milion podešavanja a meni treba samo za memoriju i grafičku, treba da se napravi most između procesora-grafičke-memorije...

nazvao sam par servisa po Beogradu... Razgovarao sam sa par servisera (koji nemaju pojma) osim jednog, koji mi kaže da bios ne može da se flešuje kao što to ja radim u DOS-u ili Windowsu, nego ga oni skidaju sa ploče, ubacuju u nekakav programator i flešuju. Ako ima double bios cena flešovanja je 2500 din, ne daju garanciju da će da kompjuter vidi 16 gb rama i da će da radi grafička, a možda se više i ne upali kompjuter posle fleša. Uglavnom rizik... I on mi je rekao da moja ploča ima double bios, čim imam opciju za uefi boot, samo da je to fabrički zaključano--- raspali acer

Pisao sam ti vec, mani se uzaludnog posla...na te 2500d dodaj jos neku kintu
I kupi plocu koja je 10x bolja nego taj brendirani krs.
Kojih crnih 220$... ni 10$ im ne bih dao.

imam 4 modula od po 4gb rama, treba mi matična sa 4 slota i da je kompatibilna sa r7 260x...
Da prodam r7 260x, ne mogu da uzmem više od 100e a kartica vredi mnogo više i najbolja je u toj klasi, ima DX12 pa je povučena iz prodaje...

Moram nekako da vratim bios od m3985 što je bio, uopšte mi nije jasno kako je ovo moglo da se promeni kad nisam ni skidao bios sa drugih sajtova nego tačno ovaj model što mi treba...

Onda se iscimaj za ovu plocu http://www.eponuda.com/maticne-ploce/gigabyte-ga-b85m-ds3h-a-maticna-ploca-cena-361309 moze 32GB rama , ima 4 modula http://www.gigabyte.us/products/product-page.aspx?pid=5346#ov

ta matična je socked 1150, moja je 1155... trenutno sve matične ploče koje sam našao na našem tržištu su krš mislim na socked 1155 koji podržava 3770 procesore i3 i5 i7...
ili imaju pcie 2.0 ili 2 memorijska slota, ili dx 10- dx11, max rezolucija 19xx-10xx, moja matična tj grafička podržava 4k rezoluciju što je duplo bolje od ovog smeća...
zanimljivo da su memorijski slotovi suprotno raspoređeni, obično je slot 1 prvi do procesora, ovde je najdalji 1, pa 3, pa 2 pa 4... Pokušao sam da ubacujem slot po slot memirju pod ovim redosledom, ali i dalje vidi 8 gb u biosu...
a i neće da butuje sa grafičkom r7 260x... tako da ta 2 problema ne mohu da rešim nikako...

Ta smeca (H61) nemaju probleme kao ovo tvoje brendirano smece.
PCIE 2.0 ili 3.0 je nebitno za trenutne graficke karte. DX10 ili DX11 zavisi od integrisane grafike, odnosno procesora.

A uvek mozes za 30-70 evra da nadjes polovnu, sa garancijom, B75/Z68/H77/Z77 plocu. 😉

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
sa ovim programatorom jel može da se stavi uefi bios p11-b1?

može da se stavi šta god oćeš . samo što je na tvojoj ploči najverovatnije soic8 čip , a ovo na videu je dip8 podnožje.
to je ipak posao za profesionalca .

u svakom slučaju , prilično sam se zagrejao da poručim jedan sa alija .

Nazad
Vrh Dno