Šta je novo?

WINDOWS 8.1

To ti je "Hybrid Shut Down" koji je default opcija. Taj shortcut poolmaker što ti je dao je siguran put za neopozivo gašenje.

Upravo tako, stavio sam je radi testiranja i eliminacije mogućih drugih scenarija.

@njujork14
Ti si po svemu sudeći gasio pc idući u charms bar sa desne strane.
Na taj način se ne gasi u potpunosti kompjuter.

Klikni desnim klikom na windows 8.1 "start" dugme, i izaberi shutdown, tu bi trebalo da ti se računar ugasi u potpunosti.

Ovde možeš više saznati o fast startup/hybrid shutdown:
winaero.com/blog/how-to-disable-or-enable-fast-startup-in-windows-8-1/

Ja bih pre rekao da se Windows ne gasi u potpunosti, u smislu da se kernel hibernira i sledeći put se ne učitava svež nego hibernirani kernel, a kompjuter se definitivno gasi i može samo na power dugme da se ponovo uključi, eventualno ako je u BIOS-u uključeno da se pali na još neki način.

Izmeri razliku u vremenu koje je potrebno za samo gašenje i za ponovni start sistema (izmeri posebno za obe stavke).
Izmeri navedeno za gašenje preko charms bara i za gašenje preko start dugmeta.
Pa ćeš videti da razlike postoje.

Takođe pročitaj link koji sam postavio u mom prethodnom komentaru pa ćeš videti da nisi u pravu (što se tiče toga da postoji dva režima shutdowna u windowsu 8/8.1).

Vec sam se bio zalio na zauzece HDD na 100%, pa se navodno resilo pa opet novo nanovo. Citajuci temu unazad dodjoh do nekog video klipa kako je neko navodno resio problem
https://www.youtube.com/watch?v=nOBqqMr-fiU, kada sam pogledao sta stoji kod njega i uporedio sa onim kod mene sve se razlikuje, pa da pitam sta bih trebalo da uradim ovde
Untitled.png

Ja sam gasio tj. shut down na sva tri nacina, tj. preko charms bara, start dugmeta i one opcije na metro stranici gore desno gde je slicica i search opcija i uvek se komp upali pritiskom bilo kog tastera na tastaturi, tako da tu nema nikakve razlike. Sto se tice gasenja na sva tri nacina cini mi se da je uvek isto (oko desetak sekundi), dok je paljenje malo duze (oko petnaestak s.). Prosto ne mogu da verujem da shut down vise nije shut down kao ranije.

Poslednja izmena:
Neso ugasi Windows defender on nekad hard disk opterecuje na 8.1

Ja sam gasio tj. shut down na sva tri nacina, tj. preko charms bara, start dugmeta i one opcije na metro stranici gore desno gde je slicica i search opcija i uvek se komp upali pritiskom bilo kog tastera na tastaturi, tako da tu nema nikakve razlike. Sto se tice gasenja na sva tri nacina cini mi se da je uvek isto (oko desetak sekundi), dok je paljenje malo duze (oko petnaestak s.). Prosto ne mogu da verujem da shut down vise nije shut down kao ranije.
Druže vrtiš se u krug, i to svojom zaslugom, nešto ne radiš kako treba.

Još jednom, po default podešavanju fast startup je uključen, to jest kompjuter se u potpunosti gasi na win+x meni (desni klik na start dugme), dok se na charms baru gasi po default podešavanju, to jest ne gasi se u potpunosti.
A ako isključiš fast startup, pokretanje gašenja na bilo koji od načina rezultovaće potpunim gašenjem i cold boot-om.
Računar kada je potpuno ugašen tastatura ga može upaliti isključivo i jedino u slučaju ako je uključena opcija u biosu da tastatura pali računar.

Proveri dakle još jednom u biosu kako stoje stvari, i proveri sve ostalo o čemu smo pričali.

Izmeri razliku u vremenu koje je potrebno za samo gašenje i za ponovni start sistema (izmeri posebno za obe stavke).
Izmeri navedeno za gašenje preko charms bara i za gašenje preko start dugmeta.
Pa ćeš videti da razlike postoje.

Takođe pročitaj link koji sam postavio u mom prethodnom komentaru pa ćeš videti da nisi u pravu (što se tiče toga da postoji dva režima shutdowna u windowsu 8/8.1).
S aspekta krajnjeg korisnika, ako ostavi otvoren prozor i ide na bilo koji shut down i prilikom ponovnog pokretanja mu taj prozor ne ostane otvoren, za njega je komp isključen. Šta windows radi u pozadini da bi se brže podigao, za njega nije bitno.
Vec sam se bio zalio na zauzece HDD na 100%, pa se navodno resilo pa opet novo nanovo. Citajuci temu unazad dodjoh do nekog video klipa kako je neko navodno resio problem
https://www.youtube.com/watch?v=nOBqqMr-fiU, kada sam pogledao sta stoji kod njega i uporedio sa onim kod mene sve se razlikuje, pa da pitam sta bih trebalo da uradim ovde
Pogledajte prilog 169615
Otvori Resource Monitor, idi na disk tab pa vidi koji proces ti najviše zauzima disk.

S aspekta krajnjeg korisnika, ako ostavi otvoren prozor i ide na bilo koji shut down i prilikom ponovnog pokretanja mu taj prozor ne ostane otvoren, za njega je komp isključen. Šta windows radi u pozadini da bi se brže podigao, za njega nije bitno.
Naravno, kao i kod svega ostalog, ako nema problema i stvari funkcionišu to je to, vozi se na fabričkom stanju.
Ali kao što vidiš postoje situacije kada jeste bitno za krajnjeg korisnika da zna šta je fast startup i kako stvari funkcionišu.
Takodje postoji relativno mali ali ne zanemarljv broj korisnika kod kojih fast startup uzrokuje restarte.
Na dual boot mašinama je takodje nepoželjan.

Dajte mi predlog kakve particije da ostavim na hdd 1tb a da bude dualboot win8.1 + linux mint + storage 1 ili 2. Kako je najpametnije OdRADITI?

Mene zanima kako da ga stavim u hibernaciju (da mi ostane sve otvorene aplikacije, prozori itd) pa kada ukljucim da je tu sve, a da ne bude sleep rezim. Znaci da bude ugasem laptop. Na shut down hoce sve da pogasi.

Ides control panel, small icons list, power options, pa edituj balanced settings ili kako se vec zove , pod opcijom sleep ugasi hibernate after, samo sleep obican ostavi i to je to.

Samo ovaj sleep after stavi aktivno, ostale pogasi.

Prilozi

• uploadfromtaptalk1431090129565.png
    uploadfromtaptalk1431090129565.png
    27.2 KB · Pregleda: 70
Ne znam da li smo se razumeli. To je stajalo OFF. Probao sam i ON. Na sleep i dalje malo trosi bateriju pa bi ja umesto sleep da idem na hibernaciju i da laptop bude u potpunosti ugasen ali kada ga ukljucim da svi prozori ostanu i dalje ukljuceni pa samo nastavim dalje gde sam zapoceo.

Не би требало да постоји разлика између sleep и хибернације бар што се тиче потрошње и гашења компа. Код хибернације се тренутно затечено стање сними на хард и онда комп угаси, после враћања се све врати како је било. У sleep моду се исто ради, осим што се не снима на хард него у рам и када се после укључи, опет би све требало да буде како је и остављено. Разлика је у томе што ће у другом случају неки прекид напајања (нестанак струје на било који начин) да обрише оно што је запамћено у меморији. У оба случаја би комп морао да се потпуно угаси.
Ја комп свако вече пошаљем да спава и ујутру се све стартује у пар секунди .... ако се то не деси, знам да је у току ноћи нестајала струја.

Itekako ima razlike.
U sleep je stalno pod naponom jer je potreban RAM-u. I troši par wati.
Hibernacija ne troši mislim skoro ništa, jer snimi na hard i ugasi kao i shut down.

Плоча је ионако ваљда увек под напоном и не знам шта би ми то трошило ако се и напајање угаси ... тј сви вентилатори и хардови ... у компу. Ако напајање рам меморије троши толико ... па нека троши. :)

Zdravo ljudi treba mi mala pomoć
Naime, jedna moja poznanica je uzela acer aspire es1-510 koji je došao sa nekim linuxom u perma boot loopu...

Drajvera za 7 nema kao ni optike pa sam probao da kreiram bootabilni USB sa ms alatom.

Kako je bio uefi mod uključen nije hteo da prepozna fleš pa sam sa uefi vratio na legacy. Ali međutim nije radio touchpad. Probao sam drajverima sa sajta (dva komada) nije radio ni posle instalacije. Onda je neko napisao da je to poznati problem i da se rešava uefi instalacijom.

Nekako napravih uefi sa USB, pobrišem sve particije i kada sam iz unallocated išao u create new kreirao je neke četiri a kada je trebalo da krene instalacija na next dobijao sam grešku 'We could not create a partition...'

Any ideas?

https://technet.microsoft.com/en-us/library/dn336946.aspx

Prati ova uputstva...ukratko za uefi moras koristiti gpt partition table.

Inace nikad vise Acer sa Broadcomm wireless chipsetom, ne radi mi file transfer ka netbooku preko bt-a, a o high speed prenosu modu da mastam samo iako je podrzano, katastrofalan prenos podataka preko bt na nekih 100kb/s a bt4.0 -_-

Jedva sam nasao neke matore drivere Valjda prvu verziju za 8.1 ,pola profila vidi kao nepoznato u D.M. ...

Poslednja izmena:
Prvi i poslednji put acer... :(

Ovo je onda možda rešenje?

To manually wipe a drive and convert it to GPT:

Turn off the PC, and put in the Windows installation DVD or USB key.
Boot the PC to the DVD or USB key in UEFI mode. For more info, see Boot to UEFI Mode or Legacy BIOS mode.
From inside Windows Setup, press Shift+F10 to open a command prompt window.
Open the diskpart tool:
diskpart
Identify the drive to reformat:
list disk
Select the drive, and reformat it:
select disk <disk number>
clean
convert gpt
exit
Close the command prompt window.
Continue the Windows Setup installation.
When choosing an installation type, select Custom. The drive will appear as a single area of unallocated space.
Select the unallocated space and click Next. Windows begins the installation.

sa https://technet.microsoft.com/en-us/library/dn336946.aspx

Da tako je i obavezno koristi Rufus za botabilni usb, najbolji program za to! Acer je ok, samo treba pazariti model sa Windowsom, ovaj matori AO725 je ok netbook ali Win ne vidi i ne nalazi drajvere za BT stack, a kada sam instalirao drajvere vidim da ne prepoznaje par bt profila. File transfer radi kada saljem nesto a sam netbook ne moze da prima transfere, a sve podeseno ok. Cak i Streaming muzike sa telefona na netbook rafi super sa 10metara!

Backupuj sve sa hdd-a, posto mora da odradi format celog hdd-a ! Pa onda pri instalaciji mu odredi velecinu sistemske particije.

Poslednja izmena:
Meni kada sam kreirao preko rufusa nije nešto radilo, po nekom uputstvu koje sam čitao rekli su da treba da ide fat32 kada sam probao u fat javilo je da ima fajlova preko 3gb

Odavde sam gledao
http://www.eightforums.com/tutorials/15458-uefi-bootable-usb-flash-drive-create-windows.html

To Create a Bootable UEFI USB Flash Drive using Free Program "Rufus"

1. Download the latest version of Rufus at the link below, and save it's .exe file to your desktop.

Note Note
This is a standalone exe file that doesn't install anything to your PC.

For Rufus FAQs, see: https://github.com/pbatard/rufus/wiki/FAQ

Rufus - Create bootable USB drives the easy way

2. Connect your USB flash drive if you have not already.

3. Run the rufus_v###.exe file, and click/tap on Yes if prompted by UAC.
NOTE: ### = latest version number.

4. Set Rufus with the settings below: (see screenshot below step 5)

Under Device, select the USB flash drive you want to format and use.
Under Format Options, check Create a bootable disk using, click/tap on the browse icon Name: icon.jpg
Views: 1046981
Size: 1.2 KB to navigate to and select your 64-bit Windows 7 or Windows 8 or Windows 8.1 ISO file, and then make sure that Standard Windows installation is selected (dotted).
Under Partition scheme and target system type, select GPT partition scheme for UEFI computer.
Under File system, select FAT32.
Under Cluster size, select the (Default) (ex: 16 kilobytes or 4096 bytes) it has listed.
Under Format Options, check Quick format.
Under Format Options, check Create extended label and icon files.
Under New volume label, you can enter any name you like for the USB flash drive, or leave the default name.

Poslednja izmena:
Pa ako nece fat32 onda odi na ntfs, i da bude kompaktibilan i za mbr i gpt imas tu opciju u rufusu. Prvo proveri dali vidi flash u biosu..

Prvo sto radim kada je to u pitanju je flash biosa metodom fn + esc :) Pa sve onda ostalo, ali ne igraj se sa time ako ti bios radi lepo, tj vidi usb..

Poslednja izmena:
Vidi mi USB nego me s**** kada treba da krene win instaliranje onaj next posle kreiranja particija.

Probacu ovaj force GPT preko Shift+F10 možda će sa time proći.

Inače sam na kraju instal napravio preko ISO2Disc

Vrh Dno