Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Neka izgleda kao win98, ne pridajem znacaju, neka samo nastav da ovako radi.
Imam brdo programa, i to sve perfektno radi sta da trazim vise?
Ovo nisam dozive ni na jednom OS do sad, samo napucavas i radi.

Pa pao si na hype meni sve radi super i na win7 i na win 8 i 8.1 ,s tabilno i sve po PS-u radice i na win10 cim izadje stanilna RTM verzija i novi driveri :)

Da stoji da radi i win7 nisam rekao da sistem ne valja, ali nadje se ponesto da mora na gurku.
Ovde kada ti se kresuje igra, drajveri i sl. nema kao kod win 7 a i win 8.1 da kresuje sistem pa da gledas plave ekrane.
Ovde do desktopa i nema dalje, natrpan svim i svacim radi kao da je sad instaliran.
Ako to nije napredak onda ne znam sta jeste?

Kod drugara na i7 +ssd njemu sve leti, ne mogu da procenim razliku izmedju win7 i win 10.
Pravi dobitaki imamo mi sa matorim i slabijim masinama, tu je razlika primetna.

Poslednja izmena:
Pa i win 8 sa fastboot-om je bio dosta brzi :) neverujem da je 10ka donela neki bas velik dobitak pogotovo sto se te razlike tesko mogu izmeriti
e sad i NV i AMD radi na optimizaciji drivera jer izlazi 3xx serija grafickih pa ce i driveri za GPU biti 3-5% brzi jos kad se doda cist sistem i ljudski efekat

Stvarno su mi komični ti komentari o Metro/Modern/Apps. Kao "To je za sitnu dečicu, samo za upotrebu prstima, šareno ko slikovnica itd" kada je jedini problem sa Apps to što nema ozbiljnih programa i mnogo kvalitetnih Apps. Store je nešto sasvim normalno na drugim platformama, jedini problem je ovde što je to nešto previše novo da bi se sakupilo dovoljno kvalitetnih programa ali će valjda biti kada se sve to smiri i developers mogu da računaju na kompatibilnost na dužim stazama. Sve lepo radi i sa mišem i touchpad-om.
U 10ki je čak omogućen Sideloading, samo treba uključiti Developer mode.

Sta radi lepo sa misem? To sto je namenjeno za touch namenjeno je za touch, to sto postoji mogucnost za misa ne znaci da je udobno za rad. Cinjenica da ne postoje desktop masine sa touchom samo pokazuje koliki je majkrosoft fail jer je pravio softver za nesto sto ne postoji.

Koje su mi opcije da resim problem?

Pa win 10 radi pa radi ali cim pokrenem the witcher 3 i krenem sa igrom nema pravila mogu da igram 10 min i da mi izbaci stop working a mogu da igram nekada sat dva i da me izbaci kada idem na fast travel.

Sada je pitanje jel to do drajvera jer mi se to desavalo sa onim kojem sam bio dobio sa WU a i sa ovima koje je zeljko okacio na prosloj strani. Ne stizem da istestiram igru sa 15.5 drajverima (jer je windows brzi od mene pa ih vec pretaba sa njegovima) ali dok su oni bili nisam imao nikakvih problema. E sada na sta jos sumnjam a to je update za witcher 1.05 koji je nedavno izbacen da mi mozda on ne pravi problem, mada da je on problem bilo bi u temi o witcheru vise slucajeva da se ljudi javljaju ali niko ne komentarise problem koji ja imam sto znaci da su upitanju drajveri ali jednostavno ne prepustam nista slucaju.

Ovo pitanje mozde da ide ovde i u witcher temu ali kontam da je vise za ovu temu!

@ umart

pominja si produzenje vremena za update windows-a, gde se to tacno podesava i u kranjem slucaju kako da mu stopiram WU gde se gasi? Hvala

Neko da odgovori na ovo?

Postoje laptopovi, i PC je u drugom planu kao platforma koja odumire.
Racunaj to ovako, win 10 je OS za sve ostalo a moze i da se koristi na PC.
Jasno je ko dan da je PC tu kao platforma za testiranje i razvoj.
Microsoft nece vise da pravi OS konkretno za PC, win7 je poslednji koji je to bio.

@Fazlinovic prvo obrisi onaj folder WU-CCC2, pa nece biti brzi.
Onda ih mora prvo skinuti da bi ih instalirao.

Poslednja izmena:
Nije problem da ja obrisem taj folder... sto uvek i uradim, nego je problem sto posle nekog vremena uzme i sam pregazi moje drajvere a da ja i ne vidim kada je to uradio. Jedino sada da sedim kraj racunara da budem u WU i da cekam kada ce da pokrene WU pa da ga prekinem.

Konkretno kako da blokiram ijedan WU u windowsu, da uopste nema izlaz na net pa kontam da tada nece moci da skida nove verzije sa neta a onda kada ja hocu da mu dozvolim na net skinem sta hocu i opet ugasim WU.

Ceo taj metro dizajn je fail, jer se ogromnoj vecini korisnika ne dopada. Zato i nije zaziveo medju developerima.
U celom konceptu postoje ozbiljne dizajnerske greske, npr gestures sa ivica ekrana. Napravis kiosk app i onda neko ukliza sa desne ivice i izađe charms. Odatle ti je ceo racunar dostupan... win8 nije bio pogodan za kiosk upotrebu.

Sad su malo olabavili sa metro elementima, ali ih i dalje ima. Kao da su izgubili fokus da prave OS. Treba da izbace klot Core OS bez icega i da onda prepuste korisnicima da ubacuju elemente po zelji i shodno tome naplate.

Sto se tice Witcher 3 I windows 10 kod mene radi bez greske - 80 sati igranja.

Prilozi

• w3.jpg
    w3.jpg
    428.4 KB · Pregleda: 134
Postoje laptopovi, i PC je u drugom planu kao platforma koja odumire.
Racunaj to ovako, win 10 je OS za sve ostalo a moze i da se koristi na PC.
Jasno je ko dan da je PC tu kao platforma za testiranje i razvoj.
Microsoft nece vise da pravi OS konkretno za PC, win7 je poslednji koji je to bio.

Laptopovi isto tako nisu touch (to sto ima par modela ne menja stanje), tako da u ovoj prici su isto sto i desktop. Dakle nije im u prvom planu 90% uredjaja... Sreca njihova Imaju monopol pa ih sprdnja sa desktop 8icom nije sahranila. Jedino sto su odradili kako treba su telefoni, tu ih je ukenjalo da naprave poseban OS prilagodjen (ko bi se toga samo setio?) telefonu.. A OS prilagodjen desktopu ili tabletu to jok, **** im se xD

Pa i kod mene radi, samo sa nesto smanjenim perfomansama
zbog gazenja drajvera, ali kod @Fazlinovic puca igra zbog toga.
WU je veoma agresivan u 135, nemoze se spreciti gazenje drajverima.

Radio je i kod mene dok nije windows ponovo uveo ovo agresinvo forsirenje WU i njihovih drajvera. Ako ista mrzim to je onda kada me neko primorava da moram da koristim nesto sto su oni zamislili i ne ostavljaju mi mogucnost da sam izaberem sta je bolje za mene. Odkud oni u majkrosoftu znaju sta je bolje za mene, ne kazem da je lose ali neka ljudi imaju izbora pa ko hoce neka koristi njihove drajvere a ko nece neka koristi one koje zeli a ne me ovako nerviraju.

@Vuk

A sta bi se dogodilo ako bih sada otisao i unistalirao 135 verziju? Posto ako se ne varam ima tamo da se obrise update koji hoces? Da li je to preporucljivo raditi sobzirom da se dosta fajlova izmenulo od instalacije 135 i pre onoga sto je bio 134 ako se ne varam.

Poslednja izmena:
Radio je i kod mene dok nije windows ponovo uveo ovo agresinvo forsirenje WU i njihovih drajvera. Ako ista mrzim to je onda kada me neko primorava da moram da koristim nesto sto su oni zamislili i ne ostavljaju mi mogucnost da sam izaberem sta je bolje za mene. Odkud oni u majkrosoftu znaju sta je bolje za mene, ne kazem da je lose ali neka ljudi imaju izbora pa ko hoce neka koristi njihove drajvere a ko nece neka koristi one koje zeli a ne me ovako nerviraju.
Sve ove aplikacije i metro i njihova stabilnost u mnogome zavise od grafickih drajvera.
Tako da to sad forsiraju zbog stabilnosti, pod predpostavkom da se ne bave svi instalacijom
drajvera i da su upuceni u to.
Kada izadje RTM bice normalno izbora da se to predupredi.

Pa ako nisi brisao win old, mozes rollback na 134, neverujem da ce biti problema.
Nisam na win10 to nikada radio, predpostavljam da ce proci OK.
Mozda bi prihvatilo i iso pa da ga prepucas iz windowsa?

Poslednja izmena:
Problem je sto jesam! Ma problem je sto ne smem da se igram sada sa time da pokusam da pregazim build preko builda zbog fajlova koje nemam gde da skladistim, jer da imam davnih dana bi ja njemu vec presudio i stavio neki stariji build koji radi ok.

isprobaj da ubijes apdejt servis - kucaj "services" u grdani i upali ponudjen "view local services",izbacice ti:

Windows-Update-service_thumb.png

nadjes i kliknes na windows update servis,podesis "startup type" na "disabled" i,ako je pokrenut servis,stopiras ga na "stop":

Disable-Windows-Update-service_thumb.png

pokreni win apdejt,trebalo bi da izbaci gresku i da je ubijen.

E to je to!

There were problems downloading some updates, but we'll try again later. If you keep seeing this, try searching the web or contacting support for help. This error code might help: (0x80070422)

Ovo sam dobio kada sam odradio sta si reko i kada sam pokusao da pokrenem WU. Hvala

EDIT

Sada cu da vratim stare 15.5 drajvere pa da da isprobam witchera jel radi ako i posle toga bude igra pucala onda cu 100% biti siguran da mi je do onog update kojeg sam skinuo da mi je on nesto poje*ao igru.

Ajde da pitam jel neko uopste radio downgrade windows-a tipa sa veceg builda na manji? Koji mi je najgori scenario koji moze da me potkaci ako to budem radio? Posto sam skinuo sada onu oficijalnu 130 koja se pojavila na insider sajtu pa cu videti da bitnije fajlove bekapujem pa da pokusam da uradim downgrade windows-a!

Poslednja izmena:
ako su ti ostali fajlovi od proslog build-a rollback radi savrseno,ako si cistio diskcleanup-om nema od toga nista,logicno.onda ti ostaje da probas da prepucas preko,u najgoroj varijanti nece moci.ako dodje do nekog zamrzavanja u toku instalacije povadi sve periferije,eksterne drajvove i sl,ostavi samo mis i tastaturu.

Hvala na odgovorima.
Kao što sam pretpostavio, ništa vredno pomena u odnosu na sedmicu...

Onda mi ne preostaje nista drugo nego da sacuvam sto mi je bitno a ono sto nije da napravim slike da znam sta sam imao pa skinem kasnije sa neta. Pa vec sam napisao da nisam sacuvao proslu kopiju jer nisam mislio da ce me ovako mala stvar jeb*ti i da ce mi toliko problema napraviti.

Prvo cu pokusam sa brisanjem drajvera i vracanjem starih ako ni to ne bude pomglo onda nista drugo nego fresh clean install pa ponovo instaliranje svega sto sam imao, sto znaci ima da izgubim ceo dan.

Hvala na odgovorima.

Pazi ako mislis da je dx12 nesto sto nije vredno pomena onda tebi i ne treba windows tebi onda treba linux!

Samo se malo informisi koliko ces ubrzanje dobiti u igrama sa dx12, nebitno sto ti kartica njie dx12 ali poboljsanje u igrama ce biti vise nego ocigledno! A onaj ko bude imao dx12 na kratici tek ce taj da vidi koliko ce da uziva u igrama.

Ali ako ne igras igrice onda to za tebe i nije tako bitna stvar.

Poslednja izmena:
a nisam ispratio,o kojim problemima sem gazenju drajvera pricas?ciscenje sa DDU mora da odradi pos'o ako je grafa okej.

Zasto nam ukinuse XP da mi je znati?
Sve je radilo kako treba, samo sveza instalacija svakih mesec dana i teraj.
Directx 9 je sasvim dovoljan, sad te 11, 12..
Na win7 nema nikakvih problema od kada je izasao..tako se ovde prezentuje.
Kao da ga ne koristim ili nikada nisam koristio???

@Vu40
AU, Win XP je bio toliko mocan, da nisu ni trebali novije verzije ,Vista,7,8,10 da izbacuju, samo su trebali da nastave SP4,SP5,SP6... :D
Meni Win 10 radi odlicno, ima nekih manjih bagova, ali do izlaska rtm verzije i te sitne bagove ce sigurno da poprave. Izasao novi drajver za intel grafiku, pa ko ima integrisanu moze da odradi update... :)

meni intel driver update utility odradio apdejt prekjuce mislim,verzija drajvera je: 15.36.21.64.4222 (mogli su vise brojeva da stave :) ).

Samo da javim da sam resio problem sa drajverima. Pa kao sto mi je umart predlozio sam ubio WU i vratio 15.5 beta drajvere i sada witcher radi bez problema!

Hvala na odgovorima.
Nažalost, posle dosta testiranja moram da kažem isto - ništa preterano. Mislim da će ih Canonical sa Ubuntuom preteći sa univerzalnim OS koji će raditi svuda.

Nažalost, posle dosta testiranja moram da kažem isto - ništa preterano. Mislim da će ih Canonical sa Ubuntuom preteći sa univerzalnim OS koji će raditi svuda.

Ja sam bas pre par mesec+ probao Ubuntu "final" 15.04 i iskren da budem na nivou je ove alpha win 10ke od pre 2 meseca... to je sto se tice bagova na prvi pogled, linux nikad nece ni prismrdeti desktop-u, serveri i razna specificna primena je vec druga prica

Nazad
Vrh Dno