Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Dal ce dati vdsl na ovim parametrima
a8fbaa6129238d4d821a7afcd233f93b.jpg

Poslednja izmena:
Upravo to. A trebalo bi da bude "INTERNET_R_VID_300 Connected" i dole u "IPv4 Information" treba da pise koja je ip adresa, ali je tu naravno prazno polje.

Verovatno ti je i pre bilo fast, samo ruter nije pokazivao. Bar kod mene nije pokazivao, kao i za maksimalnu brzinu i za "attenuation"(stajalo je n/a). A sada sve pokazuje, ali ocigledno nesto nije u redu. Provalio sam da nekad hoce odmah da mi dodeli ip kada povezem tablet(tako sam sada uspeo da dobijem ip), dok kompovi i telefoni ne prave nikakvu razliku. Juce ceo dan nisam mogao da dobijem IP, uspeo sam tek negde oko 21 i to kada sam upalio tablet(nekad ne moze ni sa njim).

Kada te zeza "PendingDisconnect", otvori cmd i pusti: ping 8.8.8.8 -t , proradi net za 30 sekundi, barem je kod mene upalilo par puta.

sta utice na ping?

u zadnje 2 nedelje sam primetio da mi je ping u igrici dota 2 skocio sa 33 na 66 i sada imam bukvalno delay od jedno sekund a pre je sve normalno radilo, primetio sam da mi i na speedtestu pokazuje veci ping nego pre i malo manji down i up i na pingtestu mi sad line quality pokazuje B* (MOS 4.32) a pre je A (MOS4.37)

pre
3335950074.png

sada
4275395753.png

da li imam nekog osnova da se zalim i da li to oni uopste mogu i srediti?

ping prema nisu 12ms 1 jitter a budimpesti 41ms i 3jittera, a budimpesta mi bliza nego nis, npr. bec 89ms 0 jittera a prag 23ms i 1jitter, mislim da u tome i jeste problem tj. da mi je ping na relaciji budimpesta, bec prevelik, nzm bas kako ide al kontam da tako ide a dota 2 serveri su u austriji i stokholmu

edit: otprilike od kad mi je u line status postalo vidljivo Channel type, Downstream max rate, Upstream max rate i ostalo sto pre nije bilo vidljivo sam i primetio probleme sa pingom, da nije do toga necega sto su cackali
* i sad se stranica na 192.168.1.1 refresuje sama a pre sam morao rucno

parametre linije mozete pogledati ovde

ako treba jos nesto vi recite

Poslednja izmena:
pa vidi u ruteru sta ti pise pod Channel type ako je interleaved treba da te prebace na fast, ja na fast imam ko ti pre ping 8ms

fast je, otprilike od kad mi je u line status postalo vidljivo Channel type, Downstream max rate, Upstream max rate i ostalo sto pre nije bilo vidljivo sam i primetio probleme sa pingom

Poslednja izmena:
99% da nece dati ti ne mozes imati vdsl.
Nazalost tako je.
Kako si ovo zaključio?
Sa ovim ADSL parametrima se vidi da je jako blizu centrale pa 99% da ce moći ako centrala podržava VDSL.

Ko koga ovde zeza ocigledno se ne zna ? Opstina nerazvijena, bez nekog izbora i jako lose tel. infrastrukture kablovski skoro nema.
Istekao ugovor 10/1 ADSL Telekom. Podnet zahtev na razmatranje 50/2 po ceni 20/2 od 1899din. "kazu ne moze". Razlog previse za centralu.
Dobili bez problema VDSL2 od 20/2 novi Ruter HG630 Huawai udaljenost preko 1km od centrale. Niko daljinu nije pominjao. Ujedno za tim podnesen zahtev i za IPTV znaci sve moze i na tim vecim brzinama.
Evo slicice...
vdsl.jpgvdsl2cana.jpg

za blize korisnike centrali mislim da moze i svih tih 50/2 po ceni 20/2 samo biti uporan
i eto dobitka , jer bolje od ovoga se ne moze...

Poslednja izmena:
Kako si ovo zaključio?
Sa ovim ADSL parametrima se vidi da je jako blizu centrale pa 99% da ce moći ako centrala podržava VDSL.
Naprotiv, po parametrima se vidi da nije "jako" blizu centrale vec na oko 750m od iste ali najverovatnije i malo vise.
Drugo UL nece moci da izgura 2Mbit i to se lepo vidi po parici a neki max. koji kalkulator pokazuje u DL je 52Mbit max. brzina sto je na samoj granici ali pitanje je u kom stanju je parica a sudeci prema UL tesko da je u dobrom stanju.
Ja bih voleo da dobije ali...
Videcemo nadam se da ce se javiti covek da kaze, mozda ja gresim ali ne verujem.

Ljudu prelazim sa Targo telekoma na telekom Srbiju zato sto kod targa nemam net vec dve nedelje a oni nista ne pomazu. Od centrale sam udeljen oko 300 metara. Sta kazete dal ce moci net 50 po ceni net 20? Jedino upload sto je nizak al ipak sta ima veze. Ionako samo koristim download u vecini slucajeva.

Evo kako sam malo više i ja u ovoj priči pa da se uključim. Ako promatramo njegove parametre, nema šanse za 50/2 ni 40 ni 30, možda maksimalno nešto oko 25Mb za download. Obe margine bi mu na ovoj brzini trebale garantovati stabilnost, sve što je ispod 7 je na granici stabilnosti, signal varira ujutro kad je najmanja opterećenost je jači, naveče je lošiji (čim se približi 6-ci puca linija). Ako se dovedu margine na granicu stabilnosti, uveče može da puca linija (može da padne i do 1-2dB). Kod mene je download margina na 20/2 bila 21, dok je povećanjem na 50 (realno 43Mb) pala na nešto preko 7. Tako da oni grafikoni što su ovde viđeni, u globalu su tačni, na to još dodatno utiče kvalitet žica i spojeva, pa daljina može da varira od korisnika do korisnika. Ako na 20/2 nemate bar 20dB snr marginu za download i 10db snr za upload, teško da ćete imati tehničkih mogućnosti za 50/2, naravno pokušajte.

Poslednja izmena:
Evo kako sam malo više i ja u ovoj priči pa da se uključim. Ako promatramo njegove parametre, nema šanse za 50/2 ni 40 ni 30, možda maksimalno nešto oko 25Mb za download. Obe margine bi mu na ovoj brzini trebale garantovati stabilnost, sve što je ispod 7 je na granici stabilnosti, signal varira ujutro kad je najmanja opterećenost je jači, naveče je lošiji (čim se približi 6-ci puca linija). Ako se dovedu margine na granicu stabilnosti, uveče može da puca linija (može da padne i do 1-2dB). Kod mene je download margina na 20/2 bila 21, dok je povećanjem na 50 (realno 43Mb) pala na nešto preko 7. Tako da oni grafikoni što su ovde viđeni, u globalu su tačni, na to još dodatno utiče kvalitet žica i spojeva, pa daljina može da varira od korisnika do korisnika. Ako na 20/2 nemate bar 20dB snr marginu za download i 10db snr za upload, teško da ćete imati tehničkih mogućnosti za 50/2, naravno pokušajte.

Pa to ja i kazem ali uvek ima...
Neka pokusa ode u poslovnicu podnese zahtev i dobice odgovor.

A jel Telekonju ne daj bože padne na pamet mogućnost da zamene paricu ako korisnik što se tiče geografske lokacije tj udaljenosti ispunjava preduslov za VDSL tj 50 Mbps? Ili je "šta ti je Bog dao to ti je, čekaj totalnu renovaciju mreže za 'par' (10+) godina"?

Znači vi tvrdite kome trenutno na ADSL2+ opremi ruter procenjuje max upload na tipa 1032 kbps taj nema teorije bez zamene parice da na VDSL2 opremi ostvari 2 Mbps upload?

Poslednja izmena:
Sreca sto sam zabelezio koje sam vrednosti imao pre !
deki1.jpg
Ovo je za vreme ADSL 10/1 i IPTV
vdsl.jpg
A ovo je sada VDSL2 brzine 20/2 sa drugom opremom Huawai HG630 udaljenost 1.2km od centrale.
IPTV cekamo opremu.

Ovako. Onaj SS za koji sam pitao je od moje sestre, odnosno sa njenog rutera, sto se tice udaljenosti od centrale ona nije ni na 250m od njene kuce ali je koliko sam ja ispratio kabal znatno duzi nego sto bi trebalo da bude sto se moze videti na slici, zasto su to uradili ko zna, verovatno zato sto im je lakse. Sa obzirom na to da njoj trenutno nije potreban brzi net id ovog sto ima zahtev necemo ni raditi ali cisto sumnjam da bi ova centrala podrzavala vdsl sa obzirom da je na selu...

Ovako. Onaj SS za koji sam pitao je od moje sestre, odnosno sa njenog rutera, sto se tice udaljenosti od centrale ona nije ni na 250m od njene kuce ali je koliko sam ja ispratio kabal znatno duzi nego sto bi trebalo da bude sto se moze videti na slici, zasto su to uradili ko zna, verovatno zato sto im je lakse. Sa obzirom na to da njoj trenutno nije potreban brzi net id ovog sto ima zahtev necemo ni raditi ali cisto sumnjam da bi ova centrala podrzavala vdsl sa obzirom da je na selu...
Vidi i ja sam od centrale na 80m ali kablom 200m isle dase okolo naokolo sa kablom, *****i.

Pored postojeće ISDN linije na kojoj imam IPTV sa 2 STB i internet 10/1, uveo sam potpuno novu PSTN liniju kako bih za početak isprobao nove tehnologije (odjaviću staru liniju kad isteknu ugovori).

Dakle, na novoj liniji mi je prvo probno par dana pušten ADSL 10/1 i tada sam u parametrima modema HG 533 video da je Downstream line attenuation 6db, što otprilike odgovara dužini izvoda od oko 483 m, kako je i zapisano u tehničkoj dokumentaciji za ovu liniju.

Prekjuče je pušten VDSL 50/2, dobio sam modem HG 630 i sve to jako lepo i stabilno radi:

4278519811.png

Do juče neke parametre nisam mogao da vidim u modemu, osim da je
Downstream SNR (dB) 22.9
Upstream SNR (db) 31

Sinoć je modem ažurirao firmware i sad vidim sve parametre.

Ono što me je iznenadilo i za šta trenutno nemam objašnjenje je sledeće:
Downstream line attenuation (dB) 11.5

Prema DSL Speed Calculatoru ovo odgovara dužini izvoda od 833 metra. Kako je to moguće, da li modem tačno očitava taj podatak? Da li je moguće da postoji neki drugi razlog zbog koga je line attenuation skoro duplo veći nego što treba za datu dužinu parice?

Da napomenem da mi je i Downstream SNR od sinoć 15.9 db (preksinoć je bila 22.9), dok Upstream SNR ostala na 31 db.

Ako ima nekog objašnjenja za ovo, voleo bih da mi neki od prisutnih eksperata kaže šta se to zapravo desilo. Evo i kompletnih parametara linije:

Slika02.jpg

Kako je to moguće, da li modem tačno očitava taj podatak?

Jedino u laboratoriji da testiramo :)
Računaj da su to ruteri od cirka 20-30$.

Kod tebe je došlo do promene vrednosti posle promene firmware?
Možda je na novoj verziji izlazna snaga podešena na nižu vrednost pa otud manji SNR, a možda je očitavanje drugačije(bolje/lošije?).
Ako ti i dalje radi bez problema što bi se opterećivao sa time šta piše.

Kod ovih stručnih forumskih procena se greši jer SNR se ne gleda nego se gleda prigušenje koje je opet možda dobro očitano, a možda i nije.
Dva rutera na istoj parici sa istim kablovima mogu prikazati drugačije parametre.
Kod mene su SNR margine na ADSL bile dosta ispod vrednosti koje se spominju ali je prigušenje bilo 2 do 3 dB i naravno radilo 5/1 savršeno, a i VDSL 50/2 radi savršeno godinu i par meseci.
Da li VDSL2 port na centrali ima istu izlaznu snagu i osetljivost kao ADSL2+, možda da možda ne.
Da li ruter koji daju za VDSL2 ima istu izlaznu snagu i osetljivost kao onaj za ADSL2+, možda?

Jedino konstantno je bakarna parica i njeno prigušenje signala.
Ako nekome radi 10/1 na ADSL, dobre su šanse da mu isto tako radi 20/2 na VDSL...

I kod mene se pojaviše novi parametri:

Line Status
Help
Line standard VDSL2
Channel type
Fast
Downstream line rate (kbit/s) 51200
Upstream line rate (kbit/s) 10239
Downstream max rate (kbit/s) 93452
Upstream max rate (kbit/s) 32566
Downstream SNR (dB) 41.5
Upstream SNR (dB) 31
Downstream line attenuation (dB) 2.1
Upstream line attenuation (dB) 1.4
Downstream output power (dBmV) 4.2
Upstream output power (dBmV) -16.7
Downstream CRC 0
Upstream CRC 89
Downstream HEC 0
Upstream HEC 0
Downstream FEC 0
Upstream FEC 285

@Plasma: baš te briga ti si maltene dupetom uz centralu :D
@patrsouth: Jesi to uveo ono za 1 din uz 2 godine ugovor? Da li su ti razvlačili novi kabl samo od najbliže bandere ili?

YES,Guzim se sa Ipan-om:D

Jedino u laboratoriji da testiramo :)
Računaj da su to ruteri od cirka 20-30$.

Kod tebe je došlo do promene vrednosti posle promene firmware?
Možda je na novoj verziji izlazna snaga podešena na nižu vrednost pa otud manji SNR, a možda je očitavanje drugačije(bolje/lošije?).
Ako ti i dalje radi bez problema što bi se opterećivao sa time šta piše.

Kod ovih stručnih forumskih procena se greši jer SNR se ne gleda nego se gleda prigušenje koje je opet možda dobro očitano, a možda i nije.
Dva rutera na istoj parici sa istim kablovima mogu prikazati drugačije parametre.

Ne opterećujem se time šta piše, jer za sada sve dobro radi (doduše tek tri dana), ali s druge strane prikazano slabljenje ne odgovara dužini linije - mislio sam da to može da bude uvod u neke potencijalne probleme.

Imam mogućnost da pozovem ekipu TS i da probaju sa drugom paricom, pošto u kuću ulazi ukupno šest izvoda.

SNR margina (download) je pala nakon promene firmware-a.

@Plasma: baš te briga ti si maltene dupetom uz centralu :D
@patrsouth: Jesi to uveo ono za 1 din uz 2 godine ugovor? Da li su ti razvlačili novi kabl samo od najbliže bandere ili?

Da, uveo sam novu liniju za 1 din, uz ugovor na 2 godine. Ja sam u kući sa dva stana i imamo u prizemlju u hodniku montiran ormarić Telekoma u koji ulazi 6 izvoda. Sproveli su mi kabl od oko 20 metara od tog ormana do stana.

Konačni cilj mi je da dobijem megabox, ali prvo se me u poslovnici uveravali da je to moguće pošto sam na manje od 500 m, sad se pominje ograničenje od 300 m, tj. "ne može aplikacija da prihvati zahtev". Vidim ovde da su dobijali megabox i oni koji su čak i na više od 500 m, da treba da nađem nekoga u IT sektoru koji će da "nešto da uradi gde treba" da bi u aplikaciji mogao da se prihvati taj moj zahtev. Još kad bih znao koga tačno i šta da pitam, bilo bi dobro.

ugovor na 2 godine za fiksnu tel liniju?

Da, ugovor je na 2 godine za fiksnu liniju. Taj ugovor me ne sprečava da sklapam druge ugovore za internet ili IPTV ili Box, ali liniju ne mogu da odjavim naredne dve godine.

Mozes, ali placas penale :)

A ako ne uvedes uz ugovor, placas uvodjenje fixnog 6000 :( (mada je i to "super", koliko je ranije bilo, kada kao da smo zlatne kablove dovodili, a sve ostaje u vlasnistvu Telekoma, i sada se prodaje :))

Kada te zeza "PendingDisconnect", otvori cmd i pusti: ping 8.8.8.8 -t , proradi net za 30 sekundi, barem je kod mene upalilo par puta.

Ok, hvala.

Jel zna neko da li je promenjena sema prijave za adsl, tj. da li i dalje mora prvo da se prijavi, pa da se ceka da vide da li ima mogucnosti ili mozda sada mogu odmah u poslovnici da provere na licu mesta i da daju ugovor i opremu ako ima mogucnosti da se uvede

Poslednja izmena:
Ne :( Ja sam cak znao da postoji mogucnost kad sam selio ADSL, ali moralo je da se ceka "da se proveri da li moze" :)
A realno samo neko uradi bit flip!!!!!!!!

Eee, al treba da dođe najbolji inženjer u celoj državi da to uradi. (sarkazam)

Cudi me. Bio sam ubedjen da su to sredili, jer je adsl dostupan vec 10 godina. Znaci mora dva puta da se ide do njih(glupost), mada vidim da mogu i oni da posalju ugovor i opremu kurirskom sluzbom sto i nije losa fora.

Nazad
Vrh Dno