Šta je novo?

25 vs 30 FPS

melkor

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
620
Imam Canon SX130IS kojim snimam 1280x720 u 30fps.
Ograničenje ovog aparata koje mi smeta je dužina jednog video fajla postavljena na 10min (aparat sam gasi snimanje i moram da nastavim ponovo).

Noviji Canoni 160 i 170 nemaju to ograničenje... ali snimaju u 25fps.

Da li treba to da me brine i da uzmem SX150IS (snima u 30fps bez ograničenja od 10min) ili mogu mirne duše da uzmem ove novije?

Pozdrav
;)

I jedan i drugi "problem" mi je nejasan :)

1. Osim ako ne snimas prenos nekog dogadjaja iz komada, kakav to kadar treba da bude da ti je malo 10 min ?

2. Svi filmovi su u 24 ili 25 fps, da li ti je to malo kad gledas film ? :) Takodje, gomila snimaka na youtube je u 24 fps.

Poslednja izmena:
Pogledaj na wikiju chdk za sx130 , skida ogranicenje za 10 min..

25 i 30 fps ti je PAL, tj. NTSC sistem. Prvi se koristi uglavnom u Evropi, drugi u SAD. Filmovi se, pak snimaju u 24 fps.

To da li je 25 ili 30 fps nema veze sa ograničenjem od 10 minuta po sniimku. To je prosto odluka proizvođača i može se ponekad zaobići. Npr, na eosima je ograničenje 29 minuta.

Niko nece gledati kadar od 10 min, poenta amaterskog videa je da to neko gleda nekad bez premotavanja ;) Moje celo letovanje od 15 dana ne traje nikad duze od 1.5h, i tu nista ne fali i moze da se gleda 30x :)

Poenta je u tome što niko ne voli ograničenja pogotova kad proizvođač brine o korisniku, to je za moje dobro.
Kao kad ti proizvođač mobilnog ograniči glasnoću muzike, pa aparat ni ne registruje zadnje 3-4 crte volumena, kako ne bi ogluveo il oštetio sluh, a to što ja već slabije čujem, nema veze, bitna je 'smart' briga o korisnicima, tako i ovo, šta njih briga da li će moj kućni video trajati 10, 20 minuta il 3 sata i ko će to tako gledati.
Ako im je do čuvanja procesora od pregrevanja, onda neka i naznače da je to razlog, a ne ovako.

Sa 30 fps pokreti subjekata u kadru budu fluidniji, tečniji. 30 fps je nešto najpribližnije ljudskom oku dok je 24 fps holivudski-filmski način snimanja.
Ja lično snimam u 30 fps baš zbog tog prirodnijeg pokreta.

Poslednja izmena:
Pre svega, mnogi fotoaparati imaju ograničenje od 29:59 zbog toga što su u tom slučaju dažbine na njih bile daleko manje u poređenju sa "običnim" kamerama. Ovo je evropski zakon, ali su fotoaparati tako napravljeni u celom svetu. Drugo, mnogi fotoaparati su ograničeni fat16 sistemom koji kartice koriste, odnosno limitom od 4GB po fajlu, pa je neretko to ograničenje 10 ili 20 minuta.

Što se tiče framerate, situacija nije tako jednostavna kao što misliš da jeste :). Nema tu veze šta i kako oko vidi, nego kakav izgled želiš da postigneš. 24p su filmovi, serije, spotovi, skupe reklame i tako te stvari. 25p (tačnije 50i, al da ne komplikujemo sada) je TV program po Evropi (i drugim zemljama sa ovim standardom), dok je 30p (tačnije 60i) u SAD. Znači vesti, emisije, sport, itd. E sada ima tu i drugih problema prilikom izbora frameratea. Recimo treperenje svetla i ekrana. Ako radiš u okruženju 50hz struje, onda će veoma često da ti trepere sijalice, televizori i ekrani ako staviš na 30p. Nekada to možeš da rešiš sporim shutterom, nekada ne možeš. Isto je i obrnuto, kada hoćeš da snimaš 25p u 60hz okruženju.

Dakle nije sve to baš tako jednostavno. Volim recimo sport da gledam u 50/60i, ali mi neki ljudi koji nešto pričaju, šetaju ili tako nešto rade pri većim framerateovima obično izgledaju neprofesionalno snimljeni. Srećom postoje neke granice i pravila, inače bi sve bio kupus kao u PC gejmingu :D. Veće brzine snimanja se obično koriste kako bi se usporio snimak, ne da bi se dobio "tečniji prikaz koji više odgovara onome što ljudsko oko vidi."

Poslednja izmena:
Sta bre usporio? Treba to tecnije... Pa zar nisi video onaj film u 10.000 fps? Oces da ti ga donesem u raw formatu sa sleperom hdd-ova?

Skoro sam gledao par emisija u 60 fps, i ono je odlicno, nisam ni znao da gledam ali sam odmah primetio da je glatko i to od uvodne spice, kad sam pregledao info o fajlu bilo mi je jasno... posle toga nista u 30 fps mi nije dovoljno tecno i glatko, posebno na nacin kako se snima (brz panning). Tako da price da ljudsko oko vidi 20 ili 5 fps, macki o rep... minimum koji sigurno svako vidi je 60, vecina moze da primeti/detektuje i promene koje traju 1/250 ili kraci deo sekunde... iako su razlike izmedju 60 i 120 verovatno dosta manje siguran sam da ih ima.

Skoro si gledao emisiju u 60fps? :) Misliš 60i, pošto 60p koristi samo veoma, veoma mali broj nepoznatih kanala sa satelita. Vidi, 60i postoji još od pre drugog svetskog rata. 50i od pedesetih godina prošlog veka. Kako si ti to tek sada video? Da li si nekada gledao sport? E onda si gledao 50i, tj 50 poluslika u sekundi.

Kao što sam već rekao, uopšte nije poenta šta nešto ljudsko oko može i koliko da vidi. Nego kakav izgled želiš da postigneš. Evo recimo Hobiti su prikazani sa 48fps, makar prvi deo, posle nisam pratio. Samo pazi, ima na torrentu lažnih 48fps verzija. I naravno da to izgleda užasno i jedini razlog zašto je ceo film snimljen sa 48fps jeste zato što traje predugo i kada se gleda u 3D ako imaš 48fps verziju onda to bude manje opterećenje za oči.

Ali nisi jedini da ti se to sviđa. Mnogi televizori u sebi imaju urađen endžin koji fejkuje i povećava framerate prikaza. Ljudi to vide u prodavnici i podsvesno znaju da to njihov televizor kući ne može da uradi i misle da tako treba. Naravno dođu kući i ostave tu opciju uključenu (kao uopšte i da znaju gde se gasi). Na nekim LG-evima čak ne može ni da se isključi.

I ovaj zadnji Hobit u bioskopima se prikazivao u 48 fps i to mi je bilo poprilicno nelagodno za gledanje. Za sport 50+ fps je odlicno, zaista deluje mnogo fluidnije, ali za filmove nije ugodno.

Materijal snimljen u 25 i 30 fps, kada gledam na LCD-u koji osvežava ekran 60 puta u sekundi, ima li razlike - flickering itd.. ??
Isto pitanje i za gledanje na plazma TV-u ? Ako neko ima iskustva..

A kako na sve to utiče da li se uređaji napajaju strujom od 50Hz ili 60Hz (USA recimo) ?

Čovek je rekao da snima kućne snimke, onda mu je najboje NTSC, 30 fps i 1/60 brzina zatvarača i ćao zdravo.

Canon SX160IS koji sam uzeo snima 720p u 25dpa. Kada u Movie Makeru posle editovanja idem da snimim fajl kao .mp4, on mi "recommended for this project" nudi resampling u 29.97fps. Da li ima koristi od 25fps materijala konvertovati u 30fps ??

Nema koristi.

Canon SX160IS koji sam uzeo snima 720p u 25dpa. Kada u Movie Makeru posle editovanja idem da snimim fajl kao .mp4, on mi "recommended for this project" nudi resampling u 29.97fps. Da li ima koristi od 25fps materijala konvertovati u 30fps ??

Ne da nema koristi, nego nije preporučljivo... kao ni koristiti Movie Maker :)...

Koji onda jednostavniji program kao alternativa Movie Maker-u ?

Besplatne alternative koliko ja znam nema da valjaju. Sony Vegas je alternativa (nije besplatan), ali potrebno je odgledati par tutorijala da bi se naucile neke osnove.

Zavisi i sta ti treba od mogucnosti za obradu (prelazi, efekti itd.).

Adobe Premiere Pro i/ili Adobe After Effects, a za Mac Final Cut. Naravno, nista sto je dobro nije dzabe :d

Nekada se koristio VirtualDub...i vise nego odlican za amatere a i one druge.

Wondershare video editor 4.8.0 npr, ima prilicno fine opcije a noob friendly je, na zalost nije besplatan...

Besplatne alternative koliko ja znam nema da valjaju. Sony Vegas je alternativa (nije besplatan), ali potrebno je odgledati par tutorijala da bi se naucile neke osnove.

Zavisi i sta ti treba od mogucnosti za obradu (prelazi, efekti itd.).

Ima 10x bolje besplatne alternative, moras samo da budes na Macu, ili bar Hackintoshu :) Sve na Windowsu je ostalo u 2001. godini :d

Ima 10x bolje besplatne alternative, moras samo da budes na Macu, ili bar Hackintoshu :) Sve na Windowsu je ostalo u 2001. godini :d

E na tom krs sistemu koji koristi 6% populacije sigurno ima bolje... Morao sam malo u tvom stilu :d

Poslednja izmena:
Ima i na winu Lightworks, ali znam da je imao neka ogranicenja u besplatnoj varijanti. Valjda je mogao izlazni fajl maksimalno da bude u 720p rezoluciji. Ako su skinuli to ogranicenje onda je to dobra solucija.

Nazad
Vrh Dno