Šta je novo?

Skocile cene hardvera kod nas

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Čitam i ne mogu da verujem.
Poskupelo je toliko drugih, važnijih stvari(registracije, takse, prevoz...) i osim malo kukanja po forumima, niko ništa.
Poskupe računari(realno igračke), i odjednom bojkot.
Ovo je IT forum, i normalno je da ovde ne uvlacimo politike, vec nesto uradimo po IT pitanju. Inace ce biti samo jos jedna zakljucana tema, zato nemoj dodavati ulje na politicku vatru.
Toliko puta sam imao sta da korigujem neke sitnice ljude u ovoj temi, ali svaki put sam se skroz uzdrzao i nisam to uradio, jer ne zelim da, cak i kada je nesto na strani prodavaca, ih ikako branim sada.

Slazem se da ovo nije prirodno poskupljenje..

Poslednja izmena:
Poskupe računari(realno igračke), i odjednom bojkot. Ma dajte.
Samo da ne diraju u "hleba i igara" i bićemo mirni.

Kao sto neko rece, ovo je IT forum. Druga stvar, puno nas ovde zaradjuje od te igracke, naravno da cemo da se bunimo.

Ne verujem da ce da spuste cene ako ih bojkotujemo, ja ipak mislim da ce jos da rastu, Srbija je ovo... Trziste je naopako.

Pa po mom misljenju cena i jeste porasla bas zbog pada prodaje. Roba se mnogo vise lageruje a samim tim i mnogo vise kosta prodavca. Da bi jedan prodavac (bilo distributer ili maloprodaja) radio makar na pozitivnoj nuli, on mora ili da ima malu marzu i veliki promet, ili manji promet sa velikom marzom. Veliki promet kod nas je u ovom trenutku NEMOGUC, jer narod NEMA para, pa onda ajde makar da povecamo marze i da pokusamo da prezivimo na nekolicini onih koji ili imaju pare, ili moraju da kupe.

Šta je verovatnije da se desi, da proda nešto sada sa kolikom-tolikom zaradom i bude u malom minusu ili da proda sa tom zamišljenom maržom i bude na nuli?
Ta nekolicina koja ima pare nije glupa i neće da potrči u prvu radnju da ih tresne iz patriJotskih razloga, već će tražiti alternativne kanale.

Pa po mom misljenju cena i jeste porasla bas zbog pada prodaje. Roba se mnogo vise lageruje a samim tim i mnogo vise kosta prodavca. Da bi jedan prodavac (bilo distributer ili maloprodaja) radio makar na pozitivnoj nuli, on mora ili da ima malu marzu i veliki promet, ili manji promet sa velikom marzom. Veliki promet kod nas je u ovom trenutku NEMOGUC, jer narod NEMA para, pa onda ajde makar da povecamo marze i da pokusamo da prezivimo na nekolicini onih koji ili imaju pare, ili moraju da kupe.

Razmisljanje srBskog privatnika,necu da spustim cenu i prodam vise vec cu da podignem i da prodam manje.:D

Čitam i ne mogu da verujem.
Poskupelo je toliko drugih, važnijih stvari(registracije, takse, prevoz...) i osim malo kukanja po forumima, niko ništa.
Doneti su protivustavni zakoni koji krše osnovna ljudska prava, niko ništa.
Poskupe računari(realno igračke), i odjednom bojkot. Ma dajte.
Samo da ne diraju u "hleba i igara" i bićemo mirni.
Onda si pogreisio forum.
Ovo je IT forum.
Naravno da nije ljudima najveci zivotni problem skok cena hardwera, ali sigurno nece ovde pisati kako su dobili otkaz, ceni benzina, ljubavi i politici.

Za osnovna ljudska prava , takse i prevoz postoje ana.rs i slicni forumi.
Jos jednom ovo je IT forum.

I jos jedna stvar, ako je tebi računar realno igračka, nemoj generalizovati, mnogima ovde nije.

Poslednja izmena:
Jel može na PM kontakt pouzdanog dobavljača iz Madjarske.
Interesuje me memorija i ssd, i možda skener ako doboavljaju i to!
Nadam se da ne kršim forumska pravila.

A komentar za temu , BOJKOT, nemamo ništa efikasnije od toga, barem za sada.
Hvala
Aj po treci put
ZASTO NA PM ?

Onda si pogreisio forum.
Ovo je IT forum.
Naravno da nije ljudima najveci zivotni problem skok cena hardwera, ali sigurno nece ovde pisati kako su dobili otkaz, ceni benzina, ljubavi i politici.

Za osnovna ljudska prava , takse i prevoz postoje ana.rs i slicni forumi.
Jos jednom ovo je IT forum.

I jos jedna stvar, ako je tebi računar realno igračka, nemoj generalizovati, mnogima ovde nije.

+1

Zato što je zabranjeno reklamiranje npr?

Pa po mom misljenju cena i jeste porasla bas zbog pada prodaje. Roba se mnogo vise lageruje a samim tim i mnogo vise kosta prodavca. Da bi jedan prodavac (bilo distributer ili maloprodaja) radio makar na pozitivnoj nuli, on mora ili da ima malu marzu i veliki promet, ili manji promet sa velikom marzom.

Nijedan prodavac i distributer se ne bi bavio prodajom, a da je od toga u minusu ili na pozitivnoj nuli.Nijedan.Ko to kaze,a i dalje radi, znaj da te laze u lice kao pas.

a zbog pada prodaje cena moze samo da ide dole...u normalnoj zemlji naravno.

Šta je verovatnije da se desi, da proda nešto sada sa kolikom-tolikom zaradom i bude u malom minusu ili da proda sa tom zamišljenom maržom i bude na nuli?
ili ne proda nista, bude u minusu zbog toga i na kraju propadne.:D

Tesla 785 je prošlog avgusta koštao 12000din, a sada košta 17000din u istoj prodavnici... Katastrofa

Zato što je zabranjeno reklamiranje npr?
Tačno.
Isto tako je zabranjeno i trazenje na pm.
Kao za pireteriju. Zabranjeno je kacenje , ali i trazenje iste.Kazna je ista.
Pa zato trazenje necega na PM , trazite preko PM-a a ne na forumu.

Razmisljanje srBskog privatnika,necu da spustim cenu i prodam vise vec cu da podignem i da prodam manje.:D
... bez da i razmisli šta će sa onim viškom koji mu preostane neprodat...

Ili možda i to misle da prodaju tako što će opet da povećaju cene kad im prodaja baš stane, ovaj put "dibidus"?

Jedan od problema u Srbiji je za mene neverovatan pristup osvajanju tržišta. Otvaranje lanaca maloprodaja na svakom ćošku.
Naravno da će usluga biti skupa kada se maloprodaje otvaraju bukvalno na svakom ćošku. Imamo taj slučaj i sa Bankama. Nigde u svetu (osim možda u GR) nisam video ovoliko banaka kao što se kod nas otvaralo tokom ekspanzije pre nekoliko godina. To je slučaj sada sa prodavcima tehnike, IT opreme. Kada smo u prošlosti mogli kupiti npr. hard disk u bukvalno svakoj ulici bilo kog iole većeg mesta?
Isti slučaj je sa takozvanim mega marketima. Pre 10 godina si imao npr. 2 mega marketa u celom Beogradu, i tada nisi morao puno da razmišljaš ukoliko želiš da uštediš. Odeš u veliki market i kupiš povoljnije. Sada kada ih ima ogroman broj. Ne mogu ni da ih izbrojim, svi imaju skoro iste cene kada se isključe akcijske ponude, i veliki i oni malobrojni preživeli manji.
Ne mogu u ovom trenutku da nadjem opravdanje za ovakvu situaciju. Da li je lenjost kupaca u pitanju, ili nedostatak antimonopolskih zakona pa se svi bore za potpunu prevlast na tržištu i nemilice ulažu novac koji očekuju da će povratiti kada potpuno osvoje tržište, tj ubiju konkurenciju.
Ovakav pristup posebno utiče na cene hardvera jer nema velikih igrača na tržištu, već najobičniji privatnici, koji su do juče imali jednu radnju, kreću u osvajanje celog tržišta sa ko zna kakvim, čijim ili ko zna gde i pod kakvim urnebesnim uslovima pozajmljenim kapitalom.

Poslednja izmena:
Tačno.
Isto tako je zabranjeno i trazenje na pm.
Kao za pireteriju. Zabranjeno je kacenje , ali i trazenje iste.Kazna je ista.
Pa zato trazenje necega na PM , trazite preko PM-a a ne na forumu.

Uvoz iz inostranstva je legalan te se ne moze porediti sa piraterijom. Ako izuzmemo svercovanje robe a niko to ovde ne pominje.

Kada bi se vecina komponenti legalno uvezla, sa placenom carinom i porezom a uz povracaj poreza koji je opet legalno moguc opet bi te komponente bile jeftinije ako naravno izuzmemo one za koje je potrebno atest uraditi i u Srbiji, kao na primer napajanja.

Poslednja izmena:
Nisi razumeo. ZABRANJENO JE REKLAMIRANJE. Nema nikakve veze sa legalnoscu.
Samo sam naveo primer piraterije jer vazi isto da je trazenje i postavljanje isti prekrsaj.

Kakav sad glupi atest za napajanja ????

Necu valjda to dodatno da placam ako uzmem u madjarskoj, kao da uzimam napajanje iz UK ili Australije.

Atest ti treba ako uvoziš radi dalje prodaje, za lične potrebe ne treba, mada, ništa me ne bi začudilo da traže na carini, s obzirom gde živimo...

Nisi razumeo. ZABRANJENO JE REKLAMIRANJE. Nema nikakve veze sa legalnoscu.
Samo sam naveo primer piraterije jer vazi isto da je trazenje i postavljanje isti prekrsaj.

Ne vidim kako moze biti svedeno pod reklamiranje ako trazi savet na pm. To nije javno, dostupno svima. No kako god...

Nisam siguran da li traze za individualan uvoz napajanja atest ali znam da uvoznici moraju da vade isti i u Srbiji.

ne vidim ni ja kako bi moglo biti svedeno na pirateriju sto trazim Crack na PM. To je nije javno , nije dostupno svima. No kako pravila kazu...

Našao sam nekog lika na KP ima 617 pozitivnih.
Jel to "madjar" ?
Pun je hardvera i sve novo.

Iz NS je, piše ima i garancija?

Poslednja izmena:
Mislim da se pokušava nešto nemoguće ovim 'pravnim' tumačenjima forumskih propisa - nije dozvoljeno traženje kontakta od mađara-švercera, ali ako taj isti mađar legalno prenese nešto onda je dozvoljeno?

Otkud mi znamo da on švercuje, možda ima firmu u Subotici i legalno uvozi male količine robe po porudžbini koju potom prodaje odande, ima male troškove transporta i malu maržu i isplati mu se. Ili i to treba prvo da dokažemo da ne bismo dobili kaznene poene što pominjemo švercera koji u stvari nije švercer? :d

U suštini - zna se da je roba iz Mađarske uglavnom švercovana i nema potrebe da sad cepamo dlaku dal' će to da ide na PM ili neće, ne iz razloga forumskih propisa, nego eto, čisto da ne dovedemo nekog od tih ljudi sa KP u potencijalni problem javnim pominjanjem ovde.

Mada cenim da su oni i sami vrlo svesni opasnosti što su uopšte dostupni i na KP, tako da je to već njihov problem. A ovde preskočiti takva pitanja javno, em da se smanji šum, em da ne nerviramo moderaciju. :d

X puta je ponovljeno da treba potražiti KP prodavce sa trocifrenim brojem preporuka i dalje tamo sa njima dogovarati transakcije.

Mislim da nije uopšte bitno da li je švercer ili ne već da je zabranjeno postavljati pitanja i davati odgovore u stilu "Kupujte kod Joe-a", jer je to reklamiranje a ono je zabranjeno bez obzira radi li se o zvaničnoj radnji ili pojedincu koji donosi stvari iz Mađarske radi dalje prodaje...

Poslednja izmena:
Da, to sam zaboravio, u pravu si. U suštini se svodi na preporuku za prodavca, a to je veliki no-no ovde, dakle, ne pitati nego čitati. :D

NIJE DOZVOLJENO REKLAMIRANJE
Nek taj madjar ako oce reklamu nek se obrati marketinug benhcmarka pa ce dobiti reklamu na sajtu.
Potpuno je sve jedno dal je nekog ubio dok je prenosio robu, ili je ispostovao sve zakone ovoga sveta. :)

Martin Mystere je bio brzi.

Ima neka firma iz Nisa koja je osmisljena da uzima pare za to kao "odobravanje".
Lopurde.
Kao nije dovoljno da uredjaj ispunjava evropske standarde, mora i neki nas glupi iso da ispunjava, cisto da ova firma uzme kajmak.
Ej trazili su da uvoznik dostavi "blueprint"-ove za neke samsung telefone da bi oni mogli da odobre uvoz :)
Ej, sad ce samsung da salje svoju tehnologiju proizvodje usranom servisu u Srbiji koji nema ni srafciger, da bi isti odobrio uvoz telefona.
Uglavnom, mi smo ***** i tako je.
Sto ima vise njih koji hoce deo kolaca, to se kupcu vise budzi cena.
Ne kupovati u domacim radnjama nista !!!!
I nije samo tehnika u pitanju
Uzmimo patike za primer: 60% su originali ostalo su kineske kopije.
A popusti se rade na foru: vikendom se zatvore vrata, i samo izmenjaju mesta onim papiricima sa cenom !!!
Popust ne postoji, samo su zamenili artikle, pa tako patike od 10000 hiljada budu 7000 a patike od 7000 budu 10000 i slicno. Cista obmana kupaca.
Da ne pricam kako lepe deklaracije na obucu da su iskljucivo za suvo vreme da ne bi uvazili reklamaciju.
Ili stave za patike da su indoor, pa ako ih nosite napolju, ne vazi garancija.
Bez kompletnog bojkota svake domace trgovine nema zivota.
Oni neka pumpaju, a ja cu da kupujem na alixpressu, ili na amazonu. Pa da vidimo ko duze moze.

Nijedan prodavac i distributer se ne bi bavio prodajom, a da je od toga u minusu ili na pozitivnoj nuli.Nijedan.Ko to kaze,a i dalje radi, znaj da te laze u lice kao pas.

Pazi, nije bas tako lako izaci iz posla samo zato sto radis u minusu. Najlakse je zatvoriti radnju, ali zatvaranjem gubis trziste, gubis ime i sve ono sto si gradio godinama. Ja verujem da trenutno vecina maloprodajnih objekata IT opreme posluje sa minusom, ali svi se nadaju da ce preziveti ovaj tezak period.

a zbog pada prodaje cena moze samo da ide dole...u normalnoj zemlji naravno.

Pa ne bih se slozio s tobom bas. Evo ovako, zamisli da imas maloprodaju i radis sa marzom od 20% :

1. Ako ti je prosecan dnevni promet 100.000din tvoja dnevna dobit iznosi 100.000 x 0.166666= 16.666din (nabavna cena je 83333din)
2. Nisi zadovoljan, hoces da poboljsas prodaju smanjenjem cene, jedini nacin da smanjis cenu jeste da spustis marzu npr na 15%
3. Dakle, ako kolicinski prodaja ostane na istom nivou, tvoj dnevni pazar bi iznosio 83333*1.15=95833din tj na istu kolicinu robe ti dnevno gubis 4167din!
4. Da bi nadoknadio tih 4167din koje gubis, tvoj dnevni promet bi morao da se poveca za otprilike 32000din! Jer 32000*0.13044=4174din tj priblizno onoliko koliko gubis smanjenjem marze
5. Dakle, sta smo dobili, promet od 100.000din pri 20% marze donosi istu dobit kao i promet od 127833din sa 15% marze

Iz ovoga sledi zakljucak da bi smanjio cenu za samo 5%, potrebno ti je da povecas prodaju za celih 33.33% kako bi bio na istom nivou!! Ko sme od trgovaca to da uradi, posebno u nasoj zemlji, gde gotovo i da ne postoji potrosacko drustvo? Niko.

Smanjivati cenu na konto sopstvene marze je isto kao i seci sopstvenu nogu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno