Šta je novo?

Skocile cene hardvera kod nas

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako objasnjavas da su cene vecine komponenti u Hrvatskoj skuplje od trenutnih cena u Exxx-u?

Izvini ali nisi u pravu - evo posto vec godinama citam i cuvam svaki broj Bug i VIDI pokusao sam da uporedim cene u E*** sa cenama iz VIDI-a i recimo WD Green 2TB je kod nas 13.699 RSD a kod njih 629 kn (9.913 RSD), kod nas je Fractal Design Define R4 14.174 RSD a kod njih Define R4 849 kn (13.380 RSD), kod nas SSD Kingston HyperX Fury 120 GB je 9.974 RSD a kod njih je 490kn (7.722 RSD), i7 4790K je kod nas 47.999 RSD a kod njih je 2.499 kn (39.385 RSD), Gigabyte GV-N970WF30C GTX 970 4GB je kod nas 51.699 RSD a kod njih je 2.722 kn (42.900 RSD) i da ne nabrajam dalje jer je sve sto sam pogledao tamo bilo jeftinije nego u E***!

Poslednja izmena:
Radim u firmi koja između ostalog uvozi neku vrstu specifične tehničke robe sa Tajvana i dobili smo od njih nove cenovnike krajem januara gde su cene u proseku povećane za 20-ak procenata i u obrazloženju je stajalo da je u pitanju rast dolara, tako da cela priča ipak ima globalni karakter.
Inače, planiram da kupim novi TV i baš pratim cene u Mađarskoj (Edigital i Mediamarkt) i od pre 10-ak dana su skočile cene televizora za 10-15% i sad su im cene (bar za modele koje ja gledam) maltene kao kod nas ili čak i skuplje.

Nista ja nisam za emmi direktno izjavljivao, ja sam cene u Srbiji generalno poredio i rekao da su nerealne. Ti si Emmi uveo u pricu.
Nebitno kada su davali free shipping preko 1000 kako kazes, to su radili tako sto su imali dovoljno veliku marzu da ih 150 dinara shipping unutar Srbije ne kosta.
A opet, samo namerno skreces temu, jer ja sam pricao o transportu iz Kine!

Ne, ne i ne! :)
poredio si Emmi evo sta si rekao:

A ja ti objasnio da si lupio, jer Emmi pokriva to tako sto ima mnogo vise od 15% marze i moze da plati 150 dinara na 1000 dinara za slanje. Ta tvoja izjava je prilicno nerazumevanje da li je cena nafte usla u cenu transporta ili ne.
Da ne pominjem da si poredio transport iz BGa do ostatka Srbije sa transportom od Kine do Srbije, za koji se i gleda cena transporta.

A idi i vidi cene na alibabi recimo flash memorija i koliko se da te kosta shipping is Kine ;)

Ja sam isao njegovom izjavom da je za preko 1000 dostava besplatna (zato sam i napisao na 1000). Jos smesnije ako je za 2000.

Bese bilo tako, ne znam kad promenise... :d

Nebitno je za ono sto sam od pocetka tvrdio

Ma nije valjda?! ;)

Poslednja izmena:
Samo nemojte preterivati u raspravi,da temu nebi lock-ovali..a ja se licno nadam da ce, do kraja godine, naziv teme biti promenjen u "cene hardvera kod nas". :smoke:

Poslednja izmena:
Radim u firmi koja između ostalog uvozi neku vrstu specifične tehničke robe sa Tajvana
Tajvan ne koristi Yuan, vec svoju valutu, koja jeste pala.

Ne, ne i ne! :)
poredio si Emmi evo sta si rekao:
Ne, ti si poceo kako Emmi daje free shipping preko 1000 zbog cene nafte i shippinga - ja nisam predio Emmi cene konkretno, vec cene kod nas:
Pa evo ti banalan primer Emmi ima politiku da za svaku kupovinu preko hiljadu dinara- besplatna postarina, pa ti vidi koliko prevoz utice na cenu.
Nisi uspeo ni misao da ispratis.

A idi i vidi cene na alibabi recimo flash memorija i koliko se da te kosta shipping is Kine ;)
Uracunato u cenu uredjaja od pocetka, kakve to veze ima sa ovim? Manje kosta nafta, China Post zaradjuje vise, ti isto placas.

Ma nije valjda?! ;)
Nije valjda, nego jeste sigurno.

Ignorisem te dalje, vidim da samo sabotiras temu.

Poslednja izmena:
Inace, cene SSDova u Nemackoj su vec skoro godinu dana jeftinije nego u USA. Posto ih mesecno pratim, gledao sam jos od kraja 2013. ali vec pocetkom 2014. je bilo jeftinije kupiti Samsung EVO ili Crucial SSD u Nemackoj nego u USA. Danas je jeftinije kupiti u Nemackoj sa VATem nego u USA bez sales tax.
Godinu dana - nisu podigli cene.

Da, evro pada, pao je >20% od tada. Cena nije porasla.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Bas to! U stvari jedini razlog zasto jos uvek nisu pale cene je to sto se stare zalihe nisu prodale - 2TB SSDovi su vec koji mesec spremni i cekaju shipping, ali ne smeju da izadju jer bi unistili postojece lagere.

Ali ovo sto si rekao je prava stvar koju nasi ne zele da primene: izlazi novo, resite se starog, cak i da vas kosta nesto.
Da smo bebe koje tek sabiraju 2 i 2, pa da "srpski bizbismen" razmisljanje nam zvuci smisleno. Ali decenije pokazuju da ne ide tako.

Sem ako im Telekom opet ne proda robu :(

Ne, ti si poceo kako Emmi daje free shipping preko 1000 zbog cene nafte i shippinga - ja nisam predio Emmi cene konkretno, vec cene kod nas:

Nisi uspeo ni misao da ispratis.

Uracunato u cenu uredjaja od pocetka, kakve to veze ima sa ovim? Manje kosta nafta, China Post zaradjuje vise, ti isto placas.

Nista ti nisi ukapirao pod milim Bogom ili se samo pravis glup.
Free shpping from China, Sherlock!
Free shipping za stvarcicu od nekoliko dolara.
Zasto ne bi bilo slicno i kod nas za slanje iz BG-a do nekog grada u Srbiji?
Poenta svega ovoga sto pokusavam da ti utuvim u glavu je da je cena transporta beznacajna u odnosu na cenu u prodavnici.

Nije valjda, nego jeste sigurno.

Pa bolje ikad da se nesto ukapira nego nikad

Ignorisem te dalje, vidim da samo sabotiras temu.

Eh sad si me bas povredio :(

Poslednja izmena:
Ti ako nisi znao, to sto je Free shipping je zato sto Kineska vlada subvencionise postarinu prodavcima da bi nas zasipali robom sto vise, sta mislis kako su postali ekonomska sila broj 2? Bice i broj jedan, ali do tada ce vec neki rat da resetuje listu...
Sto se tice nafte, ona pokrece svet. Citajte malo o tome pa ce te shvatiti. Od nje se pravi staklo, plastika, guma, asfalt itd. Kad je cena ovako niska, neku tu mora da nastrada, ne moze da bude isto kao sto je bilo, jer odjednom je sirovina koja je imala svoju stabilnu visoku cenu pala za duplo, to nije normalno i mora da se oseti na celokupnu ekonomiju. Sto se tice teme i IT opreme, cudi me da se nije osetilo i ranije, secam se odnos Evro/Dolar je bio 1.29 pa i 1.30 kada uzimam sa eBay, a sada je 1.058, jos malo pa da se izjednaci sa evrom.

Imamo iste lude logike.
Secas se ono kad je bilo poplava na Tajlandu, pa se "znalo da ce biti problema sa cenom diskova"? Kod nas su za 24h poskupeli diskovi.U Nemackoj sam koji mesec kasnije vidjao po istoj ceni diskove (po istoj ceni kao i pre poplava).

Tacno, ali bitno je napomenuti da su poskupeli u svim domacim prodavnicama. Objasnio je i Peca, ako se ne varam, u temi o marzama o nacinu funkcionisanja/zakonitostima nemackog trzista.

Izvini ali nisi u pravu - evo posto vec godinama citam i cuvam svaki broj Bug i VIDI pokusao sam da uporedim cene u E*** sa cenama iz VIDI-a i recimo WD Green 2TB je kod nas 13.699 RSD a kod njih 629 kn (9.913 RSD), kod nas je Fractal Design Define R4 14.174 RSD a kod njih Define R4 849 kn (13.380 RSD), kod nas SSD Kingston HyperX Fury 120 GB je 9.974 RSD a kod njih je 490kn (7.722 RSD), i7 4790K je kod nas 47.999 RSD a kod njih je 2.499 kn (39.385 RSD), Gigabyte GV-N970WF30C GTX 970 4GB je kod nas 51.699 RSD a kod njih je 2.722 kn (42.900 RSD) i da ne nabrajam dalje jer je sve sto sam pogledao tamo bilo jeftinije nego u E***!

Ne znam datum izdanja koje trenutno citas i da li se radi o akcijskim artiklima, ja sam gledao pre par sati u HGxxxxx i to cene komponenti koje imam/planiram da oglasim u narednim danima (ostale od majnovanja).

Cene su sledece:

asus 750ti // E- 192 eura, H- 205 eura

g1620 // E- 5000 H-5060 dinara za online kupovinu - u prodavnicama 50 kuna skuplji

Crucial 512gb // E- 27000 H-32000 dinara

...

u HGxxxxx WD Green 2TB kosta 12700 dinara sa popustom - u prodavnicama je 50 kuna skuplji etc...

Slazem se da su Exxx "pilicari" zbog ovakvog postupka kao sto su ih neki okarakterisali u ovoj temi, ali nece oni biti usamljeni u ovoj odluci/postupku - istu ce slediti SVI- i meni licno odgovara da se cene zadrze na istom nivou kod ostalih prodavaca, jer sam planirao da sledeceg meseca kupim 2 Dell monitora cija je cena u Exxx sa ~530 zamenjena novom od 765 tj. skoro 250 eura veca po monitoru.

Oni su verovatno svesni da ce im sa ovim novim cenama drasticno pasti prodaja, ali to je iznudjen potez... Nema potrebe/smisla porediti cena u USA i Nemackoj sa nasim - znamo mi sa kojim zemljama mozemo uporedjivati iste.

@ kept

Broj je januarski a HG Spot je njihova ubedljivo najskuplja radnja - skuplja od Asbysa, ADM i najčešće od Linksa.

^^

Zasmetalo mi je konstantno spominjanje u negativnom kontekstu i usmeravanje krivice samo na jednu firmu koja je uzgred, prethodnih godina imala najkorektnije cene,a svi znamo da ce u narednih par dana cenovnici biti azuzirani i kod svih ostalih - ne odnosi se na tebe Alfa...

Evo sad pogledah i cenu za i7 4790k kojeg je Martin Mystere spomenuo u postu 331

Srbija E - 48000 dinara

Madjarska ED - 45000 dinara

Hrvatska H - 54300 dinara

Tesko da mozemo ocekivati u narednim danima/nedeljama neko drasticno snizenje - kome nije hitno, treba da se uzdrzi od kupovine u narednom periodu kao sto cu i sam uciniti.

....edit - videh novi post od MM

evo gledam i cene u ovim shopovima sto si naveo - Asbis? koliko vidim nema online shop, u ADM cena iznosi 49550, u Linksu 50560.

Svi su pilicari oligopolisticki.
Tacno :)

@ kept

A onda treba uzeti u obzir i da je sad 1 kn = 15,76 RSD a ne tako davno je bila ispod 15,kao i to da njihov čimbenik koji radi isti posao ima i više nego duplu platu od mene...

Sinoc sam, greskom, otisao na listu dilera MTSa (mali ekran, veliki prsti ;)).

Nebitno koliko dilera ima, ono sto je bitno je koliko je to prodavnica od 2-3 zasebnih firmi ukupno. I to nije kompletna lista tih radnji. Sa toliko radnji ispootvaranih i treba da propadnu, a ne da naduvavaju cene.

Ponasaju se kao da je i dalje vreme komunizma, pa u svakoj ulici treba da ima prodavnica :)

@ kept

A onda treba uzeti u obzir i da je sad 1 kn = 15,76 RSD a ne tako davno je bila ispod 15,kao i to da njihov čimbenik koji radi isti posao ima i više nego duplu platu od mene...

Visina plate nema nikakvu ulogu u formiranju cene uvoznih proizvoda. Ima uticaj na nižu cenu usluga i donekle na nižu cenu potpuno domaćih proizvoda, ali na uvozne proizvode tipa hardver, apsolutno nema takav uticaj. Tj, visok standard može uticati upravo suporotno na cenu hardvera. Dobra kupovna moć, visoka potražnja i dobar promet samo mogu sniziti cenu. Znači, tvoja niska plata je jedan od razloga visokih cena hardvera u Srbiji.

Poslednja izmena:
On je mislio na nizu platu radnika u tim radnjama.

Pa to su radnici koji nisu iz struke, naravno da ce biti lose placeni.

Niko to ne spori, samo dodaje da su kod nas mnogo manje placeni nego u HR. (mada imam utisak da kod njih ima mnogo manje radnika u tim radnjama, tj. da ima manje radnji po glavi stanovnika)

On je mislio na nizu platu radnika u tim radnjama.

Naprotiv mislio sam na "običnog" službenika koji radi isti posao kao ja, potpuno van IT a ponajmanje prodavac HW, a mnogo je bolje plaćen, normalno je da će on moći više da plati/kupi i njemu neće toliko da smeta par evra više.

Sa druge strane meni je apsolutno jasno da platežna moć određuje cene ali i prodavca opet to treba da interesuje u meri da ne stvara zalihe koje ne može da proda tj. da nađe neku računicu izvan prvobitno zacrtane zarade...

Poslednja izmena:
Ajd ja se izvinjavam za offtopic ali neko je napisao da ce u eu cene hwa pasti za nekih 3-4 nedelja. E sad, kapiram da niko ovde nije carobnjak ali ni ja nisam ekonomista i ne znam koliko vredi verovati ovakvom misljenju? Da se upgradeujem ili da se strpim? :)

Ne hardvera.... SSDova! Hardver da ce pasti - tesko.

Ako je pitanje da li da kupis vani sada ili ne, nemoj cekati jer mislis da ce pojeftiniti uopsteno hardver. Pojeftinice kada izadje nesto novo, kako i treba.

Poslednja izmena:
Porez u Srbistanu 20%

Madjarskoj 27%

Hrvatskoj 25%

BiH 17%

Nemackoj 19%

To naravno nema NIKAKVOG uticaja na cene da HW bude najskuplji u ove dve najgore drzave Evrope(Srbiji i BiH),dobro de Kosovo je najgore al njih ne priznajemo itd...

A tek da je kupovna moc u ovim vuko****nama na kredite da vam izvade i bubrege.

Ok,uvek smo bili uber biznismeni i strasno uspesni poslovni ljudi da cim se pojavi prava konkurencija svi propadaju a onda kuku lele kriv nam neko drugi,tajne sile,USA,EU,kisa na Marsu i bla bla bla.... kao uglavnom i sa svim drugim stvarima.

Da ne ulazim u teorije zavere. U posledje vreme imam teoriju da ovi nasi upravljaski sabani hoce da nas skrate za pogled u svet u smislu sto glupli narod, laksa manipulacija.
Ove koji i ponesto znaju da iskopaju od informacija, informaticki su obrazovani, rasteraj cenama i nemogucnoti za kupovinu opreme. Sa druge strane, a firma u Nisu koja izdaje fantomske sertifikate, pominjao je i Slobodan Markovic na nekom Telforu ili nekoj konferenciji vezanoj za telekomunikacije kako je sve usporeno i tromo zbog njih. Elem, ta sabanska firma je pod okriljen nekoga iz politike i ima debelu protekciju sve to da radi. Meni samo nije jasno, sta se na kraju desilo sa Sokojom ili onom drugom agencijom koja je pokusala na uvozne dadzbine da nakarika i mizicki dinar na pojedine pc komponente, telefone.... Mozda je nesto proslo ispod radara na decembarskoj skupstinskoj sednici. Znajuci rad skupstinskih taster majmuna, ne bi me nista iznenadilo. :wc:

A koja je to zemlja Srbistan?
Kopirate klince sa blic komentara?

Ili ste turci, pa tako zovete Srbiju?

Haha :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno