Šta je novo?

downgrade bios

nije ovakav čip, nego onaj zapikovani na ploči...
Gledao sam na youtube neki amater kako programira čip, sa običnim letkonom (lemilicom) pipka čip odozgo par puta pa ga skine sa ploče (ne znam kako ga ne sprži tako) ubaci ga u nekakav šablon za čipove, skine bios sa sajta i programira ga, i posle ga vrati na matičnu ploču i greje čip odozgo trlja lemilicom po njemu i kao on tu stoji...
Mislim krajnje neprofesionalno mada je on napravio šta je hteo... ne znam samo da mu ne otpadne onaj čip sa ploče, za ono mislim da treba neka specijalna lemilica a ne ona najobičnija...

bokice, profesionalac .

e ovakav je čip i kod mene nije onaj što se vadi

nakon 6 meseci opet je počelo da me kompka ovo oko biosa... Kompjuter je radio bez problema ovo vreme.
Da se ponovim još jednom, imam 4 modula po 4 gb kingston - 16 gb ddr3 (mislim da je 1333 mada ne mogu da nađem nigde koliko ploča podržava, mislio sam da trejdam sa nekim za 2 modula 8x8 gb ali je memorija bila 1600 mhz tako da ne znam dal može na moju ploču)... a od tih 16 gb, bios i windows vide samo 8gb. U programima za testiranje, ili recimo cpu z, hw info itd, piše da ima 16 gb, sa svim frekvencijama itd... Pre nego što sam resetovao bios, ime ploče u biosu bilo je m3985, sad piše m1935. To bi značilo da sam ubacio pogrešan bios, ali na sajtu su bios za m3985 i 1935 i za još neke modele isti?
Probao sam flešovanje biosa više puta, stavljao p01-a1, p01-a2, nikakve promene nema osim u imenu ove verzije. Probao sam da ubacujem memoriju na razne načine, u prvi slot pa treći drugi četvrti, probao sam sve kombinacije, bios vidi samo po 2 modula ubačena (kao da je isključen dual chanel). Probao sam i kombinacije sa 4 druga modula od po 2 gb, isto se dešava kao sa ovim modulima, od 8 gb rama vidi 4gb. Probao sam i kombinaciju modula od 2 gb i 4 gb, opet vidi pola tj samo dva slota... Na ploči je ugravirana verzija biosa P01-A0, taj bios ne postoji ili ja ne mogu da ga nađem na internetu, mislio sam da probam još tu prvobitnu verziju...

Možda ti memorija nije kompatibilna sa pločom. Probaj neku drugu. Ili je ploča kaput, memorijski kontroler i sl.

Nazad
Vrh Dno