My Beloved 🙂 by Dragoljub Radovanović, on FlickrPa baš tako, načuo sam da svakakvi likovi bez trunke znanja o osnovama rade svadbe sa krš opremom i brukaju se, pa rekoh sebi zašto možda jednom mesečno da ne iskoristim i izvučem neku kintu od opreme u koju sam uložio. Nije mi fotografisanje svadbi "ispod časti", a ako već šalabajzeri zarađuju novac tako, što ne bi i neko ko je zapravo zainteresovan za fotografiju i ima želju da nauči. Meni je pod znakom pitanja uopšte kako početi baviti se ovako nečim, objektive imam, dokupio bih i još stvari ukoliko bih saznao da ovoga "ima leba". Umetnička fotografija jeste super stvar, divim se ljudima koji za tako nešto imaju talenta i sposobnosti da je možda i unovče, ali po svemu sudeći skoro svako može da bude svadbarski fotograf, samo je tu pitanje prakse i da li želiš da se cimaš sa takvim poslom.
Pobednik... by Nenad Ristic, on Flickr
Untitled by Nenad Ristic, on Flickr
Ne podsmevam se ljudima, to su ipak "profesionalni" fotografi koj su angažovani za rad u ozbiljnih hotelima, i turističkim agencijama i na još ozbiljnijim izletima, gde za ponuđenu cenu jedne fotografije oprema ipak mora da bude nešto kvalitetnija.
Poenta je da bilo gde čovek da se nađe, ili kod nas kada su u pitanju svadbe ili neke druge zemlje, ljudi se snazale na sve moguće načine kada je zarada u pitanju, što je legitimno, a svako ima pravo da prihvati određenu uslugu ili ne.
Iznela sam svoje iskustvo, jer mi je bilo neverovatno koliko su navalentni, i naravno da neću dozvoliti da me fotografiše sa objektivom od 18-55, ako već kod sebe imam svoj aparat.
Ja kazem za vencanja na kojima sam bio... Danas evo na vencanju jedan dobar fotograf sa kojim sam se ispricao i jedan ko iz prethodnog opisanog sa crop telom i nekim objektivom sa rasponom od wide do telephoto. Tacno sam znao koje moje fotke je fotkao jer je drzao blendu na telephoto sirom otvorenu a kao rezultat fotka je bila izrazito muljava da mi se na headshotu nije moglo lepo razaznati dlake od brade vec je samo bilo izmuljano... Dakle 1 je znao kako da radi i imao ok opremu, dok drugi nije imao bas dobru opremu, ali mogao je bar malo zavrnuti blendu.A sto se tice ostalih prica o vencanjima, vise je receno netacnih nego tacnih informacija, pa ako neko zeli da mu malo otvorim oci, mogu, iako se time ne bavim, ali odlicno znam kako ide. Ali ono sto su gizmo, nitro i mirjesana rekli uglavnom nije tako u praksi i svodi se na to "kako Perica zamislja..."
Ne podsmevaš se i onda odmah posle zareza stavljaš navodnike ne profesionalni. Vidi, to se neko bavi nekom profesijom, ne mora da znači da je u njoj dobar. Opet, ne znam šta znači da za ponuđenu cenu oprema mora da bude bolja. Jesi li ti videla možda neke ljude šta su fotografisali ajfonima? Apple bre uzima snimke od običnih korisnika sa ajfona i šalje ih na televizije kao reklame.
A uzela si Srbiju i Egipat, dve zemlje koje ne mogu da budu veće dno i na osnovu toga si zaključila kako je po svetu. Dobar hotel nije onaj gde će te fotograf sačekati sa 5DS R i 85/1.2 II, već onaj koji ni nema fotografa i gde te neće napadati tim turbo-folk forama. Takvih uvaljivanja u civilizovanom svetu ili makar u civilizovanim delovima civilizovanog sveta nema.
Jasno je da ako neko smara po hotelima u Egiptu nije dobar fotograf, jer da jeste, ne bi se time bavio, ali ja samo pitam šta tebi daje za pravo da im se podsmevaš? Skuplja oprema, bolji portfolio, poznatiji klijenti? Jer ako se podsmevamo nekome ko nema (pare i opremu) i ne zna, koja je razlika od toga da se podsmevamo klošaru na ulici? Ali to niko ne radi. Možda ćeš da kažeš "podsmevam se jer se on pravi profesionalac," ali on tako mora da se predstavlja da bi nešto prodao, jer očigledno ne radi za fiksnu platu u nekoj državnoj firmi nego za procenat. Makar ti je ponudio neki proizvod, da li bi bila srećnija da je samo došao i prosio.
Da budem jasan ja od tih ljudi ne bih nikada kupio fotografiju i ne bih dozvolio ni da mi se obraćaju, ali oni su samo još jedna izmučena priča iz zemlje trećeg sveta...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari