Šta je novo?

Skocile cene hardvera kod nas

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Posle smanjenja plata 10% i povecanja cena hardvera za 50% prosecan gradjanin srbije ce moci samo da ga sanja. Kupavace samo sto mora i to ono najjeftinije. :(

Prosečan građanin Srbije ne spada u tu povlašćenu kategoriju kome su smanjene plate za 10%. Prosečan građanin Srbije nije zaposlen ili je zaposlen kod privatnika gde mu je plata u ogromnoj većini 200€. Što se tiče poskupljenja HW, samo neobavešteni mogu da kupuju kod nas nov HW. Rešenje je ili kupovati polovan(i sam sam pre tridesetak dana kupio komplet računar, naravno polovan) ili kupovati nov u HU.

Poslednja izmena:
Vlasnici svih maloprodaja nisu Hrvati, a ne vidim ni kakve veze to ima?
Da nije možda lakše da punim džepove nekom našem tajkunu nego onom iz Hrvatske?
Ako tebi jeste, meni nije. Zabole me šta mu piše u krštenici, važno mi je samo po kojoj ceni mogu da kupim nešto.
A ovima ovde da progledam kroz prste za OVOLIKO poskupljenje neću, porez za budale neću da plaćam.

Da nabavimo oruzje i bolje brave.

Meni je nejasno kako je to po vama Madjarska toliko jeftinija, ako se izuzme taj porez sto se vraca kad se predje granica, na edigital-u nisam nasao nijedan proizvod koji im je jeftiniji nego kada gledam cene u recimo monitor system-u. Gledao sam B75 i H81 ploce, Celerone, 8GB RAM, 1TB HDD i GTX 760.

To nije nikakvo opravdanje. To sto oni imaju neki dodatni sitni trosak slanja nazad na reklamaciju ne sme da snosi bas onaj ko nije kriv. Ovo je socijala u suprotnom smeru! (od bogatih ide ka siromasnima)
Prodavnom delu (prodavac, distributer u Srbiji, uvoznik) nije toliki trosak da se nesto salje na reklamaciju, kada se vec nesto salje - dodavanje jos necega u paket ne povecava toliko cenu paketa.

Nemojte da im nalazite "razloge" za opravdanje, hocu reci:)

Kakvo crno opravdanje, odakle ti takva ideja? Izgovor!
Oni bi svi da mi dodjemo, ostavimo pare i da nas ne vide nikad vise u zivotu vezano za tu komponentu. Previse reklamacija njima pravi posla a to se nikome ne svidja, svi bi samo da skupljaju kajmak. O tome ja pricam. A na stranu sto ce mnogo reklamacija da im utice na malo losiju nabavnu cenu iz inostranstva u buducnosti. Zato nas cepaju ko magarce u blatu. Vise ih ne zanima kvantitet robe vec samo zarada po komadu. Moze im se.

Meni je nejasno kako je to po vama Madjarska toliko jeftinija, ako se izuzme taj porez sto se vraca kad se predje granica, na edigital-u nisam nasao nijedan proizvod koji im je jeftiniji nego kada gledam cene u recimo monitor system-u. Gledao sam B75 i H81 ploce, Celerone, 8GB RAM, 1TB HDD i GTX 760.

To sam i ja primetio. Jedino što imaju neke proizvode koji se kod nas ne mogu naći

Mozda ovi sa KP sto donose iz Madjarske ne uzimaju od edigital?

@RingeRaja, Koliki mi je motiv(egzinstencija) da odem, još veći(svoj na svome) mi je da ostanem. Dokle više da bežimo, ovde smo već 350 godina i kao što već rekoh, domovina je samo jedna.

Poslednja izmena:
Jos jedan primer, vec par dana poredim cene Dell U2414 u Nemackoj 200€ kod nas 280€.

Sto ste se opremili hardverom, opremili ste se :) Sada pare u stek ili u sverc :)

Radim u jednoj prodavnici tehničke robe koja pored Web prodavnice ima i jedan maloprodajni objekat.
Primetio sam da su neki ovde osuli paljbu po trgovcima, ali verujte, i mi se tako isto hvatamo za glavu kao i vi. Cene uvoznika su vrtoglavo skočile preko noći a sve se pravda skokom dolara, destabilizacijom evra zbog Ukrajne i Grčke koja preti raspadu EU.

Jasno je da je politika imala svog udela u ovom rastu cena, ali ne verujem da je to baš u ovoj meri. Jeftine televizore smo prošlog leta prodavali za 19-20.000 sa 2000 dinara marže, sada ih prodajemo za 25-26.000 sa 1000 dinara marže. A sa svakom novom narudžbinom ta cifra se približava broju 30. Pritom, rast cena nije gotov, usporen je jer zbog slabe prodaje još stoje na lageru uređaji ranije dobavljeni po starim cenama. Mi u ovom trenutku imamo najviše robe na stanju od kad postojimo (što je nekih 12 godina) i praktično smo poslednji dinar dali da povučemo što je više robe moguće. Jer, prema najavama uvoznika, već narednog meseca nas čekaju za minimum 10% veće cene.

Što se Emmia tiče, došla maca na vratanca. Cela ALTI grupa (WinWin, emmi, PCC) je u ogromnim dugovima ali su imali političku zaštitu (čačanska braća) i to već znaju i vrabci na grani. Međutim, određeni uvoznici su se okuražili da traže svoje novce nazad. U mnogim mestima se u WinWinu više ne isplaćuju bonusi radnicima a zbog lošeg odnosa sa kupcima, našli su se i na crnoj listi udruženja potrošača (lista se može videti i na internetu) što im je oslabilo prodaju.

Ipak, sprema se veliko sr... na tržištu i to je činjenica. Osim rasta cena, vrlo je verovatno da će sve više prodavnica ukidati administrativne zabrane kao mogućnost plaćanja zbog smanjenih plata, najavljenih otpuštanja u javnom sektoru i stečajnih postupaka u društvenim preduzećima. Gradovi poslednjih meseci povećavaju namete preduzetnicima da bi popunili rupe u budžetu a država brije sa PDV-om i carinama koje su 15-20%. DOdajte tu i kurs i nestabilno tržište i ode sve u tri lepe...

Kada na samu cenu uvezenog proizvoda dodate carinu, PDV i maržu uvoznika dobijete MINIMUM 50% uvećanja (PDV 20% carina 15-20%) a onda zbog raznih nameta i prodavnice moraju da povećaju svoju maržu pa dobijete 60% uvećanja ulazne cene proizvoda, koja je inače u evrima. Na to dodajte i kurs koji uvoznici obračunavaju koji je u ovom trenutku 128.5 dinara za evro !

Dakle, uvoznik otkupi uređaj za 200 evra, na to dodajte carinu, PDV i maržu uvoznika = 300+ evra, pa onda pomnožite sa 128.5 = 38.550 pa 5 do 10% marže maloprodavca i ispadne minimum 40-42000 dinara. E sad, često uvoznici cepnu marže od po 20 pa do 40% pa cena nečega što je 200 evra u krajnjoj prodavnici bude celih 400 evra. A najviše se maržira država, pa uvoznik pa na kraju trgovac na malo.

@RingeRaja, Koliki mi je motiv(egzinstencija) da odem, još veći(svoj na svome) mi je da ostanem. Dokle više da bežimo, ovde smo već 350 godina i kao što već rekoh, domovina je samo jedna.

Znam mnoge koji su otisli i zive bolje nego sto su ziveli ovde.
Nadjem li neku vezu palim i ja odavde.
Inace jucerasnji komentar u jednim novinama sve objasnio a da se ne osvrcem na to kakvi su dosli na vlasti i jos gore ko ih je doveo-krezuba Srbija.
GHIggW0.png

da, drzava sve radi kako bi destimulisala uvoz.

hebiga, kad Vucko dodje i kaze da imamo suficit to znaci to.

Dakle, uvoznik otkupi uređaj za 200 evra, na to dodajte carinu, PDV i maržu uvoznika = 300+ evra, pa onda pomnožite sa 128.5 = 38.550 pa 5 do 10% marže maloprodavca i ispadne minimum 40-42000 dinara.
Mali trgovci, ako ih uopste ima jos kod nas, nisu veliki problem, vec uvoznici i distributeri.
Ako on ne ume da proizvod koji u Madjarskoj kosta 200e kupi za uvoz po 150e, neka ostavi da nas bije po glavi jer je los u poslu, pa da mi placamo njegovo neumece.

nesto mi smrdi u toj racunici.

200 eur * 1.1 * 1.21 = 266 eur

marza 33 eur? moguce sasvim, ipak je ovo srbija.

na stranu sto PDV plaća kupac, na kraju. :D

Poslednja izmena:
Radim u jednoj prodavnici tehničke robe koja pored Web prodavnice ima i jedan maloprodajni objekat.
Primetio sam da su neki ovde osuli paljbu po trgovcima, ali verujte, i mi se tako isto hvatamo za glavu kao i vi. Cene uvoznika su vrtoglavo skočile preko noći a sve se pravda skokom dolara, destabilizacijom evra zbog Ukrajne i Grčke koja preti raspadu EU.

Jasno je da je politika imala svog udela u ovom rastu cena, ali ne verujem da je to baš u ovoj meri. Jeftine televizore smo prošlog leta prodavali za 19-20.000 sa 2000 dinara marže, sada ih prodajemo za 25-26.000 sa 1000 dinara marže. A sa svakom novom narudžbinom ta cifra se približava broju 30. Pritom, rast cena nije gotov, usporen je jer zbog slabe prodaje još stoje na lageru uređaji ranije dobavljeni po starim cenama. Mi u ovom trenutku imamo najviše robe na stanju od kad postojimo (što je nekih 12 godina) i praktično smo poslednji dinar dali da povučemo što je više robe moguće. Jer, prema najavama uvoznika, već narednog meseca nas čekaju za minimum 10% veće cene.

Što se Emmia tiče, došla maca na vratanca. Cela ALTI grupa (WinWin, emmi, PCC) je u ogromnim dugovima ali su imali političku zaštitu (čačanska braća) i to već znaju i vrabci na grani. Međutim, određeni uvoznici su se okuražili da traže svoje novce nazad. U mnogim mestima se u WinWinu više ne isplaćuju bonusi radnicima a zbog lošeg odnosa sa kupcima, našli su se i na crnoj listi udruženja potrošača (lista se može videti i na internetu) što im je oslabilo prodaju.

Ipak, sprema se veliko sr... na tržištu i to je činjenica. Osim rasta cena, vrlo je verovatno da će sve više prodavnica ukidati administrativne zabrane kao mogućnost plaćanja zbog smanjenih plata, najavljenih otpuštanja u javnom sektoru i stečajnih postupaka u društvenim preduzećima. Gradovi poslednjih meseci povećavaju namete preduzetnicima da bi popunili rupe u budžetu a država brije sa PDV-om i carinama koje su 15-20%. DOdajte tu i kurs i nestabilno tržište i ode sve u tri lepe...

Kada na samu cenu uvezenog proizvoda dodate carinu, PDV i maržu uvoznika dobijete MINIMUM 50% uvećanja (PDV 20% carina 15-20%) a onda zbog raznih nameta i prodavnice moraju da povećaju svoju maržu pa dobijete 60% uvećanja ulazne cene proizvoda, koja je inače u evrima. Na to dodajte i kurs koji uvoznici obračunavaju koji je u ovom trenutku 128.5 dinara za evro !

Dakle, uvoznik otkupi uređaj za 200 evra, na to dodajte carinu, PDV i maržu uvoznika = 300+ evra, pa onda pomnožite sa 128.5 = 38.550 pa 5 do 10% marže maloprodavca i ispadne minimum 40-42000 dinara. E sad, često uvoznici cepnu marže od po 20 pa do 40% pa cena nečega što je 200 evra u krajnjoj prodavnici bude celih 400 evra. A najviše se maržira država, pa uvoznik pa na kraju trgovac na malo.

Ako nesto poskupi svuda za 10% a koda nas za 30-50% tu ne mogu biti cista posla.
Ko je tu vise kriv ne mogu da sudim, ali cinjenica je da se neko mnogo ugradio ;)

Poslednja izmena:
Mislim da meni ovo lepo sumira stanje na trzistu.

2UeMYeLK97jVMxXMLwMaTSJEvfoS78.png

nasao sam fajl u kome sam pisao cene komponenti kada sam sklapao komp, decembra 2013. Sem SSD koji je "pojeftinio" citavih 4%, sve ostalo je poskupelo.

Total score vidite gore, bezmalo 20% ukupno.

Napomena: kao i tada, uzeo sam najnize moguce cene koje sam nasao. 4670k npr kod emmija je 9k skuplji, etc.

Realno, koristio sam komp godinu dana, i da uracunamo sto je polovan, mogao bih da ga uvaljam za bezmalo nabavnu cenu, odbijem 20% sto je polovan ali sve u garanciji...

Nisam siguran da je ikada bilo ovako i nisam siguran da nece biti gore.

Mislim da ce ovo poboljsati prodaju konzola, a na PC ce samo entuzijasti ostati. Za rad zna se, mekintos, koji sad nije vise znacajno skuplji.

^^^

Zapravo ne, prava razlika mu dodje ~159 evra jer racunaj evro kad i je i koliko kostao.
Krajem decembra 2013 evro je bio 115 a sad je 122.
I ne veruj u to sta pise po sajtovima narocito ako je cena ostala ista jer verovatno jos nisu azurirani...

Poslednja izmena:
Znam mnoge koji su otisli i zive bolje nego sto su ziveli ovde.
Nadjem li neku vezu palim i ja odavde.
Inace jucerasnji komentar u jednim novinama sve objasnio a da se ne osvrcem na to kakvi su dosli na vlasti i jos gore ko ih je doveo-krezuba Srbija.
Pogledajte prilog 162801

Veljko i Relja mogu da budu zabavni klincima ovde na instagramu. Za USA su smejurija.

Kao kada bi neko iz USA rekao vidi kako didijev sin ima lanac od 100 000 dolara i vozi se u majbahu od 350 000 dolara. Nema logike.

Samo jos fali ona da ugasi svetlo ko poslednji izadje, i vratile se devedesete i sve je u "fulu".

Poslednja izmena:
Mislim da meni ovo lepo sumira stanje na trzistu.

2UeMYeLK97jVMxXMLwMaTSJEvfoS78.png

nasao sam fajl u kome sam pisao cene komponenti kada sam sklapao komp, decembra 2013. Sem SSD koji je "pojeftinio" citavih 4%, sve ostalo je poskupelo.

Total score vidite gore, bezmalo 20% ukupno.

Napomena: kao i tada, uzeo sam najnize moguce cene koje sam nasao. 4670k npr kod emmija je 9k skuplji, etc.

Realno, koristio sam komp godinu dana, i da uracunamo sto je polovan, mogao bih da ga uvaljam za bezmalo nabavnu cenu, odbijem 20% sto je polovan ali sve u garanciji...

Nisam siguran da je ikada bilo ovako i nisam siguran da nece biti gore.

Mislim da ce ovo poboljsati prodaju konzola, a na PC ce samo entuzijasti ostati. Za rad zna se, mekintos, koji sad nije vise znacajno skuplji.

Ne bih ja odbacio ni android box-eve,vidim da ih sad ima quad core sa 2gb ram za nekih 6500.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno