Šta je novo?

Uber app

Zna se zbog čega je tako u Norveškoj i šta im obezbeđuje sve to što si napisao.

Nafta i gas, ogromne količine, na relativno mali broj od 5 miliona stanovnika. Sigurno nije mentalitet. Mada i o tome se može pisati, obzirom da plaćaju ponajveće poreze u Evropi. Nema nikoga da im objasni da je jeftinije uvek bolje.

Zna se zbog čega je tako u Norveškoj i šta im obezbeđuje sve to što si napisao.

Nije to jedini razlog zašto je tako u Norveškoj, susedne im države nemaju bonus u vidu nafte, pa opet vode gotovo indentičnu socijalnu politiku i počivaju na socijalnoj državi, jedina je razlika što su plate i standard niži, ali sve u vezi zdravstva, školstva, socijalne pomoći, maksimalnog broja radnih sati u nedelji, razlike između minimalne i maksimalne plate je indentično.

Evo imaš primer i Islanda koji je pre par godina proglasio bankrot i tokom tog procesa je stao na stranu svojih građana, a ne na stranu kapitala, jer su dozvolili da se bankrot desi na štetu banaka, a ne na štetu svojih građana koji i sada uživaju ista socijalna prava.

Onda nemamo šta da brinemo. Nama je trenutno na vlasti, i to baš u socijalnom sektoru, čovek koji deli ista ideološka ubeđenja kao i ti, a pogotovo mišljenje o trulom kapitalizmu. Zašto se onda ništa ne menja?

Poslednja izmena:
Ne verujem da su i oni imuni na to čim primaju toliki broj radnika iz siromašnijih zemalja.
kada bi pokušao da radiš u Norveškoj, shvatio bi da ti je razmišljanje i ubedjenje skroz pogrešno. Ne primaju bilo koga i da, stranci koji rade u norveškoj nisu ništa lošije plaćeni od norvežana. Ovde se cene rad, znanje i poštenje nasuprot bahatosti i lenjosti na jednom drugom mestu. Ne znam zašto sam ti ovo ispričao, ali ne može da škodi, a ako ne škodi znači da koristi. [emoji6]

Onda nemamo šta da brinemo. Nama je trenutno na vlasti, i to baš u socijalnom sektoru, čovek koji deli ista ideološka ubeđenja kao i ti, a pogotovo mišljenje o trulom kapitalizmu. Zašto se onda ništa ne menja?

A ne, možda treba da podržavamo životinjski i nečovečki "survival of the fittest", a ostale koji se nisu snašli ko hebe, neoliberalizam?

Poslednja izmena:
Ne verujem da su i oni imuni na to čim primaju toliki broj radnika iz siromašnijih zemalja.

Mislim da grešiš, nema to veze odakle ko dolazi.Isto tako te mogu i deportovati. Jednostavno to je uređena zemlja sa zakonima jednakim za sve bez dvostrukih aršina.
Niko nikog direktno ne tera da ide bilo gde iz srbije, to je odluka pojedinca, individue.
Ali i u ovako , ne baš veseloj situaciji u zemlji, samo nam trebaju Uber i ostali da srozavaju ono što drugi nisu.
Svesni su iz tog Ubera da im je najbolje tržište ono sa najviše nezaposlenih.Upravo tu mogu imati najviše korisnika.
Isto tako se ponašaju i razne VELIKE inostrane kompanije koje otvaraju svoja postrojenja po srbiji.Sigurno ih otvaraju iz ljubavi prema nama.
Pa , ne znam koliko ste upoznati, ali u nekim od tih kompanija pri potpisivanju ugovora o radu isto tako potpisujete i blanko papir.
A na zavodu nezaposlenih diplomaca koliko hoćete.
Dal te komp. tako rade i u matičim zemljama?!

kada bi pokušao da radiš u Norveškoj, shvatio bi da ti je razmišljanje i ubedjenje skroz pogrešno.
To je bila samo pretpostavka na osnovu stanja u Nemačkoj.

A ne, možda treba da podržavamo životinjski i nečovečki "survival of the fittest", a ostale koji se nisu snašli ko hebe, neoliberalizam?
Nemoj da čekaš da neko drugi odlučuje šta je za tebe dobro jer ćeš biti laka žrtva.

Poslednja izmena:
Bahatost i lenjost su nuspojave. Učenje dece da lažu i budu licemerna od malih nogu, uz izgovor da im je to neophodno da prežive u našem društvu je ono što je dovelo do života koji živi većina u Srbiji. Kada roditelji i obrazovni sistem u Srbiji krenu učiti decu da budu iskrena i kažu uvek šta misle uz zadržavanje tolerancije, onda će se iskoreniti i ta lenjost i bahatost.

U srpskom društvu ne postoji neću, već ne mogu uz obavezan izgovor koji je u 99% slučajeva laž. Jer je ružno reći neću, izneti svoje mišljenje. Nego se to mišljenje skriva i vremenom preraste u nešto gadno jer nije trpelo argumentovanu kritiku. Svi su fini, ali isto svi svima podmeću nogu u svakoj prilici. Pa je posle neko drugi kriv što porodica i ostale društvene tvorevine, sve do nivoa države, ne funkcionišu.

Nemoj da čekaš da neko drugi odlučuje šta je za tebe dobro jer ćeš biti laka žrtva.

Ja upravo o tome i brinem, o mojoj i o tvojoj decu, da ne postanu žrtve, da ne ostanu bez "zdravstvenog osiguranja" ako im slučajno zatreba, a ako im zatreba da ne moraju da skupljaju donacije za svoj život preko novinskih reklama, samo zato što je tata Uruk išao linijom manjeg otpora i zalagao se za zaobilaženje poreza i taksi i cenu rada koja se formira po principu ko je spreman da radi za manje. :)

Zašto ne bi bežeo u Norvešku? To je jedna od retkih preostalih država koja funkcioniše na socijalističkim principima, principa od kojih se većina u ovoj temi gadi, država gde su socijalna prava iznad kapitala, država sa besplatnim i univerzalnim javnim zdravstvom, država sa besplatnim školstvom, porodiljsko od 12 meseci, nezaposleni imaju socijalnu pomoć koja je već od prosečne plate u većini EU zemalja, a razlika u plati između najniže plaćenih radnika i rukovodećih pozicija je najmanja u zapadnom svetu i tačno zakonski propisana, te je razlika u klasama gotovo neprimetna. Prosečno radno vreme od 37,5h nedeljno, maksimalno od 40h, itd...

Gresis...niko se ovde ne gadi Socijalistickim principima koji vladaju u Norveskoj..ovde nam se gade socijalisticki principi zasnovani na voljenom drugu Titu i tadasnjoj Jugoslaviji cije smo dugove nasledili

Kakve kredite je Norveska uzimala i kako je razvijala svoju privredu? Ako je socijalizam u nasoj zemlji bio toliko godina zasto se nismo razvili u Balkansku Norvesku, nego u Somaliju?

Koji to mi...? Ja glasacke listice ne videh ni jednom u zivotu..dobro jednom kad sam glasao za Darta Vejdera :D

Ja upravo o tome i brinem, o mojoj i o tvojoj decu, da ne postanu žrtve, da ne ostanu bez "zdravstvenog osiguranja" ako im slučajno zatreba, a ako im zatreba da ne moraju da skupljaju donacije za svoj život preko novinskih reklama, samo zato što je tata Uruk išao linijom manjeg otpora i zalagao se za zaobilaženje poreza i taksi i cenu rada koja se formira po principu ko je spreman da radi za manje. :)

Ja ću svoju cenu i kvalitet rada odrediti sam, a neka tržište odluči da li sam konkurentan. Isto tako ću odlučivati i o zdravstvenom osiguranju, školovanju dece, prevozu...

Poslednja izmena:
Kao da sam pogresio forum, zadnjih nekoliko puta kad otvorim ovu temu, samo politika neka :)

Pa zato sto "uopste" nisu krive "tiletove zaostavstine" nego mentalitet ;) (sto i jeste na zalost tacno... ali ona "idolopoklonisticko/svi u copor" strana, kojoj smo jaaako skloni i zbog koga se vecito palimo na "velike vodje" i "dobre govornike").
Sem te Norveske ima ihaaaaaj zemalja gde su apsolutno isti uslovi zivota... a Norveska je btw "levicarska zemlja" koliko je i Srbija "kapitalizam" ;)
Genijalcin23 btw nesto "zapenio"... btc/forex nesto ne idu izgleda (jer kada idu ne skida se sa te teme ;)). Vidi genijalcin23 sa nekim sindikatom... mozda moze neka nacionalizacija da se predlozi na partijskom sastanku pa da se izvuces ;) A mozda poceo da mu preskace disk sa kastrovim i tiletovim govorima :))) ko zna...

Gresis...niko se ovde ne gadi Socijalistickim principima koji vladaju u Norveskoj..ovde nam se gade socijalisticki principi zasnovani na voljenom drugu Titu i tadasnjoj Jugoslaviji cije smo dugove nasledili

Kakve kredite je Norveska uzimala i kako je razvijala svoju privredu? Ako je socijalizam u nasoj zemlji bio toliko godina zasto se nismo razvili u Balkansku Norvesku, nego u Somaliju?

Ogromne. Međutim, ima naftu, i visok kreditni rejting, može joj se. Trenutno je zadužena skoro 120 milijardi na 5 miliona stanovnika.

Mi dugove Jugoslavije nismo nasledili u crippling debt smislu. Najveći deo tih dugova je restrukturiran. U svakom slučaju, ne čine opterećenje za privredu i stanovništvo toliko koliko se to prikazuje po kojekakvim feljtonima po Kuririma, Novostima i sličnima, koji danas pokušavaju da nam racionališu ondašnju krizu kroz nekakve ekonomske probleme, a suština je da je tadašnja Jugoslavija relativno lako mogla da ispliva iz istih da državu nisu blokirale nacionalističke interesne grupe, ili što bi se nekad reklo, unutrašnji neprijatelji potpomognuti spolja.

Ja ću svoju cenu i kvalitet rada odrediti sam, a neka tržište odluči da li sam konkurentan. Isto tako ću odlučivati i o zdravstvenom osiguranju, školovanju dece, prevozu...

Prva rečenica ti je kontradikcija. Ne možeš ti da odrediš svoju cenu i kvalitet rada sam; drugi će to odrediti za tebe, a ti ćeš se kretati u određenim okvirima. Naravno, uvek je moguće da neko vanrezonskim metodama uspe, ali to je mali procenat i svaka čast ako se nađeš među njima. Verovatno aludiraš na mikro-plan u smislu "ja ću da tražim 2000 evra plate, pa ko da, da" samo to, sve i da ti uspe, nije nešto što je primenjivo na makroplanu.

Slično važi i za penzije ili zdravstveno osiguranje koje spominješ. Mali hint: ti ne plaćaš svoje zdravstveno osiguranje; plaćaš penzionerima i onima kojima je zdravstvena pomoć neophodna danas, odmah, sada. Naravno, govorim o suštini, bez ulaženja u kvalitet usluge. Sutra će neko doći i plaćati zdravstveno osiguranje da bi ti mogao da se lečiš. Ako raskineš sada taj niz, ti si taj koji se sutra neće lečiti, neće primati penziju i tome slično. Ili tvoja deca. Sve dolazi na naplatu, a ovakve stvari ne odmah.

Lepo je videti liberale koji su majstori ovladavanja ekonomskim teorijama donde dokle njima lično odgovara :d

Ogromne. Međutim, ima naftu, i visok kreditni rejting, može joj se. Trenutno je zadužena skoro 120 milijardi na 5 miliona stanovnika.

Mi dugove Jugoslavije nismo nasledili u crippling debt smislu. Najveći deo tih dugova je restrukturiran. U svakom slučaju, ne čine opterećenje za privredu i stanovništvo toliko koliko se to prikazuje po kojekakvim feljtonima po Kuririma, Novostima i sličnima, koji danas pokušavaju da nam racionališu ondašnju krizu kroz nekakve ekonomske probleme, a suština je da je tadašnja Jugoslavija relativno lako mogla da ispliva iz istih da državu nisu blokirale nacionalističke interesne grupe, ili što bi se nekad reklo, unutrašnji neprijatelji potpomognuti spolja.

Prva rečenica ti je kontradikcija. Ne možeš ti da odrediš svoju cenu i kvalitet rada sam; drugi će to odrediti za tebe, a ti ćeš se kretati u određenim okvirima. Naravno, uvek je moguće da neko vanrezonskim metodama uspe, ali to je mali procenat i svaka čast ako se nađeš među njima. Verovatno aludiraš na mikro-plan u smislu "ja ću da tražim 2000 evra plate, pa ko da, da" samo to, sve i da ti uspe, nije nešto što je primenjivo na makroplanu.

Slično važi i za penzije ili zdravstveno osiguranje koje spominješ. Mali hint: ti ne plaćaš svoje zdravstveno osiguranje; plaćaš penzionerima i onima kojima je zdravstvena pomoć neophodna danas, odmah, sada. Naravno, govorim o suštini, bez ulaženja u kvalitet usluge. Sutra će neko doći i plaćati zdravstveno osiguranje da bi ti mogao da se lečiš. Ako raskineš sada taj niz, ti si taj koji se sutra neće lečiti, neće primati penziju i tome slično. Ili tvoja deca. Sve dolazi na naplatu, a ovakve stvari ne odmah.

Lepo je videti liberale koji su majstori ovladavanja ekonomskim teorijama donde dokle njima lično odgovara :d

A koliki je GDP udeo u dugu..."sokantnih" 26% http://www.tradingeconomics.com/norway/government-debt-to-gdp Koliki je nas trenutno: http://www.tradingeconomics.com/serbia/government-debt-to-gdp 3x veci

Grcki: http://www.tradingeconomics.com/greece/government-debt-to-gdp (verujem da bi toliki i nas bio da je ostala Jugoslavija i da pola duga nije oprosteno)

Plaćam ja u kešu zdravstveno svaki put kad idem na neki ozbiljniji pregled ili kod zubara da mi skida kamenac, a zdravstvena knjižica i zdravstveno koje pominješ mi više dođe kao ukras. I penziono i zdravstveno, pa i školstvo su nam slika i prilika tog komunističkog sistema vrednosti koje deliš... ne služe ničemu i samo što se ne raspadnu.

Poslednja izmena:
Plaćam ja u kešu zdravstveno svaki put kad idem na neki ozbiljniji pregled ili kod zubara da mi skida kamenac, a zdravstvena knjižica i zdravstveno koje pominješ mi više dođe kao ukras. I penziono i zdravstveno, pa i školstvo su nam slika i prilika tog komunističkog sistema vrednosti koje deliš... ne služe ničemu i samo što se ne raspadnu.

pa to! rade ovi na vlasti već 20 godina da unište sve tekovine socijalističke, od zdravstva besplatnog (da, pre si imao školskog dispanzera pa lepo čistiš kamenac za vreme časa prirude i društva) do školstva (smešne plate prosvetarske, a samim tim i kvalitet nastave). sve su privatizovali! čak i narodno-oslobodilačku borbu, i to najstrašnijim falsifikovanjem istorije i realnosti (srbadija oslobodila od okupatora - jes al' u 'rcu), ali nikako te ideje komunjarske d'umru iako čine sve da se ljudi obični postide svoje slavne prošlosti.

i dalje ih tito iz groba proganja svojim dugovima i samoupravnim socijalizmom!

jao, jao! još sav srećan što nekom tamo miletu daje pare da mu čisti kamenac!

Poslednja izmena:
Besplatno zdravstvo je mit jedne utopije.

Edit:
jao, jao! još sav srećan što nekom tamo miletu daje pare da mu čisti kamenac!
I nije Mile nego Goca zubarka.

Poslednja izmena:
Previse off-topica..vratite se na temu :)

Eto, već imaš Uber zdravstvo. Ne sumnjam da će Uber političari da uvedu i pravo Uber školstvo uskoro, umesto ovog komunjarskog raspada. Znanje je ionako precenjeno, i nije za sirotinju, ko ima para biće doktor megatrend nauka, ko nema nek' radi kao potrčko ili Uber taksista. Čista utopija!

Plaćanje pregleda u kešu slika i prilika komunističkog sistema vrednosti. Brate mili...:smash:

Besplatno zdravstvo je mit jedne utopije.

Gde je to zdravstvo besplatno? I u najkomunističkijem™ sistemu se izdvajaju sredstva za zdravstvo, a socijalizovani zdravstveni sistem, gde svi plaćaju redovno da bi zdravstveni sistem funkcionisao i pružao pomoć onima koji su najugroženiji postoji čak i u jednoj Velikog Britaniji. Taj sistem postoji u ovom ili onom obliku svuda po Evropi, pa i po civilizovanim zemljama, i nigde nije besplatan, niti je u ono vreme bio besplatan, jer su svi u Jugoslaviji izdvajali od plate za taj zdravstveni sistem.

Nego je par priučenih i zlonamernih agitatora i demagoga dočekalo da izvrne tezu naglavačke, govorenjem o nekakvom "besplatnom zdravstvu i školstvu koje je moralo doći na naplatu," pravdajući pljačku i uništenje tog zdravstvenog sistema, sistema socijalne zaštite i penzionih fondova. Nije moralo da "dolazi na naplatu" ništa više ni manje nego što danas mora zdravstveni sistem Nemačke, Britanije, Norveške, Španije, Italije. Samo što mladi liberali ne razumeju baš ni ono što tobože zdušno kritikuju, ni ono što tobože zdušno podržavaju.

Poslednja izmena:
Eto, već imaš Uber zdravstvo. Ne sumnjam da će Uber političari da uvedu i pravo Uber školstvo uskoro, umesto ovog komunjarskog raspada. Znanje je ionako precenjeno, i nije za sirotinju, ko ima para biće doktor megatrend nauka, ko nema nek' radi kao potrčko ili Uber taksista. Čista utopija!

Ni vi iz inostransva niste gadljivi na naše uber zdravstvo, pogotovo sada preko leta kada dolazite krezubi po nove zube.;) U toj sam branši pa znam.

Samo što mladi liberali ne razumeju baš ni ono što tobože zdušno kritikuju, ni ono što tobože zdušno podržavaju.
Nisu mladi liberali na vlasti da odlučuju. Kad već kritikuješ uputi kritiku na pravo mesto da bi imalo efekta.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno